Malade.

Skriver imorgon. Ska sova, känner mig inte alls så bra ikväll - har iallafall precis avslutat en väldigt bra och trevlig middag med värdfamiljen. God natt!

Ajuste jag missade ett franskt halloween firande också eftersom jag stannar hemma idag. Merde.


Ändrade planer

När jag väckte N efter siestan så var han väldigt varm så vi gick ned. Pappan ringde och sa att han var sen, att han skulle vara hemma om 20 minuter. Jag berättade att N var varm och han sa att jag kunde ge Doliprane (alvedon). Pappan kom sedan hem och sa att det var rätt, N var väldigt varm. Det visades sedan att han hade 39,8 grader i feber!!
Så efter några samtal till läkarna så beslutades det att de åker imorgon efter lunchen till kusten/Bretagne. Så ja, slipper sova ensam här ikväll iallafall! Nu ska jag se vad som händer, får se om jag behöver jobba imorgon, tror inte det eftersom de är hemma och det är en röd dag här.

I ♥ google

Jag sitter och googlar nu medan N sover om saker att göra i Rennes när vi åker dit på fredag. Verkar vara en väldigt trevlig stad, mer lik Bretagne i och med att det är huvudstaden i Bretagne (makes sence...). Det tar cirka 1 timme och en kvart att åka bil mellan Nantes och Rennes. Ska bli roligt att vara "turister", det är man ju inte efter att ha bott i en stad i 77 dagar. Jag bor ju här.


Onsdag

Jag hade jättesvårt att somna igår kväll, låg och hostade hela tiden... Pappan lämnade huset 5.30 imorse för att åka till Paris över dagen på jobb. N vaknade vid 8.10, jag tio minuter innan när mamman lämnade huset. Han såg Peppa Pig medan jag åt frukost och sedan klädde han på sig, vi borstade tänderna och lekte i hans rum till klockan elva då vi klädde på oss ytterkläderna, promenerade två minuter och väntade på mamman.
Hon kom med bilen 3 minuter senare och plockade upp N och åkte till doktorn. Hon sa att jag kunde stanna hemma så jag gick hem och hämtade min plånbok och gick till apoteket som är vid spårvagnen, två minuters promenad från mitt hus. Jag sa till personalen att jag behövde något för min hosta (toux grasse) och hon hämtade en hostmedicin, hela samtalet gick väldigt bra på franska. Hemma i Sverige tar jag aldrig hostmedicin, gillar inte smaken och själva grejen. Men här känns det mer behövligt, vill inte hosta hela natten så jag väcker värdfamiljen och dessutom behöver jag den, jag vill inte hosta hela dagarna. Hon sa att den var väldigt bra så jag ska ta 15ml tre gånger per dag nu. Max 5 dagar sa hon. Jag köpte även Doliprane (alvedon) och det hela gick på 5,25 euro (cirka 50:-), skulle aldrig varit så billigt i Sverige. Förresten, smaken på hostmedicinen är karamell-vanilj, kan det bli mer franskt?
Jag gick hem sedan och förberedde lunchen som mamman bett mig att göra och när de kom hem vid 13.00 så åt vi lunchen tillsammans, N var trött under lunchen. Mamman gav mig lite information om helgen, de åker nämligen till Bretagne och kusten ikväll och stannar till söndag tror jag! Så jag är själv här hemma, de erbjöd mig att följa med men jag bestämde mig för att stanna här. Det är svårt det där, om jag hade åkt med, skulle jag jobbat eller inte? Dessutom tackar jag inte nej till fyra dagars ledighet :]
När mamman åkt så borstade N tänderna och sedan läste jag två sagor för honom och nu sover han sin siesta.

Moi & hostmedicinen..... Syns att jag inte sovit så mycket, vaknade flera gånger pga. hostan...

Tisdag

Det blir ett sånt där tråkigt inlägg om vad jag gjort och utan bild idag igen.
Jag vaknade 7.50, hade alarm på 8.00, av att N var vaken och att föräldrarna var på väg till jobbet. Jag gick upp för att klä på mig och i samma stund knackar mamman på min dörr och säger något i stil med: "förlåt Mikaela men N är redan vaken..." jag svarar att jag vaknat precis och kommer om en halv minut. Jag går sedan ned, säger hej då och "bonne journée" till föräldrarna och äter sedan frukost medan N ser på tv. Jag gav honom hans medicin sedan och lät honom titta på Bilar 2, han hostade mer idag så det passade bra. Min förkylning var även bättre men jag hostade, djup hosta. Innan filmen klädde han på sig och vi borstade tänderna.
Efter filmen lekte vi på hans rum och sedan gjorde jag i ordning lunchen, stekte på skinka och värmde pasta. Familjen har ingen micro så jag får värma på pastan i stekpannan, alltid lika problematiskt... Han såg sedan något avsnitt av Peppa Pig innan han sov sin siesta. Bara 1,5 timme, han brukar sova det dubbla annars... Efter siestan lekte vi på hans rum, gick ut i trädgården lite där han inte ville stänga dörren men det är bra nu, jag vet hur man botar "problemen". Han badade sedan efter en hel del lek på hans rum och föräldrarna kom hem vid 19.00.
Vi åt liten apertif med baguette och paté och pappan jobbade lite medan jag pratade allmänt med mamman. Hon frågade om jag varit vid Carrefour sedan DETTA hände. Jag sa "ja det tror jag, kanske 1-2 gånger" men det stämmer inte. Jag har inte varit där sedan dess. Jag har andra mataffärer som jag kan gå till så varför ska jag gå dit om jag känner mig obekväm? Inte själv iallafall. Vi pratade mer, om verkligen allt mellan himmel och jord. Om att min franska var bra när jag kom hit men den är så mycket bättre efter 2,5 månad. Sånt gör en glad. Och att de sa att om jag behöver någon hjälp med franskaläxorna så hjälper de mig gärna. Som jag sagt förut, så snälla och trevliga.
Vi åt middag och pratade om helgen och efter det gick jag upp till mig, hostar en del nu så ska sova straxt. Trött efter 10 timmars konstant jobb.

Måndag

Första lovdagen för N var idag vilket innebar jobb från 08.00 till 19.00. Jag vaknade vid åtta och han cirka 20 minuter senare. Föräldrarna hade åkt hemifrån så jag och N gick ned och jag åt frukost medan han såg på Peppa Pig. Gav honom hans mediciner för hostan och resten av förmiddagen spenderades av att leka och läsa sagor. Mamman hade sagt att vi kunde stanna hemma eftersom vi båda var en aning sjuka.
Jag värmde på lunchen, blev rester från familjens middag igår och sedan sov han sin siesta i tre timmar. Jag gjorde inget särskilt då utan vilade mig lite. Väckte honom vid 16.30 och vi fortsatte med att leka och läsa och så tills han badade. Inga större problem under dagen, händer att han säger nej ordentligt när jag föreslår något men jag vet hur jag ska lösa de problemen nu. Så inga problem egentligen!
Pappan kom hem vid 19.15 och mamman 30 minuter senare. Vi åt spagetti bolognese till middag och efter det åt vi franska bakelser som mamman köpt för att fira pappans födelsedag i efterskott. Efter middagen gick jag upp till mig, skypade med Rike och vi fixade med resan till Rennes och skypade sedan i 1 timme och 40 minuter. Nu ska jag se ett Vänner avsnitt och sedan sova. Två dagar kvar att jobba den här veckan!

RENNES

På fredag åker jag och Rike (Tyskland) till en annan storstad här i Frankrike, nämligen Rennes som ligger cirka 1 timme med bil från Nantes. Rennes är huvudstaden i Bretagne med cirka 250 000 invånare så vi kommer att spendera en heldag där eftersom vi båda är lediga onsdag kväll - måndag morgon. Ska bli riktigt roligt! Vi kommer dit klockan 8.15 på morgonen och åker därifrån tio timmar senare. EDIT 2/11: jag är sjuk och kan inte åka....


Fryser

Fransoser verkar inte veta vad isolering är... Mitt rum är väldigt kallt medan resten av huset är varmt och dessutom är mitt element riktigt varmt. Förstår inte hur den ekvationen går ihop. Varmt element borde ge ett varmt rum men nej nej.

Down the road

C2C är en grupp från Nantes, de har bland annat vunnit tävlingar i "scratch". De är riktigt, riktigt bra! Någon gång i februari kommer de ha en konsert här, just nu turnerar de runt i världen. Så i februari ska vi se dem live, ska boka den här veckan. Lyssna på den här låten, riktigt bra!


Perfekt söndag

Alltså det är helt galet, helt galet, hur bra jag trivs här. Jag sitter och ler som bara den här på mitt rum, ensam sitter jag här och det är ingen som kan se om jag ler eller inte men ändå gör jag det. Så glad är jag. Så glad och lycklig.

Jag vaknade runt klockan kvart över nio, men egentligen var den kvart över tio eftersom det är vintertid nu... Värdfamiljen höll på och flytta om på N's rum så jag hade säkert vaknat ändå. Kvart över tio sa jag god morgon och gick ned och åt frukost. Det jag saknar med "hemma" på Gotland är att äta frukost tillsammans, äter alltid själv här. Som tur är väger mycket annat upp! Mamman bad om ursäkt att de hade fört oljud men jag sa att det var lugnt, jag var redan vaken sa jag.
Jag gick upp till mig och chattade lite, kollade på internet och såg ett Vänner-avsnitt. Pappan knackade på min dörr och frågade om jag ville äta lunch med dem, jag sa att jag inte var hungrig och dessutom hade jag bara handduk eftersom jag precis duschat, fick halvt ropa till svars genom dörren. Haha ganska komiskt.
Jag fixade mig och tog sedan spårvagnen vid 14.00 till centrum, mötte upp Rike vid Commerce och vi hämtade en Bicloo-cykel som jag köpt en dagsbiljett för. Vi cyklade den här rundan. Började med att cykla över bron till île de Nantes och till elefanten, lika häftig som alltid. Sedan förbi Hangares à Bananes, förbi gamla industriområden och till de nyare kvarteren och sedan tillbaka till centrum. Vid elefanten såg vi några utställningar om hur Nantes kommer vara år 2030. Alltså denna stad, favoriten verkligen. Tog en crêpe à emporter där, så franskt.
Vi cyklade förbi och tog massor av bilder, det var så fint väder, blå himmel och 18 grader. Totalt blev det 11,5 kilometer som vi cyklade. Men det kändes som max 3 kilometer :] Tre timmar senare var vi tillbaka i centrala Nantes, vi stannade till på många platser så därför det tog x antal timmar. Vi lämnade min bicloo-cykel och gick till Bueno och åt quesadillas där innan vi gick till bion för att se "Nous York". Det var förhandspremiär och den riktiga premiären är 7 november. Vi köpte de sista biljetterna igår så hade riktig tur! När vi kom dit var det helt fullsatt men vi hittade två platser bredvid varandra. Filmen var riktigt, riktigt bra. Se den!! Helt på franska men jag förstod stor del, kändes riktigt bra :] När filmen var slut kom regissören och skådespelarna som hade huvudrollerna ned på scen och de stod och pratade i 45 minuter. Så häftigt! Folk gick sedan ned och tog foton men jag och Rike gick och kollade om vi kunde se en annan film men hittade ingen som hade en tom biosal så vi gick ut. Där såg jag att det stod svarta bilar med män i kostym framför så vi antog att de väntade på skådespelarna. Så vi väntade där också och till slut kom de ut så vi tog bilder med dem! Så roligt! Klockan kvart i tio sa vi hej då och jag åkte hem med spårvagnen.
Mötte pappan i vardagsrummet och jag berättade om kvällen och visade bilden med skådespelaren och berättade andra saker. Blev "ja juste....." och sen: "ja juste....". Radade upp massa saker haha. Pratade med mamman och N sedan och om morgondagen. Det blir en lugn dag!

Över bron i början av cykelturen.
Rike och jag, vinterklädda för en cykeltur. Och i brist på mössa fick jag ta min keps :]
Vid Machines des Îles, där elefanten vandrar runt.
Info om världens bästa stad, Nantes.
Vinnare av "European green capital 2013"!Haha tog foton i en fotoautomat som visades på tvskärmar, ovan Rike och nedan jag.
Fortsatte cykelturen mot Hangares à Bananes.
De nyare områdena.
Middag på Bueno.
Zlatan på förstasidan av tidningen! De kallar honom "Ibra" och nästan alla fransoser känner till honom nu.Påväg till bion, Fnac på bilden.
Suddig bild, kolla här för bättre.

What's happen in Nantes

Historian till detta kommer snart men på bilden nedan är det från vänster Géraldine Nakache, jag, Nader Boussandel och Rike. Helt okända för mig innan men inte efter ikväll, här i Frankrike är de kända!


