Årets sista måndag

Jag vaknade av mitt alarm runt 10. Upptäckte att det jag trodde natten innan, att värdfamiljen inte var hemma, stämde. De hade stängt av wifi så jag kunde fortfarande inte kontakta familjen hemma och berätta att jag kommit fram. Jag låg kvar i sängen ett tag och runt 11.45 tog jag en spårvagn till Commerce, gick till Stratto, ett café, för att använda deras internet. Blev lite frukost där också. I två timmar satt jag där, smsade med mamma på viber och berättade om allt. Skrev med några kompisar på Facebook och berättade om min situation, läs om den här. Jag gick sedan, aningen motvilligt då jag inte visste när jag skulle kunna använda internet igen, vidare. Jag gick bort förbi Place Graslin, genom de riktigt fina kvarteren och bort till Musée d'histoire Naturelle. Naturhistoriska museumet typ. Det kostade 2 euro och jag gick runt där i 45 minuter. Inte så jätteintressant men nu har jag besökt det iallafall! Gick sedan bort till den jättestora kyrkan Notre-Dame de Bon-Port, kolla bilder nedan! Gick in där och kupolen påminnde massor om Peterskyrkan.
Jag gick sedan genom kvarteren, bort till Cours Cambronne, dyraste gatan i Nantes att bo på tror jag. Satt på en parkbänk där, det är lite som en park. Jag fortsatte att gå och kom bort till shoppinggatan vid St Nicholas. Kollade på H&M och köpte ett par svarta jeans där för 19,95 euro. Hittade även en hel del annat som jag hoppas är på rea när den börjar om några dagar, här i Frankrike börjar den runt den 4 januari tror jag. Jag gick till Super U (som Ica) och köpte lite smått där. Jag tog sedan spårvagnen från Bretagne, det hade börjat ösregna så jag ville bara hem. Jag kom sedan hem och värdfamiljen var fortfarande inte hemma, kändes jättekonstigt. Jag var hemma runt 17, tog det lugnt, packade upp allt men imorgon ska det in i garderoben. Jag gjorde inte så mycket tills jag hörde runt 19.15 att någon ringde på dörren. Hörde N ropa "mikaela, c'est nous!" Jag gick ned och öppnade och såg värdfamiljen stå utanför med sina resväskor i regnet. De var väldigt glada, frågade massor om hur min vistelse i Sverige hade varit och så. Pappan gick iväg för att handla mat och mamman gav mig en julkapp, blev så överraskad! Det var en halsduk, en mössa och en fotoram. Jag sprang då upp till mitt rum, slog in N's julklapp och gav honom den. Han blev jätteglada och började genast leka med Brio-tågen. Vi pratade en hel del, mamman frågade om jag skulle ut men jag sa att alla jag känner här (sant) är bortresta under nyår. Pappan kom hem, det visade sig att mataffären var stängd. Mamman sa att de smsat och ringt mig flera gångerm, om att de skulle stanna några dagar tilll men jag har glömt min franska mobil i Sverige... Vi pratade en hel del och åt sedan middag, kokoskyckling med ris, och drack champagne. Jag berättade att jag fått den franska klassikern "Madame Bovary" på svenska i julklapp. Runt 22 somnade N och vi satt kvar i vardagsrummet. Jag visade dem bilderna från mina dagar i Sverige och de kollade sedan på hundar - planen var förut att köpa en katt, nu ska de köpa en hund. Vid midnatt drack vi champagne och skålade och jag gick en stund efter det upp till mig. Började se filmen "Puss" men somnade straxt därefter.

Söt affär.
Museumet.
Museumet.
Stenar/mineraler?
Majoriteten av utställningarna bestod av uppstoppade djur...
En av de viktigaste i Frankrike tydligen!
Utanför museumet. De hade tydligen en av de största ormsamlingarna i Frankrike?! Det var det detta museum var känt för också. Men min ormrädsla gjorde att jag tog en annan väg, för att inte passera den delen.
Mitt i Nantes, ett slott i tegel som visades sig vara ett stängt museum.
I den enorma kyrkan.
Cours Cambronne.
Place Graslin och operan.

Back in Nantes

Så var jag tillbaka i Nantes. Jag kom fram med tåget 00.10 inatt och var hemma här i huset en halv timme senare.

Gott nytt år på er läsare, ha en jättebra nyårsafton!

Torsdag 20/12

Jag vaknade vid klockan 8, gick upp och fixade mig. Mötte mamman och N och hon åkte till jobbet samtidigt som jag gick med N till skolan - inga problem. Jag kom hem, hängde upp lite av min tvätt, letade efter dammsugaren men hittade inte den... Jag skrev ut en konsertbiljett och checkade in på flyget. Ringde sedan farmor och pratade med henne snabbt. Jag försökte sedan börja packa men det gick dåligt.
Jag hämtade N, värmde på aprikoskyckling med ris och vi åt. Han åt väldigt bra, nästintill problemfritt! Jag lämnade honom i skolan och åkte till franskakursen. Vi bytte julklapparna men det var så failat. Vissa hade inte köpt men de fick ändå... Jag hade som sagt köpt 30 vaccin mot mässling från Unicef och fick en chokladtomte från Kinder. Jag, Sara och Rike gick tidigare, fem minuter, och sa sedan hej då på spårvagnen, god jul och vi ses om två veckor. Rätt konstigt, de jag träffar nästan varje dag här kommer jag inte träffa förrän om två veckor. Kommer sakna dem.
Jag hämtade N, tog det lugnt hemma, lekte och läste. Han duschade och pappan kom hem i fem minuter. Han hade köpt champagne sa han, fira eller sörja min avresa? Han åkte iväg på squash sedan. Mamman kom hem 18.40 och vi åt korv- och grönsakssoppa till middag. Vi pratade en hel del och hon sa att min franska har verkligen utvecklats en massa! Jag sa att jag inte börjat packa och då var klockan runt 20.30. Hon skulle sedan hjälpa mig kolla på Metro/RER till flygplatsen eftersom de bott i Paris hela sina liv. Jag började packa och hon nattade N. Pappan kom hem och de kom in på mitt rum för att kolla resväg till flygplatsen. Kul mitt rum var verkligen kaos då så :} vi kom överens om att det bästa är att ta Roissybussen - direktbuss från Montparnasse till Charles de Gualle. Kostar nästan samma och slipper byta då. N kom in och gav mig en hej då-bisous/puss på kinden. Jag ringde hem i en halvtimme och pratade med mamma och pappa. Slutförde sedan packningen, 23.5 kilo efter flera ompackningar. Får se om de bryr sig annars lägger jag en del i handbagaget som "endast" väger 7 kilo. Det är alla julklappar som väger och tar plats...
Pappan knackade på min dörr runt 23.40 då jag var ombytt till pyjamas. Han frågade om han skulle bära ner min resväska. Jag tackade och sa god natt. Kändes så konstigt att somna, jag hade fjärilar i magen och kände mig som ett barn inför julafton. Det var också en konstig känsla att lämna ett rum och ett hem för ett annat.

Nu blir det ingen bloggning förrän jag är tillbaka i Nantes. GOD JUL!!


Hemma på Gotland

Hejsan! Tänkte bara lägga upp en snabb uppdatering. Det var en HEMSK hemresa, så jobbig och lång. Berättar mer senare men jag är hemma, hemma nu. 14.25 anlände båten och sedan dess är jag hemma. Känns så bra att vara hemma, glaaaaaaaaaaad.


I'm coming home, tell the world i'm coming home


Reseplan

Tidsinställt:
Just nu borde jag vara på tåget till Paris! Så här ser iallafall min reseplanering ut:

6.54 spårvagn mot tågstationen i Nantes.
8.00 tåget avgår mot Montparnasse tågstation i Paris. Jag kommer ha nästan en timme på tågstationen i Nantes men jag bryr mig inte. Om jag missar det tåget så missar jag flyget, VILL INTE.
10.14 är jag vid Montparnasse tågstation.
Antingen åker jag direkt ut till flygplatsen Charles du Gualle eller stannar lite vid Montparnasse, tror det första alternativet.
14.40 flyg Paris-Amsterdam.
15.55 framme i Amsterdam.
16.00 flyg Amsterdam-Stockholm.
19.00 framme i Stockholm.
Pendeltåg och buss ut till farmor, är framme runt 21-tiden, sover där.

Lördag:
Runt 8-tiden, buss till Centralen, pendeltåg till Nynäshamn.
11.05 båten avgår mot Visby.
14.25 framme i Visby där jag (förhoppningsvis) möter min familj!

Ja min resa är verkligen lång men det väntar bra saker hemma :]

God natt från Nantes

Jag skriver om dagen när jag kommer hem. Jag har packat klart nu, väskan väger 23.5 kilo så hoppas holländerna är snälla. Handbagaget väger 7 kilo, julklapparna som tar all plats... Nu ska jag sova, alarmet är inställt på 6.20, vet inte när jag gick upp så tidigt sist.

Bisous.

Tankar

Klockan ärr just nu runt kvart över sju. Jag har ännu ingenting i min resväska. Den är helt opackad. Om exakt tolv timmar lämnar jag huset här i Nantes, tänker åka en timma en tåget går - allt för att inte missa det. Så här sitter jag, i soffan i vardagsrummet och väntar på middagen. När pappan kommer hem ska vi dricka champagne, fira att jag åker hem?
Nej men jag borde packa men orkar inte. Det är SÅ tråkigt. Och det är ändå bara att slänga ned julklapparna och kläder som jag vill ha. Jag kommer ju bara stanna i Sverige tills 30 december. Uppdateringen när jag är i Sverige kommer vara på 0. Bloggen handlar ju ändå om mitt liv här i Frankrike. Och jag kommer ha så fullt upp så jag har inte tid heller tror jag. Herregud jag borde packa. Borde gå upp nu innan middagen men jag packar inatt istället, innan midnatt. Eller senare. Ska bli så roligt att komma hem, lämnar huset i Nantes 7.00 och är i Stockholm 19.00. Sover hos min farmor på kvällen, tar båten till Gotland dagen efter och är framme 14.25. Lite tråkigt att ha så lång hemresa men huvudsaken är att jag ät i Sverige. Och att komma till Paris väldigt snabbt är väl inget dåligt?
Nu ska jag tänka ut i huvudet att jag inte glömmer något. I vardagsrummet spelas fransk julmusik men ändå finns ingen julstämning hos mig, behöver snön och min familj.


24 timmar

Om exakt ett dygn, 24 timmar, så avgår mitt flyg från Paris. Mellanlandar i Amsterdam och är sedan i Stockholm 19.00 om allt går som det ska. Det roliga är att jag inte ens startat packa och jag lämnar huset här i Nantes 7.00 imorgon...

