Fredag - barnvakt för fullt

Jag hämtade N i skolan, fixade lunchen och hade sedan min värsta lunch här någonsin. Bråk, skrik, gråt, diskussioner osv. Till slut åt han lunch och vi gick sedan upp på hans rum, inte den bästa idéen. Han ville nämligen INTE gå ned sen. Tog lång tid och jag började mot slutet bli stressad för att inte bli sen till skolan - dörrarna låses nämligen. Varför är en bra fråga. Till slut gick vi ned, efter en hel del bråk, skrik och gråt igen. Jag lämnade honom i skolan, inga problem dock. Jag kom hem, utmattad, diskade och tog sedan spårvagnen till Commerce där jag mötte Rike.
Vi gick till vårt stammiscafé "La Tartinerie" där jag berättade om lunchen. Vi pratade om Paris och det kändes så nära. Vi gick sedan till Monoprix under Galleries Lafayette och köpte lite snack till bilturen, vi åker nämligen bil till Paris och TGV tåg tillbaka till Nantes. Vi använder oss av sidan Covoiturage.fr som är super. Om ni är i Frankrike och vill åka på någon utflykt, kolla på den sidan. Man kan ofta samåka - trevligt och billigt! Vi gick till Bretagne och jag tog spårvagnen hem.
Jag hämtade sedan N i skolan, vi lekte hemma, åt "le gôuter" och vid 18.00 kom mamman hem. N badade sedan och vid 18.30 kom mammans jobbarkompis E och hennes barn M och A. Jag skulle senare på kvällen vara barnvakt åt dem + N. Pappan kom hem, maten förbereddes, lektes, pratades m.m Barnen + jag åt sedan middag, de pasta och jag anka med rösti och stekta äppel. Några till gäster kom, jag hälsade på de och en av dem gav kindpussar. Den andra blev det bara pinsamt "bon soir" med, hon trodde nog att vi skulle kindpussas men jag visste inte. Att kindpussa en främlig, ja men visst haha. Vi gick sedan upp, jag och barnen. De är 3 och 1,5 + N som är 3. Visade sig sedan att det bara var 3 åringarna som jag behövde vara barnvakt åt. Det var till slut cirka 10 gäster här och jag var med 3 åringarna på N's rum.
Vi lekte, sjöng och läste sagor. Från början ville 3 åringen inte ens hälsa på mig men vid slutet satt han i mitt knä när vi läste sagor. De gick sedan och la sig och jag nattade N. Tog minst 40 minuter, han håller på att bli sjuk och ville inte ta sina läkemedel. Men till slut gick det bra, mamman kom upp och läste några sagor och jag fortsatte sedan. 22.45 gick jag in på mitt rum. 08.30 lämnade jag i skolan, kan ni gissa om jag är trött nu? Dock fick jag 20 euro för att vara barnvakt, soft. Värdföräldrarna verkade som de var nöjda, vi pratade väldigt snabbt och de sa flera gånger "merci beaucoup". För tio minuter sedan vaknade N, ropade och grät "mikaela mikaela mikaela". Pappan knackade sedan på min dörr och sa att N ville ge mig en bisous (kindpuss) och säga god natt och önska trevlig helg i Paris. Det gjorde allt bråk under dagen bortglömt. Nu kan jag sova gott, bara det att jag ännu inte börjat packa för Paris. Imorgon vid 7.30 smyger jag ut ur huset och runt 11.30 är vi i Paris! Hörs på söndag natt/måndag! Bisous.

Vi fikar även här i Nantes höhö!
På Monoprix. Kände mig nästan gråtfärdig, dock var det bara gifflarna som fick följa med - de blir färdkost imorgon!
Svenska kakor haha.

Start på fredag

Jag vaknade vid åtta imorse, fixade mig i ordning och väntade en stund på mitt rum tills mamman och N var klara i badrummet. Jag gick sedan dit, sa god morgon och gick ned med dem. Vi klädde på oss ytterkläderna tillsammans och lämnade huset samtidigt vilket var bra - då var det inga problem att gå hemifrån med N! Jag lämnade honom i skolan och sa hej då och gick hem och fixade en tvättmaskin som jag precis tagit hand om. Jag har hållit på att ladda in en Harry Potter ljudbok på franska på ipoden, det är snart klart så hoppas det funkar. Ska snart gå och duscha och sedan har jag väl en timme innan jag ska hämta N.
I helgen blir det ingen uppdatering eftersom jag är i Paris. Dock har jag förberett några tidsinställda inlägg så kika gärna in ändå!

à tout à l'heure!

Torsdag

Jag vaknade vid nio ungefär, låg kvar i sängen en stund innan jag gick ned, sa god morgon till pappan som jobbade hemifrån, gjorde frukost som åts i sängen och ägnade sedan en tid åt att försöka få tag i biljetter för Robbie Williams konsert. Gick mycket dåligt och jag gav nästan upp när Ticnet krånglade. Jag åkte till Bretagne, jag hade nämligen varit riktigt klumpig igår. Jag hade åkt med N för att kopiera ett certifikat från läkaren som säger att han är frisk för att gå på sport. Vi kopierade det på posten och när jag sedan på kvällen skulle ge det tillbaka till mamman upptäckte jag att det inte var i väskan. Jag hade glömt det i kopiatorn.... Sa inget till mamman och hon frågade inte heller så jag åkte till Posten idag för att kolla om pappret var kvar.
Jag frågade en kvinna där och hon sa att jag skulle kolla med hennes kollega vilket jag gjorde. Han frågade vad det var, när jag glömt det, om det fanns något namn m.m innan han försvann i fem minuter typ. Jag tänkte väl "det är borta..." men sedan kom han fram med pappret i handen! Åh herregud vad glad jag blev! Jag tackade så mycket och tog sedan en promenad runt kvarteren vid Bretagne. Än en gång förundrades jag över hur enkelt samtalet gick, helt på franska. Franskan går så mycket bättre nu, jag förstår allt som sägs här hemma och ofta även ute på stan och franskan kommer automatiskt när jag pratar, den kommer mer automatiskt än svenskan. Jag tog sedan spårvagnen hem, förberedde lunchen och försökte komma överrens med Ticnet men utan framgång.
Jag gick sedan och hämtade N i skolan och vi gick hem. Pappan var i samma rum, tycker inte så mycket om när han jobbar hemifrån när jag jobbar. Jag och N åt sedan, morotspuré med skinka. Pappan gick sedan då de hade ett samtal med läraren. Inga problem med N under tiden och vi gick sedan till skolan. Jag åkte till franskakursen, kom i tid och hade en rätt tråkig lektion. Jag hämtade N i skolan igen och vi gick hem. Han började gråta minst fem gånger på en kvart men vi löste det ganska bra. Vi lekte och pappan kom hem runt 17.20. N och jag ritade en teckning eftersom det var mammans födelsedag. Han badade sedan och höll sedan på att spotta på golvet och mot mig. Jag försökte förklara hela tiden att det inte var okej men han fortsatte inte. Jag drog till med åtgärder och till slut slutade han. Mamman var hemma runt 18.45 och vi gick ned och sa "bonne anniveraire!!" Jag pratade en hel del med henne, frågade vad något som N sagt och hon undrade varför han sagt det och jag berättade att han spottat. Hon sa då att om han gör det igen så får jag ge honom en "fessée" - alltså smisk. Så himla sjukt. Jag var så nära på att börja skratta för det är så sjukt och osvenskt. Jag skulle ALDRIG kunna göra det. Aldrig.
Vi åt sedan middag, rösti och kycklingklubbor. Ost och apelsin till efterrätt. Vi pratade en himla massa om Paris eftersom båda föräldrarna bott där hela sina liv tills i år. Fick massor av tips! Jag skypade med mamma i 25 minuter och sedan pratade jag med värdmamman i 40 minuter om Paris och så. Har nu chattat med Sara, Johanna och Rike om Paris. På lördag morgon åker vi!!

L'été 2013

Redan nu börjar jag planera inför sommaren 2013 (höhö). Det blir cirka tre dagar i Göteborg för att se Robbie Williams konsert! Längtar nästan redan, men det betyder då att min tid här i Nantes är passé...


Onsdag

Jag vaknade vid 7.50 och kände mig rätt utvilad för en gång skull! Föräldrarna var fortfarande hemma. Jag ställer alltid alarm runt 7.50 på onsdagar - ifall N vaknar så är jag vaken att gå in till honom. Klockan 8.00 knackade mamman på min dörr och sa: Mikaela? Jag svarade: oui? Hon frågade om jag kunde komma ned om 5 minuter, N hade nämligen redan vaknat. Jag svarade "biensûr" och klädde på mig. Gick sedan ned, önskade "bonne journée" och gjorde sedan frukost till mig medan N såg på barntv. Jag förberedde lunchen lite så att det skulle vara klart när vi kom hem från sporten.
Efter ett tag var det dags för påklädning vilket gick nästintill utan problem. Borstning av tänderna och sedan lek på hans rum innan vi 10.35 gick hemifårn och åkte till Posten vid Bretagne för att göra en kopia på hans läkemedelscertifikat att han är frisk för att gå på sport. Jag gjorde fel flera gånger men till slut blev det rätt... Vi tog spårvagnen till Commerce, bytte där och åkte till sporten. När vi kom dit i god tid så visade det sig att läraren var sjuk. Lagom kul. Så då var det bara att åka tillbaka hem. N skötte sig iallafall fint! Vi bytte spårvagn vid Commerce och åkte sedan hem. Vi var hemma runt 12.40 och jag förberedde sedan lunchen; han åt potatis, ärtor, morötter och lax och jag åt stekt ägg, squash och lax. Runt 14.10 så somnade han och sov sedan i två timmar till. Vi lekte sedan, kurragömma och dansade och pausade till musik. Sedan badet. Mamman kom sedan hem vid 18.55 och jag fixade mig i ordning och duschade innan jag vid 20.15 mötte upp Rike vid Place de Cirque. Vi gick till English Speaking Table men det var fullt så vi gick runt i stället, träffade på Maggie (England) och Julia (USA) och pratade lite med dem innan vi gick till en bar vid Commerce för en öl och sedan kom Susanna (Schweiz) och Sara (Sverige). Vi satt där till 23.20 och pratade då vi sa hej då och jag tog spårvagnen hem. Sedan sova!


Igår, tisdag - tråkiga nyheter

Jag vaknade vid åtta, fixade mig i ordning innan jag sa god morgon till mamman och N. Pappan hade åkt till Paris för jobb över dagen så jag skulle lämna N i skolan. Vi lekte lite med bilar innan vi gick till skolan och jag lämnade honom där, inga problem alls. Jag gick hem och åt frukost innan jag började tvätta. Blev en full maskin och den tar 7kg så det var en hel del... Så förmiddagen gick åt att tvätta och städa undan på rummet.
Jag hämtade N sedan i skolan för lunch, vi åt ris, squash och fisk. Jag lämnade honom sedan i skolan och gick hem. Tog det lugnt och runt 14.45 tog jag spårvagnen till stan, gick in på TAN (motsvarar SL typ) innan Johanna ringde mig. Jag hade smsat Rike innan för att se om hon var i stan. Johanna ringde iallafall och jag svarade, de var nära Commerce och jag sa att jag var det också. Tyckte det var lite konsigt, jag hörde på andra örat hennes röst. Upptäckte då att Rike och Johanna gick på andra sidan gatan. Haha bra där. Vi bestämde oss för att gå till biblioteket "la mediateque" och kolla på böcker om Paris. Vi letade efter bra böcker om Paris men de flesta var minst tio år gamla. Rike åkte hem efter ett tag och jag och Johanna satt kvar. Jag gick sedan och skaffade ett bibliotekskort. Bibliotekarien frågade om jag bodde i Nantes och om jag var under 26 år. Fick därmed ett billigare pris. Jag valde ett halvårskort och totalt kostade det 3 euro, riktigt bra! Fick kortet och det gäller till och med 27/5-2013, sjukt att det bara är ett halvår tills desss.
Vi gick därifrån sedan och mot Commerce och spårvagnen. Jag berättade om mitt konsert-problem , att jag främst inte vet var jag vill se konserten. (Nu verkar det dock som det blir tre dagar i Göteborg i juli nästa sommar!) Där berättade även Johanna att hon tagit beslutet att åka hem från Nantes innan jul. Hon trivs men det är alldeles för mycket jobb... Så tråkigt :( Jag tänkte innan jag åkte, att det jobbigaste skulle vara att säga hej då till familj och vänner hemma i Sverige - men jag hade fel. Det jobbiga är att säga hej då till vänner som man träffar här. Man vet inte när eller var man ses nästa gång... Så hon åker hem runt den 20 december till Frankfurt...
Vi sa hej då vid spårvagnen, jag åkte och hämtade N och vi lekte, läste böcker och skojade innan han badade utan problem. Mamman kom hem vid 18.45 och pappan tio minuter senare. Han åkte sedan iväg för att spela squash. Mamman, jag och N åt cocos kyckling till middag med ris och jag berättade om att Johanna åker hem och vi pratade om Paris-resan. På lördag är det dags!! Jag gick runt nio upp till mig och skypade med mamma i 40 minuter. Jag kände mig trött under dagen och för en gång skull gick jag och la mig innan midnatt! Släckte lampan 22.45, awesome.

Känns riktigt bra med ett låne-kort, känns ännu mer som jag bor här då!

Fatiguée

Jag är riktigt, riktigt trött och tänker säga god natt redan nu. Bloggar om dagen imorgon när N sover middag!

Måndag

Jag vaknade runt klockan nio, åt frukost och fixade mig i ordning. Tog sedan spårvagnen till stan och mötte Rike 10.45 vid Bretagne. Vi gick till Monoprix, köpte torrschampoo bland annat och fixade ett Monoprix-kort för att samla poäng. Vi gick sedan till vårt stammiscafé nu för tiden och åt tidig lunch och gjorde franskaläxan. Kändes precis som när man gick i skolan! (låter som jag är 50 minst...)
Sara och Simon kom också dit, så typiskt Nantes att springa in i alla! Vi pratade lite innan de försvann iväg och vi fortsätte med läxan. Vi åkte sedan till Bretagne, köpte frimärken och åkte sedan hem till mig. Jag hämtade lussebullarna jag köpt på Ikea och tog med dem till franskakursen. Vi var tidiga så vi gick till Aldi - en tysk affär - som var likadan här i Nantes som i Tyskand enligt Rike. Vi hade sedan franska i två timmar, rätt tråkig i början. Jag bjöd sedan på lussebullarna vilket jag tror uppskattades! Jag hämtade N vid 16.25 och vi lekte hemma innan pappan kom hem vid 17.20 då vi pratade lite. Han frågade "Have N mentioned something about the cat?" Jag svarade "no he hasen't." Rätt kul att prata engelska med värdpappan, annorlunda! Jag och N gick sedan upp på hans rum och lekte där, hade en rolig tid. Han badade sedan utan problem och mamman kom hem vid 18.45 och 5 minuter senare gick jag och N ned.
Jag gjorde sedan franskaläxan för nästa och nästnästa gång. Vi åt spagetti bolognese till middag. Middagen var slut runt 20.50 och då gick mamman och nattade N och pappan frågade mig om hur läxan gick. "Ca va" sa jag. Han hjälpte mig sedan och rättade. Efter halva upptäckte vi att det inte var riktigt rätt - hälften han gjort var typ fel haha. Vi pratade en hel del och det känns så bra - både med värdfamiljen och med franskan (den kommer så enkelt!). Mamman kom sedan ned och pappan visade sina fel och suddade sedan ut det och lät mamman försöka. Hon fick också några fel men inte lika många. Rätt kul! Vi pratade en del, om katten bland annat... Vid 21.45 gick jag upp till mig, laddade upp bilder från min tid hittills i Nantes och sedan skypade jag med mamma och pappa, det var mammas födelsedag idag så det blev lite mer än en timmes skype. Nu ska jag sova, imorgon lämnar jag N i skolan...