So you know

Den här veckan blir det dålig kvalité på bilderna eftersom jag använder min iphone. Min systemkamera hann jag bara använda en dag, sedan gick objektivet sönder. Men idag har pappa skickat deras objektiv till mig så det borde vara här i slutet av nästa vecka så då blir det bättre bilder igen!

Dessutom blir början av nästa vecka rätt tråkig, jobb 8-19 måndag-onsdag på grund av att det är höstlov... Men sedan är jag "långledig" torsdag-söndag, awesome. Så just nu är planen att åka till grannstäder som Rennes bland annat.

from sweden

Bror tog med sig allt detta till mig förra veckan, det borde räcka i sju veckor tycker jag? + en stor påse lösgodis. Och svenska tuggummin är verkligen det bästa!
Lördag

Vaknade flera gånger av morgonen, på grund av förkylningen. Gick upp runt klockan halv elva och åt frukost. Det var bara mamman och N hemma, pappan var vid körskolan eftersom han ska ta körkort. Efter cirka en timme gick jag upp till mig och satte mig vid datorn, N kom sedan inspringande på mitt rum och hoppade upp i min säng. Han visade tröjan som han hade på sig, en sån där Pippi-tröja, vit med blå och röda ränder. Den fick han i present av mig när jag kom hit och det var första gången han använde den, den har varit för stor. 
Jag stannade på mitt rum, pappan kom sedan hem och gav mig veckans lön. Han frågade sedan om jag ville äta lunch med dem och jag sa ja. Vi åt rester från gårdagens middag och pratade om hur kallt ute det var (10grader) och hur det är att ta körkort här. Jag gick upp till mig sedan, mamman åkte och handlade mat och jag gick sedan till spårvagnen. Mötte Rike vid Place de Cirque där hon kom cyklandes, hon hade nämligen tappat sin plånbok igår... Klockan var två när vi möttes och vi gick till Fnac och jag köpte Swedish House Mafias nya skiva. 
Utanför Fnac var det massa uppvisningar och gratis smakprov av snacks. Vi köpte sedan biljetter för filmen "Nous York" som har premiär imorgon, en fransk film. 
Vi mötte sedan upp Johanna klockan tre och gick runt en massa, verkligen ingenstans. Kvarter runt Place Graslin, Rue Scribe, Place Royale och så innan vi till slut hittade ett café att fika på. Det blev det bästa patisserie i Nantes, Debouté tror jag det stavas. Drack varm choklad och åt macaron. Servitrisen glömde dock ge grädden så efter att ha frågat två-tre gånger så gav hon den...
 
Vi gick därifrån efter X antal skrattanfall och gick till ett italienskt café där vi åt pizza-slice och pasta. Satt där till 19.00 då Johanna var tvungen att gå hem. Jag och Rike satt kvar och pratade innan vi hämtade hennes cykel och gick till Le Lieu Unique där det skulle vara ett Couchsurfing möte men det var inget så vi promenerade tillbaka till centrum genom Commerce och kvarteren vid Hotel-Dieu. Gick sedan till Flemmings pub, en irländsk pub. Där satt vi ett bra tag och drack öl och pratade. Vid 22.40 gick vi till spårvagnen och vi sa hej då och 23.00 kom spårvagnen. Vi umgicks konstant i nio timmar och pratade konstant hela tiden, rätt sjukt! Tänk vad bra man kan "klicka" med vissa!
Jag är fortfarande förkyld men känns bättre nu! Ska sova alldeles straxt, först ett avsnitt av Vänner, bror tog med alla mina säsonger av dem, glad! 
 
De som hade uppvisningen, zebror på styltor (visst heter det så) som cyklade?
Fikadags.På många gator här har julbelysningen satts upp, riktigt fint faktiskt! Men julkänslan finns inte, 10-15 grader är "för varmt" för att få jul feeling.

Rörd.

N har en bok som läraren ger varje vecka. Den innehåller sångtexter, bilder, texter osv. Föräldrarna får även klistra in saker och bilder.
Här var en sida där de skulle klistra in "familj, fritidsintressen, saker de gillar, osv.". Där hittade jag en bild på mig från min födelsedag! Gissa om jag blev glad. Att jag är med i N's skolbok, det gjorde mig rörd.


Vendredi

Jag vaknade klockan åtta och gick upp därefter. Gick ned runt kvart över och sa god morgon och mamman gav mig en check för att köpa N's skolfoton. EN CHECK?! Men det är vanligt här...
N såg lite tv och sedan gick vi till skolan, absolut inga problem! Jag lämnade honom där och förklarade för läraren att han skulle sova siesta hemma och hon var trevlig tillbaka! Han ville gärna vinka genom fönstret, precis som han gör med sin mamma och pappa. Så vi vinkade men han började gråta väldigt mycket, gissar att det var att han inte ville att jag skulle gå... Så sött. Jag köpte hans foton och gick sedan hem och åt frukost.
20 minuter senare mötte jag upp Rike för en fika i stan och planen var att planera nästa veckas långledighet men då wifi på cafeet ej fungerade så satt vi bara där och pratade om allt möjligt. Mitt i allt spelades Swedish House Mafias "Dont you worry child" och det kändes nästan som hemma.
Jag åkte hem och hämtade N i skolan och vi åt lunch hemma, inga problem. Han sov sedan sin siesta och jag såg gårdagens avsnitt av Revenge innan jag vilade en stund. Han vakande efter två timmar och vi målade en teckning till hans pappa för det var hans födelsedag idag. Pappan kom hem vid halv sex och vi pratade lite innan jag gick upp till mig. Stannade där till klockan sju och då kom mamman hem.
Vi åt en apertif och drack champagne och åt sedan pizza till middag. De åkte iväg vid 20.30 för att gå på konsert och jag var sedan barnvakt. Nu har han äntligen somnat tror jag, han sjunger inte längre iallafall. Min förkylning har eskalerat, snörvlar hela tiden...
Det kändes annorlunda imorse, då min farmor och bror har åkt hem. Jag brukade åka till dem på förmiddagen under den här veckan men idag gjorde jag inte det. Men än så länge har jag inte fått hemlängtan. Trodde faktiskt jag skulle få det, som när man umgås konstant med nära släktingar/familj och sedan åker de hem, jag trodde jag skulle få hemlängtan. Men inte än. Och om jag får det, då har jag marabou och julmust att trösta mig med haha :]


Faire du babysitting

Barnvakt ikväll, pappan här fyller år så de ska på någon konsert. Ganska bra att stanna hemma ikväll, jag är förkyld och har därmed fått lock för öronen. Lagom kul! Skriver om dagen senare ikväll, bisous.


Igår, jeudi

Jag vaknade vid åtta av att N var på väg till skolan. Snoozade sedan till klockan halv tio. Fixade mig och gick sedan ned och upptäckte att pappan jobbade hemifrån, lagom pinsamt att mitt alarm hade ringt hela morgonen haha.
Jag tog spårvagnen till min farmor och brors hotell och sedan gick vi till marknaden Talensac och köpte croissanter och pain au chocolat på La petite boulangerie och drack varm choklad och kaffe på ett café.

Vi gick sedan till Place Viarme och köpte en orkidé till familjen och sedan lämnade vi den på hotellet och tog spårvagnen till Ile de Versailles. Promenerade runt där innan vi åt lunch på ett brasserie. Åkte sedan tillbaka till centrum och åkte upp i Tour de Bretagne och kollade på utflykten innan farmor åkte till hotellet och jag och bror promenerade runt i centrum. Jag åkte sedan hem och var hemma runt fyra tiden. 16.25 skulle jag hämta N men pappan var hemma och sa att han sov sin siesta på sitt rum så jag gick upp till mig. Mamman kom sedan hem och de gick till läkaren med N. Runt klockan 18 gick jag ned och pratade med pappan en del och sedan kom mamman och N hem. Jag behövde alltså inte jobba något alls idag!
Farmor och bror kom sedan vid 19.30 och vi åt middag tillsammans. Så trevliga är dem! Farmor pratar franska flytande så det gick enkelt att konversera med dem. Två timmar senare följde jag dem till spårvagnen och vi sa hej då och ses om två månader.
Jag pratade med föräldrarna lite innan jag skypade med Bea. Juste, jag börjar bli förkyld nu... Hela värdfamiljen börjar/är sjuka, lagom kul.
Nu ska jag sova! 


Hej då igen

Jag har för drygt en timme sedan sagt hej då till bror och farmor. Hade inte sett de på två månader och nu är det två månader tills jag träffar dem igen. Precis som mina föräldrar och vänner, 4 månader kommer det ha gått sedan vi senast sågs när jag träffar dem i jul. Men än är det ett tag tills dess och innan dess ska jag hinna upptäcka mer av la France :]

Mercredi

Enklaste onsdagen hittills! Trots jobb mellan 8.00-19.00.

Vaknade klockan åtta och väckte N med en nappflaska vid 8.20. Han var nästan vaken så vi gick ned och jag åt frukost och han såg Peppa Pig. Mamman hade skrivit ett långt meddelande om bl.a. vilken medicin han skulle få. Hon hade även skrivit att det var inga problem om jag ville undrade något så kunde jag bara ringa henne. Förstod inte allt om medicinen så jag ringde henne. Hon viskade till svar och berättade hur jag skulle göra. Jag frågade sedan om en av aktiviteterna som hon skrivit upp och hon skulle ringa upp senare för hon satt i ett möte.
Jag och N klädde på oss och förmiddagen gick problemfritt. Runt elva gick vi till Parc de Procé som ligger en bit från oss. Där matade vi ankorna och N tyckte det var roligt! Vi promenerade hemåt och jag ordnade sedan lunch, torsk och gröna ärtor. När jag sa: à table! sa han att han inte ville ha maten jag gjort. Jag sa att han kunde smaka åtminstone och annars gillar han denna maten. Jag försökte en sak som föräldrarna annars gör, säger: du kan välja, gå till sängs utan att äta eller äta lunchen. Du väljer.
Detta fungerade bra och han åt allt med god aptit! Han sa till mig när jag bad honom att välja: det är samma sak som min mamma säger till mig........
Han fick se slutet av Cars 2 innan han sov sin siesta. Under de två och en halv timmarna såg jag sista avsnittet av Svenska Hollywoodfruar och vilade jag med.
När jag väckte honom runt fyra fick han sitt mellanmål och sedan cyklade han och jag sprang till parken. Sedan tillbaka hem och tog badet innan pappan kom hem vid sju-tiden. Mamman jobbade över.
Jag pratade lite med pappan innan jag gick upp till mitt rum och fixade mig. Mötte sedan farmor och bror som varit vid kusten på utflykt idag på ett creperie nära Jean Jaures. Åt en god galette med chorizo, ost och tomat och cider till. Sa hej då och mötte sedan upp Rike (Tyskland) och Susanna (Schweiz) vid Commerce och vi letade sedan efter en bar. Hittade en vid slottet där vi drack öl och pratade. Sara (Sverige) och Julia (USA) kom sedan och vi satt där till klockan tolv då vi gick mot Commerce. Passerade lägenheten där de alltid har hemmafest i på onsdagar och gick in. Efter två besök där så känner vi en hel del där. Pratade till och med svenska med en dansk haha.
Vid 00.30 gick den sista spårvagnen så vi sa hej då. Nu ska jag snart sova!