Igår, onsdag - hej då Johanna

Igår vaknade jag vid åtta som alltid på onsdagar. Gick ned och började tvätta en halv timme senare, N väckte jag vid 9.30 efter jag ätit frukost. Påklädnad som var en del problem, tandborstning och vid 11 gick vi i regnet till sporten. Allt gick bra, jag lämnade honom där och gick till Intermarché i en kvart. Gick tillbaka, hämtade honom. Åkte hem med spårvagnen och värmde på lunchen. Fisk med potatis. Han åt bra och sov från 14.40-16.40. När jag väckte honom så grät han en himla massa men det blev bättre sen. Vi läste Barbapapa böcker om han duschade vid 18-tiden. Samtidigt ringde en dam på dörren, jag gick ned, hade en konversation på franska och det visade sig vara en från där värdfamiljen ska adoptera en katt ifrån. Jag ringde mamman och kollade och lät kvinnan sitta i vardagsrummet medan N klädde på sig. Mamman kom hem 18.40 och jag gick upp på mitt rum. När kvinnan gått och pappan kommit hem så gick jag ned, sa att jag inte skulle äta middag hemma och pratade lite med familjen.
Pappan skojade sedan igen om att jag skulle ut IGEN. Jag påminde dem om min lön och det var inte så obekvämt alls. Jag åkte till centrum, gick till Monoprix och köpte en sista present och mötte sedan Rike där. Vi mötte Sara och Johanna vid Commerce och gick till en bar vid hörnet av Commerce. Vi möttes vid 20.30 och satt där till 00.30 då jag och Rike tog de sista bussarna hem. Sån rolig kväll. Johannas sista kväll då hon lämnade Nantes för gott imorse :'( Så tråkigt.... Så sorgligt att säga hej då till en nära vän här... Men vi kommer att ses igen! Vi träffade som vanligt folk som är intresserade av Sverige. Vi var tvungna igår så vi köpte en meter shot att dela på hahaha! 20 euro. Haha vi kände oss tvungna, sista kvällen innan hemresa.
Åkte bussen med en av tyskorna från baren, hennes franska kompisar gick på och franskan gick superenkelt. Kändes som att prata engelska eller svenska. Kanske kan jag bli flytande i franska innan juni? Jag somnade runt 01.30

Fransoser och deras chips

Utbudet av chips är ganska detsamma som i Sverige men idag upptäckte jag detta i mataffären Intermarché:

Okej chips med chevre. Men detta nedan:
Chips med grillad stek och lök?! USCH


Igår tisdag - mission: hitta sista julklapparna

Hjälp vad min bloggning har blivit dålig! Men jag har så mycket att göra de sista dagarna här innan jag åker hem för att fira jul...

Jag skulle lämna N igår så jag vaknade vid 8 som alltid. Hörde mamman och N utanför mitt rum och jag hörde N säga; "vem lämnar mig i skolan?" mamman svarade då att det var hon... Lite konstigt men de gick sedan så jag antog att hon lämnade honom vilket också stämde. Så jag gick upp, åt frukost, diskade efter mig och plockade sedan ihop på mitt rum. Fick ett sms av mamman, hon skickade numret till skolan om jag skulle vara för sen efter lunch med N och hon skrev "tack igen för att du var hemma med honom igår." 9.50 var jag i centrum efter 7 minuter med spårvagnen. Jag gick och köpte omslagspapper till julklapparna på Casa, letade efter ett speciellt batteri så jag skulle kunna väga min resväska - de kostade 12 euro, kollade pris på en parfym på Sephora och gick sedan till Galleries Lafayette där jag köpte en resvåg, för att väga resväskan. 18 euro gick den på. Jag gick sedan runt i centrum, köpte julklappar och tog sedan spårvagnen hem vid 11.25. Förberedde lunchen åt mig och N och hämtade honom sedan vid 11.55. Det var små problem när han skulle klä av sig ytterkläderna och sätta sig till bords men sedan, inga problem alls. Blev kycklingklubbor och morotspuré. Vi gick sedan till skolan och det var inga problem. Jag gick hem, hämtade min väska och tog sedan spårvagnen till centrum. Mötte Rike vid Commerce och vi gick till Fnac och två julmarknader där de sista julklapparna inhandlades. Vi mötte sedan Sara vid Commerce och Rike åkte hem. Vi gick runt och hon köpte nya skor och fick de sista julklapparna inhandlade. Sedan hittade vi en loppis med böcker där jag köpte bästa Narnia böckerna på franska, 8€ för de två första.
Vi sa hej då och jag var hemma 16.10. Hämtade N i skolan, eftermiddagen spenderades utan problem. Sötaste var när han sa "tu vas me manquer mikaela quand tu rentre en Suède." = jag kommer sakna dig när du åker hem till Sverige. Han duschade och var sedan ombytt till pyjamas när mamman kom hem 18.45. Jag gick då upp på mitt rum, slog in julklapparna i presentpapper och blev klar med det. En timme senare gick jag ned och vi åt middag vid 20.00, precis när pappan kom hem. Blev hemgjord pizza. Föräldrarna skämtade och sa "ska du ut ikväll?" Jag svarade "jag tror det..." Pappan svarade då: "det är då alltså 99,9% säkert att du går ut ikväll också!" Och så skrattade dem, haha jag förstår mig inte på deras skämt ibland. Men det är kul! De sa också att det är kul att jag går ut mycket under veckorna, inte stannar hemma på kvällarna. "Profite bien!"
Jag gick upp till mig runt 21.15, fixade mig snabbt och 21.45 mötte jag Rike vid Place de Cirque. Vi gick först till Flemmings bar men det var fullt så vi gick till Delirium Bar istället där det var livemusik. Bartendern kallade oss "les blondes" och vi drack julöl. Satt där och pratade massor om att åka hem, det är det stora samtalsämnet just nu :] Vid 23.35 tog jag en buss hem, gick 5 minuters promenaden hem. Bussen stannar på gatan där prostitutionen sker här i Nantes, men jag går bara över den gatan och sen är jag på en lugn gata. Dock såg jag minst 10 stycken under bussturen, varav två stod vid hörnet av den "lugna" gatan. Men det är inte så farligt längre, jag hade mobilen i beredskap så jag kunde ringa Rike om det kändes obehagligt.
Runt 00.30 somnade jag.


Igår måndag

Orkade bara inte blogga igår...
Jag visste att jag behövde vakna runt 8.15, för att sedan vara vaken om mamman kom hem för att N inte fick vara i skolan på grund av vattkopporna. Jag var nog halvt vaken när hon knackade på min dörr 8.20, sa väldigt ursäktande om det var möjligt att jag kunde vara hemma med N. Det verkade som han hade ögoninflammation. Jag sa självklart ja och hon sa att hon skulle komma hem till lunch för att åka till doktorn med honom och på så sätt skulle jag kunna gå till franskakursen. Snällt!
N sov fortfarande så jag gick in till mig, 8.50 hörde jag gråt från hans rum och han ropade på mamma. Jag gick in till honom och satt och pratade med honom, tog ett tag innan han lugnade ned sig. Rätt roligt, jag sa: men annars kanske jag åker till Sverige nu direkt?
Så reste jag mig och han började gråta ännu mer, "åk inte!!" söt. Vi gick sedan ned och han var på väldigt bra humör. Han såg "Bilar 2" medan jag åt frukost. Runt halv elva blev det påklädning och det tog ett väldigt bra tag... Sedan tandborstning utan problem. Han lekte under resten av förmiddagen och jag fixade lunch sen. För honom blev det pasta och ost och för mig gårdagens spagetti bolognese. Han åt väldigt bra!
Mamman kom hem runt 13.15 och efter en del prat så kom vi fram till att jag inte kunde gå på franskakursen. Hon hade ett möte vid 15 och min franska är 13.50-15.50. Hon och N gick till Apoteket och hon konstaterade att han lätt hade kunnat gå till skolan... Hon åkte vid 14.30 och efter det sov även N till klockan 16.30 då jag väckte honom och efter en hel del tjafs från hans sida så åkte vi till Mediateket (som ett bibliotek). Lämnade böcker där och passerade sedan en julmarknad. Åkte spårvagnen hem och jag berömde honom massa. Allt hade gått så så bra!! Han hade varit så snäll och trevlig :]
Vi kom hem sent 18.20 och då var pappan hemma. Jag frågade om N skulle bada eller duscha (pga vattkopporna) och pappan sa duscha och det brukar vara problematiskt så pappan gjorde det så jag pausade bara på mitt rum. Skönt med liten paus! Mamman kom hem 18.50 och vi åt stekt squash och kycklingklubbor till middag. Trevlig stämning vid middagen! Jag berättade om problemet jag har med att inte veta vikten på min resväska då jag saknar en våg. Mamman sa att de hade en våg någonstans så hon sprang runt och letade efter den och hittade den till slut! Dock saknar den batteri vilket jag ska köpa. Jag gick upp till mig tidigt, 20.40 och tog det lugnt framför julkalendern och Revenge innan jag somnade runt 23.30


Söndag - julmarknad

Sleepover hos Johanna som sagt och vi vaknade av alarmet vid 10.30, det ösregnade! Vi plockade ihop bäddsoffan och så och gick sedan efter ett tag ned för frukost. Sara gick efter tio minuter, hon skulle hem och jobba. Jag, Rike och Johanna stannade kvar i köket och åt frukost länge. Runt 13.15 lämnade vi huset, promenerade till busshållplatsen och tog buss 11 till Place de Cirque för att sedan ta spårvagn till Hotel Dieu. Jag upptäckte när vi väntade där att min systemkamera hade slutat fungera. Det går inte att trycka ner slutaren/knappen för att ta kort och kamerahuset låter konstigt... Så tråkigt! Jag har dessutom bara haft den sen slutet av oktober. Tur att jag ska hem snart så jag kan ta med den och reklamera den.
Vi tog spårvagnen och gick sedan för att gå på en julmarknad. Vi visste inte var den var exakt men vi frågade några förbipasserande och de hade varit där så de erbjöd sig till och med att följa med och visa var den var! Så snällt men vi hittade en skylt precis då. Vi gick till marknaden men den var inte alls rolig så vi gick och tog spårvagnen till Commerce igen. Vi gick först till vårt stammcafé men det var stängt så vi gick till crêperiet "La blanche Hermine" där vi åt sen lunch, klockan var 15.00 nämligen. Det blev galette med spenat, creme fraise, bacon, emmentalerost och ägg. Vi åt sedan glass till efterrätt, två chokladkulor, grädde och chokladsås - snacka om matkoma sen. Två timmar senare gick vi till Tour de Bretagne och åkte upp där. Johanna hade nämligen aldrig varit där uppe! Nantes är så fint uppifrån och så stort också!
Vi stannade där ett tag innan vi åkte ned. Det är gratis så man kan bara åka upp när man vill, asbra! Vi funderade att säga hej då men jag sa att jag skulle nog ned till Place Royale för att kolla på julmarknaden. Johanna och Rike ångrade sig då också och följde med! Vi gick dit och upptäckte att en orkester spelade mittemot McDonalds så vi gick dit och lyssnade. Herregud vad duktiga de var!! Vi stod där ett bra tag innan vi gick till L'autre marché, en annan julmarknad där vi drack glögg, varm choklad och varm äppeljuice med kanel. Äppeljuicen var jättegod! Jag fick ytterligare en julklapp inhandlad och efter det så sa vi hej då och jag tog spårvagnen hem.
Jag var hemma 19.00, pratade snabbt med familjen innan jag gick upp till mig. Jag har verkligen inte varit mycket hemma den här helgen! Igår lördag så gick jag hemifrån 10.30, kom hem en och halv timme på kvällen och sov sedan borta. Idag så kom jag hem vid 19 och innan dess hade jag inte varit hemma. Jag gick upp till mig sen, bloggade och sedan var det middagsdags. N har precis blivit av med sina vattkoppor så mamman bad först mig att lämna honom i skolan eftersom pappan inte har jobbmöte tidigt. Jag skulle alltså vara tvungen att förklara det för läraren och hon har rätt att säga att han inte kan vara i skolan... Isåfall måste jag stanna hemma med honom hela veckan, 8-19............. Jag tror hon såg att jag tyckte det var jobbigt att förklara så hon sa i slutet av middagen att hon kunde lämna honom och det händer ALDRIG. Så jag tackade henne och gick efter middagen upp till mig. Men om N måste stanna hemma så kommer hon hem runt 8.50 med honom och ja, håll tummarna att det inte blir så... Vill inte stanna hemma hela veckan, sista veckan innan hemresan här... Nu ska jag snart sova, så trött!