Saker att fundera på

Herregud vilket bekymmer jag fick helt plötsligt. Jag vet inte hur jag ska göra. Som vissa säkert vet så är jag ett stort fan (höhö) av Robbie Williams. Hans nya album är väldigt bra! Nu ska han göra en Europa turné nästa sommar och jag vet inte hur jag ska göra med tanke på:
1. Jag är i Nantes och har inget bestämt datum för när jag ska åka hem. (se nummer 2 varför)
2. Värdfamiljen ville när vi skrev kontraktet att jag skulle stanna tills skolan är slut vilket är runt 10 juli. Men jag sa att jag behöver åka hem tidigare så vi lämnade det öppet.
3. Jag behöver jobba under sommaren, mellan 1/7-15/8. Och jag börjar ganska sent, de flesta börjar runt 20/6.
4. Så jag vet inte hur mycket jag kan ta ledigt under sommarjobbet eller när jag är hemma i Sverige igen.
5. Jag vet inte vad jag gör nästa höst så vet inte hur mycket jag kan planera.

Biljetterna släpps NU PÅ TORSDAG så det gäller att fatta snabba beslut. Datumen och städerna kommer här:

"THE DATES"
19 Jun 2013 / Etihad Stadium, Manchester / UK
21 Jun 2013 / Etihad Stadium, Manchester / UK
25 Jun 2013 / Hampden Park, Glasgow / UK
29 Jun 2013 / Wembley Stadium, London / UK
30 Jun 2013 / Wembley Stadium, London / UK
10 Jul 2013 / Veltins-Arena, Gelsenkirchen / DE
13 Jul 2013 / Amsterdam Arena, Amsterdam / NL
17 Jul 2013 / Krieau, Vienna / AT
10 Jul 2013 / Ullevi, Gothenburg / SE
22 Jul 2013 / Parken, Copenhagen / DK
17 Jul 2013 / AWD-Arena, Hannover / DE
31 Jul 2013 / Stadio San Siro, Milan / IT
03 Aug 2013 / Koning Boudewijnstadion, Brussels / BE
07 Aug 2013 / Olympiastadion, Munich / DE
11 Aug 2013 / Mercedes-Benz Arena, Stuttgart / DE
16 Aug 2013 / Stadion Letzigrund, Zurich / CH
20 Aug 2013 / Tallinn Song Festival Grounds, Tallinn / EE

Lättast är väl att åka till Göteborg och åka dit en dag innan och hem dagen efter men grejen som är rolig är att köa! Var på konserten i Köpenhamn 2011 och vi var där i fem dagar totalt. Var så himla kul. Skulle vara kul att åka utomlands igen och se konserten. Alltså hjälp, vet inte hur jag ska göra :(


Trouble with the curve

Detta var då filmen som vi såg igår!


Måndagslista

Vad har du på dig?
Min pyjamas, långärmad randig tröja och mjukisbyxor.

Hur mår du?
Jag mår bara bra!

Vad önskar du just nu?
Helg igen för då åker vi till Paris!!

Vad har du ätit idag?
Frukost - mörkt tyskt fullkornsbröd med smör och svensk ost.

Vad ska du göra imorgon?
Jobba; fritid innan jag ska hämta N vid 12 och lämna vid 13.30. Fritid tills 16.30 och sedan jobb till cirka 18.30, kvällen oklart.

Och till helgen?
PARIS!!

Vem saknar du?
Sverige. (dock bra saknad)

Senaste köp?
Hmmm...... Den svenska maten från Ikea?

Vad skrattade du senast åt?
Kommer inte ihåg, skrattar ofta.

Vad grät du senast åt?
Filmen "The Impossible" i onsdags.

Vad läser du just nu?
Ingenting... Ska börja på en ny bok!

Senast sedda film?
Trouble with the curve.

Vilken svordom använder du mest?
Eftersom jag inte pratat svenska ordentligt på över tre månader så svär jag inte längre. Gjorde inte så mycket i Sverige heller dock men "fan" kanske.

Vem var den senaste som ringde dig?
Rike.

Senast 3 inkomna sms?
Franska mobilen:
1. Oh no, i'm so sorry! I understand that totally. You texted from a different number, i hope you get the text on this number. Call me when you're on the way! xx - Från Rike
2. Den på hörnet, v nåt :p Där vi va med dansken, vinet du vet. ;) Komsi - Från Sara
3. På samma bar som förut! Vart ska ni?:) kom hit?:) Drag här asså... - Från Sara
 
Vad stod det i dina 3 senaste skickade sms?
Franska mobilen:
1. Vilken bar är ni på? - Till Sara
2. Vi sitter utanför lägenheten med hemmafesten! Ni? - Till Sara
3. Omg! That's so crazy! I'm home since 10 minutes ago, took the bus. Okey sure, ttyl. xx - Till Rike
 
Vilken är din favoritfrukt?
Just nu, clementiner och apelsiner.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Haha ingen trooooor jag.

Vad är du rädd för?
Mörker och ormar.

Blir du lätt svartsjuk?
Nja det tror jag inte.

Din favoritkaraktär ur en serie?
Meredith Grey i Grey's Anatomy.

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Bea!
 
Vilket språk hade du velat lära dig?
Lär mig franska just nu - sen siktar jag på spanska.

Vart vill du åka just nu?
Hem till Sverige, trivs superbra här men vill bara komma hem för en stund och pausa.

Söndag

Herregud vilken dag...

Jag vaknade halv elva av att det var livat i huset. Hörde att familjen började göra sig klara för att åka iväg någonstans så 11.15 gick jag ned och sa "salut". Fem minuter senare åkte de. Jag gjorde frukost som jag åt på mitt rum. Satt sedan och bloggade, läste bloggar, Aftonbladet m.m innan värdfamiljen kom hem runt 13.00. Jag bestämde med Rike för att mötas 13.45 vid Place de Cirque. Men det blev inte riktigt så.
Jag hörde sedan mamman skrika, N var på sitt rum och pappan någon annanstans. Mamman skrek att katten slutat andas och hade tidigare hostat. Katten andades alltså inte längre... N var på väg ner för trappan och mamman ropade "gå upp igen. Gå upp igen. Gå upp med Mikaela." precis i detta ögonblick så stod jag och bytte om... Satte bara på min några kläder och tog sedan N i handen och gick in till dörröppningen av mitt rum. Han var väldigt frågvis och jag hade ingen aning vad jag skulle säga till en 3-åring. Hur ska man förklara att katten som han gillar så mycket har dött? Så jag frågade vad de hade gjort och försökte få honom på andra tankar. Mamman sprang sedan upp, grät och frågade om hon kunde låna min mobil och ringa något/någon. Jag gav båda mina mobiler och hon sprang ned. Jag vet inte vad som hände sen. N och jag var på hans rum, pappan kom efter ett tag upp, tårar i ögonen och sa att katten dött... Jag sa "je suis desolé, très desolé." vad säger man på franska för att beklaga sorgen? Har ingen aning... Pappan tackade att jag tagit hand om N och jag sa inga problem.
Eftersom mamman hade min franska mobil och jag skulle möta Rike så smsade jag henne från min svenska mobil och fick sedan tag i henne. Jag sa att jag skulle höra av mig senare. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, skulle jag gå från huset eller stanna? Efter ett tag så värmde pappan på lunch och jag sa att jag inte skulle äta där. Jag fixade mig sedan i ordning och gick ned. Mamman var i trädgården med katten tror jag men jag sa bara hej då till pappan och N, kände inte för att gå dit ut... Jag fick min franska mobil och gick sedan till spårvagnen.
Jag mötte Rike vid Commerce och berättade allt. Vi tog spårvagn nummer 1 och sedan Busway. Planen var att åka till Vertou, en förort till Nantes som ligger lite på landet tror jag. Men när vi kom till ändhållplatsen visade det sig vara en bit kvar till Vertou så vi åkte tillbaka till centrum. Gick till ett café mittemot Galleries Lafayette och jag åt en sandwich suèdois med lax och varm choklad. Vi satt där och pratade, skrattade en massa. Pratade om hur det är när vi åker hem och vi båda längtar så mycket efter det. Jag menar, jag har det toppen här, men efter att snart varit här i fyra månader så vill jag bara hem till Sverige, Gotland, familj och vänner och känna mig hemma. Jag känner mig hemma men jag ser så fram emot att komma hem. Vet redan nu att jag kommer gråta när jag går av båten, bara jag tänker på det så får jag tårar i ögonen haha.
Vi gick efter ett tag till bion, köpte biljetter till "Trouble with the Curve"/franska namnet är "Une nouvelle chance". Det var med Justin Timberlake och Clint Eastwood. Vi gick under tiden och köpte brända mandlar (som visade sig vara brända jordnötter) och kastanjer på julmarknaden. Klockan 18 började bion och filmen var helt okej! Vi promenerade runt ett tag i Nantes efter det och Rike tog sedan bussen från St Nicolas och jag spårvagnen från Bretagne. Jag kom sedan hem vid 20.50 och mamman stod i köket. Pappan och N var i N's rum. Jag gick till köket och sa "je suis très desolée pour vous. Très desolée. Je sais pas comment on dit en francais... C'est très triste..." = jag är mycket ledsen för er, mycket ledsen. Jag vet inte hur man säger på franska. Det är mycket sorgligt. Hon var fortfarande väldigt ledsen, tror hon haft katten i 10 år... När jag sedan gick uppför trappen så sa hon "merci mikaela".
Jag har sedan jag kommit hem sett Solsidan och tagit det lugnt. Ska kanske försöka mig på att göra franska läxan innan jag somnar.


Utanför slottet, i väntan på Busway.Le Lieu Unique.
Fika.Varma kastanjer.
Somsagt, julpyntat!

Igår, fortsättningen på lördag

Efter att varit på markanden och sedan pausat hemma så gick jag mot spårvagnen för att möta Rike vid Bretagne 14.15. På vägen till spårvagnen så mötte jag värdfamiljen - igen haha. Vi pratade lite och pappan skojade och sa: "tu resors?" (går du ut igen?) Jag berättade att vi skulle till Atlantis och kolla in de nya butikerna vilket de tyckte var kul. Jag la även till Ikea och mamman sa att hon skulle dit någon dag för att köpa glögg så vi kunde testa det tillsammans. Jag erbjöd mig att köpa det och mamman sa att det skulle vara jättebra. Vi sa hej då och jag gick sedan till spårvagnen. Jag mötte Rike och vi promenerade genom centrum, passerade Place Royale och julmarknaden där och jag köpte en galette där - en complet (ost, skinka och ägg) som var jättegod. Precis som korv och bröd säljs på gatan i Sverige så säljer de crêpes här.
Vi tog spårvagnen till Atlantis, det tar drygt 20 minuter och där gick nästan alla av. Nu har det redan stora köpcentrumet 180 butiker, innan var det "endast" 120 stycken. Vi gick först till Ikea och gick runt där men hittade ingenting. Jag letade efter en julljusstake men de hade ingen. Besviken. Så detta blir första gången jag inte har en adventsljusstake (mamma och pappa; jag utgår från att det står en ljusstake i mitt fönster hemma när jag kommer hem. Tack på förhand.) Det enda jag köpte där var pepparkaksformar. Vi gick sedan till H&M och några andra butiker men det var så sjukt mycket folk så det gick inte att ta sig fram i butikerna eller prova något så vi gav upp. Kombinationen "snart jul + ny öppnade affärer" är inte så lyckat... Det gör en bara trött. Vi gick sedan till Leclerc, köpte chokladkalender (ja jag måste ha en haha), tråd och nål för att laga hål i kläder, lite frukt och dryck. Vi gick sedan till Ikea för att handla lite i matbutiken. Det blev en himla massa. Allt som allt gick det på 17 eeuro men det var det värt! Nu har jag allt som behövs för att vi ska kunna fira advent här.
Vi tog sedan spårvagnen till Francois Mittereand - ändhållplatsen - eftersom det var så mycket folk på stationen utanför Atlantis så vi åkte bara en hållplats, vände och var sedan på spårvagnen när folkmassorna gick på. Smart! Det var problem med linje 1 eftersom det var demonstrationer vid Commerce. Fransoser och deras demonstrationer... Vi kom sedan till Commerce, kollade på julmarknaderna i mörker och letade sedan i 20 minuter efter Rikes buss som bytt hållplats plötsligt. Jag tog sedan bussen hem från St Nicolas och kom hem runt 18.50 tiden tror jag. Jag gick upp på mitt rum direkt, skypade med pappa och sa grattis eftersom han fyllde år och pausade på rummet innan pappan här kom upp och frågade om jag ville ha en apertif. Jag gick ned och pratade och berättade om dagen för dem. Pappan visade sedan en fransk inredningstidning som gjort ett resereportage om Gotland! Pappan sa hela tiden "ca donne vraiment envie d'y aller" (man får verkligen lust att åka dit). Vi åt sedan en soppa på palsternacka och äpple och sedan spagetti carbonara. Avslutades med ostar från Nantes och chokladmousse. Middagen började runt 8 och avslutades halv 10, dessa tider... Det var väldigt blåsigt under kvällen - dock var det 16 grader under dagen! Pappan frågade om jag skulle ut och jag sa att det skulle jag. Jag var tydligen väldigt modig och de sa "bonne chance".

Jag fixade mig sedan på mitt rum, tog bussen som är 5minuters promenad från mig. Den bussen går från gatan som är prostitutionsgatan här i Nantes, det var alltså den gatan jag väntade på bussen på. Kändes en aning obehagligt, särskilt när jag passerade en tjej som stod och pratade med en kille i en bil när jag skulle till bussen... Bussen kom och busschauffören försökte vara rolig genom att öppna och stänga dörren fem gånger mitt framför mig. Jättekul. Jag mötte sedan Rike vid Commerce, vi gick till en nattshop, till en bar och sedan mötte vi upp Sara och hennes pojkvän Simon som är på besök här på en bar nära Commerce. Vi var där ett tag innan vi tog spårvagnen. Mötte Sara och Simon vid bron, de cyklade. Vi gick sedan till Hangares à Bananes och på Altercafé mötte vi Alex (Usa), Leemart (Irak), två tjejer från Argentina och Guatemala som vi träffat några gånger tidigare och två andra tjejer som vi inte kände till. Sara och Simon cyklade också hem då. Första gången som det var inträde, 5 euro så det var okej. Det var en festival i helgen "Bar-bars" så det var något särskilt evenemang på Altercafé. Vi kom dit runt 00.30 och tog bussen därifrån vid 03.45. Det var en rolig kväll! Tog nattbussen hem, Rike gick av vid sig och jag åkte sedan i drygt 8 minuter. Första gången jag tog nattbussen så jag missade min hållplats... Har aldrig åkt den vägen i mörker så jag höll hela tiden utkik över vad jag skulle av. Men när jag väl upptäckte det så var det försent. Jag var inte helt säker men när jag såg namnet på nästa hållplats, då var jag helt säker. Så jag skyndade mig att trycka på stopp så jag hoppade av två hållplatser för sent och fick gå tillbaka. Bussen saknade även skylt där nästa hållplats står... Passerade prostitutionsgatan igen men gick sedan in på en sidogata närmare min gata så det var inga problem. Kändes inte osäkert eller så, pratade med Rike i mobilen hela tiden. Jag somnade runt 04.55

Galette complete.
Julpyntat som bara den vid Atlantis!
Kära Ikea.
Julavdelningen på Ikea.
Nya delen på Atalantis, invigdes förrförra torsdagen. Häftigt tak!
På Leclerc. Förvånas varje gång hur galet stort det är!
Fanns hur mycket julgodis och chokladkalenderar som helst.
Se hur mycket det är!!Commerce.Allt som handlades på Ikea.