Mardi

Hade alarm på 7.20 och vaknade runt då. Smög ur från mitt rum 20 minuter senare och mötte mamman som åt frukost. Hon sa "vad du är uppe tidigt!" vilket hon hade all anledning att säga. På vardagarna går jag tidigast upp vid 8.30 och på helgerna kan det hända att jag går upp 11.30. Jag förklarade att min bror ville se ett franskt supermarket och kanske handla något. Hon förstod verkligen inte varför men jag förklarade att det är annorlunda mot i Sverige. Hon sa sedan att pappan skulle jobba hemma hela dagen och jag behövde inte ta N för lunch så jag kunde börja 16.30, SCHYSST! Jag tog sedan spårvagnen och mötte Gustav några stationer längre bort. Imorse var det kolsvart ute och tjock dimma. Vi köpte varsin pain au chocolat vid Commerce som åts som frukost runt 8.30. En fransos (fransyska) frågade mig om vägen till tågstationen och när det händer blir jag glad, SÅ utländsk ser jag kanske inte ut då :]
Vi tog spårvagnen till Atlantis och vi gick till Leclerc och handlade massor där. Vågar inte berätta hur mycket allt gick på... Passerade Ikeas matshop på vägen därifrån och köpte med mig julmust som de precis har fått in!! :D Vi tog spårvagnen hem till deras hotell, mötte farmor och drack kaffe i lobbyn innan vi tog spårvagnen till Île de Nantes och elefanten. Promenerade runt där lite innan vi tog spårvagn till en restaurant nära Cité des Congres men den var fullsatt så vi åkte till Bouffay kvarteren och åt middag på Crêperie St Croix. Har ätit där en gång tidigare och de är helt okej! Blev ägg-skinka-ost galette och nutella crêpe.
Vi tog sedan spårvagnen till en kyrkogård nära Place Viarme och kollade där. Franska kyrkogårdar är verkligen speciella! Värdpappan ringde då och sa att han och N skulle komma hem senare, runt fem så det räckte om jag var hemma då. Vi åkte tillbaka till centrum, två stationer och farmor gick till hotellet och bror gick och klippte sig. Jag kollade lite i affärer innan jag tog bussen hem och vilade 30 minuter innan de kom hem.
N kollade på tv och jag pratade med pappan ett tag. Han lekte med sina bilar sedan men det är svårt att vara "barnslig på franska" när föräldrarna är i närheten... Så vi gick upp på hans rum så pappan kunde jobba mer ifred. N badade sedan utan problem och vi ritade sedan ett tag innnan pappan kom upp och tackade att jag hade tagit hand om N. Jag fixade mig i ordning och träffade sedan farmor och bror vid deras hotell och vi gick och åt musslor och pommes - moules frites! Gott och typiskt franskt! Bror kände sig inte så bra så vi gick hem till deras hotell och en kvart senare åkte jag hem till mig. Berättade för värdföräldrarna att jag stannar hemma i Nantes nästa helg, åker inte med de till kusten det vill säga.
Nu ska jag sova, onsdag imorgon :(

Såhär mörkt var det 7.50 imorse när jag väntade på spårvagnen!
Shoppingcentret Atlantis hade precis öppnat!
Elefanten, lika häftig varje gång.
Lunch, galetten ovan och crêpen nedan.
Bror posar på väg till kyrkogården. Nedan farmor som läser turistguide.
På restauranten lade folk små cent i väggen!
Moules frites!

Maintenant

Detta skulle upp idag runt 12.45!

Just nu är vi på Ile de Nantes och tittar på bland annat Machines des Iles och elefanten!


Monday

Jag vaknade av att N inte ville gå till skolan, bra alarm haha. Nej men jag hade alarm på samma tid så det var bara att gå upp och klä på sig. När de lämnat huset gick jag ned och åt frukost och mitt i allt smsade pappan om jag kunde lämna N's "blus" (som de har när de målar för att skydda kläderna) i skolan. Han hade glömt att ta med den nämligen. Biensûr sa jag och gick med den till skolan. Fick ringa på dörren och presentera mig i telefonen innan jag blev insläppt. Gick sedan till hans klassrum och knackade på dörren. "Entrez" ropade hans lärare och jag gick in och sa "Bonjour". Roligt för läraren sa: "vad säger man barn?" och 32 barn sa sedan "bonjour" i kör. Jag lämnade blusen och gick hem och åt frukost.
Tog sedan spårvagnen till farmors och brors hotell och efter ett tag tog vi spårvagn till Commerce och gick sedan till Fnac. Jag försökte få dem att laga mitt objektiv, det som gick sönder efter 12 timmars användning... De sa att jag var tvungen att kontakta Nikon France istället för Fnac lagar inte själva. Besviken lämnade jag affären och vi promenerade till Passage de Pommeray. Sån fin galleria! Gick sedan runt där och i kvarteren omkring innan vi bokade bord på fina restauranten La Cigale.
Klockan ett åt vi lunch där, torskrygg med smör från Nantes och ugnsrostade potatisar. Bror tog råbiff och jag smakade det för första gången, helt okej! Blev creme brulée till efterrätt innan vi gick därifrån och tog spårvagnen till tågstationen där farmor och bror köpte biljetter till deras utflykt på onsdag. Vi tog buss till katedralen sedan och kollade inne i den. Därefter buss till Commerce och farmor åkte till hotellet och jag och bror åkte hem till mig. Vi hämtade N och sa sedan hej då till Gustav (bror).
N och jag stannade hemma och sjöng svenska sånger ur en sångbok som han fick av min farmor och lekte även. Inga problem under hela dagen. Föräldrarna kom hem vid 19.20 och vi pratade som vanligt. Jag berättade om våran långa dag och så. Pappan sa sedan:
"Mikaela, vi måste prata om en sak sedan."
Jag: "Jaha..................."
Pappan: "Det är rätt så allvarligt. Jag ska bara ta av skorna."
Gissa hur mycket min puls skenade iväg! Vad har jag nu gjort för fel tänkte jag...
Mamman frågade pappan: "Vad är det du menar?
Pappan: "Ja det som vi pratade om i bilen du vet."
Mamman: "Jaha! Ja det är allvarligt Mikaela..."
Pappan: "Ja alltså... Vi FÖRBJUDER dig att köpa presenter till oss när vi fyller år. FÖRBJUDER. Vi har redan fått så mycket presenter av dig och vi behöver och vill inte ha något alls."
Jag stod som ett frågetecken och skrattade sedan.
Mamman: "ja absolut. Inga presenter." (pappan fyller år på fredag....) "Men du kan få vara barnvakt till exempel eller ta hand om disken eller något. Men inga presenter!"

Jag pustade sedan ut och de förklarade hur de ville "skrämmas"/skämta. Haha jätteroligt... Runt åtta åkte jag till farmor och Gustavs hotell och jag och bror gick och åt middag på Bueno. Godaste quesadillas. Satt där till tio innan vi gick tillbaka till hotellet och 22.50 åkte jag hem. Nu ska jag sova, alarm 7.20 imorgon! Bror och jag ska tilll Leclerc när de öppnar!

Passage de Pommeray.
Hur amerikanerna hade bombat delar av Nantes eftersom staden var occuperad av tyskarna.
Haha krisprolls skorpor i matbutik!
Brasseriet La Cigale, det mest kända i hela Nantes.
Torskrygg.
Råbiff som de gjorde vid bordet!
Creme Brulée.
Tarte Tartin.
Petites choues med vaniljglass och chokladsås.Katedralen.

Bueno

En lång dag har snart passerat. Just nu har jag och bror precis ätit middag, det blev mexikanskt och de godaste quesadillas på Bueno.
Haha och ja, jag tvingar bror att läsa min svenska skvallertidning.


Räknar ned... Nästan

Om exakt två månader är jag framme på Gotland, har stigit av båten precis. Om två månader, helt sjukt. Den 21 december klockan 08.00 lämnar jag Nantes för 9 dagar i Sverige. Och det gör ont att säga detta, familj och vänner, men jag längtar verkligen inte. Jag saknar er, självklart, men jag längtar inte efter Sverige.
Att det är endast är ett halvår kvar när jag kommer tillbaka gör att jag redan nu blir ledsen, fast jag har åtta månader kvar här just nu. Jag vill pausa tiden. Det är så fantastiskt här och jag kan inte trivas mer än vad man gör. Det här är det bästa valet jag tagit i mitt liv, att åka hit. Och att jag en gång ska behöva lämna allt här, mitt liv här, gör mig nästan gråtfärdig, redan nu. Hur ska jag kunna göra det om åtta månader, då jag är ännu mer fäst vid allt här? Nu har det bara gått två månader och jag känner redan så här... Tänk er själva att lämna platsen ni trivs så himla bra på och känner er så hemma i, det är otänkbart.
Jag kan knappt föreställa mig hur det är för Au Pairer som har det jobbigt med värdfamiljen, platsen de bor på och att hitta vänner. Samt hemlängtan, jag har ingen aning längre hur det känns. Jag har bara haft det en dag, för 65 dagar sedan. Allt är så bra här, med allt och alla och jag kan inte vara mer nöjd.

kommentarer på detta? ;)

Söndagslunch

Vi åt lunch på Chez Maman i Bouffay-kvarteren, helt fullt och vi fick det enda lediga bordet. Okej priser, huvudrätt för 12 euro och maten var verkligen god! Bror tog konfikterad anka, farmor tog coq au vin och jag och värdmamman tog samma, laxtartar med avokadokräm och french fries. Så typisk fransk mat hade de! Till det drack vi franskt vin. Dessutom, kolla inredningen, så häftig! Menyn var i gamla barnböcker.

Bildbomb! Söndag

Vaknade runt klockan tio och gick ned runt elva, färdig för att åka och äta frukost med bror och farmor. Värdmamman pratade lite och frågade sedan om det var okej att hon följde med, hon skulle ändå köpa ägg på marknaden Talensac som ligger nära deras hotell. Absolut sa jag och vi tog spårvagnen till deras hotell och mötte dem i lobbyn. Vi promenerade sedan ned till marknaden Talensac och köpte baguett, croissant och pain au chocolat på La Petite Boulangerie, bästa brödet i Nantes.

Vi gick sedan till ett litet café och åt våra nyinköpta godsaker och drack kaffe och varm choklad. Söndagsmorgon och vinet beställdes för fullt bland fransoserna.


Vi gick sedan ned och tog spårvagnen från 50 otages till Commerce där vi åkte till Bouffay. Där gick vi till turismkontoret och sedan till slottet.
Vi gick sedan och åt lunch på "Chez maman", urmysig restaurant! Lägger upp bilder därifrån i ett annat inlägg, länk till inlägget HÄR. Efter en god lunch åkte värdmamman hem och hämtade bilen och vi väntade vid slottet. 30 minuter senare kom hon tillbaka och vi åkte på en 90 minuter lång rundtur i Nantes. Hon berättade om de olika platserna och vi passerade verkligen stor del av Nantes, så snällt!! Hon släppte av oss vid deras hotell och vi köpte spårvagnsbiljetter sen. Roligt var att vi lämnade huset runt 11 och hon skulle bara köpa ägg fast hon kom hem runt halv sju. Mamman avbokade även en eftermiddag med en vän för att visa oss Nantes.
Vi vilade sedan på deras hotell och efter en timme gick jag och bror ut på stan. De fick även ett nytt rum eftersom ljuset inte fungerade, ett betydligt större rum, suite tror jag? Fick även några födelsedagspresenter! Vi gick ut på stan iallafall och åt crêpe och drack cider på Crêperie Blanche Hermine. Goda som alltid. Promenerade runt i stan och förbi Place Royale (fontänen nedan) innan min nyinköpta kamera, endast haft den 12 timmar gick sönder! Eller ja, objektivet är sönder så imorgon ska jag till Fnac, tack och lov att Nikon har Europa-garanti! Vi gick tillbaka till hotellet från Commerce, stannade på rummet och vid tio tog jag spårvagnen hem.

Perfekt söndag

Dagens tempo har gått i 180! Nu sitter jag på farmor och brors hotell efter att ha umgåtts med dem hela dagen och värdmamman. Blir kanske restaurant eller bio ikväll innan jag kommer hem och laddar upp alla bilder jag tagit idag, med nya kameran!
ciao!

Typiskt franskt

Man säger i Sverige att baguett är så typiskt franskt och det är också sanningen. Jag vet inte hur många gånger per dag jag ser en fransos gå med en baguett under armen, stå och äter baguett på gatan eller ha den uppstickandes ur väskan. Första alternativet är dock vanligast. Men det är verkligen så, varje dag ser man någon med en baguett! Baguetternas land!