Gallette till lunch! Glass till efterrätt.Nantes från ovan.Orkestern som spelade, riktigt duktiga!

Varm äppeljuice.

Dåliga iphone bilder pga min kamera som inte fungerar :'(


Igår, lördag - brunch och shopping

Jag har precis kommit hem så jag skriver om gårdagen nu!
Jag vaknade efter att ha sovit hela 9 timmar klockan 9.15, hade ett alarm på 9.30 men jag vaknade redan innan det och det händer nästan aldrig. Jag svarade Rike på Whatsapp, ringde Sara och vi bestämde oss för att ses vid Commerce 10.40. Jag fixade mig i ordning och gick ned vid 10.20, N sov och pappan var iväg på trafikskolan så det var bara mamman nere på nedervåningen. Jag sa god morgon och sa att jag skulle på brunch med Rike och Sara. Hon hade tipsat om stället så hon ville gärna ha en recension sen och jag lovade henne det.
Jag tog spårvagnen, mötte Rike vid Commerce och sedan kom även Sara. Vi gick till Tabl'o Gourmand vid Place de Cirque där vi åt äggröra med bacon och färskpressad apelsinjuice. Det gick på 10 euro vilket är helt okej enligt mig, det var så himla gott och mättande. Vi pratade en himla massa, satt där från 11.00-12.45. Vi gick sedan vidare, fick ett sms av Johanna där hon skrev att hon skulle möta upp oss senare. Vi gick till Fnac för att försöka skriva ut foton men mitt usb fungerade inte... Efter det gick vi till Passage Pommeraye och gick genom där, fick en julklapp inköpt på en väldigt rolig butik där. Vi promenerade till spårvagnen vid Mèdiateque och tog den till Tourmaline och Ikea samt shoppingcentret Atlantis. Planen var att hitta en osthyvel på Ikea men de hade ingen... Vi ska nämligen köpa en julklapp till någon på franskakursen för max 5 euro. Därefter gick vi genom Ikea och det tog ett bra tag. Vi gick sedan till Leclerc, den gigantiska mataffären som har ALLT. Den är till och med större än Ikea! Vi letade julklappar där och hittade det vi ville ha så efter säkert en timme där och två korgar överfulla så gick vi väldigt trötta därifrån för att gå till Ikeas restaurant. Det var så himla mycket folk på Atlantis köpcentret! Vi gick till restauranten, åt enkel lunch/middag då klockan var runt 16. Jag tog gravlax med hovmästarssås för 4 euro och oj vad gott det var.
Johanna kom sedan, vi satt där till 17.30 då vi gick därifrån till spårvagne. Vi åkte till ändhållplatsen, bytte och åkte tillbaka - just för att få en sittplats. Spårvagnen är överfull vid Tourmaline då det är så mycket folk som åker därifrån. Resan till Commerce tog säkert 35 minuter, annars tar det 20 minuter... Men det var demonstrationer IGEN... Rike gick hem och jag, Sara och Johanna gick till våra spårvagnar och bussar för att åka hem. Jag var hemma runt 19 och duschade, fixade mig i ordning och packade. 20.40 åkte jag till Commerce, mötte Sara vid 21.20, tog C3 bussen och mötte sedan Rike på bussen. Vi gick av bussen och gick sedan hem till Johanna. Hon bor nästan granne med premiärministern Jean-Marc Ayrault, bara 20 meter mellan deras hus! Utanför stod en polisbuss med 6 stycken poliser i som vaktade.
Johannas värdfamilj var inte hemma men de visste inte om att vi var där så det var en aning nervöst att de skulle komma hem utan förvarning haha. Vi kollade runt i det ENORMA huset och satte oss i vardagsrummet, åt fruktsallad, beställde sushi och pratade. Klockan var då ett tag efter 22. När klockan blev 23 så hade sushin fortfarande inte kommit så Rike ringde till restauranten och de sa att de slutade med hemleverans för en halv timme sedan. Men vi hade liksom beställt innan det!? och det stod inget om det? Sara stekte omellet som jag och hon åt, Rike och Johanna åt fruktsallad och vi drack vin och skrattade. Så mysigt och trevligt! Vi gick upp till hennes rum vid 02.30, gjorde i ordning bäddsoffan och kollade på Google Maps streetview på våra hem och Sverige och Tyskland. Timmarna passerade och vi låg sedan och pratade tills klockan var 4.30. Slutade med battle på tyska och svenska haha så roligt! Så bra sista kväll innan Johanna lämnar Nantes.

Så Frankrike, "l'english". HAHA
Scrambled eggs, bacon, färskpressad apelsinjuice och nybakad baguette.
Fin cykel vi såg på vägen till Fnac.
Passage Pommeraye är så fint julpyntat!
Haha knäppa kompisar på Ikea. Sara och Rike!
Haha jag var SÅ nära att köpa en halmbock för att ha som present på franskakursen. Men jag ångrade mig i sista stund, nu vet jag vad jag ska köpa istället. Det blir något från Unicefs presentshop!
Alltså snälla IKEA! Det är en älg men produkten heter "ekorre" haha. Sara och jag blev jättearga och tänkte nästan gå och klaga hos personalen.
God jül. Det heter God jul.
Haha Rike och laxfilén.
Lunch/middag, gravad lax och hovmästarsås.
Middag vid 23.50 hos Johanna.Fina vänner

Dåligt internet

Mitt internet fungerar segt på datorn. Så inlägget vill inte laddas upp... Jag skriver om dagen imorgon, ska precis ta spårvagnen till Commerce och sedan åka till Johanna där sleepover väntar!

À demain!


Julklappshandlar

Är just nu vid köpcentrumet Atlantis och handlar julklappar ned Rike och Sara. Vi pausar med en svensk fika på Ikea för att sedan möta upp Johanna!


4 månader

Det heter "tiden går fort när man har roligt" och je suis d'accord. 4 månader - herregud vad länge jag varit här. 122 dagar sedan jag lämnade Sverige. 124 dagar sedan jag lämnade Gotland. Åh och om EXAKT en vecka, 14.25 får jag krama om min familj igen! Då är jag på ön igen.

Hemlängtan

Jag ska förklara min hemlängtan lite. Det är mer längtan än saknad.

Jag längtar efter att träffa min familj, mamma och pappa framförallt (don't mind Gustav men vi sågs i slutet av oktober) och vänner.
Jag längtar efter att alla skyltar ska vara på svenska.
Jag längtar efter att tidningarna som säljs ska vara på svenska.
Jag längtar efter att gå i en svensk mataffär.
Jag längtar efter att äta svensk mat.
Jag längtar efter att umgås med min familj.
Jag längtar efter att inte äta frukost själv.
Jag längtar efter att umgås i soffan, trängas i soffan och höra mamma ropa "sover du mikaela?!??!".
Jag längtar efter svensk tv.
Jag längtar efter att lyssna på svensk radio.
Jag längtar efter att höra svenska på gatan.
Jag längtar efter skogen.
Jag längtar efter att vara ute på landet där bilar inte kommer varje minut.
Jag längtar efter att kunna vara på dåligt humör.
Jag längtar efter att kunna säga exakt vad jag vill. Kan inte göra det på franska och engelska.
Jag längtar efter att återfå mitt ordförråd på svenska.
Jag längtar efter svensk kram.
Jag längtar efter leverpastej och kalles kaviar.
Jag längtar efter herrgårdsost.
Jag längtar efter att komma hem.
Jag längtar att köra bil. Fyra månader sedan sist.
Jag längtar efter att rida min ponny.
Jag längtar efter att frysa och att se snön.
Jag längtar efter svensk musik.
Jag längtar efter att gå ut på klubb på svenska, med svensk klubbmusik och dyra priser. Okej inte det sista men ni förstår grejen.
Jag längtar efter att tända fjärde adventsljuset.
Jag längtar efter Gotland och Sverige.
Jag längtar efter den 21/12, då jag landar i Sverige och på Arlanda, och 22/12 då jag kommer till Gotland.
Jag längtar efter att bara få komma hem och pausa och fira jul.

Fredag - tuff och jobbig dag

Åh vad denna dag har varit lång och jobbig...  långt inlägg!
Det började dock bra, jag vaknade vid åtta, pratade lite snabbt med mamman innan hon åkte och jag och N gick till skolan. Vi pratade om allt och inget som vanligt, konversationen var ungefär så här fast på franska:

N: "men mikaela, du har som vanligt inga vantar..."
Jag: "nej, jag vet... kanske kan jag önska mig det i julklapp av tomten?"
N: "ja det vore en bra idé. jag kan skriva det till honom, jag ska ändå skriva min önskelista."
Jag: "det vore snällt! men ett problem, han vet inte vem mikaela är. vem är mikaela?"
N: "det är min storasyster."

Där smällte jag lite... Han kan vara för söt ibland. Jag lämnade honom och vi vinkade genom fönstret innan jag gick hem och åt minimal frukost, var inte hungrig. Vid 10 åkte jag spårvagnen en hållplats och gick in på Coiff&co, en frisörsalong. Frågade på franska om de hade drop in och om det fanns en ledig tid. Jag fick ett "oui" som svar och fick göra mig i ordning själv, med "blusen". Fick håret tvättat, "massage för huvudet" och sedan frågade hon hur jag ville klippa. Endast lite sa jag och hon klippte i en minut knappt, inget vid luggen och började sedan föna håret. Hon sa sedan "voilà" och det var då jag upptäckte att hon var klar, hon tog nämligen fram spegeln. Jag kände inte för att börja klaga på franska, jag var inte på humör så jag betalde 20 euro, fick en del rabatter och sen gick jag. Håret kändes ändå väldigt bra - precis som det gör efter man klippt sig. Såklart vad jag hungrig efter ingen frukost så jag köpte en supergod baguette med kyckling, ägg, sallad, tomat och så, 3,5euro. I Sverige hade den kostat det dubbla. Jag måste lära mig att uttala skillnaden "de baguette" och "deux baguette". Hon tog nämligen fram två...