Lördag - marknad

Jag vaknade först vid 9.30 och somnade sedan om och vakande 10.15. Gick upp och åt frukost och pratade lite snabbt med mamman och N. Pappan var iväg på körlektion. Jag gick sedan upp, fixade mig i ordning snabbt innan jag gick mot spårvagnen. Mamman och N hade gått hemifrån 5 minuter innan. På vägen dit mötte jag pappan, sa hej snabbt och pratade lite. Jag mötte sedan Rike på spårvagnen och vi åkte till marknaden vid Viarme och kollade lite där innan vi gick mot marknaden vid Talensac. Gick förbi ett jättesött café men det var stängt så det får bli en annan dag.
Vi gick sedan till Talensac, köpte en croissant vid La Petite Boulangerie - bästa i Nantes innan vi tog bussen till Rond Point de Rennes. Vi gick innan det in i en souvenirbutik som sålde delikatesser från Nantes, finns så mycket fint! Vi gick av vid Rp Rennes och gick och kollade snabbt på Rikes värdbarns sportaktivitet. Vi pratade lite innan vi sa hej då och jag tog en buss hem till mig.
Värdfamiljen är inte hemma så jag är själv hemma just nu. Har precis tvättat håret och duschat och väntar nu på att det ska torka någorlunda - har ingen hårtork... Sedan är planen att möta upp Rike och åka till Atlantis shoppingcentrum!

Marknaden vid Place Viarme.
Kyrka vid okänt namn.
Fullt som alltid vid marknaden vid Talensac.

Nantes i mörker

När jag, N och värdmamman gick till julmarknaden igår kväll, bilderna kommer här:

St Nicolas.
14 grader klockan åtta på kvällen!
Vid Place Bretagne.
Place Royale.
Julmarknaden vid Place Royale.

Fredag - julmarknad

Jag vaknade vid 7.50, gick upp och fixade mig och sa sedan god morgon till N och värdmamman. Hon åkte sedan till sitt jobb och jag och N borstade tänderna innan vi begav oss till skolan. Jag lämnade honom den och vi vinkade genom fönstret, var inga problem alls. Därefter gick jag hem, åt frukost i sängen, sov en timme, duschade och fixade mig och förberedde sedan lunchen innan jag hämtade N i skolan. Det regnade massor vilket gjorde att jag hellre stannade hemma istället för att åka ned på stan under min lediga tid.
Vi åt kycklingklubbor och morotspuré till lunch och N åt bra. Han fick sedan se Peppa Pig innan vi skulle gå och mitt i det kom mamman hem i 5 minuter. Hon hade glömt något papper. Fick även träffa hennes vän E. Jag och N gick sedan till skolan och det var inga problem. Jag gick sedan hem, skrev lite till Rike på facebook och vi bestämde oss för att ses 15.00 vid Place de Cirque. Istället för spårvagn så tog jag bussen dit och vi gick till Place Royale och kollade på julmarknaden. Den öppnade idag nämligen! Köpte varmt vin, inte samma som glögg. Det var bara varmt vin som kokats med lite kanel, kryddor och apelsiner. Inte så jättegott - det dög men var inte samma som glögg. Vi gick runt där och kollade men julmarknad i Sverige är bättre. Den här var dock jättemysig men sakerna som såldes var inte så roliga. Och när det är 15 grader varmt så får jag inte så mycket julkänsla trots att hela staden är överpyntad. Vi gick sedan till Place Commerce och kollade på marknaden där innan vi gick till Commerce och sa hej då.
Jag hämtade N i skolan och vi lekte hemma och jag visade ett avsnitt av Pippi Långstrump - dubbat på franska innan mamman kom hem vid 18.00. Vi pratade en hel del på N's rum och så innan vi bestämde oss för att åka till Commerce och centrum för att se på julmarknaden. Roligt att göra något med värdfamiljen! Vi gick runt där, N åkte karusell och vi gick sedan upp, förbi St Nicolas, köpte en baguette och tog spårvagnen hem. Jag skrev lite brev och vykort som jag postade och sedan åt vi middag runt 20.40. Det var grönsakssoppa med korv som avslutades med massor av ost och hemgjord riz au lait. Tror vi tillbringade över en timme vid bordet. Jag berättade för mamman att jag hade drömt på franska inatt och hon tyckte det var väldigt kul, det betyder att språket börjar "slå sig till ro". Mamman bad mig att diska och jag sa "biensûr" och gjorde det medan hon nattade N. Jag har nu druckit te och ska snart sova. Pappan kom hem för 20 minuter sen, han har varit på jobbresa under dagen.

Imorgon är det lördag och helg!!

Nyheten just nu är att biljetter för spårvagn och buss kan fås i mobilen. Det finns reklam "det har vi inte i new york, singapore, paris m.m" Men det finns i Stockholm :)))))))))))
15 grader i slutet av november. Jag gick ut i endast hoodtröja 20.30 och frös inte - det var 14 grader!
St Nicolas.
Julbelysning överallt.
Place Royale.
Rike!
Jag!
Varmt vin.
Tjocka pepparkakor...
Provsmakning och försäljning av god choklad.
Såklart såldes crêpes och galettes!
På julmarknaden i Frankrike säljs ost och skinka...
Place Commerce.
Haha fransoserna köper varmt vin och tillsätter mer alkohol som baileys och vodka...

100!

Idag har jag varit här i Frankrike i 100 dagar! Jag har planerat att stanna i 10 månader (nu mindre än 7 månader kvar) så 10*cirka 30=300. Totalt är jag då här i cirka 300 dagar vilket innebär att en tredjedel av min tid här är förbi. Dags att börja ta vara på allt nu, åka ut på utflykter och sånt på helgerna med mera!

Torsdag

Jag vaknade upp runt 8, fixade mig snabbt och gick sedan ned. Pappan och N var nere och mamman hade åkt till jobbet. Jag behövde inte göra någonting alls, pappan klädde på N ytterkläderna och sedan var det bara att gå, enkelt! Jag lämnade honom i skolan och det var inga problem. Hemma gjorde jag frukost som åts på mitt rum, pappan hade videokonferens nere vid datorn så kändes bättre att vara på rummet. Jag sov sedan i en timme, riktigt trött så skulle aldrig orka med dagen annars kände jag. Pappan åkte vid elva, knackade på min dörr och sa "à ce soir!"
Jag duschade, fixade mig och gick sedan och hämtade N. Tråkig lunch blev det, torsk och pasta - jag kunde inte hitta riset haha. Det var inga problem alls, han åt väldigt bra och såg sedan två Peppa Pig innan vi gick till skolan. Jag var för en gång skull väldigt tidig efter att jag lämnat honom så jag hann med spårvagnen som gick 13.31, helt otroligt. Mötte Rike där och när vi gick av mötte vi Julia och Sara och vi gick till franskakursen. För en gång skull var lektionen väldigt tråkig. Imperfekt/passé composé övningar och sedan en uppgift som var som en jobbintervju då de andra skulle leta fel och sedan kommentera dem. Kändes nästan bara tråkigt och elakt. Roligt var dock när Sara översatte något till "en diskussion formell". Vi båda börjar nu bli riktigt dåliga på svenska :]
Jag hämtade N i skolan sen. Han var på bra humör! Vi gick hem, lekte, skojade och så innan han badade utan problem. Föräldrarna kom hem 18.55 och var hemma i en kvart och mamman förberedde middagen åt oss. De åkte sedan och jag var barnvakt. N åt riktigt bra, vi åt kycklingklubbor och pasta. Han fick sedan se Peppa Pig i 10 minuter innan det var dags att borsta tänderna och sova. Jag läste den sista boken och sjöng lite och 21.00 var det tyst på hans rum! Stolt barnvakt. Jag diskade och var sedan på mitt rum. Föräldrarna kom hem vid 22.00 och då vaknade även N, eller jag vet inte, han kan ha varit vaken hela tiden utan att göra något ljud av sig. Mamman frågade om allt gått bra och frågade sedan om jag kunde lämna N i skolan imorgon. Visst sa jag och berättade om kvällen. Mamman sa sedan att jag gärna får ställa ut mina resväskor i gårdshuset, de är nämligen kvar på mitt rum efter tre månader.
Nu ska jag sova, "tidigt" för en gångs skull! God natt!

Igår, onsdag - the impossible

Jag vaknade vid 8 igår, hade alarm och låg sedan och drog mig i sängen. N vaknade 8.15 och skrek på mamma så jag gick dit. En kvart senare gick vid ned och han fick sin nappflaska och jag åt min frukost. Han såg lite Peppa Pig innan det var dags för påklädning och sedan borstning av tänderna. Inga problem, något av det! Jag fixade mig i ordning och vi lekte sedan på hans rum innan klockan blev 10.45 och vi gjorde oss i ordning för att åka iväg. 11.00 tog vi spårvagnen till Commerce och bytte där till Linje2. Gick till gymnastiken sedan och var där 11.25 ungefär. Det var inga problem!
N har varje gång verkligen velat att jag skulle stanna kvar där och det har jag gjort. Jag sa att jag kommer tillbaka snart och att det är som i skolan, jag går iväg ett tag och kommer sedan tillbaka. Han sa att det var okej så jag gick en lite promenad efter att vi vinkat genom fönstret ett bra tag. Hittade ett Intermarché där jag letade efter havregryn men utan resultat... Gick sedan tillbaka och N var glad att se mig. Jag var där 20 minuter innan vi skulle gå. Så roligt, han vill aldrig lämna stället när det är slut så det var en del diskussioner mellan oss. "On y va" användes flertalet gånger. Han vill inte heller att vi håller hand på gatan vilket jag insisterade på så det tog lite tid innan vi kom till spårvagnen. Det var fullt och ingen kan någonsin erbjuda sig en plats för en liten 3-åring, det irriterar mig...  När vi väntade på spårvagnen vid Commerce så kom en gammal tant fram och tiggde om pengar. Hon har gjort det tidigare dagar också och när hon sa "s'il vous plaît" och tittar en rakt in i ögonen... Hon påminnde en del om min mormor, kan inte definera vad riktigt men hon var väl i samma ålder - cirka 85 år. Jag gav henne mina 60 cent som jag hade i jackan, inga pengar för mig direkt, men hon tackade mig som om jag givit henne 10 euro. Gjorde dagens goda gärning där kanske...

Vi åkte hem och klockan var runt 13.15 när vi kom hem. Jag kokade i ordning parmesan- och parmatortellini som vi åt. N åt väldigt bra innan han sedan hade sin siesta runt 14.20. Jag diskade och gick sedan upp till mig och tog det lugnt tills 16.30 då jag väckte honom. Då kom även pappan hem och bad oss att stanna på övervåningen och försöka att vara lite tysta. Han skulle ha en videokonferens med jobbet från datorn nämligen. Vi läste böcker nästan hela eftermiddagen, bland annat Pettson och Picpus (Pettson och Findus). Han tog sedan sitt bad och mamman hade kommit hem när vi gick ned vid 19.00. Vi åt grönsakssoppa med korv till middag och jag berättade om dagen och visade filmer från gymnastiken. Jag gick tidigare från middagen och mötte Rike vid Commerce 20.25 och vi gick till bion för att se "Therese Desqueyroux", en ny film med Audrey Tautou. Den hade börjat 20.20 men det är så mycket reklam här, minst 20 minuter, så det var lugnt. Mamman hade gett mig kuponger som gjorde att vi endast behövde betala 5,5euro för bion var! Så billigt! Filmen var okej - gammaldags och inte riktigt min typ. Rätt svår att förstå, helt på franska och aning för lång.
När den var slut gick vi direkt till en annan sal och mötte Sara och Johanna och såg filmen "The Impossible". NI MÅSTE SE DEN! Den kommer till Sverige 11 januari 2013. Den handlar om tsunamin och den är riktigt välgjord och skådespelarna är väldigt bra. Några svenskar var med i filmen också! Tror alla i salongen grät. Vi gick därifrån, aning nedstämda... Vi sa hej då vid Commerce, Rike tog buss, Sara cyklade och jag och Johanna tog buss. Jag hade tänkt vänta på spårvagnen men tog istället bussen som gör att jag fick gå 4 minuter hem. Dock är området där bussen passerar inte det roligaste. Jag kom iallafall hem 00.20 och somnade runt ett.
Pettson och Findus

Eller som de heter här i Frankrike; Picpus et Pettson. Hittade på N's rum att mamma lånat boken "när Findus var liten och försvann". Fast på franska såklart!


Exakt en månad

Om exakt en månad så har mitt flyg lyft från Paris (jag flyger nämligen från Charles de Gualle-flygplatsen). Ser verkligen inte fram emot själva resan... För att sammanfatta det kort:
7.00 spårvagn till tågstationen i Nantes -> 8.00 tåg till Montparnasse tågstation i Paris -> 10.15 i Paris -> Flygbuss till Charles de Gualle från Montparnasse (eller RER/metro - vet inte vad som är enklast) -> ca 14.00 flyg till Amsterdam -> Mellanlandning i Amsterdam -> Flyg till Stockholm -> Landar på Arlanda 19.00 -> Arlanda Express till Stockholm C -> Buss till farmor som bor 40 minuter med buss från Stockholm C -> Sova där -> Nästa morgon 7.30 buss till Stockholm C -> Pendeltåg till Nynäshamn -> 11.05 båt till Gotland -> 14.20 framme med båten i Visby, Gotland -> 14.50 hemma i mitt hus på ön.

Det är sån sjukt lång hemresa jag har. Ser så inte fram emot den... Förresten så vill jag bara pausa tiden här just nu, har så mycket jag vill göra innan jag åker hem. Dessutom är det bara 6 månader kvar här när jag kommer tillbaka. 6 månader. Det känns som ingenting. Jag har länge haft en känsla att jag vill stanna här och ser inte fram emot så mycket att komma hem till Sverige och Gotland. Den känslan har ändrat sig lite nu, det ska bli väldigt roligt att träffa familjen och vännerna. Att fira jul med mamma, pappa och bror. När jag tänker på hur det kommer vara när jag går ner för trappen från båten, för att hämta bagaget och där alla väntar, där familjen och kanske några vänner väntar, då får jag nästan tårar i ögonen. Det ska bli roligt att komma hem och träffa dem efter 4 månader. 3 hittills fantastiska och underbara månader.

Tisdag - big international party

Vaknade vid åtta och det var full fart i huset. Lyckades sedan somna om och vaknade vid tio. Tog en lugn morgon, satt med datorn i sängen ett bra tag. Jag hörde att pappan var hemma och jag tog sedan en lång dusch innan jag fixade mig i ordning. Hörde honom sedan ropa från nedervåningen "à toute à l'heure". Rätt komiskt men jag ropade tillbaka. Jag gick sedan ned och åt frukost, tyskt fullkornsbröd. Så himla gott! Första gången jag åt mörkt bröd på över tre månader. Sjukt. Jag åt frukost, fixade sedan inför lunchen som mamman skrivit på tavlan att jag skulle göra. Därefter gick jag och hämtade N i skolan. Han var på bra humör vilket kändes skönt!
Jag fixade det sista med lunchen, morotspuré och något som liknade stekt fläsk. Vi åt och han åt väldigt bra. Han såg sedan lite Peppa Pig innan vi gick till skolan, inga problem.
Jag kom hem och gjorde inte så mycket. Rike ringde sedan på Skype och vi pratade i cirka en timme. Hon hade fått ett samtal om att hennes plånbok (som varit borttappad i cirka tre veckor) var hittad! Så himla bra för henne! Tänk att ha tappat bankkort, Id-kort, ALLT i ett främmande land. Hemskt. Men nu var den hittad så vi pratade ett tag på Skype. Jag gick sedan ut på en promenad som avslutades med lite "shopping" på Carrefour. Blev lite apelsiner (har blivit helt beroende - äter typ alla som finns här hemma), tandkräm (finns det något TRÅKIGARE att spendera cirka 3€ på?), sminkborttagning och så. Jag gick sedan hem och kollade lite på youtube innan jag hämtade N.
Vi gick hem och lekte och skojade. Han badade sedan nästan utan problem. Inga större problem alls, allt går bra! Mamman ringde runt 19-tiden och sa att hon skulle vara hemma runt 19.15, hon var fast i en bilkö. Vi åt sedan omelett med stekt aubergine till middag. Pappan jobbade sent så han var inte hemma. Jag berättade om Rikes plånbok och om filmen igår, försökte förklara handlingen men det var svårt.
Jag pratade sedan med Rike och vi bestämde oss för att ses vid 21.15 vid Place de Cirque. Jag sa god natt till mamman och N och gick till spårvagnen. Rike var försenad på grund av att hennes buss var sen så jag väntade i en kvart. Där cyklade Johanna förbi så vi pratade med henne i fem minuter innan vi gick  till Flemmings Bar (irländsk) där det skulle vara "franco-anglo-kväll", det bröjade dock vid nio så det var redan igång när vi kom dit. Vi gick istället till "La Maison", en annan bar där det skulle vara "big international party". På svenska skulle vi sagt mingel eller träff. Det var iallafall folk från alla ställen, blev förvirrad av alla språk haha. Vi var där till klockan elva då vi gick till katedralen och Rike tog sin buss hem. Jag promenerade genom stan (5minuter) till Commerce och tog spårvagnen 23.30 hem. Mamman skulle precis gå och lägga sig så jag sa god natt innan jag gick in till mig. Nu ska jag sova, onsdag = jobb 8-19 imorgon...