Lördag

Jag vaknade runt tio imorse och gick upp och åt frukost. Det var bara mamman och N hemma, pappan var på körlektion för sitt körkort. Städade i ordning mitt rum, ordentligt, innan jag mötte Rike vid min hållplats. Vi åkte till ett bageri två hållplatser bort där det var marknad och drack varm choklad och jag fick höra om hur kul deras utekväll var igår. Vi pratade en del innan hon åkte för att hämta sitt värdbarn och jag promenerade till centrum, tog bara 6 minuter! Så för mig att gå från centrum tar säkert bara 15 minuter! Kollade på H&M och Zara innan jag gick till Fnac för att köpa Swedish House Mafias nya cd. Hittade då en musik dvd med Robbie Williams som jag var tvungen att köpa, enda exemplaret också. Så SHM:s skiva får jag köpa nästa vecka.
Nöjd gick jag därifrån och tog spårvagnen hem. Träffade värdfamiljen och hängde sedan på mitt rum i en halvtimme innan jag tog bussen till Rike och sedan en buss med henne till E.Leclerc, ändhållplatsen vid linje 1. Aldrig varit i de områderna tidigare men vi gick till Leclerc som är enorma mataffärer, 10 gånger stort som ett Ica Maxi kanske. Helt enormt och de har ALLT för superbilligt. Vi spenderade en timme där och satte oss sedan utanför och åt köpt baguett, färsk ost, kakor och drack färskpressad apelsinjuice. Billigt och riktigt gott! Vi satt där ett tag, alla gick förbi och tittade länge på oss som ÅT utanför mataffären. Haha.
Vi tog sedan spårvagnen till centrum, gick av vid tågstationen där vi väntade på att farmor och bror skulle anlända. Jag sa att det var lugnt att Rike stannade så hon hälsade på dem innan vi gick mot spårvagnen. Tyvärr tog vi fel utgång så vi hamnade helt fel, jag hade ingen aning om var vi var så det var bara att vända tillbaka. Det tog ett tag och sedan hade jag glömt biljetterna till spårvagnen hemma så vi fick köpa nya. Till slut var vi vid Commerce och sedan bytte vi spårvagn för att komma till deras hotell som är 2 hållplatser från Commerce och 3 hållplatser från mig, superbra läge! Vi lämnade väskorna på deras rum och åkte sedan hem till mig, värdfamiljen hade förberett en apertif, så snällt av dem! Så vi drack gott vitt vin och som fransoser är så "föreläste" de om druvorna och vinsorten :] Farmor pratar flytande franska så hon kunde konversera bra med värdföräldrarna. De tyckte det var jättetrevligt och vi åt snittar och plockmat och sedan riktigt goda franska desserter. Farmor och bror hade med sig en kabinväska med saker som jag inte fick plats med och som jag glömt/saknar här så det var uppskattat!! Även lite födelsedagspresenter och så. Jag brukar annars aldrig förstå vad farmor säger när hon pratar franska med släkten (som nästan alla pratar flytande franska, många bosatta i franskspråkiga länder) men jag förstod ALLT idag. Så roligt att franskan utvecklas!
De åkte hem till hotellet, eller ja mamman skjutsade dem med bilen och jag följde med. Planen var att jag skulle möta upp Rike och Sara för att gå ut ikväll men jag tar det en annan helg, vi ska hinna med mycket imorgon så!


Utanför, helt galet stort shoppingcentrum!
Massa tävlingar i butiken och det var en "röst" som pratade konstant i högtalaren om alla erbjudanden och tävlingar...
SUÈDOISE!!! Svenska polarkakor!
Fransoser älskar bröd...
... och baguetter...
30 cent för en baguett?!??! Typ 2,5 kronor!
Gör nästan ont i hjärtat att se croissanter massproduceras sådär, 10 stycken för inte ens 3 euro...
Alltså alla godsaker!!! Orkade inte ta kort efter den här delen av butiken..
Undrar hur många kassor som finns? 35?
Fransk lunch haha + ovan!

Ända från Sverige

Denna fining anlände ikväll, glad är vad jag är + besöket från Sverige såklart! Och ja, det var "överraskningen".


Bonne nuit

Värdföräldrarna kom hem för 40 minuter sedan, N ville inte sova så han vaknade när de kom hem. Jag gick upp till mig efter lite prat och ska skriva lite i min dagbok innan ett avsnitt SATC. Imorgon är det lördag och helg och klockan 17.52 anländer mitt besök från Sverige!! GLAD

Vendredi

Jag somnade igår och gömde ställa ett alarm så jag vaknade vid elva imorse. Åt en enkel frukost och gick sedan och hämtade N i skolan. Gjorde i ordning lunch åt honom och han åt utan problem! Vi gick sedan till skolan efter två avsnitt av Peppa Pig och allt fungerade problemfritt!
Jag gick hem och satte igång en tvättmaskin, strumporna var nästan slut så bäst att få det gjort haha. Jag mötte sedan upp Rike och vi kollade på resor vid Commerce och sedan tog vi spårvagnen till tågstationen för att kolla priser där. Just nu är planen Paris mellan 1-4 november men allt är så dyrt. Både hennes och min värdfamilj ska bort då och vi har valt att stanna hemma så Paris känns som ett bra alternativ!
Efter det, som var ett ganska misslyckat försök, åkte vi till Fnac för att kolla reseguider om Paris. Fnac är verkligen bäst. Vi satt och läste genom böckerna i drygt 40 minuter innan jag tog spårvagnen hem och hämtade N. Vi tog cykeln till parken och meningen var att vi skulle spela fotboll men det var för lerigt. Han badade utan problem och föräldrarna kom hem runt 18.30. Vi åt middag och sedan åkte de iväg på bio. N såg sedan Peppa Pig och är nu i säng. Ganska chill att vara barnvakt.

Bilden nedan; en bok på Fnac, "vackraste öarna i världen" typ och GOTLAND är med!


Snabb uppdatering

Dagen har gått väldigt snabbt! Berättar snart om den, nu ikväll ska jag vara barnvakt men när N sover skriver jag :]


"Överraskning"

Imorgon kväll anländer en sak som absolut kommer göra bloggen roligare att läsa, kan ni gissa vad?

Torsdag

Jag vaknade sent imorse, runt tio och åt frukost och satte sedan igång en tvättmaskin. Stannade hemma under förmiddagen och hämtade sedan N i skolan. Han lekte lite medan jag förberedde lunchen, värmde på kyckling som mamman förberett. Jag sa sedan att det var färdigt och han kom till bordet direkt, annars brukar det ta en stund. Han åt superbra, med gaffel och allt. Under tiden jag diskade såg han lite Peppa Pig och sedan sa jag att vi skulle tillbaka till skolan och han svarade: "d'accord!" Alltså inga problem allt, så glad!
Vi gick till skolan och jag lämnade honom där och gick till min franskakurs. På spårvagnen mötte jag Sara och vi pratade svenska under minutrarna dit. Ganska segt på lektionen idag, ingen ork efter lång onsdag och en aning tråkiga (svåra?) uppgifter. Jag sa sedan att jag inte kommer nästa vecka, eftersom jag får besök från Sverige och det var lugnt. Dessutom är det ingen kurs under barnens lov vilket innebär att min nästa lektion är 12 november!
Jag, Sara och Rike gick sedan till spårvagnen och jag hämtade sen N i skolan och vi stannade återigen hemma, det vräkte ned som vanligt. Tänk vilken tur jag hade då, 21 grader och sol på min födelsedag i måndags! Han badade sedan helt utan problem och båda föräldrarna kom hem runt klockan sju. Vi pratade en hel del, både innan och under maten idag. Mamman och jag satt kvar vid bordet efter och pratade om allt mellan himmel och jord.
Gick upp till mig runt nio tiden och skrev lite till bror, om vad han ska ta med sig från Sverige hit när de kommer på besök på LÖRDAG!! Glad tjej. Skypade sedan en och en halv timme med Rike, vi pratade massor och planerade eftersom hon fick veta att hon också är ledig 1-4 november! Kanske blir det en weekend i Paris? :] Nu ska jag sova, fredag imorgon!

Igår, onsdag

dålig uppdatering igen, pardon
Au Pairer i Frankrikes värsta dag, helt klart. Jag vaknade vid 8 och slutade jobba 19.15. PUH.
Hade ställt alarm ifall N skulle vakna så skulle jag kunna gå in till honom direkt, hörde att bara pappan var hemma så jag gick ned och pratade lite med honom. N vaknade och jag gjorde i ordning hans nappflaska och pappan gick upp och sa god morgon och gick sedan ned med honom. Jag åt sedan frukost när pappan gått till jobbet och N kollade på Peppa Pig och lekte sedan innan han klädde på sig och vi borstade tänderna. Med tanke på att han inte ville till sporten förra veckan började jag i verkligen god tid och det gick bra! Först ville han inte men ändrade sig efter lite övertalning. Så när han ville gå var vi ju "tvungna" att lämna huset, ifall han skulle ändra sig.
Vi tog spårvagnen till Commerce och det regnade som vanligt. Sedan spårvagn till sporten och vi var där 11.20, 20 minuter innan det började så jag läste en bok för honom. Alla föräldrar lämnade sina barn där och gick sedan men N ville så himla gärna att jag skulle stanna så han frågade läraren och hon sa att det var okej.
12.40 lämnade vi och tog spårvagnen hem. Det var småproblem då eftersom han inte ville hålla hand när vi gick på gatan så vi stannade på samma ställe i 5 minuter. Vi var hemma 13.15 och jag värmde på lunchen och vi åt, han åt väldigt bra och klockan 14.00 var han i säng för att sova siesta. Jag diskade och gjorde i ordning innan jag såg Svenska Hollywoodfruar.
16.30 väckte jag N och vi stannade i huset under eftermiddagen och lekte. Han badade utan problem och pappan kom hem vid 19.00 och mamman tio minuter senare. Vi pratade en hel del innan middagen vid åtta, om allt möjligt, slutade med att vi inte pratade så mycket under middagen haha. Jag gick upp till mig runt 21.15, dödstrött. Så jag gick inte ut vilket jag annars gör på onsdagar, bara för att lämna huset. Men igår var jag för trött.  Skrev lite i min nya dagbok och somnade sedan.

Igår tisdag

Jag kände för en sovmorgon och vaknade vid halv tio. Åt frukost och satte igång en tvättmaskin och tog det lugnt innan jag hämtade N i skolan. Han åt lunch och jag lämnade honom sedan i skolan igen, verkligen inga problem igår.
Jag tog sedan spårvagnen till centrum och mötte upp Sara (Sverige). Vi promenerade runt, jag köpte en ny bok att skriva dagbok i, fortsatte promenera runt och satte oss sedan på Häagen-Dazs glasscafé. Dock blev vi aning förvånande, glassarna kostade runt 10€ vilket kändes ovärt så vi drack kaffe och varm choklad. Vi lade sedan pengarna, Sara gav jämn växel och jag skulle få 80 cent tillbaka. Servitören kom tillbaka och la 4.5€ på bordet och sa tack och hej då.
Alltså va? Jag satt där frågande och vi tog sedan pengarna och gick. Jag får väl dålig karma nu haha. Så den varma chokladen var gratis :]
Vi promenerade runt i hela Nantes centrum och satte oss vid en fontän innan vi sa hej då och åkte hem. Jag hämtade N och vi spenderade en eftermiddag utan några problem. Han badade också utan problem! Mamman kom hem vid 19.00 och pappan en halv timme senare. Vi åt middag och de frågade när jag skulle möta upp mina kompisar. Jag berättade om problemet att Sverige-Tyskland och Spanien-Frankrike spelar samtidigt så chansen att någon visar Sverige matchen kändes minimal... Pappan kollade då på en fransk sida, där kunde han se vilka matcher som visades och var. En bar visade Sverige-Tyskland och han ringde sedan för att dubbelkolla, så snällt! Och visst, de visade matchen!
Så efter middagen så gjorde jag mig i ordning och mötte Rike vid Commerce. Såg sedan några vid kände från Universitetet, från USA och Irak. Pratade lite med dem innan vi gick till baren och den var helt FULL. Vi ställde oss inne och upptäckte att det efter 18 minuter var 2-0 till Tyskland... Kändes lagom bra. Sara kom sedan dit och vi såg Tyskland göra 3-0... Men vi viftade med våra svenska flaggor och sjöng svenska sånger ändå! Folk sa: ta ned era flaggor, de är pinsamma!
Vi hittade sedan två danskar som vi pratade med. Peter, från Australien, kom sedan. Efter andra halvlek var det 4-0. Samtidigt visades Frankrike-Spanien på de andra tvskärmarna. När Sverige sedan vände och gjorde ena målet efter det andra tog några våra flaggor ibland och hejade på Sverige! 4-3 och shit vad nervöst det var!! Förlängning och vi tänkte "de kan fortfarande göra ett mål....." och i sista sekunden, ETT MÅL!!! Lycka! Tyskarna inklusive Rike svor lite men var ändå nöjda med att det var oavgjort, bra stämning mellan oss sen så. Så himla glad och vi fortsatte vifta med flaggorna, grym match!!
Vi promenerade sedan till Commerce och sjöng svenska nationalsången för att visa hur den går, en fransos passerade och ropade sedan: FUCK OBAMA! Fullt seriöst. Jamen ja, USAs och Sveriges flaggor är sååååååååååå lika.
Vi sa hej då vid Commerce och jag tog spårvagnen vid 23.30 och somnade runt ett.


Ted & Taken 2

Filmerna som vi såg i söndags, se båda!!