Jag kom hem, värmde på lunchen och hämtade N. Sen började krisen när vi kom hem. Jag vet inte varför men det var problem när han skulle klä av sig ytterkläderna, han ville att en leksaksbil skulle upp till hans rum och han ville inte/ville duka bordet. Allt var så problematiskt och efter 15-20 minuter gråt och skrik var klockan mycket och vi borde ätit lunch då så jag ringde mamman. Hon försökte prata med honom men han vägrade så hon sa att hon skulle komma hem, trots att det tar minst 20 minuter... Jag försökte lugna N med att ta honom i famnen och vagga honom, sjunga, prata lugnt men slutade bara med skrik och att han slog mig. Tur att 3åringar inte slår hårt... Mamman kom hem och han hade slutat gråta innan, jag läste en saga då. Vi åt lunch tillsammans, pratade och så. Klockan var sedan 13.45 när hon skulle åka och lunchen var klar. 13.35 stängs dörrarna till skolan... Jag frågade om det var några problem att vi var sena men hon sa att det var lugnt. Jag sa att jag var ledsen att hon var tvungen att åka hem från jobbet men att jag visste inte vad jag skulle göra alls. Då sa hon att det var inga problem, helt förståeligt och att det var lugnt - jag gjorde det rätta. Så himla skönt att hon tänker lika, att hon gör det enkelt när det är jobbigt.
N och jag gick till skolan 13.55 men han var väldigt trött så det tog sin tid. Dörren till skolan hade någon glömt att stänga så det var bara att gå in. Jag gick till hans klass och på vägen dit så såg jag läraren i ett annat klassrum. Hon gick ut för att prata med oss... Jag kan bara sammanfatta vad hon sa: "varför är ni sena? man ska hålla tiderna, inte bryta mot dom. det här är inte alls accepterat i primaire (låg-mellanstadium). du skulle ringt, detta är inte bra. det är okej att vara sen om vi vet om det, annars absolut inte. han borde gå hem till sig och sova siestan där, här kommer han väcka de andra."
Jag stod där och förklarade för henne, att det hade varit väldigt problematiskt, mamman var tvungen att komma hem... Att det var därför vi var sena och mamman hade sagt att det var okej. Jag frågade om vi skulle hem, att han inte fick sova siestan där. Hon sa då "ni är ju ändå här så han kan ju lika gärna sova här, men jag tycker inte det är så bra." Jag stod där och mitt i allt så kände jag tårarna nästan komma. Jag kunde inte börja gråta där. Sedan lämnade jag N där iallafall och gick hem. På vägen hem, på gatan, ringde mamman och jag berättade. Hon blev väldigt arg och sa att läraren kunde inte göra så. De är TRE år barnen, kan de inte vara en aning försenade? När vi lagt på så började jag gråta. Öppnade dörren hem och det fortsatte, gick upp till mitt rum och där gick det inte längre. Tårarna forsade ned och det var skönt att ingen var hemma, jag kunde "gråta hur högt" jag ville. Jag ville så gärna skypa med någon kompis eller familjemedlem men ingen var online, inte heller på facebook... Pappa loggade sedan in och då hade jag tack och lov slutat gråta. Andra gången på en vecka. Fjärde gången totalt under fyra månader. Kombinationen "tuff lunch med N + hemlängtan + arg och nedklankande lärare" var ingen bra kombination.

När jag skypat med pappa så tog jag bussen som är 5 minuters promenad från mig. Hoppade av vid Talensac och köpte andra julklappen, skönt att ha några köpta nu! Gick förbi Talensacs marknad, köpte småsaker på Carrefour och gick hem. Diskade och hämtade sedan N. Han hade sovit hela eftermiddagen så han var jättetrött, säkert en av orsakerna till "kriserna". Jag lät honom se på "Cars 2" och vi lekte sedan med bilar innan mamman kom hem 17.45. Vi pratade om dagen, om det mesta. 20.00 åt vi middag, quiche lorraine (ost och bacon paj typ) och allt kändes bra igen. Jag berättade om N på morgonen, vad han sagt. Jag skrev ut mina resehandlingar, tågresan till Paris och flyget till Sverige, och det kändes nära. Jag skulle egentligen varit barnvakt idag men mamman sa aldrig något om att det var "inställt". Synd, då hade jag kunnat gjort något men jag hade nog inte orkat ändå. 21.45 gick jag upp till mig, mamman nattade N och en kvart senare kom pappan hem från sin jobbresa. Rike ringde och frågade om jag ville mötas upp i stan men jag sa att jag orkade inte...
Nu ska jag sova, äntligen helg!!!!

Om exakt en vecka

Vid den här tiden, om exakt en vecka, sju dagar, 168 timmar, 10 080 minuter och 604 800 sekunder så avgår mitt tåg mot Paris om allt går som det ska. 14.40 lyfter mitt plan mot Amsterdam och sedan Stockholm!

Le Hobbit

Vi såg som sagt "The Hobbit" igår på bion. Men här i Frankrike säger de såklart "Le Hobbit". Och bara för att ni redan (troligtvis) har sett trailern så lägger jag upp den här igen - men dubbat till franska. Vi såg såklart orginalet.


Torsdag - Lucia

snart helg, lyckorus! och för varje dag som går, desto närmare hemresan!!

Jag vaknade vid 8.15 då familjen höll på att lämna huset, somnade om och vaknade en timma senare. Hörde att pappan jobbade hemifrån på nedervåningen så jag såg "Lucia-tåget" från Uppsala Domkyrka på Svtplay och dagens avsnitt av Julkalendern. Tror nog aldrig jag sett det från Uppsala Domkyrka på teven men jag kände mig tvungen, jag behövde se ett luciatåg. Pappan gick hemifrån vid tio och jag även då ned och åt lite frukost, stannade sedan i sängen och gjorde ingenting. Förberedde N's lunch och hämtade sedan honom. Läraren gav mig tillbaka "la bonne nouvelle" och sa att vi behövde måla och teckna saker på den... Kul då jag är sämst på att måla. Så jag försökte mitt bästa och tyvärr hade N ingen lust att måla så jag fick göra det mesta. Vi åt lunch, torsk med ris. Min torsk la jag en bit chevre på haha.
Jag lämnade N, nu ösregnade det och var cirka 7 grader. Fransoserna klagar på kylan här... Jag tog spårvagnen och kom i tid till franskan. Vi höll på massor med grammatik, conditionnel present och passé, subjonctif och plusqueparfait. Jätteroligt verkligen. + Adverb. Jag hämtade N sedan och jag fick idéen att julpyssla med honom. Familjen har nästan inga saker för pyssel så jag och N målade cirklar som vi gjorde ett hjärta för att fästa i granen, ni ser på bilden sen! Jag flätade sedan ett hjärta som vi målade. Sedan badade han och pappan kom hem 18.30. Mamman kom hem senare och de var så förundrade över hur kreativ jag var. Haha eh jag? Haha nej. Men N tyckte det var kul och föräldrarna med så det var väl huvudsaken. Vi pratade en hel del, pappan åkte vid 20.00 med taxin, han skulle på jobbmöte i södra Frankrike imorgon och kommer hem imorgon kväll. Vi åt fiskgrattäng, mamman tipsade mig om ett brunch-ställe, jag bjöd dem på pepparkakor från i söndags, visade litet klipp från Luciafirandet i Uppsala och mamman bad om ursäkt att hon glömt köpa ljus, hon hade så gärna velat ha massa ljus så jag kunde få känslan för Lucia sa hon. Så snällt :] Vi ska troligtvis baka pepparkakor i helgen. Jag diskade sedan då hon bad mig och sedan såg jag på tv i vardagsrummet och drack te. Zappade runt bland kanalerna och hittade plötsligt New Moon! Dubbad till franska.......... Men jag såg 45 minuter och 21.45 gick jag upp till mig. Det var ett Lucia firande på det skandinaviska café men det började innan jag hade slutat... Ska sova straxt!

Julpysslet som vi hängde upp i granen!


Igår, onsdag - The Hobbit

Jag vaknade vid åtta, bara för att vara vaken om N vaknade. Jag hörde mamman åka vid 8.15 och sedan var det tyst i huset. Klockan nio vaknade N och vi gick ned. Jag gjorde i ordning nappflaskan och han började genast skrika och gråta. Omöjligt att förstå va han sa när det mest var gråt. Jag lyckades lugna ned honom och det löste sig. Han såg lite barntv medan jag åt min frukost. 
Vi gick upp, han klädde på sig och vi borstade tänderna. Jag klädde på mig och ordnade med väskan med mellanmål och leksaker innan vi vid 11.00 gick hemifrån och tog spårvagnen. Vi fick gå av vid Bretagne istället för Commerce för att det var manifestationer vid Commerce. Linje två började och slutade vid Place de Cirque så vi tog spårvagnen därifrån och sedan norrut. 
Vi anlände till sporten i tid och jag stannade i 20 minuter innan jag gick en kort stund till Intermarché för att bland annat köpa Schampoo och deo, lagom roliga saker att spendera pengar på. Jag gick tillbaka och sedan gick vi mot spårvagnen. Samma sak som alltid händer, N vill inte hålla handen och jag vill det. Det är en stor gata och inte som gatan vi bor på, att vi känner till den. Efter mycket diskussioner höll han handen. 
Det var kallaste dagen under min vistelse hittills, cirka 4grader under dagen. Vi gick till spårvagnshållplatsen men det var förseningar med spårvagnen såklart på grund av manifestationen tidigare. Jag frågade en dam om hon visste när den skulle komma eftersom det inte stod några minuter på "skylten": Hon sa att den borde komma när som helst då hon redan väntat i tio minuter. Jag och N väntade i 25 minuter inann den kom... Såklart var den överfull då så vi fick inte plats, tack och lov att det kom en annan 2 minuter senare som knappt var några på. Vi åkte till Commerce, bytte där men fick ingen sittplats. N började gnälla (trött och kall han var efter all vänta...) Han ville gärna sitta ned och skrek på mig för det. Vad är problemet med folk som inte erbjuder sin sittplats åt en 3-åring som så gärna vill sitta? En kille på cirka 12 år erbjöd sin plats men jag sa "non merci", hoppades att N skulle sluta. Det blev bara värre och när han inte slutade så satte jag honom på killens plats - så snällt av killen! Men N var så trött tror jag, det blev bara en massa skrik och gråt och jag gjorde allt för att han skulle sluta... Folk tittade och jag hörde "lugna ned honom". Tack och lov att vi var vid vår hållplats efter 6 minuter. Men där vägrade N att gå av, han ville stanna på spårvagnen. Jag lyfte då upp honom och bar ut honom, allt för att hinna av. På hållplatsen blev det bara värre men på något sätt lyckades vi komma hem 10 minuter senare. Han var väldigt trött...
Hemma blev det också en del gråt och jag skyndade mig göra ordning lunchen och han åt 13.50. Pasta och skinka. Jag la honom i sängen efter lunchen och han somnade 14.45. Då kunde jag andas ut... Gick ned och lagade ihop lunch till mig; rester med ris och baskisk sås, skinka, lite chevre och ägg. Blev gott! Jag ringde sedan Rike för att bara berätta hur allt hade varit... Jag var sedan på mitt rum tills N vaknade av sig själv vid 16.50. Vi såg film, kollade på bilder och så på min dator i min säng. Mysigt. Han badade sedan och pappan kom hem 18.20. Vi pratade en hel del, N klädde på sig och vi gick ned. Mamman kom hem och jag berättade hur det hade varit.... Jag gick upp sen, duschade och fixade mig för att sedan ta spårvagnen till stan. Jag mötte Rike vid Place de Cirque och vi gick till Bueno där jag åt tacosallad då jag inte ätit hemma och vi pratade om dagen.
Vi gick sedan till bion där vi mötte Sara och såg "The Hobbit" i 3D. Vi stod först i fel kö så vi hann precis till filmen började. Filmen var bra, jag har inte sett de andra alls men denna var bra, dock väldigt lång. Rike tog bussen vid 23.40, jag  och Sara hämtade hennes cykel och väntade sedan vid Commerce på min spårvagn som gick 00.02, 00.09 öppnade jag ytterdörren, så snabbt att komma hem.