Två rätt random bilder, ena från Place de Cirque när jag väntade på Rike och nedan när jag gick genom centrum - kolla julbelysningen! Hela staden är full med juldekorationer!


Måndag - a royal affair

Jag vaknade vid åtta, klädde på mig och väntade sedan på mitt rum. Pappan knackade på min dörr och jag öppnade. Han sa då: åh bra att du är vaken, vi visste inte om du var det eller inte!
Jag gick ned och föräldrarna åkte till sina jobb. N såg lite barntv innan vi gick till skolan, det gick bra. Men när vi var där så började han genast gråta och jag satt länge och pratade med honom och gjorde mitt bästa. Läraren tog honom sedan och sa att vi kunde vinka genom fönstret vilket vi gjorde. Han grät inte då men när jag vinkade och sa "à toute à l'heure" så började han gråta massa och sa "reste mikaela." Jag vinkade och gick sedan hem och åt frukost. Gick sedan upp till mig, sov en halv timme, tog en dusch och fixade mig i ordning.
Jag tog efter ett tag spårvagnen till Commerce, gick till Place de Cirque där jag mötte upp Rike. Vi gick till Stratto där jag åt lunch och vi gjorde sedan franskaläxan tillsammans där. Sara kom sedan och vi satt och pratade om hur det kommer vara när vi åker hem till Sverige och Tyskland igen. Jag kommer bara ha 6 heldagar hemma på Gotland så ska nästan göra ett schema hur jag ska hinna med allt! Nej men seriöst, det skulle vara bra!
Vi gick sedan till Commerce och tog spårvagnen till franskakursen. Där fick vi skriva en text om "oss och choklad", redovisa läxan och prata och diskutera rasism och religioner i mer än i en timme. Rätt chill lektion. Läraren pratade länge om rasism i Sverige och jag kom att tänka på där jag satt, att jag förstod allt och det var som att lyssna på svenska eller engelska. Jag behövde inte koncentrera mig alls för att förstå! Rätt sjukt hur mycket enklare franska är nu än för bara en månad sedan.
Jag hämtade N i skolan sen och vi gick hem. Han var på bra humör! Vi lekte hemma och skojade och la pussel. Han tog sedan badet, en del problem men då är det bara att veta hur problemen "botas". Föräldrarna kom hem vid 18.50 och vi pratade en hel del. Jag sa att jag skulle inte hinna att äta med dem eftersom filmen som vi skulle se på bion började 20.45, mamman sa då att hon kunde börja tidigare med middagen så att jag kunde hinna äta - snällt! Vi pratade om allt möjligt länge och såg sedan lite nyheter på tv. Det var ett inslag om "la fronte nationale" = deras motsvarighet till Sverigedemokraterna. Det partiet har hela 18%! Helt sjukt. Vi pratade om det under middagen bland annat, och om det har blivit bättre/sämre med Hollande som president. Till middag blev det lax i ugn med kokt potatis. N var rätt trött och vi åt sedan ost och dessert. Middagen slutades med att jag skrattade så jag nästan grät. Vid 20.30 mötte jag Sara och en kompis till hennes värdfamilj, en (fransk) kille som är ett år yngre än oss. Vi möttes vid Commerce och åkte sedan till Égalité där vi gick till la cinema Concorde där vi såg "A royal affair". Den danska filmen med den svenska skådespelaren Alicia Vikander. Filmen var riktigt, riktigt bra men rätt svår att förstå. Den var nämligen på VO, på danska alltså med fransk undertext och jag har ibland problem att förstå danska, förstår väl 70% så samtidigt som filmen pågick fick jag översätta från danska när de pratade och så försökte jag läsa och förstå undertexten på franska. Samtidigt. Det var svårt. Men filmen var riktigt bra och det var första gången vi var på den bion, det var väldigt billigt - 5,7 euro vilket är 50 kronor. Det var en gammal biograf med ursköna fåtöljer, tror nog jag somnade någon minut haha :]
Vi gick sedan en spårvagnshållplats och tog sedan spårvagnen till Commerce där vi sa hej då. Jag tog spårvagnen vid 23.30 och var satte nyckeln i dörren 10 minuter senare. Pappan var vaken och frågade hur filmen var och jag berättade innan jag sa god natt och gick upp till mig. Några minuter senare knackade han på min dörr och sa att inte jag behövde lämna N i skolan imorgon bitti. Yes. "Du kan få en sovmorgon imorgon alltså." Direktciterat. Nu ska jag sova, trött!

I lördags var det jättestora demonstrationer här angående den nya flygplatsen de vill bygga. Nästan alla är starkt emot den. Det var även stora demonstrationer i hela Frankrike mot att homosexuella ska få gifta sig.

Hotell i Paris - check!

Då har vi bokat hotell till Paris också! Eller det gjordes i lördags kväll. Det blev i kvarteren nära Sorbonne som vi kommer bo och nära floden Seine. Vi ville ha något väldigt centralt och hittade hotellet till ett väldigt bra pris. Ni som bor i Paris, något "smultronsställe" att dela med er av? :]


Zlatan och Frankrike

Jag berättade i fredags om hur värdpappan hade pratat om Zlatans fantastiska 4-2 mål mot England. Målet (och såklart även Zlatan i allmänhet) är väldigt omtalade här i Frankrike. Men det jag inte trodde var att även här i Nantes skrivs det om målet.
I allmänhet pratas det väldigt mycket om Zlatan, mycket på tv och även i vissa talkshows. Tidningen DN skrev en väldigt, väldigt rolig artikel (ni måste läsa den)om hur Zlatan förnyar det franska språket. Min värdpappa berättade att det finns ett nytt verb, zlataner, betydelsen är dock lite oklar... Exempel från DN:s artikel:

"På radio, i tv och på varenda skolgård i Frankrike hör man det mystiska nyordet:

– Wow, jag zlatanerade matteprovet!

– Tigger du om en Zlatan va?

Det har blivit zlatans populärt att prata zlatan i Frankrike!"

Även här ett utdrag från artikeln:
"Zlatan fick snabbt en egen docka i Frankrikes populäraste satir- och humorprogram: Canal Plus dagliga, fejkade nyhetsprogram: Les Guignols de l’info. Nästan varje kväll dyker Ibrahimovics docka upp i rutan med sin självsäkra attityd och pratar, likt en kung, om sig själv i tredje person:

– Det var inte mål. Det var zlataner! Zlatan sparkade in en zlatan från trettio meter. Mäktigt, säger Zlatans docka.

– Ja, det var imponerande. Bollen gick i 101 kilometer i timmen, säger dockan som är nyhetsankare.

– Ja, jag kunde inte zlata till den hårdare. Det finns en hastighetsgräns på 110 kilometer i timmen i Ligue   1, säger Zlatan­dockan och lägger till:

– Men den vackraste uppvis­ningen var när jag zlatanerade Pastore i omklädningsrummet! Jag satte en spark rakt i hans zlator, säger dockan i blå PSG-tröja och hästsvans."

Jag har själv sett humorprogrammet och det är väldigt roligt. Ni vet reklamen som Brad Pitt gör för Chanel no.5? Humorprogrammet har gjort en parodi på den - med Zlatans docka. En sak är säker, det är ännu roligare att vara här i Frankrike när Zlatan spelar bra i Paris Saint Germain och hela Frankrike intresserar sig av Sverige! Jag är annars inte alls intresserad av fotboll men nu kan jag inte låta bli :]Från DN.se 18/11, länk här.
Från Ouest France, 15/11. Länk här.

Söndag - cykelutflykt

Jag vaknade för första gången på tre månader utan alarm (jag har alltid alarm annars, för att inte vakna runt 13-tiden, det hade varit lite smått pinsamt ;)). Vaknade 10.50 iallafall och åt frukost runt 11.15, värdfamiljen hade börjat laga lunch så det var nog doften av köttfärssås som väckte mig :] Jag gick upp till mig, fixade mig och värdfamiljen lämnade sedan huset. Jag fick bråttom och skyndade mig iväg och hämtade en bicloo-cykel. Cyklade förbi Carrefour City men kön var för lång så jag cyklade till Marché Talensac för att köpa baguette och croissanter. Det var på La Petite Boulangerie som jag ville handla men det enda som fanns kvar var baguetter... Detta är prisbelönat som det bästa bageriet i Nantes så inte så konstigt att allt annat var slut.
Jag låste upp cykeln och cyklade sedan förbi 50 Otages och mot Commerce. Där mötte jag Johanna, Rike och Sara 13.15. Jag gick till La Mie Caline och köpte lite picknicklunch. Vi tog sedan våra cyklar på spårvagnen - det var rätt kul, det var en gammal där det är lägre i mitten så där gick vi på med våra fyra cyklar. Vi blockerade verkligen hela utrymmet haha. Vi gick av vid Universitetet där vi promenerade en bit och sedan cyklade. Det kom sedan en buss bakom oss och vi skyndade oss för att inte vara tvungna att stanna. Precis därefter kom en brant backe och sedan en skarp som sedan fortsatte i 500 m, skarp sväng efter skarp sväng. Tror det var fem stycken minst, så roligt. Kändes som i Tour de France när vi cyklade ner i full fart med bussen efter!
Det var mulet idag men runt 14 grader. Vi kom där fram till l'Erdre - en flod som rinner norrut från Nantes. Det är jättefint där omkring, massa gröna områden och vi cyklade på en terrängväg norrut. Vi kom sedan fram till en liten strand med små segelbåtar och vi stannade där och åt vår picknick ute på en bro. Satt där länge, åt och pratade innan vi frös för mycket och cyklade då tillbaka. Det fanns två broar som vi tänkte korsa, för att inte ta samma väg tillbaka. Ena bron visade sig vara en motorväg och den andra för tåg. Men på tågbron fanns det också en cykel och gångbana vilket var perfekt så där cyklade vi över. Nantes verkade vara hur långt bort som helst.
Vi kom sedan fram till Beaujoire och sedan Haluchère där vi fortsatte längs Boulevard Jules Vernes till centrumet, letandes efter ett café där vi kunde värma oss. Slutade med att vi hittade ett i centrum, ett riktigt bra med bra och billigt utbud. Fick en chokladkaka med grädde och varm choklad för 4.50 euro, det betraktas som bra pris. Vi satt där i en timme innan alla drog hem. Jag cyklade med Johanna till Place Graslin där jag vände till Jean Juarès där jag lämnade min cykel och gick hem. Det tog 13 minuter vilket innebär 18 minuter för mig att promenera till Commerce -centralaste Nantes. Så himla glad att jag bor så nära centrum!!

Väl hemma, runt 18 tiden, så skypade jag i en och en halv timma med familjen och sedan farmor i en halv timme. Värdfamiljen frågade om jag ville äta middag så åt spagetti bolognese med dem. Hade en bra middag med dem! Gick sedan upp till mig vid 21.15 och såg Revenge. Nu ska jag sova, ska lämna N i skolan imorgon bitti då pappan har jobbmöte tidigt. God natt!

Sara och Rike, vi försökte ta en bild hur det roligt det såg ut med cyklarna på spårvagnen...Johanna, jag (kolla killen till höger om mig som tittar in i kameran, upptäckte det nu HAHA) och Sara. Lägg märke till baguetten i Johannas hand haha, french
Rike, Sara och Johanna - rätt normal pose och ja, mindre normal nedan haha :]
I början av cykelturen.
Där vi åt picknicken, längst ut på bryggan.
Julmust från Ikea, baguette (såklart) med mozzarella och skinka.
Tour de Bretagne längst till höger - centrala Nantes. Detta var när vi korsade bron mot Beaujoire.
Sara!
Fika dags, som svenskar gör bäst :]
PromNågon gata nära där jag bor i skymningen vid 18-tiden.

Solsidan

Klockan har passerat 20.30 vilket innebär att Solsidan finns upplagt att på TV4Play. Ja, även här i Frankrike följer jag Solsidan. Om inte mer, svensk humor är sällsynt här.


Igår, lördag

Jag vaknade 10.50, tio minuter innan mitt alarm ringde. Låg kvar i sängen ett tag och åt sedan frukost vid 11.15. Jag gick sedan upp till mig och fixade mig i ordning. Gjorde inte så mycket men vid 15.00 mötte jag Rike på stan. Hemma höll värdfamiljen på att ordna med N's födelsedagskalas. De hade inte sagt så mycket om det till mig, inte vilken tid eller så. Jag funderade ett tag om jag skulle fråga men jag åkte till stan istället. Om de ville att jag skulle delta hade de säkert berättat när det skulle äga rum.
Jag mötte Rike vid Place de Cirque iallafall. Vi gick runt lite i stan, passerade Place Royal där en stor julmarknad kommer vara om ett tag. Jag var sedan hungrig (endast ätit frukost) så vi mötte upp Johanna vid Commerce. Där såg vi en kille, han kan max varit 8-9 år, stå och röka med sina kompisar. Så fruktansvärt! Vi blev illa till mods och gick sedan till Planet Sushi och det var lika bra som alltid. Vi satt där i två och en halv timme och bara pratade och åt sushi. Det blev miso soppa, lax och avokado california rulls och sedan delade jag och Johanna på NUTELLA SUSHI. Det var som grötris och nutella, lite små konstigt men rätt gott. Vi satt länge och funderade om det var gott eller inte haha. När vi skulle betala så betalde vi för sig, jag var sist. Han sa då 13 euro och några centimes och jag räckte fram en 20 euro. Han gav då 15 euro tillbaka. Jag blev fundersam men tog pengarna och vi gick därifrån. Jag visade tyskorna det och vi började skratta. Dålig kund som jag är så gick jag inte tillbaka :]
Vi gick runt i stan lite, här blir det mörkt ute runt 18-tiden. Vi gick till bion för att se om det fanns någon intressant film att se idag. Rike gick sedan hem och jag och Johanna passerade McDonalds där jag köpte kaffe och varm choklad till oss. Vi gick och hämtade hennes cykel och stod där och pratade i en halv timme eller så innan vi gick till Monoprix. Där hittade jag GIFFLAR! Svenska Pågen gifflar, jag fick tårar i ögonen av lycka! Jag köpte även tyskt rågbröd, äntligen ska jag få äta mörkt fullkornsbröd efter tre månader.
Jag hämtade en Bicloo-cykel och vi promenerade 5 minuter innan vi sa hej då och jag cyklade vägen som jag åker när jag åker buss. Det tog cirka 5 minutes och sedan 5 minuters promenad hem. Det var lite konstigt under dagen i huset så jag undrade hur det skulle vara när jag kom hem. Gästerna hade åkt 20 minuter innan och alla verkade vara på strålande humör! Pappan berättade att ikväll var det rugby, Frankrike-Argentina. Jag visade stolt gifflarna och de var väldigt intresserade haha. Jag gick upp till mig ett tag innan pappan frågade om jag ville äta middag med dem och jag sa ja. Vi pratade så himla mycket om allt möjligt. Om att en av deras vänners au pair hade lämnat (det visste jag genom facebook) och vi pratade om det, om hur det är att vara au pair, om att det är nästan ingen som vill åka till Nantes - alla vill till Paris eller södra Frankrike, om mina vänner här, om framtida yrke och studier, om deras yrken och mer. Vi satt i två timmar vid köksbordet och vid 22.30 gick jag upp till mig. Skypade med Rike om vi skulle gå ut eller inte men vi satt istället och skypade i en timme. Jag somnade vid tolv med mobilen i handen och inget alarm inställt nästa dag, första gången det hänt här.