 

19årsdagen

Jag vaknade av mitt alarm vid 8.20 imorse, hörde pappan och N lämna huset och började efter ett bra tag vakna till liv. Fixade mig i ordning och tog sedan spårvagnen till stan. Där möttes jag av bästa tyskorna och detta. Så glad! Vi gick och åt födelsedagsfrukost på caféet Croque Madame tror jag det heter, eller ja drack te och varm choklad. Satt där i någon timme innan Johanna var tvungen att åka hem. Jag och Rike promenerade lite kring kvarteren vid Hotel Dieu och tog spårvagnen tillbaka till Commerce där jag köpte en baguett med rökt lax till frukost/lunch och vi sa hej då och jag tog spårvagnen hem. Handlade lite nödvändigheter på Carrefour, tråkiga saker som schampoo och sånt.
Åkte hem och gick upp och svarade på mejl från några vänner och läste brevet som jag fått från farmor. Läste med ett leende. Fick ett sms av värdmamman: "Bonne anniversaire Mikaela!!!!!!!!" Pappan kom plötsligt hem och han knackade sedan på min dörr och gick in. Typiskt efter att mitt rum var stökigt efter imorse, kunde inte hitta mitt franska lexikon vilket resulterade att allt låg på golvet, lagom pinsamt. Han sa "BONNE ANNIVERSAIRE!!!" och vi pratade lite och jag fick förra veckans lön. Efter att han lämnat rummet städade jag ordentligt, ifall någon skulle komma in senare... Runt 13.20 lämnade jag huset och tog spårvagnen till franskakursen. På måndagar äter N i matsalen så perfekt att min födelsedag var på en måndag! Jag mötte Rike och Maggie (England) på spårvagnen och fick en liten present från Maggie, en jordgubbsbakelse. Fin tanke!!

Hade franskakursen och läraren sa som vanligt: "jag vill ha 0 fel på diktamen!" och sa sedan till mig: "inte alls dåligt Mikaela!" Åkte sedan hem och sa hej till pappan som jobbade hemifrån och hämtade sedan N. Han var på bra humör och riktigt riktigt riktigt snäll mot mig! Han lekte lite hemma och sedan lekte vi på hans rum innan pappan mötte mamman för föräldramöte runt 18.00. N tog sitt bad utan problem och vi väntade sedan på föräldrarna. Pappan sa att det skulle ta en timme men de kom hem 20.20. Mamman var på riktigt riktigt bra humör och de båda kände riktigt dåligt samvete över att de var så sena. Kindpuss och sedan in i köket. Faktum var att ALLA var på bästa möjliga humör. Vi pratade massor och åt sedan apertif, mamman hade varit urgullig och åkt till Ikea och köpt massor av svensk mat. Vi åt sill, drack Ikeas öl (N saft), tunnbrödrullar med kaviar och så. Till middag blev det någon raggmunksliknande rosti och köttbullar + lingonsylt. Gillar egentligen inte sylten men kände mig nästan tvungen att äta eftersom mamman hade köpt den särskilt för mig. Smakade riktigt bra och de var så snälla som vanligt.
De gick till köket och kom ut med en mandeltårta med 19 tända ljus som jag blåste ut på en gång. Glömde dock att önska något... Vi åt tårtan och jag fick sedan en present av dem, en guidebok särskilt för tjejer om Paris! Så snälla!! Vi pratade en hel del och sedan skulle N sova så de sa att jag kunde få skypa med min familj så det blev en timme skype med familjen. Bästa avslutet!
Så himla glad nu, särskilt att värdfamiljen är så bra, kunde inte fått en bättre värdfamilj! Förresten, 21 grader och sol idag!


Surprise

När man bestämt att man ska äta födelsedagsfrukost runt 9.30 med de bästa tyskorna och möts av detta. De väntar vid min hållplats och har presenter innehållande svensk mat från Ikea. Snacka om glad och överraskad jag blev! Fina vänner!! De hade även skrivit ett grattiskort på svenska med hjälp av Google Translate *rörd*

Igår söndag

Runt klockan 14 igår knackade värdmamman på min dörr och frågade om jag ville ta en apertif i trädgården med dem. Självklart sa jag och bytte om. N ropade flera gånger "mikaela, tu viens?" "tu vas prendre un apero avec nous?" Så söt. Vi drack vit vin med vinbärslikör/saft, vet inte riktigt vad det var men det var gott och typiskt franskt sa dem. Vi pratade om kvällen och hon hade sedan lagat en väldigt typisk fransk lunch, kanin... Jag kunde inte tacka nej när hon lagat lunchen länge så jag smsade Rike och Johanna och sa att jag skulle bli sen.
Vi åt kanin och det var helt okej, som kyckling i konsistensen men annan smak. Runt klockan fyra mötte jag Rike och Johanna på bageriet Paul och drack varm choklad och pratade ett bra tag innan vi gick till en mataffär som var öppen och köpte saker till bion. Roligaste var att Johanna köpte sallad i en påse............... Vi gick till bion men den filmen vi skulle se började två timmar senare så vi gick runt och funderade vad vi skulle göra, slutade med att vi satt på Place Royale och jag lät dem provsmaka Marabou Mjölkchoklad. Tyskorna gillade den!! Kom en fransos och frågade vad det var och sen:"men den är svensk!" jag trodde först han var svensk men kom sedan på att det står Made in Sweden. Han frågade vad vi hette och våra svar blev: "Sara, Lena och Tina." Gissa om vi skrattade efteråt...
Till slut var det så kallt att vi gick till McDonalds och drack te. Utnyttjade deras wifi och visade dem svenska kungafamiljen bland annat haha.
Vi gick sedan till bion, 7,7 euro kostade det och vi såg först filmen Ted, SE DEN. Sedan smög vi in i en annan biosalong när den var slut och såg Taken 2, också bra! Båda i VO, original version. Så bra, man kan bara stanna kvar i biosalongen eftersom kontrollen sker på första våningsplanet. Så ja, vi fuskade :] Klockan 23.50 lämnade vi bion och gick till bussarna. Jag tog en annan buss hem, den som går till the prostitute street eftersom den gick lite senare. 00.00 ringde min mobil och det kändes som nyår, GRATTIS. 19 år gammal! Johanna och Rike sjöng på tyska och allt kändes super!
Jag tog bussen hem och det tog 4 minuter hem att gå och det kändes bra. Somnade som 19 år.

Passage de Pommeray, en fin shopping-galleria.
Bästa chokladen!Time for cinema!Haha slutade med att Johanna åt sallad (nedan) och kokt potatis. Herre vad jag skrattade.

Birthday

Så var man helt plötsligt ett år äldre och nu 19 år! Idag ska det firas på franskt sätt, men först, sängen och sova!


Hitta värdfamilj

Jag har fått några kommentarer om jag kan berätta lite om hur jag valde min värdfamilj och svaret är SJÄLVKLART.
Jag åker privat, det vill säga jag har ingen agentur eller organisation som jag kan vända mig till eller som har ordnat allt åt mig. Jag och min värdfamilj har ordnat allt själva. Jag är väldigt, väldigt nöjd med detta, kände inte för att betala massa avgifter till en organisation när jag lika gärna kunde göra det själv. Dessutom vet jag allting, jag och värdfamiljen har kommit fram till allt tillsammans, alla regler och avtal. De går självklart efter riktlinjerna här i Frankrike, det vill säga det som är lagligt här.
En till anledning till att jag inte valde en organisation var att jag inte hade den erfarenhet som de kräver, 200 timmar med barn. Jag hade ingen erfarenhet alls innan jag åkte hit och det visste min värdfamilj om. Jag sa att jag skulle göra mitt bästa och de kunde hjälpa mig hur jag skulle göra om jag var osäker.

Till själva processen då! Jag registrerade mig på aupair-world.net den 22/2-2012 och valde från början att jag ville åka till Frankrike, Spanien eller England eftersom det är språken jag behärskar. Fick ett svar från en familj i Sevilla, Spanien men det kändes så oseriöst så jag avslutade den kontakten. Kommer inte ihåg exakt men efter ett tag var jag mer och mer säker på att det var Frankrike jag ville till. Man kan välja om man helst vill bo i en stor eller liten stad eller på landet och jag valde alla alternativ och alla områden i Frankrike. Det kom svar från olika familjer men ingen som kändes som den rätta. En familj utanför Rennes (en och en halv timme med bil från Nantes) kändes till slut väldigt bra. Vi hade mycket kontakt på mejl innan jag till slut bestämde mig för att tacka nej till dem eftersom jag inte ville bo på landet. Jag har bott på landet nästan hela mitt liv och nu ville jag uppleva något nytt. Att vara tvungen att köra bil i en halv timme för att komma till Rennes kändes inte så lockande. Nu hade jag också ändrat mig om var jag ville bo, jag ville bo i Paris.
Jag ändrade min profil att jag ville bo i Paris och fick en del ansökningar. Bland annat en familj i Saint-Germain-En-Laye, Poissy och Puteaux. Jag fick också en ansökan från en familj i Nantes, alltså min nuvarande, fastän jag skrivit att jag ville till Paris och detta är jag så glad över. Jag läste deras brev som de skrivit och kände redan då, det här känns riktigt bra. Jag svarade en halv timme senare och likaså de. Kommer ihåg att mamma sa efter jag läst mejlet för henne: "du måste svara direkt, nu! skynda!" Vi skickade minst två mejl varje dag och det kändes riktigt bra alltihop. Det var den 15/4 som jag fick kontakt från familjen. 6 dagar senare, den 21/4 skypade jag en timme med familjen och allt var på franska. Alla våra mejl och skypesamtal har varit på franska. Efter samtalet på Skype kändes allt så bra. Jag är deras första Au Pair men för mig är det positivt!
Den 22/4 svarade de att de ville att jag skulle jobba för dem, riktigt glad blev jag!  Den 26/4, fyra dagar senare bokade jag en enkel flygbiljett till Paris och tågbiljett Paris - Nantes. Vi höll stadig mejlkontakt under de fyra månaderna och skypade två gånger till.

Jag visst inget mer om familjen än det som stod på pappret, vissa tyckte det var en aning tokigt att inte åka med organisation och utan att ha träffat dem men inte jag. Jag gick på min magkänsla och den stämde till 100%! Ett tips är att skypa med familjen och vara säkra på att ni båda är överrens, om du inte är det säg det så kanske ni kan komma fram till något tillsammans. De har endast ett barn och det kändes också bra för mig eftersom jag inte har någon större erfarenhet. Detta har faktiskt inte varit något problem måste jag säga, allt har gått bra! Ett annat tips är att inte vara för bestämd om var man vill bo, landet är viktigt att man är säker på men inte staden tycker jag. Det allra viktigaste är familjen. Om familjen känns bra så kommer säkert staden också göra det!
Om ni har några frågor, tveka inte att fråga!

Saturday night

Igår tog jag spårvagnen runt klockan tio och mötte Johanna (Tyskland) vid Commerce. Vi gick till den irländska puben och väntade sedan på Sara och Simon (hennes pojkvän som är är här på besök) där. Vi gick sedan till en bar och hängde där i några timmar. Runt klockan halv ett sa vi hej då och jag och Johanna gick för att möta upp Rike, hon hade nämligen varit barnvakt till halv ett. Nu hade det börjat ösregna igen så vi tog skydd vid busshållplatsen. Johannas buss kom vid halv två och vi sa hej då. Då gick jag och Rike och letade efter något ställe men hittade inget, de flesta stängde oväntat nog klockan två så det kändes ovärt att bara vara där i drygt tio minuter... Meningen var att vi skulle fira min födelsedag i förskott men vädret var så deprimerande och så blev planerna så oklara...
Så vid klockan två tog jag spårvagnen hem och somnade runt tre tiden. Imorse vaknade jag klockan 10.20 men låg kvar i sängen i en timme innan jag åt frukost. Sen dess har jag småstädat mitt rum och väntar nu på att värdfamiljen ska lämna huset, sen ska jag också ut!

Saturday

Imorse vaknade jag runt kvart i tio och gick upp klockan halv elva och åt frukost. Fixade mig sedan i ordning och pratade lite med värdfamiljen innan jag tog spårvagnen till centrala Nantes. Där mötte jag upp Rike och Johanna, båda från Tyskland, och drack smoothie och åt pain au chocolat. Vi pratade massor och kollade på våra hem i Nantes och i Sverige och Tyskland, riktigt roligt. Vi gick sedan till Fnac och kollade lite där, tror vi var där i en timme haha. Vi promenerade runt sedan och runt klockan halv tre hittade vi ett creperie i Bouffay kvarteren. De hade en meny för 9.5 euro, en galette, en crêpe och dryck, riktigt billigt.
Det blev en italiensk galette med mozarella, färska tomater och skinka, så god! Sedan en crêpe med hemmagjord chokladsås och mandel. Detta är hittills det bästa creperiet och så mysigt! Vi satt där i minst tre timmar och bara pratade och skrattade så vi grät. Mitt smink var helt borta efter allt skrattande, haha så roligt. Folk bredvid oss tittade hela tiden men strunt samma. Verkligen, verkligen trevligt!
Vi gick sedan runt halv sex tiden och vi passerade en kyrka. Jag gick in, satte mig där ett tag och tände ett ljus för bästa mormor. Exakt ett år sedan idag
Efter det gick vi till Galleries Lafayette och jag kom därifrån med denna Guess plånbok. NÖJD. Vi sa hej då till Rike och jag och Johanna promenerade till Passage de Pommeray där vi tittade på skor innan vi sa hej då. Jag tog spårvagnen hem och var hemma runt 19.45. Värdfamiljen var inte hemma då och de har ännu inte kommit hem. Deras bil är borta och jag har ingen aning om vart de är haha. Om en timme ska jag in till centrum igen, utgång ikväll!