Vid Place de Cirque, i väntan på Rike. Sorry för dåliga iphone-bilder... 1 grad var det när jag kom hem inatt!!

Une grande erreur

Jag skickade en hel del vykort från när vi var i Paris. Bland annat till tre lärare i gymnasiet, i franska, svenska och latin. Min svenska blir allt sämre och sämre, det märks tydligt. Mitt ordförråd är inte uppbyggt av de avancerade orden och ofta finner jag inte orden eller översättningen på svenska. Bara i ett inlägg - där kom jag inte på att det heter kupé på tågen... Jag skrev iallafall på ett av vykorten:

"Jag trivs så bra här i Nantes, staden där jag passerat fyra månader i."

När jag skrivit klart vykortet så läste jag genom och blev nästan förskräckt av mitt misstag, att jag direktöversatt ett verb (se passer) från franska till svenska. Det hade varit bättre om jag skrivit tillbringat. Haha gud vad jag skrattade åt detta. Att min svenska är så dålig. Det mest pinsamma var att just det vykortet var till svenska läraren och svenska har jag till och med läst C-kursen i.

Tisdagkväll

N fortsatte att sova och jag gjorde inte så mycket då, skrev brev till farmor om Paris bland annat. Pappan kom sedan hem vid 16.30 och han hade ingen aning om att N sov siestan hemma förrän jag berättade det. Han undrade också om mamman visste om det ;] Jag gick inte till N runt 17.00 och vi gick ned efter ett tag, pappan sa till honom några gånger när han började tjafsa med mig. Pappan gick upp för att jobba och vi var kvar nere. Läste flera sagor och vi dukade bordet tillsammans. Vi gick upp på hans rum, jag fixade badet och ropade på N flera gånger. Pappan kom då ned och sa till N att lyssna på mig, han tyckte inte N pratade så snällt med mig så han sa att jag skulle vara striktare med honom. Det är rätt svårt när man vet att de lyssnar...
Han badade, mamman kom hem 18.35 och N och jag gick sedan ned vid sju-tiden. Jag skrev klart mitt brev och pappan åkte iväg för squash. Vi åt middag, ris med sås från Baskien med kyckling. Pratade en hel del med mamman, om att jag kanske åker till Brest en helg, om hennes jobb m.m Jag sa efter middagen att jag inte fått min lön, att de säkert bara glömt det och hon sa "pardon" flera gånger. Jag sa att det inte var allvarligt men det tyckte hon :] Jag sa sedan att det kanske är lättare att jag får den en gång per månad, eftersom jag måste betala franskaklassen i början och det blir enklare då. Så vi gör så från och med januari! Jag gick vid nio upp till mig. Jag ska försöka sova i tid, onsdag imorgon...

bild från Paris och Montmatre. Redan tio dagar sedan!

Awkward

Jag gillar inte att prata om lön - varken på svenska eller franska. Jag får min lön varje helg - ibland fredagskvällen, lördagen, söndagen och väldigt sällan på måndagen. De glömmer bort att ge den ibland, de har så mycket med sina jobb och är rätt stressade skulle jag säga... Nu har inte jag fått lönen från förra veckan, de har glömt bort det - det vet jag, det är inte någon annan andledning. Så nu ska jag försöka säga på ett bra sätt och ta mod till mig ikväll och fråga om lönen... Wish me good luck.

Tisdag - ändrade planer

Jag vaknade vid åtta och 8.20 så gick jag och sa god morgon till N och mamman. Hon åkte sedan och jag och N gick till skolan - inga problem. Jag gick hem, åt frukost och tvättade sedan mina gamla lakan och handdukar. Jag var så himla trött, tror inte jag sov så bra inatt, så jag sov 45 minuter och låg sedan och läste svenska tidningar i sängen innan jag värmde på lunchen, kycklingklubbor och morotspuré, innan jag hämtade N. Han åt väldigt bra, inga problem alls idag. När han sedan såg ett avsnitt av Peppa Pig så kom mamman hem, hon hade glömt skriva i ordning N's läxa som han hade, de skulle komma på "une bonne nouvelle"/en bra nyhet. Pappan sa igår att de kunde skriva att den goda nyheten är att jag stannar ytterligare 6 månader.
Hon åkte sedan till jobbet igen och när jag sa till N att vi skulle gå, då blev det jobbigt. Han grät och skrek att han ville att mamman skulle lämna honom. Sedan så sa han att han inte ville till skolan. Efter fem minuter var vi sena till skolan så jag ringde mamman och hon pratade med honom. Hon frågade mig sedan om jag hade några planer för eftermiddagen. Jag sa att jag inte hade det, skulle egentligen mött upp med Sara Rike och Johanna men både Rike och Johanna kunde inte - Rikes barn var sjuka och Johanna hade inte tid. Så det var bara Sara jag skulle mött upp med men jag visste att det inte fanns en chans att N skulle ändra sig, dessutom är detta mitt jobb.... Hon sa dock "merci beaucoup" väldigt många gånger. Jag sjöng och läste för N och sedan 14.10 så sover han.

Måndag - hemlängtan

Måndag då igen. Fast jag gillar mina måndagar mycket! Jag började dagen med att försova mig lite, skulle möta Johanna, Rike och Sara på ett café vid 9.15 och jag vaknade 9.05 efter att ha snoozat massa. 9.25 var jag ute ur huset, spårvagn till Bretagne där jag köpte 10 frimärken och sedan mötte jag dem på caféet. Sara gick dock nästan direkt då hon var tvungen att åka hem.  Vi satt kvar där ett tag innan vi gick mot Monoprix, kollade snabbt där och sedan åkte Johanna med bussen hem. Jag och Rike gick till Casa där jag bytte mina ljus till min hemmagjorda ljusstake och sedan gick vi runt i några kvarter innan hon tog bussen hem. Jag promenerade runt lite innan jag tog bussen som är lite längre bort från mig och gick sedan 5 minuter innan jag var hemma.
Jag gjorde i ordning lite lunch, pasta med skinka och färskost som blev som en "kräm". Alltså skinkan och färskosten. Jag tog det lugnt på rummet och gick sedan till franskakursen. Mötte Rike där och sedan Sara och vi hade franskakursen, helt okej lektion.
Jag hämtade N i skolan, lekte, läste, m.m och han badade sedan. Allt gick jättebra! Förutom när mamman kom hem vid 18.45 och han skulle klä på sig pyjamasen. Då ville han genast att jag skulle gå ur hans rum men jag gjorde inte det. Försökte få han att lyssna istället. Mamman ropade efter ett tag att jag skulle bara lämna honom och gå ned. Han gick ned efter ett tag så det fungerade.. Vi åt middag när pappan kom hem, lax med ris och squash. Vi pratade väldigt mycket vid matbordet, om hemresan och läxan från skolan "une bonne nouvelle". Jag gjorde lite franska läxa och gick sedan upp till mig vid 21 och skypade sedan med mamma och pappa i en timme. Grät för andra gången av hemlängtan sedan jag kom hit. Första gången sedan 19 augusti. Jag kommer fira nyår ensam här - alla åker hem och värdfamiljen är iväg. Ser så inte fram emot det... Så himla jobbigt att sitta och gråta på skype, torka tårarna snabbt och veta att mamma är på andra sidan datorn, mer än 300 mil ifrån.
Nu ska jag sova, god natt.

Så himla fint julpyntat i Passage Pommeraye!
Place du Commerce, julmarknaden. 9 grader idag! Och fransoserna här klagar över hur kallt det är...Varm choklad och liten cookie.

Picard

Haha så roligt när min pappa berättade att han läst på DN's hemsida om att den franska butikskedjan Picard kommer till Sverige. Han frågade om jag kände igen den och jag sa självklart. Min värdmamma köper soppor, grönsaker med mera därifrån och de har ett väldigt bra sortiment! Klicka här för att läsa artikeln.

Söndag - en dag i julens tecken

Jag tog spårvagnen 15.32 och mötte sedan Rike och Johanna på spårvagnen vid Commerce. Vi fortsatte och gick av vid "8 Mai", södra Nantes, där vi tog en buss till Sara som bor i södra Nantes. Vi mötte henne vid busshållplatsen där vi promenerade hem till henne, kändes som att vara hemma i Sverige nästan - mycket skog vilket var länge sedan jag såg. Väl hemma hos henne hälsade vi på hennes värdföräldrar och började sedan baka pepparkakor, drack te, bakade tyska julkakor och drack glögg. Hade jättetrevligt och vi höll på så från klockan fyra till runt sju tiden. Då gick vi ned, åt kakorna och drack mer te och pratade sedan länge med hennes värdfamilj. Hennes värdmamma skjutsade oss sedan till spårvagnsstationen och jag, Rike och Johanna tog spårvagnen. De gick av vid Commerce och jag fortsatte hem.
Pratade lite med värdfamiljen när jag kom hem vid nio och gick sedan till mig. Nu ikväll har jag sett Solsidan, chattat med några kompisar och sett julkalendern från idag. Imorgon är det måndag och sista hela veckan här innan jag åker hem, jag åker hem den 21a på fredagen så det är bara 4 dagar här då! Vill bara hem nu!
Söndag hittills

Jag vaknade vid 9.30, drog mig i sängen ett tag innan jag fixade mig i ordning och gick ned och sa god morgon till värdfamiljen. Gjorde i ordning en mörk smörgås och te i min nya Starbucks-termos och gick sedan mot spårvagnen. Mötte Rike vid Place de Cirque 10.40 och vi gick till kyrkan/basilikan Notre-Dame nära Place Royale där vi skulle på adventsgudtjänst! För första gången så gick jag på en katolsk mässa. Vi tänkte båda att det kunde vara intressant att se hur det är och det är endå en del av kulturen. Kanske kunde vi få lite julkänsla också? Jag gillade mässan faktiskt, en timme varade det. Prästen höll allt på franska men jag förstod allt ändå. Predikan var om "att lämna sitt land, sina vänner och familj för att flytta till en helt ny plats." Åh vad jag och Rike försökte att inte börja skratta - då vi kände igen oss så mycket.
Efter det så gick vi till Super U, köpte lite saker till bakning och gick sedan och tog buss och spårvagn hem. Jag kom hem runt 13.10 och värdfamiljen kom hem fem minuter senare. Vi åt omellett till lunch och jag ska snart åka iväg igen. Vi ska hem till Sara och baka pepparkakor!! Ska bli jätteroligt! Spårvagnen går 15.32 så jag måste gå hemifrån 15.29 så ska börja packa i ordning allt snart. Ciao!