Centrala delarna, Place de Cirque - även nedan.
Vid Place Royale finns en julmarknad nu och även en gammaldags rondell.
Miso soppa.
Californa rulls.
Sushi med nutella, haha.
Johanna!
Haha så roligt, kolla den lilla kaffekoppen till vänster. GIFFLAR!!! <3Fullkornsbröd har aldrig varit godare.

Nantes på natten

sorry för den dåliga iphone-bildkvalitéen!


Igår, fredag

Jag vaknade sent, eller ja runt klockan tio och tog sedan en dusch innan jag åt frukost. Tog det lugnt innan jag hämtade N i skolan vid 12. Han ville för en gång skull inte lämna skolan! "je veux pas rentre à la maison!" Efter en del övertalning gick vi hem och pratade om hur de hade firat hans födelsedag i efterskott i skolan. Jag gjorde pannbiff liknande till lunch med rösti. Han åt väldigt bra och jag lät honom se två avsnitt av Peppa Pig innan vi gick till skolan, inga problem alls! Jag skyndade mig till franskakursen, fick en lektion "gratis" eftersom jag var frånvarande när farmor och bror var här. Det var riktigt bra, det var bara jag, Rike, Sara och en tjej från Rumänien. Vi gick igenom när man använder "en" och "y" vilket är rätt svårt.
Jag hämtade sedan N i skolan, vi båda var glada att det snart var helg. Lekte sedan hemma ett tag och sedan kom mamman hem vid 17.30! Hon har aldrig kommit hem så tidigt så jag var rätt förvånad. Vi stannade kvar i vardagsrummet, pratade en del och så. Jag frågade om en sak som Sara och jag funderat över, om det finns någon ordentlig skillnad mellan "bon soir" och "bon soirée". Hon sa att det var som vi trodde, att man säger "bon soir" när man anländer och "bon soirée" när man lämnar stället.
Pappan kom sedan hem efter tre dagars jobbresa och vi åt middag. Stuvad spenat, ris och lax blev det. Pappan förvånade mig sedan ordentligt när han sa: "du måste vara stolt nu va Mikaela?" Han pratade sedan om Zlatans 4-2 mål mot England, att Sverige vunnit mot England i den nya Friends Arena, nationalarenan i en förort vid namn Solna utanför Stockholm. Det var enligt honom (och många andra) nästan omöjligt att göra ett sådant mål. Haha riktigt roligt! Vi åt middag länge och sedan ost i ett väldigt bra tag. Jag pratade sedan om Paris-resan, om bra områden att bo och mamman engagerade sig så mycket i det! Hon laddade sedan ned flera appar för att tipsa om boende, riktigt snällt! När middagen var slut runt 21.15 gick jag upp till mig och fixade mig i ordning. Köpte 24 timmars Bicloo kort och sa sedan "bonne soirée" och tog spårvagnen till stan där jag mötte Rike och Sara vid Commerce. Susanna (Schweiz) med kompis kom sedan och vi gick till Tour de Bretagne där vi åkte upp för att se utsikten över Nantes. Så himla fint!!
Vi promenerade sedan till en bar men det var fullt så vi gick till en nattshop, köpte lite där och gick sedan till en irländsk bar vid namn Flemmings. Där mötte vi en tjej från Nantes, Alex från Usa, Denise från Mexico och en kille från Irak som jag alltid glömmer namnet på. Vi satt där ett bra tag innan jag, Camille (tjejen från Nantes), killarna från Usa och Irak, Sara och Rike gick till en klubb vid namn Stakinihov eller något sånt. Vi kallar den för ryska maffian-klubben eftersom det verkligen känns så haha. Dock var musiken där den sämsta vi hört så jag och Sara gick till DJ:n för att önska någon låt. Jag frågade om Swedish House Mafia och han sa att han visste inte vad det var. Ledsna svenskar :(
Vi var där ett tag innan vi gick iväg mot slottet, planen var att gå till en klubb som är på en båt men planerna ändrades på vägen... Utanför slottet såg vi en kille bli misshandlad. Det var redan några där som hjälpte honom och Camille (tjejen från nantes) hjälpte till direkt, så mycket enklare då hon pratar franska. En kille ringde ambulansen och de var sedan på väg. Riktigt läskigt, aldrig sett det förut! Det verkade som om det gick bra iallafall, han pratade under tiden och så.
Vi gick tillbaka till Commerce sen, sa hej då och jag cyklade hem. Det är riktigt brant uppförsbacke hem till mig, sådär lagom kul. Kom hem runt 3.45 och somnade runt 4.15

Dåligt uppdatering

Det var dålig uppdatering igår. Men jag är hemma NU så det är därför. Efter en rolig utgång så är jag hemma och ska sova, god natt!


Igår, torsdag

Vaknade klockan åtta och gick även upp då. Klädde på mig och gick sedan ned. Mamman skulle nästan åka och N var klar för skolan. Just nu vill han inte så gärna gå till skolan så han grät en del men vi gick sedan till skolan, jag sa att jag var väldigt stolt över honom. Dock stannade han flera gånger på vägen och sa "je ne veux pas". Jag lämnade honom i skolan och han grät en massa när jag skulle gå; "je ne veux pas que tu pars mikaela". Vet inte om jag ska ta det som något positivt eller negativt, lite rörande ändå att han börjar bli lite fäst vid mig?
Jag gick hem vid nio och åt frukost. Var väldigt trött så jag gick och la mig ett tag igen. Duschade, fixade mig och gjorde franskaläxan innan jag hämtade N vid 12 i skolan. Allt var bra då!
Vi åt lunch hemma som jag fixade; morotspuré, pasta och kycklingklubbor. Han åt väldigt bra och åt upp allt. N såg sedan lite barntv och vi gick sedan till skolan, gick nästan utan problem. Men väl där så blev han lite ledsen men inte farligt. Läraren sa till mig att jag skulle gå så jag reste mig upp och N kastade sig runt min hals och ville verkligen inte att jag skulle gå. Kändes en aning tufft faktiskt att säga "à toute à l'heure"... Jag gick till spårvagnen och mötte sedan Sara på den och vi åkte till franskakursen. Vi höll på med prepositioner och adjektiv före och efter verb, riktigt svårt!
Jag tog spårvagnen med Julia, Sara och Rike och hämtade sedan N i skolan och vi stannade hemma resten av eftermiddagen och lekte. Han ville inte riktigt bada men efter en del övertalning så gick det. Mamman kom hem vid 18.45 och vi pratade en del och hon hjälpte mig med min franskaläxa, hon startade datorn för att hitta en ordentlig förklaring om grammatiken - riktigt snällt! Vi åt middag - omelett - och jag frågade om jag kunde ta cykeln eftersom jag skulle förmodligen missa sista spårvagnen hem, INGA PROBLEM sa hon vilket var riktigt snällt! Lite senare kom hon på att lyset inte fungerade och hon ville inte att jag cyklar utan - vilket man förstår! Så jag sa att det var lugnt, jag kunde köpa 24 timmar med Bicloo cykel istället för 1 euro vilket jag gjorde. Ringde Sara och bestämde att vi skulle mötas 21.35 vid Commerce.
Jag tog spårvagnen och mötte sedan Sara och vi gick till Gaumont bion och köpte biljetter till Breaking Dawn. Rike och Johanna var redan där, de såg Asterix och Obelix. Under tiden gick jag och Sara till en "night-shop" och köpte lite till bion, varav typ 5 clementiner var (de är såååååå mycket godare här än hemma) och lite choklad. Vi gick tillbaka till bion, funderades över om man säger "bon soir" eller "bonne soirée". Utanför biosalongen mötte vi Johanna och Rike och vi såg sedan Breaking Dawn del 2 tillsammans. Jag var mållös efter. Faktum är att jag är ett riktigt fan av filmerna (och framförallt böckerna, älskar dem) och den här filmen var perfekt, så himla himla bra. Dock fick jag halvt en hjärtattack vid en av Volturi-scenen i "dungen". Och ja, jag grät. Men den var såååååå bra!!! Och ja, vi såg den i VO - orginal version.
Anledningen till att jag köpte bicloo för ett dygn var att jag trodde att bion skulle sluta efter sista spårvagnen men filmen var slut 00.15 och sista spårvagnen går 00.30 på vardagar! Så jag hann med den sista, glad tjej. 00.40 öppnade jag dörren och snart ska jag sova, god natt!


RÉVÉLATION

Stressad just nu men bra bloggare som jag är så uppdaterar jag er först. JAG SKA IVÄG OCH SE BREAKING DAWN NU!!! OMG, svär att jag kommer gråta i slutet hahha! Måste springa nu, hörs senare - kommer hem runt 01 inatt, ska cykla hem så hoppas jag överlever :] Bises.


Pardon och ett litet hej där

Ledsen att uppdateringen till 99% sker på sen kväll. Men det är då jag får tid till att blogga! Bättre sent än aldrig right? Är det något ni läsare undrar över om typ Au Pair-livet? Vet inte vilka ni är som läser - kan vara familj, vänner, au pairer, blivande au pairer.
Så om ni vill att jag skriver om något speciellt (ge mig lite inspiration så det inte bara bli "vad jag gjort under dagen"-inlägg) så kommentera gärna det! Ge mig tips, kritik, feedback, inspirtion, whatever :D


3 månader!

Det är inte vilken dag som helst idag. Det är den 15 november vilket innebär att jag varit här i hela 3 månader! Detta borde (ska) firas!

Igår, onsdag

Ingen skola som vanligt på onsdagar så jag hade alarm på 7.55 så att jag var vaken om N vaknade. Runt 8.40 gick jag ned och läste vad mamman skrivit angående dagen och så förberedde jag lite av lunchen så det var klart. Klockan nio väckte jag N med en nappflaska och han såg sedan Peppa Pig när jag åt frukost.
Han klädde sedan på sig (nästan utan problem) och borstade tänderna utan problem. Jag fixade mig i ordning, packade sakerna som vi skulle ha med oss och började säga till N att vi snart skulle gå. Han körde på "jag vill inte gå dit." Men när jag väl sa "on y va" så var det inga problem. 11.00 tog vi spårvagnen till Commerce och bytte sedan till linje 2 där vi åkte till hans gymnastik. Vi kom dit tio minuter innan det börjar så det var perfekt. Egentligen får inte mammorna (au pairer = jag) stanna kvar där, det är bra om barnen är själva. Jag har stannat alla andra gånger och jag sa att om N vill att jag stannar, då får han fråga som förra gången. Han började nästan gråta, var verkligen så nära, när läraren sa att det var bra om jag gick en promenad under tiden. Hon förstod sedan honom, han är yngst också i gruppen, så hon sa att jag fick stanna.
Så i en timme satt jag där och kollade på barnen som utförde gymnastik. Vid 12.45 så gick vi mot spårvagnen, inga problem alls och vi var hemma 13.20 då jag förberedde lunchen, pannbiff med morotspuré. Vi åt lunchen, N åt rätt bra och 14.20 somnade han. Jag såg Vänner under tiden - mitt beroende som alltid. Jag väckte sedan honom vid 16.30 och då verkade han vara på väldigt bra humör! Vi gick ned och vi hade några diskussioner och han gjorde sedan som jag sa. Vi lekte sedan och han åter igen sitt bra humör! Allt går så enkelt då. Han badade, helt utan problem, och mamman kom sedan hem vid 18.50. Inga direkta problem under hela dagen, vad lätt en lång onsdag kändes efter två veckors höstlov och konstant jobb... :]
Pappan åkte på jobbresa imorse så jag visade mamman filmerna på N från sporten idag, oj vad vi skrattade. Vi åt sedan middag - stuvad spenat, kycklingklubbor och potatis. Jag gjorde sedan min franskaläxa eller försökte och vid 21.30 mötte jag Rike och Susanna, en tjej från Schweiz som pluggar på universitetet. Vi steg på spårvagnen vid Bretagne och vi gick av vid Hotel-Dieu där vi gick till baren Delirium, rätt känd här i Nantes. Där hade de verkligen hur många sorters öl som helst! Vi testade nya smaker; Susanna tog en citron öl, Rike tog en röda-frukter öl och jag tog en hallon öl. Très bon! Vi satt där tills 23.45 och pratade om allt möjligt innan vi tog spårvagnen till centrum. Jag fortsatte åka och hoppade av på min hållplats. Nu ska jag sova, imorgon lämnar jag N i skolan eftersom pappan är iväg på jobbresa och mamman börjar tidigt. Alarm på 7.50!

PARIS

Lördagen den 1 december så åker jag, Rike, Sara och Johanna till Paris för en weekend! Vi kommer dit runt 12.30 på lördagen och åker tillbaka dagen efter klockan 21.50 så det blir intensiva dagar! Men det ska bli riktigt roligt! Biljetten hem bokades nu ikväll, biljetten dit var redan bokad, så nu ska bara hostel bokas. Tips?


Tisdag - rätt lugn dag

Jag vaknade runt 8.45, huset var tomt så jag låg och drog mig i sängen lite. Gick sedan upp och fixade frukost som åts i sängen med några Vänner-avsnitt innan jag fick fart och städade hela rummet och damsög ordentligt. Hade fönstrena öppnade, det är riktigt fint väder idag - sol, blå himmel och cirka 16 grader. Jag duschade och fixade mig i ordning sedan och gick och hämtade N i skolan.
Jag gjorde i ordning lunchen hemma, blev typ pannbiff och pasta. Han var lite besvärlig vid lunchen men vi satt kvar tills han bättrade sig och det gjorde han. Vi åt sedan ost och dessert innan han fick se två avsnitt av Peppa Pig medan jag diskade och sen gick vi till skolan. Jag hade tänkt att det skulle bli kris, att han inte ville gå men det var inga problem. På vägen dit stannade han och sa att han inte ville dit men med lite övertalning så var det inga problem! Jag lämnade honom där, gick sedan hem och funderade vad jag skulle göra innan 16.25... Det tog en timma drygt och ett Vänner-avsnitt innan jag gick ut på en timmes promenad med kameran, se bilderna här. Det var varmt, 20 grader och sol. Rätt sjukt, november och 20 grader!
Jag kom hem innan jag skulle hämta N och vid 16.25 gick jag till skolan och hämtade honom. Vi lekte hemma och han var väldigt snäll, inga som helst problem. Han badade även utan problem, helt utan problem. Mamman kom hem vid 18.50 och hon förberedde sedan middagen, grönsakssoppa med korv. Pappan kom hem runt 20.10 och då åt vi middagen. Fortfarande ganska roligt när de kommer hem med två bagetter under armen, så frankst. Vi pratade en hel del vid middagen om allt möjligt. Planen var sedan att jag skulle möta upp Rike efter middagen men när vi ätit klart vid 21.00 så gick jag upp till mig och kollade på tågbiljetter. Chattade sedan med Sara och Rike om det fantastiska priset jag hittat och sedan bokade vi. Klockan sprang iväg och vi bestämde oss för att ses imorgon istället. Jag skypade sedan med mamma i 50 minuter och nu ska jag snart sova, "tidigt" för en gång skull.

Bilder från dagens promenad

Under min lediga tid idag så tog jag en timmes-promenad runt kvarteren, kom till marché Talensac så det blev en bit!

Fin målad fasad på ett hus?
Haha svenskt recept! Passerade Carrefour och såg dessa där.
Ett gammalt katolskt kloster.
Så här ser det ut nu, löven är ofta gröna fortfarande och är kvar på träden.Förresten, 20 grader och sol var det idag!!
Katolsk skola, en vanlig syn här.
Tour Bretagne skymtas där borta.