Restauranten.

New wallet

På Galleries Lafayette har de rea just nu, mellan 30-50%. Faktum är att i väldigt många butiker är det rea i nu! Iallafall, i eftermiddags gick vi in på Lafayette och jag hamnade bland väskorna som vanligt. Hittade sedan en plånbok och tänkte, den här kostar väl en förmögenhet. 50 euro vilket redan var billigt. Sedan var det även 30 procent rabatt vilket innebar att den kostade 35 euro (315kronor). Jag slog till och köpte en födelsedagspresent till mig själv. Så hem gick jag med en Guess plånbok! NÖJD


Åh dålig bild. Dessutom glömde jag ta bort plasten... Aja.

Igår fredag

Ledsen igen för den dåliga uppdateringen men jag har fullt upp hela tiden!
Igår vaknade jag klockan kvart i åtta, gick upp och gjorde N redo för skolan. Inga problem alls och jag lämnade honom sedan. Efter det gick jag till närmaste boulangerie (bageri) och köpte en nybakad, varm pain au chocolat, så himla god. Den fick bli frukost tillsammans med en kopp te.
Jag stannade hemma ett tag innan jag gick till en annan hållplats och tog bussen därifrån. Där stannar en av nattbussarna så jag tänkte det var bra att se hur man går dit i dagsljus. Tog bussen till stan och gick för att köpa tråkiga saker som schampoo, balsam och sminkborttagningsmedel. Hann inte med så mycket och åkte sedan spårvagnen hem och hämtade N. Allt gick väldigt bra, han åt lunch väldigt bra och inga problem förrän han skulle gå tillbaka till skolan. Han ville verkligen inte. Jag försökte allt vad jag kunde komma på, han ville inte. Jag sa sedan något i stil med: "kolla där borta, det är en grävmaskin. och kolla där, det är en bil som parkerar i garaget. vi kan kolla in dem!" Och det hjälpte! Vi gick sedan till skolan och han var glad igen.
Jag gick hem och bytte väska och åkte sedan spårvagn till stan. Gick till en park mittemot slottet och satt där och läste länge. Det var sedan väldigt vindigt och jag frös så jag promenerade genom Nantes centrala delar. Efter ett tag tog jag spårvagnen hem och satt hemma i en kvart innan jag hämtade N. Vi gick sedan till den närmaste parken, eller ja han cyklade och jag sprang efter. Han var verkligen så himla trevlig och snäll idag, inte för han inte är det annars för det är han, men det var verkligen jätte roligt igår! Vi spelade fotboll ett tag och gick sedan hem. Mamman kom hem runt 18.15 och vi pratade en del innan de åkte till stan igen.
Jag fixade mig i ordning och mötte Rike vid Place de Cirque och vi gick till den irländska puben John McByrne. I onsdags hade vi frågat om de skulle visa matchen mellan Tyskland och Irland och de sa ja. Men när vi kom dit igår så var det en match mellan några andra. Vi frågade de igen och de sa på "irländsk engelska": "ja ni var här i onsdags och frågade också, den är om en timme." Såklart hade vi tagit fel på tiden, det var 19.45 engelsk tid, alltså 20.45 "vår tid". Vi mötte upp Maria, en tjej från Colombia och satte oss på Havana Cafe och drack Mojito. En timme senare gick vi till irländska puben och såg matchen. Matthew, en kille från Usa kom sedan dit och vi såg Tyskland vinna med 6-1. Glada miner! Vi mötte sedan upp några andra, från Usa, Irak, Guatemala, Argentina bland annat. Riktigt härligt folk! Vi hängde nära Lieu Unique innan vi gick till Flemmings, en annan irländsk pub. Dit kom även några äkta Nantes-folk, fransoser alltså. Roligt var när killen från Irak sa att han lyssnade på Kent och tyckte att de var superbra. Världen är liten. En annan kommentar från kvällen: "Svenskar är seriöst de mest attraktiva i hela Europa."
Jag, Maria och Rike gick sedan till Commerce och jag tog spårvagnen hem vid 00.30. En superbra kväll!

Parken.
Läser just nu Alex Schulmans: "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött." REKOMMENDERAR

Fridag night out

Kom hem för drygt 20 minuter sedan, tog den sista spårvagnen hem. Himla dåligt att den sista är 00.30! Har haft en kanonbra kväll, berättar mer imorgon.
Nu ska jag sova!


Nedräkning!

Om 3 dagar fyller jag år, på måndag alltså fyller jag 19 år!
Om 8 dagar kommer min kära lillebror och farmor hit till Nantes och de stannar fem dagar. Ska bli så roligt att visa dem staden som jag tycker om så mycket!
Om 71 dagar åker jag hem till Sverige för att fira jul. Fast om jag ska vara helt ärlig så längtar jag inte efter det datumet, det betyder då att jag bara har ett halvår kvar på denna fina plats...

Sverige gör ytterligare succé

Min värdmamma tog med de enligt mig misslyckade kanelbullarna till sitt jobb för någon dag sedan. Idag berättade hon att hennes kollegor hade älskat dem, tyckt att de var sååå goda. Hon hade då sagt att hennes svenska Au Pair hade varit så missnöjd med dem och de kunde inte förstå det. Men det är något som jag inte lyckades med, smaken är inte densamma tycker jag... Iallafall, kul att de gillade dem!

Och juste, när jag endå är inne på Sverige, igår på hemmafesten fick jag höra att jag inte ser så jättesvensk ut, mer finsk och östeuropeisk (polsk) ut???!! Alltså va? Jag har alltid haft väldigt blont hår och nu ser jag inte svensk ut? Hahahhaa. Men franskaläraren idag sa att jag och Sara såg typiskt svenska ut så det var väl bra :]

Thursday

Beklagar för den dåliga uppdateringen men jag har haft fullt upp igår och idag!
Jag vaknade efter fem timmars sömn idag klockan 7.10. En kvart senare gick jag upp och väckte N eftersom mamman skulle iväg väldigt tidigt idag. Han klädde sedan på sig, borstade tänderna och såg sedan lite barntv, allt gick utan problem. Vi gick sedan till skolan och jag åt sedan frukost hemma. Jag kände mig helt slut efter den knappa sömn jag fått så jag gick och la mig i sängen igen och såg på film.
Klockan tolv hämtade jag N, värmde på gårdagens middag till lunch och han åt bra. Överraskande nog kom mamman hem! Hon sa att hon kunde lämna honom i skolan så jag kunde gå till min franskakurs (och komma i tid för en gång skull)... Glad gick jag till spårvagnen där jag mötte Sara (Sverige). Vi pratade massor om gårdagen på svenska och det är galet hur svårt det är ibland att hitta de rätta orden! Vi mötte sedan Julia (Usa) och Rike (Tyskland) vid hållplatsen och gick tillsammans till skolan. Lektionen var bra, väldigt lärorik och mycket pratande. Fick tillbaka en diktamen där jag fick nivån B2 på! Gissa om jag blev glad. Jag går i gruppen Intermedière B1 och allt annat har jag fått tillbaka har jag fått "betyget" B1++ eller B1+++. Finally.
Vi tog spårvagnen hemåt och jag hämtade N. Vi läste sagor nästan hela eftermiddagen och han badade utan problem. Mamman kom hem rätt tidigt, halv sju och gjorde middag. Jag satt nere och gjorde min franskaläxa och vi pratade en hel del innan, under och efter middagen. Jag har nu också bokat mina tågbiljetter till Paris, när jag åker hem i jul. De släpptes inatt och sedan i förmiddags har priset höjts med 10 euro redan! Så för 54 euro fick jag en tur och retur biljett Nantes -> Paris 21 december till den 30 december, till Paris blir det första klass också, woop woop.
Nu ska jag kolla på dagens avsnitt av Revenge, sedan sova tidigt för en gång skull. Imorgon är det fredag!! TGIF

Igår onsdag

Dagen har varit en aning jobbig och tuff, iallafall det inann lunchen. Men det är bara vissa stunder, jag mår bra! Och som tur är har jag massor av bra och fina personer som får mig att må superbra!
Jag vaknade runt halv sju, när N vaknade. Lyckades halvt somna om och vaknade igen vid åtta. Mamman knackade sedan på dörren eftersom hon visste att jag var vaken och sa att de snart skulle lämna huset och att N var vaken. Vi gick ned och N såg tv när de lämnade huset och jag åt min frukost.
Förmiddagen spenderades med att klä på sig, borstande av tänder utan problem, lek, sagor m.m innan vi skulle gå hemifrån runt elva. Allt hade gått perfekt men när vi skulle gå ut genom ytterdörren började han att skrika och gråta. För första gången på hur länge sedan som helst, senast var säkert när vi var vid kusten i augusti. Jag försökte allt för att han skulle gå med och att vi skulle åka på gymnastiken men inget, inget fungerade. Efter ett bra tag tog jag till mitt sista alternativ, jag ringde mamman. Det var så skönt, hon var så förstående och sa att jag hade gjort mitt bästa vilket var sant. Hon sa att vi skulle stanna hemma så det gjorde vi.
N tog av skorna och regnjackan och jag gick till köket. Där tillät jag mig själv att gråta en skvätt. För första gången på 53 dagar grät jag. Jag torkade tårarna sedan och gick till N. Mamman hade sagt att vi skulle äta så snart som möjligt och sedan skulle han sova.
Jag gjorde lunch och när vi sedan skulle äta blev det samma sak och han skrek och grät. Efter en kortare stund åt vi lunch och allt gick bra. Därefter siesta och jag diskade och ordnade innan jag skypade med Clara.
Jag väckte N efter tre timmar och han cyklade och jag sprang efter honom till parken. Vi vände sedan och cyklade/sprang hem och tog badet. Gick jättebra. Mamman och pappan kom sedan hem och vi åt middag. Pappan åkte sedan iväg på jobbresa igen och jag gick ut.
Mötte Rike vid Place de Cirque och vi promenerade runt i centrum, gick bland annat till Lieu Unique, mötte Alex (en kille från USA), sprang på Denise (Mexico) när vi väntade på Sara (Sverige). Jag, Rike och Sara promenerade sedan omkring och letade efter en bar. Hittade sedan en där de hade improvisationsteater på franska som vi såg på. Hängde där och drack öl i en timme innan vi gick vidare.
Passerade ett stort hus och upptäckte att det var en fest i en av lägenheterna. Det var samma lägenhet som vi var på hemmafest i två veckor tidigare! Vi kom in utan problem och hängde med härligt folk. Bland annat folk från Ryssland, Tyskland, Indonesien, Australien, USA m.m. Runt klockan tolv skulle de till en klubb men vi sa hej då och jag tog spårvagnen vid halv ett. Nu ska jag sova!


Raining cats and dogs

Helt galet vad det har regnat idag. Som floder på gatorna! Jag hämtade N i skolan och vi stannade hemma. Allt gick bra innan han skulle ta badet. Jag försökte i en halv timme att få honom att göra det men han ville inte, verkligen inte. Jag försökte med allt jag kunde komma på och till slut badade han och sa "pardon mikaela, tu es très gentille."
Mamman kom hem runt sju-tiden, pappan senare och vi åt middag. Försökte ringa min farfar och gratta honom på födelsedagen men han sov redan då. Efter middagen såg jag Madagascar 2 med värdfamiljen, på engelska, ett mirakel här i Frankrike! Nu har jag sett Svenska Hollywoodfruar och ska strax sova, imorgon är det onsdag - jobbigaste dagen för au pairer i Frankrike...

Tuesday so far

Jag vaknade runt nio tiden, åt frukost och sedan stannade jag hemma. Läste lite och såg SATC. Vid 12 hämtade jag N och vi åt lunch hemma. Aldrig gått så bra! Han lyssnade så bra på mig hela tiden och åt jättebra, med gaffel och kniv hela tiden! Jag lämnade honom sedan i skolan, när vi gick hemifrån var det strålande sol så han fick bara en fleecetröja men när vi kom till skolan regnade det och såklart sa hans lärare att han skulle haft en regnjacka på sig... Och hon säger det inte på ett bra sätt, alltid på ett så negativt sätt.
Jag gick hem och var hemma i runt 40 minuter innan jag bestämde mig för att åka till centrum. Spårvagnen dit och jag gick till Galleries Lafayette för att kolla på rean. Mycket snyggt hade dem! Jag gick därifrån och det VRÄKTE NED. Helt galet. Det var floder på gatan av regn och det såg ut som jag hade tvättat håret eftersom det var så blött, fastän jag hade ett paraply! Tog spårvagnen hem och nu sitter jag i min säng med en kopp te. Om 20 minuter ska jag hämta N och vi stannar hemma i eftermiddag.