Igår, lördag

Jag vaknade runt 9.30 men gick inte upp förrän 11.30. Sa god morgon till värdfamiljen, de hade vaknat 30 minuter tidigare så de satt och åt frukost. Jag gjorde i ordning min frukost och gick sedan upp till mig och åt den i sängen. Skypade sedan med bror och sedan kom N in i mitt rum med ett paket. Han var väldigt glad och snäll. Han sa att brevbäraren kommit med paketet precis. Det visade sig vara från mina föräldrar! Glad! Jag skypade med mamma sedan, totalt blev det Skype i två timmar. Jag fixade mig sedan och tog sedan spårvagnen till Commerce där jag mötte Rike och Johanna. Spårvagnen var full men alla gick av vid Bretagne där det vid 15.00 skulle vara stora demonstrationer IGEN mot den kommande flygplatsen.
Vi tog sedan spårvagn till Duschesse Anne där vi bytte till Busway mot Bealieu, ett stort shoppingcentrum på Île de Nantes. Vi gick runt där ett bra tag, jag köpte en tshirt och en stickad tröja på Vero Moda - vill ni se bilder? Efter ett tag där så åkte vi tillbaka, Rike tog bussen hem och jag och Johanna promenerade runt i centrum. Vi gick till Place Royale och köpte varsin tysk Bretzel, första gången jag åt det! De var goda. Sen så gick vi lite och kollade efter julklappar innan hon åkte hem med sin buss. Jag gick runt lite till, köpte nya pennor och sedan köpte jag ljushållare och ljus för att göra en "adventsljusstake". Dock köpte jag fel ljus så ska försöka byta på måndag. Jag tog sedan spårvagnen och var hemma runt 19-tiden. Drack varmt vin med värdföräldrarna, N var trött och vi åt middag - pestopasta. Jag gick upp till mig runt 21.30 då middagen var klar och skypade med Clara i 45 minuter innan jag somnade runt midnatt. Såg de två senaste avsnitten av julkalendern innan jag somnade.

Shoppingcentrumet.
Vi hamnade mitt i demonstrationen vid Commerce på eftermiddagen!
Bretzel!
 
Film som jag hittade från demonstrationen.

Igår, fredag - arg som ett bi

Ingen bloggning igår, hade ingen tid...
Okej jag vaknade vid tio, fixade mig, åt frukost, det vanliga alltså. Jag förberedde sedan lunchen för N och hämtade honom i skolan. Han ville inte alls sätta sig vid bords så vi hade samma diskussioner igen... Till slut åt han bra och jag lämnade honom sedan i skolan. Det var dock inga problem! Jag tog spårvagnen till franskakursen, mötte Sara och vi gick dit tillsammans. Rike, Sara och jag hade en extralektion med fredagsgruppen eftersom vi struntade i måndagens lektion. Läraren sa igen: "detta är en superenkel övning, jag vill ha noll fel, NOLL!" Så fransk är hon. Och vem fick noll fel då? Jag för första gången. Gjorde min dag typ haha. Det var en övning där man skulle komma på vilket verb som skulle vara i meningen och sedan böja det, det enda felet jag hade var att mina verb var en aning för enkla. Men strunt samma, noll fel. Måste bara tillägga att jag var ensam om det :]
Vi berättade om hur olika traditioner är i Sverige och de andra länderna, vi pratade om midsommar och lucia. Jag hämtade N i skolan sen och vi gick direkt till spårvagnen. Mamman hade ringt mig vid lunch och sagt att vi skulle mötas vid Ikea. Min väska var fullproppad med leksaker, böcker, napp, godsaker, vatten m.m för att undvika/förhindra problem hehe. Vi kom fram till Commerce och skulle precis byta när hon ringde mig och sa att vi skulle ses vid "Marcel Paul" istället, en annan spårvagnslinje... Linje 1 var trasig. Så det var bara att byta riktning och ses där. N hade fått en tomteluva av läraren som han var så stolt över. Vi mötte mamman där och åkte sedan med bilen mot Ikea. Såna hemska bilköer! Vi satt totalt i bilkö 45 minuter, en sträcka som ska ta 8 minuter enligt Google Maps... Vi kom fram dit, gick till Ikea och köpte en julgran. Så himla roligt att vara på Ikea, varje gång. Massa saker står på svenska och det känns så hemma. Det var krig om de stackars julgranarna, från Danmark var de.

Pappan kom sedan dit och vi skulle köpa glögg men det var SLUT. Jissus. Vi åkte sedan hem och åt middag runt 20.30. Vi pratade en del men alla var trötta. Jag fixade mig i ordning, sa god natt och tog sedan spårvagnen för att möta Rike, Sara och Yann (17-årig fransos) vid Commerce runt 22 och vi gick till hans kompisar. Vi gick till ens lägenhet, herregud vad stor den var! 10 rum och kök, gigantisk balkong och takvåning. Herregud. Och i det mest centrala delarna av Nantes också. Nära Place Graslin vilket är dyra kvarter. Det kändes som att vara 15 igen haha. De flesta där var runt 16-17 år. Vi hängde där ett tag innan vi gick till lägenheten med hemmafesten som vi ofta går till. Så mycket folk som vi kände igen/till där. Som en kille från Mexico som var på vår franskakurs tidigare, det var verkligen "nämen är du också här?" hahaha.
Kvällen slutade askasst, för att kort sammanfatta så var det en tjej som gick och sa till mig "om du vill byta musik, gå här ifrån. ni är inte bjudna." när jag skulle byta tillbaka till en låt. Jag gick bara därifrån och hoppades att det inte skulle bli något mer. Kvällen fortsatte jätterolig men sen går hon bara fram till oss och säger "ni är inte bjudna, vi vill att ni ska gå härifrån nu. nu." Rike sa att vi kunde stanna men jag tog bara mina saker och sa att vi skulle gå. När jag är på väg för att gå så "råkar" hon spilla ett glas öl i mitt hår. Jag tror inte det var en olyckshändelse direkt... Då säger hon "vad gör du?! spiller ut min öl?" Då var det nog, jag gick bara ut och satte mig i trappen tills Sara och Rike kom. Vem fan är så otrevlig? Och vi var visst inbjudna och hon bodde inte ens där. Hörde någon säga "hon är bara avundsjuk eftersom svenskarna och tysken har all uppmärksamhet." Men öl i håret - det var droppen. Jag var så himla himla arg när vi var ute sen, svor som jag aldrig gjort tidigare på svenska. Tur att bara Sara förstod... Vi sa hej då och jag tog bicloo cykel hem, somnade runt 03.55

Slagfält av danska granar. Sorry för dåliga iphonebilder!
"matavdelningen" på ikea <3
Rike på balkongen.
Kolla utsikten!
Hahahaha så himla kul - världens minsta hiss som jag och Rike tog. Max 1 person - 180 kg?!Dörren i den andra lägenhetsfesten.
Gissa vem som skrev alla dessa lappar.... :]

Bilder från Paris 2/12, del 4

Sista delen med Paris-foton nu då. Från att vi gick till Moulin Rouge till det att vi lämnade Paris - för den här gången.

Kolla båten, den är helt i choklad!
Moulin Rouge!
Cafe des 2 moulins, caféet i filmen "Amelie från Montmatre"
Middag på Flam's, god mat men sämst service.
Sedan var det bara att ta TGV hem till Nantes. Hej då Paris, à bientôt!

Bilder från Paris 2/12, del 3

Vid Montmatre, framför Sacre-Couer fanns en kille som var helt otroligt duktig på att jonglera med en fotboll. Ska försöka ladda upp en video också! Kolla även utsikten av Paris.


Torsdag

Jag vaknade flera gånger under morgonen och vid 9.45 så gick jag upp. Tog en dusch och fixade mig i ordning. 10.20 gick jag ned, upptäckte då att mamman skrivit att N's lunch skulle vara klar innan jag hämtade honom. Rike ringde mig precis, frågade när vi skulle mötas upp (vi skulle ses 10.40 i centrum). Jag sa då att jag bara skulle kunna åka in i 20 minuter eftersom jag skulle fixa lunchen innan... Jag gick upp på mitt rum efter samtalet, gjorde lite franskaläxa och gick sedan ned och gjorde lunchen. Ris, torsk och ärtor blev det. Jag hämtade N sedan, han var som igår efter siestan. Det gick bra när han väl åt men när han inte gjorde det så var det kaos... Han grät och skrek en himla massa. Till slut så löste allt sig och fem minuter senare sa han  "förlåt mikaela för jag hade en kris". Ibland blir jag imponerad av denna 3-åring!
Jag lämnade honom i skolan, hann med 13.37 spårvagnen och kom till franskakursen i tid. Inget speciellt idag. Jag åkte med Sara och Rike spårvagnen sedan, hämtade N och vi gick hem. Vi spenderade en bra eftermiddag, läste, dukade bordet tillsammans, kollade på bilder, busade. Han badade utan problem, dock skvätte han så mycket vatten utanför badet och på mig att jag sa "nu räcker det" och tog ur honom ur badet. Mamman kom hem 19.00 och jag berättade om lunchen. Hon var så förstående vilket kändes jätteskönt, han har gjort så flera gånger nu och det är väldigt jobbigt. Ingenting funkar och jag vet inte vad jag ska göra. Hon gav mig sedan mörkt fullkornsbröd som hon köpt "tänkte att du sa att du saknar mörkt bröd." SÅ SNÄLLT. Nu slipper jag äta äcklig ljus bricohe. Det är inte roligt, man kan äta hur många som helst utan att bli mätt. Hemskt. Vi pratade om St Nicholas, en helgdag i östra Frankrike och Tyskland. Pappan kom hem 19.40 och N var sedan trött. Vi åt sedan middag, kokoskyckling. Jag gick upp till mig vid nio när mamman nattade N. Jag ska se julkalendern nu och sedan sova.

random Paris-bild, Champs-Élysees

Bilder från Paris 2/12, del 2

Bilder från att vi tog bussen från Louvren, för att åka till Montmatre, till besöket vid Sacre-Couer.

På bussen till Montmatre, jag och Rike. Man kan se hur trött och sjuk jag är...
Utsikten!!Sånt solsken det var!
I Montmatre, vid konstnärstorget. Samma nedan.
Julmarknad där varm choklad (se nedan) och handmålad oljemålning köptes.
Haha så kul. Vi gick fel väg och kom sedan fram till detta staket. Jag och Sara, hurtiga svenskar, sa att det bara var att hoppa över. På andra sidan staketet och bakom bilden så var det en trappa full med folk som gick upp och ned. "Det blir kul det här! Ni kommer komma ihåg det här för resten av era liv!" försökte vi med. Jag hoppade sedan över staketet, tog ett kort och sedan följde de efter. Så kul i ögonblicket.
Kolla utsikten, om ni åker till Paris - åk till Montmatre och kolla utsikten. Turistigt ställe men härligt, så härligt.
Sacre-Couer.
Gratis musik underhållning, något vi uppskattade. Dock inte försäljarna som väldigt gärna ville sälja Heineken öl på flaska. 
Jag, Rike, Sara och Johanna.

Filmen från igår

Anna Karenina, filmen som vi såg igår, här har ni trailern!