Från mina arkiv

Jag kollade runt på min dator, bland dokumenten, och hittade talet från nationella provet i Svenska B som jag höll i trean. Temat var "resor" och här är ett utdrag från det. Låten jag refererar till är "17 år" av Veronica Maggio. Det är exakt ett år sedan jag skrev det här och när jag tänker tillbaka på det, herregud vad mycket jag ville flytta utomlands. Då var det London jag ville till, underbara London, men jag är idag så glad att det blev Nantes. Så glad.

"Jag tror att Maggio längtar från sin stad. Längtar efter att se något nytt. Men på samma gång så är hon rädd att bli kvar. Att bli lämnad kvar i staden som tiden gått så fort i. För vem vill egentligen vara den som blir kvar?

Jag tror att de flesta kan relatera till det Maggio sjunger om. Jag kan det i alla fall. Just nu är det mycket om längtan till studenten. Till våra vuxenliv som börjar. Tills det att vi står där på Visby Strand och springer ut på balkongen. För mig fortsätter den längtan. Den sträcker sig längre bort. Jag längtar till att få flytta från Gotland. Att flytta utomlands och se något nytt än den här ön och staden.
Samtidigt så är jag precis som Maggio, en aning rädd att det ska fortsätta. Att något ska bli fel så att jag inte kan komma härifrån och sedan bli kvar. Jag vill tillägga att det är inget fel att stanna kvar här efter gymnasiet, det är bara det att jag vill som Maggio, uppleva något helt annat och nytt. Just nu så är det jag längtar efter.

Jag vill uppleva en stad med puls och liv i. En stad som London som jag tycker så mycket om. Jag vill till en stad som aldrig sover. Jag vill resa dit och bosätta mig. Jag vill att det ska vara bilar som tutar, brandbilar som åker med sina sirener klockan fem på morgonen och folk som trängs och knuffas.
Jag vill inte ha nedlagda affärer där för få handlade. Jag vill inte möta trimmade mopeder som nyfyllda femtonåringar kör. Jag vill hellre ha affärer som är öppna dygnet runt, trängsel och massa folk i en stad som lever. Självklart, landet är fint. Jag kan förstå folk som tycker om Gotland för det. Men jag vill ha mer. Jag vill få ett nytt hem, en ny hemstad. En stad att resa ”hem” till när jag varit tillbaka på Gotland för att hälsa på min familj."


Quelle maladie?

Jag har efter några dagar, fått veta vad jag var för sjuk. Jag hade luftrörskattar med feber och ögoninflammation. Något som började runt den 25/10 och nu 12/10, snart 3 veckor senare, är över. En långvarig förkylning och hosta med några dagar med feber var alltså det.
Ibland är det bra att gå till läkaren, efter en hel del övertalning från fransoser, men det gjorde även mig 45 euro fattigare. Hoppas försäkringen ger mig pengarna tillbaka, det är mycket för en rätt fattig Au Pair.

Måndag - back to basics

Då var det tillbaka till de vanliga rutinerna igen. Höstlovet är slut för barnet/barnen, min franskakurs börjar igen, vardagen kommer tillbaka.

Igår kväll åt vi middag, alla var väldigt trötta tror jag. Vi åt kanin och spagetti till middag, inget särskilt här direkt men hemma, där hade det varit det. Kanin liksom. Men det är helt okej, smakar som kyckling. Försöker bara att inte tänka på alla kaniner jag hade som husdjur när jag var liten... Jag gick upp till efter middagen och såg Vänner innan jag somnade.
Imorse, då vaknade jag 8.45, huset var tyst och föräldrarna hade åkt till jobbet och lämnat N. Jag låg kvar i sängen ett tag och runt 9.10 hörde jag att någon kom hem, det var pappan. Jag låg kvar i sängen; läste bloggar, kollade twitter, instagram och facebook där innan klockan närmade sig 10. Jag tror pappan hade någon slags telefonkonferens hemifrån för han pratade hela tiden och det verkade röra sig om jobb. Då kommer stunden då jag tänker; "ska jag gå ned eller vänta?" Ska jag gå ned, sitta där och äta frukost eller vänta ett tag. Jag somnade om ett tag så det löste sig rätt bra haha. Jag fixade mig i ordning och bestämde mig för att träffa Sara på stan. Ett tag senare gick jag ned, för första gången under dagen, och pappan pratade i telefon. Han la sedan på och sa hej och pratade massor. Jag önskade en trevlig dag och gick sedan ut. På vägen till spårvagnen så tänkte jag att gud vad jag kan inbilla mig. Det är jag som uppfattar det stelt, att det kan vara stelt att gå ned att äta frukost när de är där. Men det är bara när jag är uppe vid mig som jag får dessa tankar och idéer, när jag väl är nere så är det ingen konstig känsla. Det är bara jag som inbillar mig och tror att det är det. Flummigt jag vet.

Jag tog sedan bussen för en gång skull, köpte en macka på Monoprix och gick sedan runt i några affärer i det området innan jag mötte Sara vid Commerce. Vi promenerade runt, till Fnac där jag köpte Robbie Williams nya skiva (äntligen) och sedan slog vi oss ned vid "Coffee shop" där vi åt enkel lunch - bagels. Vi kollade genom franskaläxan och gick sedan till spårvagnen. Det visade sig vara kontroll men det var inga problem. Såg dock två personer få böter...
Vi gick till franskakursen, läraren (den strängare) tyckte det var roligt att "svenskarna" för en gång skull var i samma grupp. Det blev en hel del diskussioner om hur LIBERALT Sverige tydligen är, rättare sagt, hur konservativt och gammaldags Frankrike är. Som att 1981 så avskaffades dödsstraff och 1974 förbjöds giljotinen. Det är helt sjukt. På söndag är en stor demonstation angående att franska regeringen vill göra det tillåtet för homosexuella att gifta sig i kyrkan, något som den franska befolkningen inte så gärna vill. I hela Frankrike kommer det vara stora demonstationer sa hon. Hon sa också att många anser att transexuella är "horrible et terrible." Dessutom är det förbjudet för homosexuella att adoptera. Vi berättade hur det var i Sverige och hon sa att det är nog för att Sverige inte är så katolskt som Frankrike, nej men verkligen inte, vi är ju knappt kristna i Sverige tycker jag. Hon sa iallafall att Sverige är nästan lika liberalt och öppet som Holland, men det är ju inte helt sant. Men detta är så intressant! Hon sa att majoriteten av fransoser anser så här. Kulturella skillnader är så intressant!
Jag åkte sedan hem, hämtade N och vi gick hem. Öppnade ett paket från hans faster och kusiner och lekte sedan med Playmobil innan han badade. Inga problem alls. Föräldrarna kom hem 18.50 och jag gjorde sedan min franska läxa innan vi åt middag, kokoskyckling och ris. Vi pratade bland annat om hur vi gör i Sverige - om man köper mat till lunchen på jobbet, matlåda etc.
Jag gick upp till mig runt 21, då middagen är slut, dessa tider... Jag har bytt lakan, det är så fruktansvärt jobbigt med täcket - det är typ 4-kantigt och täcket är för stort och påslakanet för litet... Sen ska jag sova, så trött.

Söndag

Jag vaknade klockan 10.45, hade ställt alarm då. Var fortfarande välddigt trött efter att ha sovit dryga 5 timmar. Det var fortfarande väldigt tyst i huset, N sov och jag tror föräldrarna också gjorde det. En halv timme senare började det bli lite mer livat i huset och 11.30 gick jag upp och åt frukost. Har ingen aning om föräldrarna vet att jag kom hem runt fem imorse haha. Pappan sa "ca va?" på ett lite komiskt sätt så kanske.
Jag åt min frukost ensam vid köksbordet, något jag saknar med hemma är att äta frukost tillsammans, här äter jag alltid själv. Det är något jag ska göra när jag åker hem i jul. Familjen skulle till Pornic på utflykt eftersom det var fint väder idag, blå himmel, inga moln och 15 grader. Jag gick sedan upp till mitt rum, sa hej då när de åkte och tog sedan en dusch. Klockan två promenerade jag till närmaste Bicloo-stopp och tog en cykel därifrån och cyklade till stan. Det är nedförsbacke hela vägen så det gick fort, tog 5 minuter tror jag. Jag cyklade till Place Royale och mötte upp Rike och Johanna där. Vi pratade om kvällen och så innan Sara kom. Vi lämnade cyklarna och promenerade bara omkring, verkligen omkring, ingen bestämd plats vi skulle till. Efter ett rätt långt strosande och ett väldigt, väldigt långt letande efter ett café så bestämde vi oss för att gå till McDonalds, vi var smått hungriga och ville ha något varmt att dricka och de har ju te och kaffe? Haha! Vi satt och pratade i minst två timmar om verkligen allt och kom fram till att svenskar är väldigt besatta av att alltid äta kött/fisk till mat. Vi gick sedan till bion men ångrade oss, alla var trötta och orkade inte med en film så vi gick till Commerce istället och sa hej då till varandra. Jag tog spårvagnen hem och är nu hemma, skönt med en hel kväll hemma. Känns ännu (efter tre månader snart) en aning konstigt att vara hemma när man inte jobbar. Bara sitta på sitt rum och göra ingenting.

Place Royale, ovan och nedan.
Folk satt ute och åt på uteservering, mitten av november!!
De går verkligen all in med julen här, julbelysningen är uppe sedan tre veckor sedan ungefär och nu har även affärerna börjat julpynta! Här är en med en stor isbjörn i fönstret... Nedan är inne i butiken.
Dock känns det rätt konstigt med julbelysningen. Det är mörkt efter 18.30 här, det är cirka 15 grader minst och löven är fortfarande kvar på träden. Det är inte någon julkänsla direkt...

Igår lördag - med lite nordisk feeling

Känns som mitt minne är sämst när jag knappt kommer ihåg vad jag gjorde dagen innan haha.
Jag vaknade runt klockan tio, N hade inte vaknat så det var rätt tyst i huset. Jag gick sedan upp till mitt rum igen, tog en dusch och fixade mig i ordning. Mamman och N gick iväg till stan, pappan var någonstans i huset när jag gick, funderade ett tag på att ropa: "salut, à toute à l'heure" men jag gjorde inte det. Ropa högt i huset, nja så runt 13.45 mötte jag Sara och Johanna vid Commerce. Vi tog sedan en buss till platsen där Rike bor, gick 5 minuter och var sedan framme vid "Le grand T" där det nordiska litteratur-evenemanget skulle vara.
Vi hade inte så stor koll på vad vi skulle se, vi började med att kolla på alla nordiska böcker (översatta på franska) som vi kände igen. Sara köpte "ett dockehem" av Ibsen och jag "den du inte ser" av Mari Jungstedt på franska. Jag har redan börjat läsa och den är inte såååå svår. Vi gick sedan till föreläsningen som var, tre unga nordiska författare, en från Norge, en från Danmark och en från Sverige. Svensken var Jonas Karlsson, tror ni vet vem det är, han hade huvudrollen i filmen Miffo och i Cockpit. Först pratade de på sitt egna språk och fick det sedan översatt till franska. Det roliga var att franskan gick hur bra som helst att förstå.
Vi gick snabbt fram till Jonas Karlsson och pratade med hans översättare lite snabbt innan vi gick vidare. Vi bestämde oss sedan för att gå då inget annat lockade särskilt mycket. Då tog vi bussen till centrum igen, letade efter ett café men det är ont om sådana man bara tar en fika på. Än så länge har vi inte hittat något bra... Det slutade med att vi gick på ett enkelt crêperie. Vi satt där och pratade länge om skillnader Tyskland-Sverige innan vi gick till Monoprix för att köpa saker för kvällen.
Jag och Sara sa hej då till tyskarna runt halv åttta tiden och gick till spårvagnen där Sara cyklade hem. Jag stod sedan på spårvagnsperrongen och väntade på spårvagnen, lyssnade på musik och tittade bara ut på perrongen. I ögonvrån såg jag någon som verkade bekant, väldigt bekant men jag kunde inte placera personen. Personen fortsätter och går fram till mig och sa "bon soir mademoiselle." Då upptäcker jag att det är värdpappan! Hahaha. Mamman och N passerar bakom och säger något i stil med "nämen hej är du här?" Detta är så typiskt Nantes.
Vi pratade på perrongen om vad de hade gjort, jag berättade om den nordiska litteratursaken och visade boken. Vi tog spårvagnen hem, jag försökte hitta min franskaläxa utan resultat och sedan tog vi en apertif. Mamman vill jättegärna fira Advent så det ska bli roligt. Hon pratade med sin mamma i telefon och sa: "i Sverige firar man helgerna innan jul, så det ska vi göra!" Så roligt. Pappan förklarade sedan fransk grammatik för mig när jag frågade om hjälp med min bok. Vi åt sedan soppa till middag och jag gick sedan upp till mig och fixade mig.

Runt 22 gick jag ned, sa till föräldrarna att jag skulle ut och de sa "bonne courage". Jag tog spårvagnen till stan och mötte sedan Sara vid Commerce. Vi satte oss på en bänk och efter ett tag kom Rike, hon skulle egentligen varit barnvakt men det blev inte så! Vi mötte sedan upp en kille från Danmark som pluggar på universitet och hans kompisar på en bar och där var vi ett tag innan vi gick till Hangares à Bananes. Tog ett tag att gå dit, dryg 20 minuter tror jag. Där dansade vi på olika klubbar tills klockan blev runt 04.00 då vi började gå tillbaka till Commerce. Jag hade köpt 24timmars Bicloo (cykelkort) innan så jag tänkte cykla hem. Vi sa hej då och skildes åt vid Commerce. Jag cyklade från Commerce vid 4.30, 7 minuter senare lämnade jag cykeln vid cykelstoppet för cyklarna och gick sedan 4 minuter hem. Väldigt smidigt! Det är drygt 2 kilometer att gå från centrum till mig, jag bor väldigt centralt men jag skulle aldrig gå hem mitt i natten. Fastän jag cyklade så var det folk som ropade och pratade, bilar som saktade in och började prata. Men det kändes helt okej. Jag somnade runt 5.20 efter en rolig natt!


De hade till och med skaffat stora statyer av is!
Och en stor älg satt på väggen...
Föreläsningen/seminariumet.
Johanna, Rike och Sara + affishen med evenemanget haha.

Mobilblogg

Precis kommit hem, mina fötter gör fruktansvärt ont så nu säger jag god natt och à demain!


Dålig uppdatering

Jag ska alldeles snart springa til spårvagnen, uppdaterar er om dagen imorgon! Ikväll blir det nog barhäng här :]

Låt mig sova

Mobilblogg: Mina grannar är inte särskilt omtyckta av mig just nu. Det är en hemmafest, de är cirka 16-17 år skulle jag gissa på med tanke på att cirka 15 mopeder står utanför huset. Musiken dånar och när jag öppnar fönstret känns det som jag är på en nattklubb, så hög musik har de. Men jag har ju fönstret stängt, men ändå hörs det massor...

God natt från Mikaela, 85 år som gärna vill sova efter jobbat runt 50 timmar den här veckan.