Monday

Jag vaknade när värdfamiljen precis lämnat huset och åt frukost och fixade mig sedan. Gick sedan till spårvagnen och mötte Rike på Place de Commerce vid halv elva. Vi gick till språkböckerna och jag köpte en enkel grammatikbok på spanska och en nybörjarbok på tyska! Så nu ska jag lära mig tyska lite smått, ska bli roligt faktiskt!
Vi kollade sedan hur Bicloo cyklarna fungerar eftersom jag skrev in mig på dem igår och till en början var det väldigt svårt, ingen av oss förstod hur man skulle återlämna cykeln men efter ett tag löste det sig, thank god. Vi mötte sedan upp Julia (Usa) och Maggie (England) för att äta lunch. Restauranten Le Select som vi planerat att äta lunch på var stängd så vi gick vidare och hittade ett thailändskt ställe som var tomt. För 9 euro (!) fick vi förrätt, varmrätt, efterrätt och dryck. Helt sjukt. Gott var det också! När vi satt där kom det mer och mer folk hela tiden och till slut var det fullt! Vi gick sedan och tog spårvagnen till franskakursen.
På spårvagnen upptäckte jag att mitt busskort var glömt i mina joggingbyxor hemma... Som tur var hade jag en 1-timmes biljett men glömde stämpla den/tänkte att jag hann stämpla den om det skulle komma någon kontrollant. Under mina 54 dagar här har jag aldrig varit med om en kontroll men såklart hände den idag...! På en station ser jag att kontrollanter går på och att de stannar i vagnen längst fram, såklart sitter vi där. Jag börjar skaka och Rike frågar mig varför jag gör det och jag viskar att det är kontrollanter. Jag hoppades att de skulle gå av, ibland åker de någon station för att göra kontroller på perongen men inte i det här fallet. En av kontrollanterna säger sedan "bonjour" och ber om att få se biljetterna. Alla visar sina årskort och jag tar fram min biljett. Han säger att den inte är giltig eftersom den är ostämplad och jag svarar: "pardon, desolée..." = förlåt ungefär. Rike avbryter mig mitt i meningen och säger översatt: "Alltså förlåt men det är min tyska kompis det här. Hon förstår inte franska och kan inte prata det heller. Hon visste inte att man skulle stämpla och jag glömde det... Det är mitt fel förlåt."
Kontrollanten tittade på oss, stämplade sedan biljetten och skrev något på den innan han gick vidare. Herregud vad jag pustade ut efter det. När jag var i Köpenhamn förra sommaren så fick jag böter eftersom vi chansade och åkte utan biljetter och efter det sa jag, aldrig mer utan biljett. Säger det en än gång, aldrig mer!
Vi hade franskakursen i två timmar och jag hämtade sedan N. Nu ösregnade det så vi stannade hemma. Han tog badet efter lite tjat från min sida men annars gick allt bra. Föräldrarna kom hem runt sju-tiden och vi åt middag. N var trött så mamman nattade honom och jag åt middag med endast pappan.
Jag skypade sedan med mamma och lillebror och har precis sett Solsidan avsnitt 1, det fungerade att se idag!!! Lycka.


Äkta thailändsk mangojuiceVi delade på fyra förrätter för att få smaka allt, ovan en kycklingsallad och nedan räkvårrullar.

Fransk uppfostran

Den franska uppfostran slutar aldrig att förvåna mig. Aldrig. På franskakursen idag berättade läraren om att det är väldigt, väldigt ovanligt att fransoser är vänsterhänta. Anledningen är att fram till 60 eller 70-talet var det förbjudet att skriva med vänsterhanden. Förbjudet!! När det visade sig att det var något barn som började använda vänster handen för att skriva så band de fast handen bakom ryggen, på stolsryggen. Barnet tvingades sedan att skriva med högerhanden, den korrekta handen enligt dem...
Enligt franskaläraren lider många av de som utsattes av detta för traumatiska minnen, de fick men för livet. Men vissa av dem kan även skriva med båda händerna. Dock helt sjukt att de försökte tvinga barnen att skriva med den "rätta" handen.

Parc de Procé

Här kommer en "bildbomb" från Parc de Procé, parken som ligger en bit från mig. Den är en av de största i Nantes och jättefin. Stora grönområden, ankdammar, blomsterarrangemang och massa fint. Så kolla dessa bilder! Tyvärr är de av dålig kvalité på grund av att jag bara hade iphonen med mig på joggingturen igår.


 

Söndag

Gud vad jag älskar helger! Vardagarna är också bra men helger är något alldeles extra.
Jag vaknade runt halv elva men gick inte upp förrän 11.15. Mamman höll då på och förberedde lunchen vilket kändes lite awkward att komma ned så sent men det är inte så farligt egentligen, säkert bara jag som inbillar mig. Jag fixade mig sedan i ordning och 12.30 mötte jag Rike vid Place de Cirque och vi promenerade genom Bouffay kvarteren till turismkontoret och hämtade lite flyers. Hamnade även på ett apotek som är det enda i Nantes som är söndagsöppet så kön var enorm. Jag köpte saker till mitt brända finger och säljaren blev sur när hon fick veta att jag inte gjort något med det eftersom det var så länge sedan enlig henne/igår. Planen var sedan att ta en cykeltur med Bicloo-cyklarna men de ville inte fungera... Så vi tog spårvagnen mot Commerce där vi mötte Denise (Mexico) och hennes amerikanska kompis. Vi pratade sedan med dem innan vi tog spårvagnen till Hôtel-Dieu där vi strosade omkring. Sedan spårvagnen mot Neustrie där vi aldrig varit, typ Nantes förorter.
Efter att ha upptäckt att det bara fanns villakvarter och lägenhetskomplex tog vi spårvagnen tillbaka till Commerce där vi bestämde oss för att äta sen lunch. Det blev Planet Sushi och bästa sushin i världen. 6 California Rolls med lax och avokado och sedan delade vi på chevre-honung sushi.

Vi satt där länge och gick sedan till Paul, ett bageri-fikaställe där vi drack varm choklad och åt chokladtårta. En man gick fram och frågade oss: "smakar kakorna bra?" på nästintill obegriplig franska. Slutade med att vi asgaravade. Det började efter ett tag regna igen och vi promenerade till spårvagnen. På söndagar går den "bara" varje kvart. När jag blir irriterad över det tänker jag hur det var på Gotland, där gick det två bussar på söndagar, en klockan två och den andra två timmar senare. Då släpper min irritation. Vi sa hej då och jag åkte hem. 6 timmar spenderade med Rike och knappt en sekund tyst. Så glad att jag hittat riktigt bra vänner här!! Det var bara värdpappan och N hemma så jag bestämde mig för att sticka ut för en joggingtur/powerwalk.
Det blev en tur på 4,5kilometer och jag var ute i 40minuter. Bland annat genom Parc de Procé som ligger en bra bit från mig, en så himla fin park! Påminner lite om Hampstead Heath i London. Kommer bilder i ett annat inlägg. Kändes så himla bra att komma ut, rensa tankar och bara njuta av allt här. Precis när jag kom hem började regnet falla igen. Duschade sedan i kallt vatten, bästa, innan det blev middag med värdfamiljen. Vi pratade om dagen och såg sedan lite av Madagascar 2. När N gick och lade sig började jag med min franskaläxa. Jag skulle hitta motsatser till franska adjektiv. Just nu kan jag inte ens göra det på svenska! Haha. Pappan hjälpte mig med de jag inte kunde och sa att det mesta var rätt så det känns bra! Vi såg sedan lite fotboll, Paris Saint-Germain med Zlatan i spetsen mot Marseille. Det är Frankrikes El Clasico.
Efter klockan tio har jag sett Partiledardebatten och kollat youtube och skickat länkar till Rike om Sverige och hon om Tyskland. Bonne nuit!


En vägg, mitt i allt...
Ja så här ser mitt brändskadade finger ut just nu. Brännskada grad 2. Btw, behöver nagellack, skäms nästan över att visa handen, naglarna ser fula ut ):
Rike och den målade väggen.
Skateboard park och Tour de Bretagne.
Alltså BÄSTA sushin.
Enorm chokladtårta och varm choklad @ Paul.Godsaker @ Paul.

Lördagskvällen

Runt halv åtta tog jag spårvagnen till Commerce där jag skulle möta upp några kompisar. Jag mötte Julia (USA) där och vi väntade sedan i 40 minuter på de andra. Ingen dök upp. Vi gick sedan till ett Creperie, Creperie Saint Croix tror jag det hette och åt galette med emmentalerost, bacon och ägg, crêpe med nutella, en kopp med cider och te för 11 euro. Riktigt prisvärt!
Vi promenerade sedan runt i Nantes och letade efter en trevlig bar när vi till slut efter en hel del letande och irriterat promenerat i regnet, det har regnat hela dagen här, så hittade vi en underbar restaurant där vi drack rosé-vin från Loire. Detta kommer bli min nya favoritrestaurant, prisvärt och SÅ mycket gott. Le Select hette stället och alla åt så goda rätter. Runt klockan tolv tog jag spårvagnen hem efter en väldigt trevlig kväll. Fyra och en halv timme intensivt engelskpratande senare så är min hjärna lite trött, ikväll kände jag för att prata på engelska. Min franskahjärna behöver vila lite...

Bästa är att de dricker cider i muggar!
Galette.Crêpe med nutella.

Lördag so far

Lördag idag då. Jag vaknade runt halv nio-tio och åt sedan frukost. Umgicks med värdfamiljen innan jag duschade och fixade mig för att sedan börja kanelbullebakandet. Runt halv ett började jag och efter ätit lunch var de klara runt klockan fyra. Nu sitter jag på mitt rum, ute regnar det jättemycket så jag stannar hemma idag. Har inte ens gått ut idag. Det är första gången här i Frankrike som jag inte lämnat huset på en dag. Jag gör annars alltid något. I Sverige hände det att jag ibland bara var hemma och gjorde ingenting, här gör jag alltid något. Fast nu ljuger jag, ikväll ska jag möta upp några kompisar för middag och barhäng!

Svenska kanelbullar

Jag har nu bakat kanelbullar här i Frankrike! Det blev inte som jag tänkt mig riktigt. De är inte de vackraste och familjen hade ingen pensel att pensla ägget med så jag hällde bara... Och därav är dem en aning torra tror jag.
Men ska snart smaka! Hoppas de smakar svenska! Juste, en bränd bulle gav mig en stor blåsa på fingret :(


Milka Philadelphia

I mataffären idag såg jag detta. Philadelphia med smak av Milka-choklad. Kan det bli värre?! Och mer franskt. Herregud. Dessutom, har ni sett min plånbok? En månad har jag haft den och den ser redan ut såhär... Sorgligt. Tur att den endast kostade 15 euro, men ändå. Lite kvalité hade man hoppats på :]


Fredag

Jag tog en sovmorgon efter att ha gått upp vad som är tidigt för mig under den här veckan. Vaknade runt 9.30 och åt frukost. Jag stannade hemma, ordnade på rummet, läste lite i en bok och diskade efter frukosten. Lyckades göra sönder ett glas men mamman log bara och sa att det var inga problem, sånt händer jämt.
Jag hämtade N vid lunch och han åt lunch. Allt gick utan problem och jag lämnade honom sedan i skolan. 25 grader och sol idag, underbart. Jag tog spårvagnen till stan och mötte Rike på H&M där ett snyggt linne inhandlades på rean. Jag lyckades även göra dagen värre för personalen när jag frågade om klubbkortet kunde användas. Stackars kassörskan frågade en kollega, som frågade en annan kollega, som frågade en annan kollega som i sin tur ringde butikschefen som var på möte. Jag sa mitt i frågandet att det var inga problem, strunt samma och att det säkert bara gäller i Sverige men de insisterade att ringa chefen. Jag sa sedan att jag var säker på att det bara gällde i Sverige men de sa att de skulle ringa chefen och kolla. Tio minuter senare kom de fram och beklagade, det gällde bara i Sverige. Jag betalde och vi gick sedan därifrån.
Vi promenerade runt i fina kvarter och njöt av värmen. Vi satte oss på Place Royale och åt godaste glassen innan vi gick förbi Super U och köpte dricka och smör till kanelbullarna. Vi sa sedan hej då och jag tog spårvagnen hem. Jag hämtade sedan N och vi lekte i trädgården och på hans rum. 17.50 kom mamman hem, tidigaste någonsin! Förvånad var jag. Tjugo minuter senare kom pappan hem, lika förvånad då. Jag satt mig i vardagsrummet då eftersom jag brukar inte jobba när de är hemma. Vi pratade en del och pappan sa sedan att han skulle stanna hemma. Jag skulle egentligen varit barnvakt ikväll men de sa att eftersom pappan stannade hemma så var det inte nödvändigt. Vid åtta åt vi middag samtidigt som mamman åkte iväg på sin "jobb after work". Vi såg sedan Madagascar och runt kvart i tio gick jag upp till mig. Har nu haft ett SATC-maraton och druckit Orangina.