Igår, onsdag - Anna Karenina

Jag vaknade runt åtta, hörde att N var vaken så jag gick upp och började klä på mig. Pappan knackade på min dörr sedan för att se om jag var vaken och sa att N var vaken. Jag sa att jag hade hört det och gick sedan ned. De åkte till sina jobb sedan och N såg barntv medan jag åt frukost. Det var sedan en del problem när han skulle klä på sig, han grät och skrek men det löste sig. Förmiddagen spenderades som vanligt sedan, lek med bilar, påklädning, tandborstning - utan problem. Klockan elva tog vi spårvagnen till sporten, var där 11.35 och jag stannade i tio minuter innan jag gick en promenad längs floden Erdre. Det var så himla himla fint däromkring! Har varit söder om Erdre men inte just där, ska definitivt dit snart igen. 12 grader var det idag också och strålande sol.
Jag kom tillbaka tio minuter innan sporten var slut och vi gick sedan hem. Spårvagnen var proppfull så rätt tröttsamt. Vi kom hem, åt ravioli till lunch och sedan var det dags för hans siesta. Han var inte i säng förrän 14.45 dock... Han ville inte ta sina mediciner så det var lite diskussioner där... Tror han bara var trött. Jag tog det lugnt medan han sov och jag väckte honom sedan 16.40. Då var det inte så kul. Han grät konstant och skrev i cirka en halvtimme minst... Jag försökte allt jag kunde komma på men inget fungerade. Runt 17.20 hade han lugnat ner sig och tio minuter senare så upptäckte han att jag lekte med hans bilar så han gjorde även det också. Det är rätt svårt när det blir så, inget fungerar direkt. Vi hade iallafall en bra eftermiddag efter det, han badade utan problem och pappan kom hem 19.30. Mamman var iväg och simmade i simhallen så pappan lagade middag - första gången under fyra månader. Det blev rösti och pannbiff ungefär. Mamman kom dock hem 20.00 så vi åt middag tillsammans, pratade om den teknologiska utvecklingen och de blev förvånade när jag sa att jag hade kasettband när jag var liten. Pappan fortsatte prata om det ett bra tag och jag gick sedan upp till mig, fixade mig i ordning och tog sedan spårvagnen till Centrum. 21.35 mötte jag Rike och Sara. Vi gick till bion och köpte biljetter till filmen "Anna Karenina". Den hade premiär idag men i Sverige har den premiär 15 februari! Väldigt bra var den! Har dock inte läst boken... Den var slut 00.15 så vi gick till Commerce, pratade en del och jag åkte sedan hem vid 00.30 och var hemma 00.38. Nu ska jag sova!

Instagram bild från idag, heter mmmikaela där. På bilden är det där jag promenerade längs Erdren.

Bilder från Paris 2/12, del 1

Bilder från andra dagen i Paris, från frukosten till besöket utanför Louvren.

Tomat- och basilikasoppa till frukost samt croissant.
Sara et la baguette.
Notre-Dame.Kolla vad fint väder vi hade! Dock rätt kallt.
Hotel de Ville.
Ena sidan av Louvren.
Ena sidan av Louvren.
Hur kallt?!
Vi fyra. Från vänster; Sara, Johanna, Jag och Rike.
Le Louvre.
Alltså kolla den bisarra kön?!

Söndag 2/12 - andra och sista dagen i Paris

Jag vaknade vid 7.55 av att jag frös så jag skakade, efter två timmars sömn. 8.30 ringde alarmet och då hade jag legat och skakat i en halv timme, inte tänkte jag på att klä på mig mer kläder nej nej... Jag gick upp, stängde av alarmet, kollade om de andra var vakna och satte på mig min ytterjacka för att sedan krypa ned i sängen igen. Johanna hade från början tänkt dra ut vid 7.15 för att se Paris lite mer men när hon upptäckte hur mörkt det var ute så stannade hon kvar. Runt 9.30 gick Rike och Johanna iväg för att se Pantheon och Luxemburg trädgården till exempel. Jag och Sara stannade kvar, jag tog en dusch och vi satt sedan och pratade i sängarna när vi packat klart. Vi checkade ut, lämnade in väskorna och tog en kort promenad innan vi mötte upp Rike och Johanna för frukost runt 10.30. Jag mådde betydligt sämre, väldigt förkyld och hes.
Vi promenerade sedan förbi Notre Dame, mot Louvren. Vi gick förbi Hotel de Ville och fortsatte i kvarteren där innan vi kom till Louvren. Det är gratis för de under 26 år som bor i ett EU-land har jag för mig så vi tänkte att vi kunde gå in gratis, endast se de "viktigaste". Men kön visade sig vara minst en kilometer lång så vi stannade bara till innan vi tog en buss upp till Montmatre. Det var även rätt kallt... Vi passade på att köpa lite lätt lunch på ett supermarché innan vi letade efter ett café för att dricka varm choklad. Detta saknar jag med Sverige, att det finns så mycket caféer. Här är det mest barer, restauranter och så, man kan dricka kaffe och så där men det känns fel på något sätt. Vi promenerade genom Montmatre, jag gick in på ett apotek och sa att jag behövde något för min förkylning; fick några tabletter, "alvedon" och nässpray för nästan 10 euro...

Vi gick sedan till en julmarknad som låg bredvid konstnärsplatsen i Montmatre. Där gick Rike och Johanna in för att leta efter ett café och jag och Sara stannade utanför. Jag såg en gammal tant, säkert cirka 85-90 år som påmminde så mycket om min mormor... Hon stod och sålde sina egna handmålade orginalmålningar i kylan. Vi gick fram och jag kände mig tvungen att köpa. Jag sa att de var väldigt vackra och valde en med en fin fågel, 15 euro kostade den. Det kändes så värt. Hon hade stora problem att öppna påsen för målningen för det var så kallt om händerna... Kändes bra med en god gärning. Nu har jag köpt en julklapp iallafall!
Vi köpte varm choklad som vi tog med och drack framför Sacre-Couer. Vi satt sedan där i två och en halv timme, där var det rätt varmt och solen värmde så skönt. De spelade musik, underhöll, gatuartister så det var bara roligt att sitta där. Vi skrev en del vykort, pratade och sjöng med i låtarna. När vi väl gick därifrån så gick vi neråt, Sara köpte en handgjord skål av en gammal läskburk av en hemlös - fint när de gör något istället för att "bara tigga pengar", sedan mot Pigalle och sedan förbi för att se Moulin Rouge och "le café deux moulins" (tror jag det heter) som är med i filmen "Amelie från Montmatre".

Vi gick förbi Starbucks och köpte termosmuggar och tog sedan tunnelbanan tillbaka till Mutalité Muabert där vi hämtade våra väskor för att sedan ta tunnelbanan till Duroc där vi gick mot Montparnasse. Vi letade efter en restaurant och hittade till slut "Flam's". De hade flamkushen, tysk pizza, som var väldigt god. Maten var god och väldigt prisvärd men servicen var förfärlig rent ut sagt. De kom aldrig för att ta våra beställningar, jag beställde en liten sallad också men den kom aldrig så efter en kvart fick jag be om den igen och de gav oss aldrig notan. En "pizza", coca cola light gick på 11 euro. Salladen glömde de att ta betalt för. Vi gick sedan till Montparnasse och under middagen hade vi upptäckt hur trötta vi var, särskilt efter endast två timmars sömn...
Väl framme vid tågstationen så väntade vi i tio minuter innan vi fick reda på vilken perrong vi skulle till. Vi hade första klass vilket var så värt, hade en egen "hytt" (vad heter det på tåg?) Edit: TACK, det heter kupé. Tåget var tjugo minuter försenat (skulle gått 21.50) så vi gav upp hoppet att vi skulle hinna ta spårvagnen till Commerce och därmed vara tvungna att ta taxi hem... Vi sov hela resan vilket var jätteskönt. När jag vaknade i Nantes så hade jag nästan ingen röst alls, herregud vad hes jag var.
Vi gick av tåget och SHIT vad mycket varmare det var i Nantes! Vi gick på perrongen när två personer frågade om vi inte hade glömt något på tåget. Sara upptäckte då att hon glömt sin ryggsäck. Finns hopp för mänskligheten! Vi tog spårvagnen, kändes så annorlunda mot de två tidigare dagarna. Där, runt 00.20 får jag ett sms från värdpappan; "är du framme i nantes? har allt gått bra?" (på franska såklart). Jag höll precis på att svara när värdmamman ringde och jag svarade. Hon ville veta att allt gått bra, att jag var framme och att tåget varit försenat. Snällt! Hon hörde att min röst var nästan borta så jag sa att jag hade åkt på en förkylning... Hon hade också varit i Paris under helgen!
Vi sa snabbt hej då och jag sprang till min spårvagn som gick direkt 00.30 och jag klev av 00.34 och var hemma 00.37, så smidigt. Hemma efter en kanonbra helg i Paris fast Nantes är så mycket bättre.

Tisdag - ytterligare en lugn dag

Jag vaknade åtta, klädde på mig, sa sedan god morgon till mamman och N. Mamman åkte sedan och jag och N gjorde oss redo för att gå till skolan. Inga problem, jag lämnade honom och gick sedan hem. Postade några vykort på vägen. Åt sedan lätt frukost och gick sedan och la mig igen, tog det lugnt innan jag hämtade N igen för lunch.
Jag värmde på kyckling och kokade pasta, N åt bra. Han fick sedan se tio minuter Peppa Pig och vi gick sedan till skolan. Jag gick hem, stannade i sängen och tog det lugnt. Har ännu förkylning och hostar lite.
Vid 16.25 gick jag och hämtade N och vi lekte, läste böcker innan han badade. Mamman kom hem 19.10 och jag försökte göra min franskaläxa. Vi åt sedan kokoskyckling och ris och jag berättade om att hela Sverige är täckt med snö just nu och om sakerna jag saknar med Sverige. Pappan kom hem 20.30 och vi satt kvar ett tag vid bordet, pratade om franska och svenska skolan och så. Jag sitter nu i vardagsrummet, ska straxt gå upp till mig och försöka sova i någorlunda tid.


Bilder från Paris 1/12, del 3

Bilder från fika på ett café på Rue de Rivoli till lördagkvällens slut.

Rue de Rivoli.
Metro.
Eiffeltornet, riktigt bra utsikt över den från Tracadero.
Triumfbågen.
Champs-Élysees.
Bild på Zlatan fanns utanför Paris Saint Germains butik :]
Julmarknad.
Tillbaka på hotellrummet, Sara, Johanna och Rike.
:)
Middag som vi köpte på ett supermarché och åt i sängarna framför franska Lets Dance innan det var dags för klubbande innan vi somnade vid 05.55

Bilder från Paris 1/12, del 2

Bilder från att vi lämnade Versailles tågstation till Place des Vosges.