TGIF

Jag vaknade rätt sent, 8.30 och gick ned och fixade N's nappflaska och gick in till honom vid 8.50. Vi gick sedan ned, han fick sina mediciner och såg sedan Peppa Pig när jag åt frukost. Vi gick sedan upp till hans rum för att klä på honom. Lite små problem där och problem med nappen som han bara får ha när han sover. Till slut gick allt bra! Vi lekte och målade på hans rum till klockan var tolv då vi gick ned, han fortsatte att leka och jag förberedde lunchen; stekt kyckling med aprikoser och ris. Han åt väldigt bra och precis när vi ätit upp kom mamman plötsligt hem. Hon skulle ha ett möte i stan och passade på att äta hemma. Då fick jag en liten paus också.
N sprang runt en massa och sedan gick vi upp till hans rum och han sa "à toute à l'heure maman" för att sova siestan. Jag läste och sjöng för honom och sedan 14.00 sover han.
Jag diskade och kopplade sedan av på mitt rum. Jag såg gårdagens avsnitt av Revenge och mamman kom sedan hem igen och sa hej, hämtade lite papper och åkte sedan till jobbet igen. Jag väckte N vid 16.30 och eftermiddagen var rätt jobbig. Kanske att vi endast varit hemma med varandra, 8-19 hela veckan... Men han ville verkligen ha sin napp men han får bara ha dem när han sover så vi hade en diskussion om det. Och så det jobbiga, han la sig bara i sängen och vägrade lyssna, något som han aldrig gör. Så en jag sa ofta var: "pourquoi tu m'écoutes pas? pourqoui?" Men vi lekte lite, dukade bordet tillsammans och sedan tog han badet, efter en del övertalning, själva badet gick dock väldigt fort idag och han hade inte sån stor lust till det.
Pappan ringde sedan och frågade hur det gick och bad om ursäkt att de var sena hem. Han frågade om jag kunde vara barnvakt och bra au pair som man är så sa jag inga problem. De kom hem vid 19.10 och jag berättade om dagen, mamman sa att hon gillar hur jag är med N; väldigt lugn men bestämd och rättvis. Haha. Vi drack en kir som verkar blivit en tradition, det är vitt vin/champagne med svartvinbärslikör tror jag, väldigt gott. Vi pratade om allt möjligt och åt lite sill haha. Farmor hade skickat varsitt kuvert; ett till N, ett till mig och ett till föräldrarna där hon skrev massa fint och tackade för senast när de var här på besök. Föräldrarna pratade lite om en resa till Sverige nästa år höhö. Vi åt sedan middag, pratade om Zlatan och jul igen och skrattade en hel del. En rätt rolig sak, vet inte hur ni andra Au Pairer ser på det här, men jag skulle nog aldrig kunna se mina värdföräldrar som "föräldrar", de är mer som kompisar. Tror det kan bero på att de är rätt unga, runt 35år. Jag berättade att jag, Rike och Sara ska på C2C's konsert och pappan sa att han också funderar på att gå haha. Han visade även ett klipp om Sverige, ja varför inte?
Mamman nattade sedan N och pappan diskade, rätt chill att vara barnvakt. De åkte sedan till bion för att se James Bond och nu tror jag att N sover, han borde göra det. I huset mittemot har de hemmafest, de ser ut att vara runt 16-17 med tanke på att det står cirka 15 mopeder utanför. Och musiken ekar in i mitt rum... Imorgon och på söndag är jag ledig, oh yes.

Fredagskväll

Planen var att möta upp med några för att fira att det äntligen var helg och därmed jobbveckan slut! Inget bestämt utan bara att vi skulle ses. Pappan här ringde mig precis och frågade om jag hade planer för kvällen. Jag sa "jo men inga större, jag kan avboka om det behövs". Han frågade om det var möjligt att jag var barnvakt ikväll, det lät lite som ikväll eller imorgon och då känner jag, hellre ikväll och sedan få en hel ledig helg. Så jag sa ja.
De kommer dock hem snart och vi äter middag tillsammans. Och så var det typ två veckor sedan jag var barnvakt sedan så pourquoi pas?


Snabbt inlägg om torsdag

Jag vaknade 8.10, båda föräldrarna hade redan åkt - pappan på jobbresa i Paris. Jag gick ned och förberedde en nappflaska åt N och gav honom den runt 8.40. Vi gick sedan ned och han fick sina mediciner och sedan såg han Peppa Pig och jag åt frukost. Vi gick sedan upp till hans rum för påklädning men det tog ett tag, han ville verkligen inte klä på sig... Till slut och efter det var det dags för tandborstning. Vi lekte, sjöng, spelade spel hela förmiddagen och jag gick sedan ned för att fixa lunchen. Det blev rester från gårdagens middag; lax, potatis och morotspuré. Han åt inte särskilt bra men efter lite övertalning så åt han upp allt!
Han lekte lite nere innan han vid 13.30 sov sin siesta och jag fick "fritid", såg Vänner och powernapade innan jag väckte honom. Vi lekte och läste massor av sagor under eftermiddagen. Han tog sedan badet utan problem! Efter det så sa han detta, så himla sött. Mamman kom hem vid 18.45 och vi åt fisksoppa till middag och vi pratade en hel del. N var trött så efter han ätit klart och var på sitt rum och så satt mamman och jag kvar och pratade, bland annat om hur vi firar jul i Sverige och så. Jag berättade även om filmen i tisdags och tipsade varmt om den samt att jag, Rike, Johanna och Sara planerar en helg i Paris. Jag gick sedan upp till mig och skypade med mamma i en timme. Pappan här kom hem och sa hej och jag gav papprena angående försäkringen, kanske kan jag få pengar tillbaka för medicinerna och allt! Nu har jag sett några avsnitt av Vänner och ska sova, sista jobbdagen imorgon och sedan helg!!!!

Gör veckan värd

N sa detta precis, om översättning behövs så betyder det: Mikaela, du är min bästa vän.
Mitt hjärta smälter.


Idag onsdag

Sådär, nu är 3 av 5 jobbdagar klara! Snart helg och höstlovet slut.
Jag vaknade vid åtta som vanligt, mamman hade redan åkt och pappan skulle åka vid nio. Jag gick ned runt 8.20 och frågade om jag kunde gå till apoteket innan N vaknade och det gick bra. Tyvärr var det stängt och skulle öppna vid nio så jag gick tillbaka. N hade ännu inte vaknat och det kändes en aning "konstigt", skulle jag väcka honom medan pappan var hemma eller skulle jag äta min frukost? Jag ordnade en kopp te och N's nappflaska och när det var klart var klockan nio och pappan åkte till jobbet. Det vanliga, trevliga, "bonne journée, salut!" när de åker/går iväg. Jag gick sedan upp till N med hans nappflaska. Vi stannade lite på hans rum innan vi gick ned och han lekte nere och jag åt min frukost.
Jag gav honom sina läkemedel och det var inga problem idag! Så bra. Han klädde sedan på sig utan problem och borstade tänderna. Inga problem. Vi gick ned och jag frågade om vi kunde gå till apoteket för att köpa mina läkemedel och han sa "biensûr!" så söt. Så vi klädde på oss ytterkläderna men jag sa sedan "vi väntar fem minuter" eftersom han ofta vill vänta ett tag. Men inte idag, det var på direkten som vi skulle dit! Det var varmt ute, 19 grader! Jag gick till apoteket med N och gav lappen med vad jag behövde. De var väldigt trevliga, pratade franska och skojade med mig. Jag gillar när de gör så, när de inte förenklar att för att jag ska förstå. Jag förstår ändå, fastän de har den "normala nivån" på franskan. Det gick på 21.98 euro, hoppas min försäkring betalar detta... Känns "onödiga" saker att lägga au pair-lönen på...
Vi gick hem och lekte sedan innan jag tog första dosen av medicinerna och förberedde lunchen. Det fick bli ris och ugnstekt torsk. N åt inte särskilt bra men vi försökte. Mamman ringde sedan, hon undrade hur det gick igår och hur allt gått under dagen. Hon sa att N skulle inte sova siesta, hon skulle hämta honom vid 15.00 för att åka till läkaren med honom. Så efter lunchen fick N se "Cars 2" och när den var slut klädde han på sig bra och vi mötte mamman vid 15.00.
Jag passade på att duscha och tvätta håret med inpackning när huset var tomt och sedan städade jag på mitt rum och vek min tvätt, väldigt kul. Mamman lämnade N runt klockan fyra och sa att han inte behövde sova siestan så vi lekte en hel del på eftermiddag och läste böcker i mitt rum och sedan badade han, nästan utan problem idag, skönt! Mamman ringde hem och frågade om jag hade några planer, om jag eventuellt kunde vara barnvakt. Kändes inte så lockande efter typ 10 timmars konstant jobb men what to do. Föräldrarna kom hem vid 19.10 och de sa då att pappan skulle stanna hemma, mamman skulle på något vernissage, så jag behövde inte vara barnvakt. Hon åkte sedan och vi hade en apertif med salami och chips. Höhö. Pappan sa "tveka inte att ta en öl på kvällen om du vill, finns i kylen." haha. Det var något special på tven om fotboll och självklart Zlatan. De kallar honom Ibra och han finns som en docka nu och även ett verb: "zlater" tror jag det var. Vi båda skrattade massor. Jag berättade om bion igår och rekommenderade filmen varmt. Han förklarade sedan om fransk fotboll, när jag åker från Frankrike kommer jag vara väldigt fotbollsintresserad känner jag på mig haha.
Jag satt kvar ett tag i vardagsrummet innan jag gick upp till mig, chattade med Johanna, Rike och Sara om en sak som jag berättar när det blir bestämt. Ska kolla med värdfamiljen imorgon.
Nu ska jag se ett Vänner-avsnitt, sedan faire do-do

Igår, tisdag

Såklart försvann hela det långa inlägg som jag skrivit...

Efter N hade sovit sin siesta (lite längre än vanligt) så lekte vi som vanligt. Jag sa vid 18.00-tiden att det var dags för ett bad. Han vägrade verkligen, vägrade. Jag försökte verkligen allt jag kunde komma på men inget fungerade. När mamman kom hem 40 minuter senare var vi kvar i badrummet. Han vägrade sedan ta badet med henne också men ja, till slut.
Vi pratade en del och jag duschade och fixade mig sedan. Gick sedan ned och sa hej då till värdfamiljen och "bonne soirée". Sa hej till pappan som kommit hem också. Jag tog spårvagnen en hållplats, passerade Carrefour City där jag köpte en sandwich för jag hann inte äta middagen hemma. Promenerade sedan till läkaren, nummer 19 hade jag för mig att det var men när jag kom dit visade det sig att det var en ingång till ett parkeringshus. Kändes väldigt konstigt och det satt en tjej utanför som verkade gråta. Hon frågade om hon fick låna min mobil för ett samtal. Jag var väldigt, väldigt stressad, jag skulle vara vid läkaren 20.15 och klockan var då 20.12. Jag sa att jag inte hade något batteri på min mobil, vilket var sant till en del, den dör nästan efter ett samtal. Jag gick sedan för att ringa hem till värdfamiljen för att fråga vad det stod på pappret med adressen (som var glömt hemma). Såklart var det nummer 15. Jag gick dit men det var låst och mörkt. Till slut kom ett par ut och jag smet in. Hittade en hiss som jag chansade på att kliva in i och tryckte på någon random våning. Kom ut på ett våningsplan som var kolsvart men hittade en dörr och öppnade klockan 20.15 exakt! Tack och lov, det var rätt! Jag satte mig ned och väntade i tjugo minuter, typiskt franskt att vara sen...
Läkaren ropade upp "monsiuer Ahlim" men ingen svarade. Hon frågade då vad jag hette och jag sa "Mikaela Ahlen" och hon skrattade och sa att hon bara skrivit fel. Jamen ja. Men hon var väldigt trevlig och allt gick så bra på franska, inga problem alls! Det visade sig att jag har ungefär luftrörskatarr med feber och ögoninflammation. Lagom roligt. Men hon skrev ut 4 läkemedel till mig, ska ta i 3-7 dagar nu.
Jag betalade 23 euro och gick därifrån sedan, ett bra läkarbesök. Passerade marknaden Talensac och tog sedan spårvagnen linje2 till Commerce där jag mötte Rike, Johanna och Sara. Vi gick till bion Gaumont och bestämde oss för filmen "La Travarsée". Så himla bra! Se den!! Den var helt på franska men jag förstod typ 95%, gick jättebra verkligen! Den handlade om en pappa som fick sin dotter kidnappad och två år senare hittades hon men hon hade slutat att prata. Psykologisk film och lite thriller men superbra. Tyskarna köpte glass till filmen och svenskarna popcorn (sockrade och saltade). Vi gick därifrån 23.50 och jag tog min spårvagn 00.00 och somnade runt ett. Så himla bra när jag tar spårvagnen, den går till exempel 00.00, då är jag vid min station 5 minuter senare och 00.07 öppnar jag ytterdörren. Kanon!


Filmens trailer, klicka i för bättre kvalité!

Les médicaments

Efter besök hos läkare och apoteket så är jag 45€ fattigare men massa mediciner rikare om man säger så. Har fått ett namn på "det" jag har men jag förstår inte, namn på olika sjukdomar är inte vad man lär sig i skolan precis. Jag ska be värdfamiljen översätta, kan väl vara bra att veta ungefär vad man är för sjuk! Men jag har iallafall mina mediciner, 4 olika som ska tas i mellan 3-7 dagar.


Tisdag hittills

Jag vaknade klockan tre inatt, äckligt nog var mina ögon plågade av ögoninflammation till 110%... Somnade om och vaknade vid åtta när mamman åkte. Jag gick upp dryga halvtimmen senare, N hade inte vaknat så jag kände ingen stress direkt. Jag gick ned och sa god morgon till pappan och frågade hur jag skulle göra med läkaren, dålig franska på morgonen och hes så jag fick upprepa mig X antal gånger innan han förstod... Han åkte till sitt jobb och jag väckte N, vi gick ned efter några minuter och han såg lite Peppa Pig medan han drack sin nappflaska.
Jag ringde läkaren under tiden och pratade i två och en halv minut. Gick jättebra förutom att jag hela tiden blandar ihop "prenom" och "nom". Jag tänker att när de säger "nom" att det är namn men det betyder efternamn. "Prenom" är då förnamn men de börjar alltid med "nom" och förvirrar mig... Sedan var jag såklart tvungen att bokstavera mitt namn: m i k a e l a  a h l e n. Så bara det tog ett tag. Men jag fick en tid 20.15 ikväll! Alltså ofta de har såna sena tider?! Så ja, ikväll ska jag till läkaren och fixa allt på franska, rätt pepp faktiskt haha!
Jag och N stannade hemma, han tog sina mediciner bättre idag. Det var väldigt svårt i början men när jag efter ett bra tag testat säga: "je vais confisquer les voitures" (föräldrarna säger nämligen det ibland) så tog han medicinen direkt. Vi lekte, målade och läste som vanligt. Mamman ringde sedan för att kolla att allt gick bra, om hur det gått med min läkartid och om min ögoninflammation var bättre. Sedan ringde pappan för att se om jag fått en läkartid och när den var. Om den varit på eftermiddagen så hade han kommit hem och jobbat hemma, riktigt snällt!
Jag gjorde lunch till mig och N, morotspuré och torsk i ugn. Pappan kom sedan hem och jobbade på övervåningen medan vi åt. N och jag lekte på hans rum sedan, han sa hej då till pappan när han skulle sova siestan och jag läste för honom och sedan 14.00 sover han. Pappan vinkade hej då genom min öppna dörr precis så nu är min "fritid", kan göra vad jag vill hemma.

random nantes-bild

Fransk spotify-reklam

Dagens wow:
När man lyssnat på världens bästa Robbie Williams nya album på Spotify i en dryg halvtimme med flera reklampauser och först efter 30minuter kommer på att reklamen är på franska. Innan la jag inte märke till det eftersom jag förstod allt de sa och tänkte inte ens på att det var franska eftersom det är med naturligt just nu än svenska. Sjukt.

C2C

Igår kväll bokades biljetterna! Den 23 februari går jag, Rike och Sara på C2C's konsert här i Nantes, ska bli riktigt roligt! Ser fram emot det, men ändå inte, då är det endast fyra korta månader kvar... Biljetterna kostade cirka 30 euro (cirka 280kronor) vilket är väldigt billigt för bra konsert, tänk vad det kostar i Mellanmjölks-Sverige?


Måndag igen

Så var det måndag igen. Men eftersom det fortfarande är höstlov för barnen så var det jobb hela dagen.
Jag vaknade flera, flera gånger under natten. Drömde massor och tänkte att jag hade försovit mig. Vaknade sedan 7.50 och låg kvar i sängen i 20 minuter. Väckte N runt 8.40 och han blev väldigt "mammig", smågrät och undrade var mamma var men efter lite prat så gick allt bättre. Vi gick ned och han lekte med bilar och såg på Peppa Pig medan jag åt frukost. Jag gav honom medicinerna sedan, en var väldigt väldigt svår men 10 minuter senare så gick det...
Vi stannade hemma, lekte och läste och jag sa att om han klädde på sig utan problem så kunde han få sin present i efterskott. Det gick bra så han fick en liten present, en tidning från Cars och en minibil. Han blev jätteglad! Jag köpte den i september typ på en marknad, såg den och tyckte att den var passande. Så jag har sparat den haha. Jag kokade sedan pasta till lunchen. Det blev det och serranoskinka. Han åt rätt bra och mamman ringde sedan och vi pratade ett tag. Hon ringde sedan tillbaka och bad mig kolla något i halsen när han gapade, hon sa namnen på franska och jag fattade ingenting haha. Hon skulle komma förbi sa hon men efter att ha ringt läkaren så blev det inte så.
N sov sedan efter lite övertalning i två timmar och jag såg Vänner. Vi lekte och läste sedan och han badade utan problem. Föräldrarna kom hem 18.45 och det var första gången vi sågs sedan i torsdags! Vi pratade lite smått om helgen, vad jag gjort och att jag såg James Bond igår. Runt fem-tiden hade mitt ena öga blivit väldigt rinnigt och "äckligt", så jag gissar att jag har ögoninflammation... Men ingen feber och hostan är bättre. Föräldrarna insisterade att jag skulle till läkaren imorgon och jag håller med dem. Vi åt middag och jag gick efter ett tag upp till mig. Skypade med mamma och pappa i en och en halv timme.
Värdmamman kom precis upp till mig och frågade om jag ville ha varm mjölk och honung eftersom jag hostar på kvällen. Så snällt!! Så nu fixar hon det, första gången jag dricker ett glas mjölk sedan jag lämnade sverige!


Från "Nous York"

Här är en film från förhandsvisningen av Nous York, läs inlägget här. Filmen är från när regissören och skådespelarna kommer ned på scenen och sedan lite frågor från publiken.


Spelningen igår


Igår, söndag

Jag vaknade runt elva någon gång, gick upp och släppte in katten och åt sedan enkel frukost framför teven. Mådde bättre, hostade och utan feber! Jag stannade kvar i sängen ett tag sedan, såg Vänner och njöt av att huset var tyst. Jag städade sedan lite på rummet och fixade i köket, värdfamiljen skulle komma hem senare på dagen. När klockan var runt tre tog jag spårvagnen in till stan och mötte upp Rike och Sara. Vi tog linje 2 till Saint-Mihiel där vi gick av för att leta efter "Masion de l'Erdre". Där skulle det var en spelning av en tysk DJ vid namn Sven Kacirek, det var gratis under festivalen Soy som var i helgen. En av sakerna jag älskar med Nantes, det händer alltid något hela tiden!
Vi hittade inte huset vid flodkanten och gick sedan över till île de Versailles där vi hittade det, det var det japanska huset. Vi kollade bland utställningarna där som handlade bland annat om fisklivet i Nantes floder, så intressant... Sedan satte vi oss ned på golvet och lyssnade på musiken som han spelade. Väldigt, väldigt annorlunda men han var väldigt duktig!  När spelningen var slut en timme senare så "tvingade" vi Rike gå fram och säga något på tyska till honom haha.
Vi åkte sedan tillbaka till Commerce, kollade vid bion om det fanns någon bra film och det gjorde det. Skyfall skulle börja 19.10 så vi hade en timme på oss att äta middag. Vi åt baugette på ett italienskt café nära Place Commerce och Place Royale, börjar bli stammisstället... Vi satt och pratade massor innan vi gick för att se Skyfall, odubbad tack och lov. Två och en halv timme senare och jag kunde inte finna ord hur bra filmen var. Helt galet! Jag har sett alla James Bond filmer men denna var helt klart den bästa, inte långtråkig alls fastän den var så lång. Jag skulle lätt kunna se den igen, så himla himla bra. SE DEN!
Vi promenerade till Commerce och de väntade med mig de 10 minuterna som var innan min spårvagn kom. Min värdpappa hade ringt under filmen och pratat in ett meddelande, om att de var hemma och att de önskade en trevlig kväll till mig. Värdmamman hade även skickat ett sms om att hon hoppades att min helg hade varit bra, att jag hade kunnat vila upp mig, att hon hade skrivit vad som gällde för morgondagen på tavlan och så avslutade hon sms:et med je t'embrasse. (typ "kramar till dig")
Jag var hemma runt 22.20 och det var släckt nere så jag gick upp till mig och somnade sedan efter några Vänner-avsnitt. Mitt beroende här.


Knappt synlig regnbåge men den var där!
Från bron på väg till île de Versailles.
Det är först nu som löven byter färg här och de börjar falla ned på marken. Hösten har precis kommit hit och igår var det 16 grader.
Definitionen av Nantes årstider är ganska roligt tycker jag.Vår: 15 januari-19 mars Sommar: 20 mars-22 oktober Höst: 23 oktober-17 november Vinter: 18 november-14 januari. Rätt annorlunda mot Sveriges årstider!
Japanska delen av ön.
Fanns typ hur många akvarium som helst med fiskar från Nantes floder...
Här på golvet satt vi och lyssnade på spelningen, ska försöka få upp ett klipp!
DJ:n/artisten.

Vardagsliv

Jag kom och tänka på en sak för någon dag sedan. I början av min tid här i Frankrike så visste jag alltid exakt hur många dagar jag varit här och hur många veckor. Varje gång jag "överlevt" en ny vecka så kändes det stort. Som att varit i Frankrike i fyra veckor och så vidare. När jag "firade" min första och andra månad så kändes det större.
Men sedan tiden sprungit iväg och jag snart "firar" min tredje månad så räknar jag inte veckor eller dagar. Nu för tiden räknar jag bara månader. Ganska flummigt inlägg men det jag vill få fram är att i början, då det kändes som tiden gick så sakta, då räknades dagar och veckor. Nu när tiden går så himla, himla fort, då räknas bara månader.

Förresten, bara för att, min 82a dag här idag.


à demain!

Jag bloggar om dagen imorgon, ska sova nu eftersom från och med imorgon måndag till fredag blir det jobb 8.00-19.00 Men snart är det helg!

Igår, lördag

Jag vaknade runt klockan tio, gick upp och släppte in katten och åt en enkel frukost. 11.45 mötte jag Rike vid Bretagne och vi gick till posten där jag hämtade ut mitt objektiv som pappa skickat! Vi gick sedan ned på stan, jag var nästintill feberfri så kände mig mycket bättre! Vi promenerade runt i centrum och kollade i en del butiker. Vi skiljdes åt vid Galleries Lafayette och jag handlade lite juice på Monoprix innan jag åkte hem.
Jag åt lunch hemma och tvättade. Skönt att passa på att ta tvätten när värdfamiljen är iväg. Jag åkte sedan till stan vid tre-tiden och mötte upp Sara vid Commerce. Vi gick runt i några butiker och tänkte sedan ta en fika. Men en normal svensk fika är nästintill omöjligt här i Baguetternas land... Så jag sa att vi kunde ta fikan hos mig istället! Hon åkte hem till sig och jag till mig för att mötas senare. Jag skypade med pappa i cirka 40 minuter innan Rike och Sara anlände runt 19.00. Visade Sara runt i huset lite eftersom det var första gången hon var här. Vi drack lite vin och pratade massor. Åt sedan middag, värmde på pizzan som jag gjort dagen innan och åt sedan glass till efterrätt. Vi pratade om allt möjligt och Sara åkte sedan hem runt 23.30 med spårvagnen och Rike stannade till klockan ett då hon cyklade hem. Riktigt trevlig kväll!!

Julbelysningen är uppe...

Bättre bilder!

Förhoppningsvis iallafall... Idag har jag hämtat ut objektivet som pappa skickat från Sverige så nu ska det äntligen bli bra bilder igen, hoppas jag iallafall!


Fransk tv

Fransk tv är verkligen inte bra. Verkligen inte bra. 99,9% är på franska (dubbat) och det mesta som sänds på tv är nyheter, talkshows eller kriminaldraman. Jag har hört att den franska staten har gjort att det är dyrare att ha odubbad tv, att man kan välja alltså. Det är nästan som om de inte vill att befolkningen ska lära sig engelska! Min värdfamilj har att man kan välja språk på de mesta tv-programmen mellan franska, engelska och tyska. Något som uppskattas av mig. Men utbudet är inte bra, det är verkligen dålig tv som existerar. Finns knappt några bra program... Just nu kollar jag på Disney Channel, det var det enda någorlunda bra jag kunde hitta...

Lagom kul fredag

Jag vaknade först vid tio av att någon ringde på dörren, hann inte ned innan en brev-avi ramlade in genom brevlådan. Det var mitt objektiv från Sverige som kom och det fanns nu att hämta vid postkontoret vid Place Bretagne... Typiskt! Jag släppte in katten som sover ute i gårdshuset och gick sedan upp till mig. Låg kvar i sängen och såg Vänner och lite på Svtplay och sov lite. Jag gick sedan upp halv fyra, men det är väl bra, jag har vilat upp mig massa nu så jag borde bli frisk! Åt resterna av sushin från igår, inte lika gott dagen efter... Jag fixade mig och klädde på mig, febern var nere på 37,9 så det är bra!
Jag tog spårvagnen till Bretagne och gick för att hämta paketet. Mannen där sa att det stod på avin att paketet kommer in imorgon klockan elva... Lagom kul. Så jag gick till Monoprix och köpte lite middag. Blev lite glass, chevre ost och så. Gick sedan ut därifrån och precis då passerade min buss, timing! Detta var nästan första gången som jag lämnat huset sedan i söndags... Hela veckan har jag och N bara stannat hemma och tagit det lugnt. Var rätt slut när jag kom hem...
Jag skypade lite med Bea och såg lite tv när jag kom hem. Ringde sedan värdmamman för att önska N grattis på födelsedagen. Vi pratade i fem minuter och franskan kom väldigt automatiskt! Hon frågade flera gånger om jag var säker på att jag inte ville gå till läkaren men jag sa att jag mår bättre, mycket bättre. Febern är nästan borta och jag känner mig bättre. Hon berättade vad de hade gjort och jag frågade sedan om jag kunde prata med N. Jag pratade lite med honom och önskade grattis på födelsedagen! Det var dock dålig mottagningen så det var svårt att höra... Hon avslutade samtalet med "massor av kramar". Kände mig bättre efter samtalet :]
Gjorde sedan i ordning middag, nästan det enda som fanns i kylen var färdig pizza; med deg man rullar ut, tomatsås på burk och så. Blir väl min lunch och middag hela helgen :] Jag skypade sedan med Clara i över en timme och sedan med Clara och Sara i en halv timme, skype är bra! Nu ska jag snart släppa ut katten, ska bara ta mod att gå ut i den kolsvarta trädgården, tror inte de har någon lampa att tända där...

Skype ♥

Alltså Skype är typ bästa uppfinningen! Speciellt gruppskype med fina vänner :]


E n s a m

Jag har nog aldrig kännt mig så ensam som jag gjorde ikväll, när jag fick veta min höga feber... Ingen värdfamilj här i huset, helt själv, "riktiga" familjen är 2160 kilometer bort. Men jag skrattade åt det istället och skypade, facebookade och använde Viber. Tur att Internet finns!

Sjukare

Efter värdfamiljen åkt så såg jag lite Vänner innan jag sov ett tag. Rike och jag hade bestämt att vi skulle åka till Rennes imorgon, jag hostade och snuvade lite bara... Vaknade upp och kände mig inte alls så bra. Letade efter min termometer men kunde inte hitta den så jag tog en lång dusch, drack sedan ett stort glas kallt vatten och tog sedan en Alvedon. Hittade sedan termometern och febern låg på 39.3 grader! Får även lägga till 0.3 eftersom det var muntemperatur så 39.6 efter bland annat ett glas vatten!!
Jag ringde mamma på viber men hon svarade inte så jag ringde hem på Skype. Mamma svarade och jag berättade allt. Såklart blev hon orolig.
Jag smsade värdmamman för att höra vilken sjukdom N hade men det är inte samma som jag har. Hon sa "tveka inte att ringa SOS eller oss, här är numret till fasta telefonen här. Tveka inte att ringa mig." Hon avslutade med Bises=bisous. Kändes redan bättre där!

Jag avbokade sedan middagen som var planerad med Rike hemma hos mig och istället skypade vi och avbokade resan till Rennes imorgon... Tyvärr. Vi skypade i en timme eller så och jag beställde sedan hem sushi från Sushishop. Om man köpte för över 15€ kom de med gratis hemleverans så imorgon blir det sushi till lunch :]
Runt klockan åtta kom sushin, en kille på moped ringde på dörrklockan och sa "bon appetit!" Godaste sushin. Jag skypade sedan med Bea och Sara i en timme var och nu har jag precis släppt ut katten och släckt nere. Febern är nere på 37.8 nu så det känns bättre! Tur att "alvedonen" hjälper!
Hoppas jag mår bättre imorgon men tror det blir ett läkarbesök.... På franska........


Torsdag

Att det är torsdag idag känns konstigt, jag är nämligen ledig. Inte i en dag bara utan i hela fyra dagar! Anledningen är att värdfamiljen just precis lämnar Nantes för några dagar vid kusten i Bretagne.
Igår kväll kom mamman hem och vi åt en apertif och pratade och drack champagne. Pappan och jag diskuterade fotboll och mamman skrattade massor åt att pappan äntligen har någon att diskutera det med. Jag sa att fotboll i Sverige är tråkigt men här är det roligare, dessutom när Zlatan spelar i Paris Saint Germain (som verkar vara pappans favoritlag.) Jag berättade om att vi brukar träffa mycket folk från universitet och att det är så roligt. N var trött, annars var allt bra. Jag visade mamman bilden från i lördags och vi pratade om filmen. Kändes riktigt bra. Jag gick upp till mig sedan och efter en timme eller så skakade jag för att jag frös så mycket. Jag hade två par tjocka raggsockor, mjukisbyxor och student 2012-hoodtröjan och ändå frös jag massor. Kände mig väldigt dålig och hostade massor. Men ändå fick jag ingen plötslig hemlängtan! Jag tänkte att jag var sjuk för första gången sedan jag flyttade hemifrån, utan mamma och pappa i närheten. Jag kunde inte be dem köpa en tidning eller komma med något att dricka till mig. Faktum var att mamma och pappa var inte i närheten, de var inte ens i samma land, de var/är 2160 kilometer ifrån mig. Jag tänkte att om jag vaknar med hemlängtan imorgon så drar jag täcket över huvudet och somnar om, orkar inte det.

Jag vaknade runt halv tio imorse (utan hemlängtan) men gick ned och åt frukost 11.15. Det var bara mamman nere, pappan var och anmälde soptunnan stulen (ja det är sant, någon har stulit soptunnan...) och N sov. Jag satt och hostade och försökte få i frukosten, mina ögon rann typ så mamman trodde nog att jag grät. Efter X antal hostningar så sa hon: "det låter verkligen inte bra... du borde träffa en läkare!!" Hon lät verkligen orolig och letade sedan efter läkare i närheten och ringde och kollade om de hade öppet eftersom det är helgdag här. Hon hittade till slut en i centrum som jag kan träffa imorgon eller på lördag. Hon skrev ut massa information och gav mig det. Även nummer till SOS om jag skulle bli riktigt sjuk, så snällt!
Jag gick upp till mig, såg några avsnitt av Vänner och skypade sedan med Rike i en timma om hur vi ska göra. För en timme sedan började jag känna mig väldigt mycket bättre, har tagit två av tre doser av min hostmedicin idag. Men jag mår bättre nu, definitivt! Dessutom har jag ingen feber, jag hostar bara och snuvar lite... Jag var väldigt fundersam om det blir att åka till Rennes imorgon men som jag känner nu så tror jag det!
Nu ska jag se en film eller Vänner och pigga på mig. Värdfamiljen åkte för 10 minuter sedan, känns aning konstigt att vara ensam i deras hus.