Ja tågstationen Versailles-Chantiers var ju inte den finaste direkt (;
Äntligen framme på hotellet, Hotel du Commerce. Sara och Rike!
Haha fint vykort. Rolig historia bakom kortet, Sara visade mig bilden, vi skrattade och jag fotade. Mannen som ägde försäljningsstället började skrika på franska att vi inte fick ta kort och började sedan svära och följa efter oss. Han skrek något i stil med "det är så här det blir med dagens generation. Fan ta Facebook!" Vad kom Facebook in i bilden?? Jag behöll bilden. Om han bara sagt; "ursäkta, ta inte kort tack" så hade jag tagit bort bilden men när han till och med följde efter oss, nej då behöll jag bilden.
Notre-Dame.
Sara :]
Haha jag och Sara
Notre Dame igen.
Överallt i souveniraffärerna såldes tröjor med "Ibrahimovic" på. Nästan att jag köpte :]
Okej man kan inte förneka att Paris är väldigt vackert.
I Marais-kvarteren, en del av judiska Paris.
Dax för Shawarma och falafel! Besök Rue des Rosiers, fullt med bra matställen om man gillar falafel, shawarma och sånt.
Johanna!
Rike på Place des Vosges.

Bilder från Paris 1/12, del 1

Bilder från att vi lämnade Nantes till Versailles-besöket.


I väntan på bussen, klockan 7.45.Bilen vi åkte, Rike fick sitta längst fram.
Varm choklad och ovan gruppbild utanför raststället; Rike, Sara, Johanna och Jag (som ser ut som jätten bredvid)Framme i Versailles!
Alltså kolla allt guld?!
Rike och Johanna.
Jag.
Haha rätt kul, vi ALLA kände till denna tavla från historieböckerna.
Utsikten över trädgården är riktigt häftig.
Spegelsalen.

Lördag 1/12 - första dagen i Paris

Jag vaknade klockan 6.50, packade i ordning det sista och smög sedan tyst ned och gjorde i ordning frukosten som jag tog med mig. Jag hade en aning ont i halsen men det var knappt märkvärt. 7.35 lämnade jag huset och när jag låst ytterdörren, gått 15 meter så upptäckte jag att jag glömt tygkassen med frukosten, BRA. Så det var bara att vända, låsa upp dörren, smyga in, hämta tygkassen, låsa dörren försiktigt och gå till bussen. Tog den som är 5 minuters promenad från mig, var där 2 minuter innan bussen kom. På bussen mötte jag Sara (Sverige) och Johanna (Tyskland) och vid nästa hållplats gick Rike (Tyskland) på. Vi åkte buss i cirka en kvart när vi kom till Le Cardo och där mötte vi även upp bilen som vi skulle åka med till Versailles. Vi hade hittat detta ressätt på Covoiturage -rekommenderar! Vi åkte från Le Cardo och Nantes vid 8.05. Åt frukost och sov en del i bilen. Vid 9.50 stannade vi till på ett rastställe, som en bensinmack, där vi köpte varm choklad innan vi fortsatte. 12.00 var vi framme vid Versailles. Vi gick då till slottet, visade upp våra ID-kort och körkort som gjorde att vi kom in gratis. Om man är EU-medborgare och under 26 tror jag så är det gratis. Så bra! Upptäckte att det var så på en hel del ställen i Paris! Vi gick runt snabbt, bara för att se det viktigaste - lite i slottet, spegelsalen och snabb titt på trädgården. Haha roligaste när vi var i slottet var när jag ramlade mitt i ett av rummen, halkade, ramlade ned på knän och AJ vad ont det gjorde.
Vi gick sedan och hämtade väskorna, det var gratis väskförvaring - ytterligare en bra sak, innan vi gick till tågstationen. RER-C tåget var under "travaux" så vi fick ändra vår resrutt, tog ett RER-tåg till Montparnasse och sedan tunnelbana till Saint-Michel. Kvinnan vi köpte biljetterna av var så himla otrevlig "vad gör ni i den här luckan? det är bara tgv biljetter här. gå bort till den andra." Och i den andra så svarade hon oss på engelska när vi pratade franska. Jag blir så himla irriterad när de gör så. Som när jag frågar något på franska och de svarar på engelska. Ibland säger jag "jag förstår inte engelska" bara för att de ska svara på franska. Vet inte om de gör så för att vara artiga, träna sin franska eller om min franska bara är dålig...
Vi kom iallafall fram till Saint-Michel efter långa promenader i tunnelbanan. Promenerade längs Seine och Notre-Dame tills vi kom till vårt hotell vid Maubert-Mutalité. Checkade in, lämnade sakerna på rummet och fixade oss sedan. Jag upptäckte att det endast fanns filtar - inga lakan och började först skratta och sedan gråta i 10 minuter. Jag hatar när det är filtar och inte täcken i påslakan, hatar. Har så dåliga erfarenheter av det så det är inte klokt... Klockan var nu runt 15.30 och vi gick längs Seine, passerade Notre-Dame och gick sedan till Marais kvarteren där vi vid Rue des Rosiers köpte falafel och liknande fast med kalkon istället. Så himla gott! Gå till Rue des Rosiers om ni är i Paris och ät lunch där!

Vi promenerade lite i Marais kvarteren, gick till Place des Vosges och sedan ett café där vi drack te och varm choklad. Passerade ett apotek där jag köpte tabletter för att återfå mitt immunförssvar. Jag hade googlat namnet på Google Translate och jag frågade om de hade just det och fick ett paket tabletter. Tack Google! 12 euro fattigare blev jag dock... Vi tog sedan en tunnelbana till Trocadero där vi stannade för att se på Eiffeltornet i mörkret. Riktigt fint. Vi tog sedan en tunnelbana till Triumfbågen och gick sedan Champs-Élysees neråt. Det var en julmarknad längst ner som vi gick runt lite vid innan vi tog en tunnelbana till Maubert-Mutalité och hotellet, då var klockan runt 21.45. Vi var knappt hungriga och sedan kläcktes idéen att köpa mat någonstans och ta med upp till hotellrummet och äta där. Det är något som vi alla saknar med våra hem, att kunna ta hem vänner och se film, äta middag och umgås. Här gör/kan vi aldrig göra det. Så vi gick till en mataffär; köpte ost, vin, baguette, couscous och youghurt som vi åt på rummet och såg franska Let's Dance på tven. En bra kväll.
Sara, jag och Rike gick sedan ut runt 00.30, nattklubb var planen! Vi gick till tre klubbar och kvällen avslutades med nattmat på Stratto 05.15 och klockan 05.50 var vi åter på hotellet och vi sa god natt.

Måndag - sådan lugn dag

Jag vaknade först vid åtta imorse. Somnade runt halv två inatt. Jag somnade sedan om och vaknade vid tio och tolv innan jag till slut vaknade vid kvart över två. Så runt 12 timmar sov jag idag, underbart. Jag struntade i franskakursen och stannade hemma och vilade upp mig. Med tanke på att N blev lämnad av pappan i skolan och åt i matsalen så började jag 16.25. Efter frukosten (lunchen) så duschade jag och fixade mig i ordning och packade upp lite. Satt sedan vid datorn och fixade lite med bilderna och bloggade innan jag hämtade N i skolan 16.25.
Vi lekte och läste en del. Jag mår bättre idag, är förkyld men rösten börjar komma tillbaka, tack och lov. Han badade sedan och föräldrarna kom vem vid 19.10. Vi pratade om Paris bland annat, och genast började min röst försvinna... Till middag blev det morotspuré, pannbiff liknande och stekta äpplen. Ost och frukt till efterrätt. Jag gick vid 21 upp till mig, läste bloggar och såg Solsidan och de tre avsnitten av julkalendern. Nu ska jag snart sova, lämnar N i skolan imorgon.


Julkalendern

Nu ska jag varva ned med tre avsnitt av Julkalendern "mysteriet på greveholm - grevens återkomst". Tack och lov att den går att se utanför Sverige också! Ska försöka lägga upp bilder och text om Paris imorgon.


Hemma från Paris!

God morgon (eller eftermiddag?)
Paris var riktigt, riktigt bra men jag är så glad att jag inte bor där - staden är för stor. Nantes passar mig så mycket bättre. Men det var två roliga dagar där och OJ vad mycket vi hann med! Dock har jag blivit sjuk nu, i lördagsmorse vaknade jag med en aning ont i halsen, såklart har N smittat mig och eftersom jag åt antibiotika för en månad sedan så är mitt immunförsvar utslaget. Men lite ont i halsen överlevde jag. Men i söndagsmorse så blev det värre, jag var väldigt förkyld och hes. När vi kom fram i Nantes inatt så var jag nästan utan röst... Nu börjar det bli bättre, jag sov 12 timmar inatt. Nu har jag endast en förkylning.
Jag ska försöka ladda upp bilder och skriva, kommer dock bli en massa inlägg eftersom jag har cirka 500 bilder på minneskortet. Eller vi kan göra så här, vill ni se bilder från Paris? Kommentera då detta inlägg :D Självklart inte alla 500 bilder, men om ni vill se bilder - kommentera gärna!


litet smakprov...

à bientôt Paris

Tidsinställt: Nu sitter vi på tåget från Gare Montparnasse på väg hem, om allt gått som det ska *ta i trä*. Vi kommer komma fram i Nantes 00.08, åkte från Paris 21.50. Vi hörs imorgon då jag berättar om helgen!

19 dagar

Tidsinställt: I fredags var det tre veckor, idag är det bara 19 dagar till jag flyger hem från Frankrike. Jag längtar. Det är inte så konstigt, jag har inte varit hemma på nästan 4 ½ månad när jag kommer hem. Jag längtar till att träffa min familj och vänner. Jag ser så fram emot att fira jul med familjen. De 6 dagar som jag kommer spendera på Gotland kommer vara fullspäckande, skojar inte. Men det ska bli så rolig, att komma hem, att bara vara hemma. Att alla kommer prata svenska när jag är på Arlanda kommer vara så himla konstigt! Jag kommer inte kunna prata svenska utan att någon förstår. Jag kommer kunna köpa svenska tidningar som Aftonbladet och DN. Men jag ser dock fram emot att komma tillbaka hit, det är så så så bra här så. Men jag vill bara hem för att pausa. Hem.

N a n t e s


Fransoser och deras förkortningar

Tidsinställt: Fransoser älskar verkligen förkortningar, finns så himla många förkortningar. För att ta några exempel:

Resto - restaurant = restaurant
Appli - application = app (applikation)
Bon app - bon appetit = smaklig måltid
À tout - à tout à l'heure = vi ses snart
Un ado - un adolescent = tonåring
Un appart - un appartement = en lägenhet
Le champ - le champagne = champagne
D'acc - d'accord = okej
La fac - la faculté = universitet
Un ordi - un ordinateur = dator
Le petit déj - le petit déjeuner = frukost
La pub - la publicité = reklam

detta är bara några av de supermånga som finns

Paris!

Tidsinställt: Just nu sitter vi förmodligen i bilen på väg mot Versailles, åkte 8.15 från Nantes och ska nog vara framme där runt 11.30 om allt går bra! CIAO

Merde

Jag har nästan packat klart, enligt kvinnan vi ska åka bil med till Paris ska vi endast ha litet bagage med oss. Vad betyder det? Jag har en liten väska + en normal Longchamp väska, det måste väl vara okej? Jag kan ha dem båda i knät så. Och en tygväska med frukost, jaja. Och juste, jag kan verkligen inte hitta min iphone-laddare, endast usb-sladden. Merde.

à lundi!