Världens godaste glass finns på "Amorino". Glasshopen finns över hela Frankrike, England, Usa, Belgien, Tyskland, Österrike, Italien, Spanien och Portugal. Kolla här för var man hittar bästa glassen, ni måste testa!!

Svensk succé

Sverige är verkligen populärt här i Nantes/Frankrike. Det finns massor av svenska smörgåsar, menyer på caféer och även här; svenskt klädmärke!
GANT har en egen affär här. Mitt i centrumet också. Det verkade också som den var rätt populär, många var inne i affären. Jag gick förbi idag med Rike och sa: "vänta!! Jag måste ta ett kort!"


Torsdag

Jag vaknade vid åtta och en kvart senare knackade mamman på min dörr och sa att hon skulle åka till jobbet. Jag gick ned och N såg ett avsnitt av barn-tv innan vi gick till skolan. Det gick verkligen helt utan problem, så himla bra! Jag gick hem och åt frukost, fixade mig och tog sedan bussen till stan. Monoprix blev första stoppet där jag köpte en brödkavel till kanelbullebakandet imorgon och bullformar. Även ett par hörlurar då mina gått sönder.
Jag passerade H&M och såg att de har rea så dit ska jag imorgon. Jag tog ut pengar till franskakursen och åkte sedan hem. Jag köpte en fransk modetidning för 1 euro som jag läste lite snabbt.
Jag hämtade sedan N och vi åt lunch. Han ville sedan se ett till avsnitt av Peppa Pig men jag sa att det var dags att gå till skolan. Han blev arg/ledsen/sur då och sa NON. Lite smått övertalning senare var vi påväg till skolan, i god tid idag också. Jag lämnade honom där och gick till franskakursen. Endast fem stycken på torsdagens lektion vilket är wonderful. Vi gjorde olika saker bla. en svår hörövning.
Vi diskuterade sedan olika saker och kom in på att barnaga är tillåtet här. Julia (USA), Annelise (Brasilien) och Doriselva (Bolivia) sa att det är lagligt även i deras hemländer. Jag och Rike (Tyskland) satt med hakorna i golvet, så förvånade eftersom det är olagligt i Sverige och Tyskland. Franskaläraren sa att hon inte kunde tänka sig något annat sätt, det är så barn är och ska bli uppfostrade och det är så de lär sig menade hon. Vi blev ännu mer förvånade. De ger ofta barnen en "fessée" vilket innebär "smisk" på rumpan/handen/armen men det är även lagligt att örfila barn. Det sker överallt och läraren menade att ALLA gör det i Frankrike. Alltså VA?!

Jag hämtade sedan N när lektionen var slut och vi stannade hemma i 20 minuter innan han cyklade till parken och jag sprang efter. På vägen dit gick en kvinna på trottoaren och N dök sedan upp i full fart på cykeln med mig springandes efter. Hon stannar då och skriker "Arrête!" åt honom. Jag står där och förundras över hennes plötsliga agerande. Hon berättade då att hon trodde att N hade cyklat ifrån mig, att det var därför jag sprang. Jag skrattade och sa att det är enda sättet att hänga med, att springa efter. Vi fortsatte och cyklade/sprang runt i kvarteren.
Hemma tog han sitt bad men ville absolut inte gå ur badet sen. Tog väldigt lång tid... När han väl gjort det och klätt på sig sin pyjamas sa han på franska: "Förlåt Mikaela att jag inte lyssnade på dig när du sa att jag skulle gå ur badet..." Gav honom en kram och sa tack N, du är väldigt snäll.

Jag förberedde middagen snabbt och 19.30 kom mamman hem. Vi åt middag och pratade massor, mamman och jag. Vi satt kvar och jag berättade om svenska och Sverige när N såg på Madagascar. Vi pratade massor verkligen och det känns en än gång så skönt att det går så bra att prata med föräldrarna. Jag pratade med min farmor sedan på Skype och gick sedan upp till mig. Pappan kom hem vid elva efter jobbresa sedan i måndags.
Nu ska jag sova, god natt!

50 dagar!

Idag har jag varit utlandssvensk och boende i Frankrike i 50 dagar! Helt sjukt. Jag trivs bättre för varje dag som går, Frankrike i mitt hjärta. Bisous.

Kanelbullens dag

Idag firas Kanelbullens dag i Sverige och på de Skandinaviska Cafeet här säljs kanelbullar. Jag har tänkt baka kanelbullar men eftersom jag varit upptagen hela dagen så tänker vi fira Kanelbullens dag imorgon istället här! Familjen vet inget om denna dag, jag har inte berättat något. Imorgon kväll ska jag baka kanelbullar och förklara om denna underbara dag. Tror det är första gången de äter denna goda sak. Jag har köpt en kavel eftersom de inte hade det. Även bullformar och herregud vad mycket dyrare det är här än i Sverige!
Sammanfattning, här i Nantes ska vi fira Kanelbullens dag imorgon! :]

EDIT: Vi firar kanelbullens dag lördag 6/10!


Igår onsdag

Vaknade vid åtta och ett tag senare knackade mamman på min dörr och undrade om jag var vaken. Jag gick ned och gjorde i ordning N's nappflaska och gav honom den när mamman åkte. Jag åt frukost och han såg Peppa Pig och lekte med sina bilar innan det var dags för påklädning för oss båda. Han lekte på sitt rum innan vi gick till spårvagnen vid elva för att åka på sport/gymnastik. Vi bytte vid Commerce till linje två och åkte till St-Felix där vi promenerade till gympasalen. Det var första gången och N var ganska nervös. Han ville verkligen att jag skulle stanna kvar där, söt!
En timme senare var det slut och vi tog spårvagnen till Commerce och sedan hem. Vi var hemma 13.10, då han annars sover middag på onsdagar.
Vi åt lunch och han sov sedan sin siesta och jag ordnade i köket och såg Svenska Hollywoodfruar.
Jag väckte honom 16.30 och vi stannade hemma eftersom det regnade massor. 19.15 kom mamman hem och jag fixade mig i ordning. En timme senare mötte jag upp Rike i centrum och vi köpte lite gott till bion på Monoprix.
Vi gick sedan till bion Gaumont och kollade om det fanns någon film vi kunde se direkt. Filmen "Le magasin des suicides" hade precis börjat så vi köpte biljetter till den, 10.20€ för en biljett inklusive 3D glasögon. Dessa kostar 3€ här så det gäller att man sparar dem varje gång.
Filmen var animerad för vuxna och i 3D. Den var helt på franska och ganska bra! Eller ja väldigt bra. Förstod väldigt mycket av filmen vilket gjorde mig glad.

När den var slut var klockan bara tio så vi tog tilltrappan en våning upp och testade att gå in i en annan biosalong. Där hade den amerikanska filmen Lawless precis börjat. Den var inte dubbat!!! Fransk undertext hade den men även denna film var väldigt bra. Se den! Jag lyckades dock somna till i tio minuter i mitten av filmen eftersom stolarna är så sköna att jag vet inte vad.
Klockan tolv gick vi från bion. 10€ kostade det fast vi såg två filmer, kanoners. Vi promenerade runt i
Nantes eftersom spårvagnen och bussen går varje hel halvtimme. Det började sedan vräka ned så vi sökte skydd under en stängd restaurant. Jag tog spårvagnen hem och Rike tog sin buss. Nu ska jag sova, god natt!

När det vräkte ned inatt...

# 4

25. Här använder man fortfarande checkar. När N gick till doktorn skrev mamman en check, när franskakursen ska betalas använder man en check, ibland i mataffären betalar man med checkar. Det är så vanligt! Helt sjukt.

26. Det är tillåtet att slå barn i Frankrike. Hemskt. Sker ofta, på öppen gata, på spårvagen osv. Ingen bryr sig eftersom det är normalt och lagligt. Det är så de har blivit uppfostrade och de är så de uppfostrar sina barn.

27. Om jag handlar i en mataffär så betalar jag för plastpåsen, det är självklart. Men i en stor del av alla affärer måste man betala för påsen. Som på Fnac, där kostar påsen och det är ändå en bok/musik/kamera/data/m.m-affär!
 
28. Lärarna kan ibland vara riktigt elaka.

29. Hundar är förbjudna på spårvagnen. Detta på grund av att de hemlösa (vilket är ganska många) äger hundar och om hundarna var tillåtna på spårvagnen så skulle de åka den hela nätterna, för att ha någonstans att sova och vara på. Detta enligt min franskalärare.

Andra oktober

Jag åkte till Île de Versailles i eftermiddags, köpte enkel picknick på Carrefour bestående av plommon, coca cola light, ost och kex. Jag tog spårvagnen till Bretagne och bytte sedan och hoppade av vid Île de Versailles. Så himla mysig plats och jag satt på en brygga och läste Alex Schulmans bok. Jag tog spårvagnen till Universitetet, bytte till en buss och åkte ett tag innan jag tog en tio minuters promenad hem. Jag hämtade N och vi var hemma en kort stund innan vi gick till parken. Eller ja, han cyklade och jag sprang efter. Ordentligt joggingpass haha! Vi var där och det var verkligen jätteroligt. Vi pratar hela tiden, om allt möjligt. Så roligt att han har stort ordförråd så att man kan konversera. Runt klockan sex så cyklade vi hemåt och han tog sitt bad. 19.15 kom mamman hem och vi åt middag. Jag skulle egentligen ha träffat Rike och Johanna men vi ställde in det. Istället såg jag lite på TV här hemma och har nu precis avslutat en timmes skype med fina Bea.

"Picknick".
Längs hela Erdre-floden ligger massor av båtar varav stor del husbåtar.
Île de Versailles i mitten av floden.
Här satt jag och läste och tittade ut över denna utsikt. Hur fint?!

Tisdag

Jag vaknade klockan åtta och fixade mig iordning snabbt innan jag gick ned. Mamman åkte sedan till jobbet och jag var själv med N. Runt 8.30 gick vi till skolan, efter en hel del övertalning från min sida då han inte ville gå dit. På vägen dit gick allt bra, han pratade massor om skolan och så. Jag gick sedan hem och åt frukost och kollade utbildningar på datorn. Runt klockan tio tog jag spårvagnen till norra delarna av Nantes, där min franskakurs är, för att kolla in hypermarchéen Intermarché. Det var 5 minuters promenad från spårvagnen och man kan säga att det låg i förorten, utkanten av Nantes.
Jag blev väldigt överraskad hur affären såg ut. När jag var i Bordeaux i våras handlade vi mycket där och det var jättefräscht. Detta var motsatsen. Gammalt på utsidan och halva affären var avspärrad inuti på grund av ombyggnad. Gissar att de försöker fräscha upp affären. Men utbudet och priserna är mycket bra! Uppdraget var att handla saker till att baka kanelbullar på fredag. Kanelbullens dag i Sverige är på torsdag men jag har mer tid på fredagar så det bli bullbak då! Familjen vet inget, det får bli en överraskning! Bara att hitta alla ingredienser tog en evighet. Mjölk lånar jag från familjen, likaså ägg och smör köper jag på fredag. Mission impossible var att hitta en brödkavel så jag ska leta i Nantes nu i eftermiddag. Kalaset gick på 4,85 euro totalt!
Jag tog spårvagnen hem, gick och hämtade N och lagade lunch. Ris, kokt torsk och ärtor fick det bli. Dock inte så uppskattat av N. För 20 minuter sedan lämnade jag honom i skolan igen och nu är jag hemma. Ska strax ut på stan! Det var mulet och 18 grader i förmiddags, nu sol och runt 24 grader!

Detta blev det! Får se hur man räknar om torrjäst mot färsk jäst, någon som vet? Annars kollar jag med min vän Google.Området.
Haha förstår ni vad jag menar med sliten mataffär??
Allt socker som fanns, helt GALET.

Försäkring

Eftersom jag åker som Au Pair privat (utan organisation) så fick jag fixa med försäkring och sådant själv. Det blev sista veckan som jag gjorde det och det var väldigt enkelt.
Jag ringde till försäkringsbolaget som jag är tecknad i hemma, alltså hemförsäkringen. Vi har Länsförsäkringar och för dem förklarade jag läget, att jag under 10 månader ska vara Au Pair i Frankrike och undrar hur jag gör med försäkring. Det Europeiska sjukförsäkringskortet ska man ha. Med det får man samma vård som invånarna i landet. Man beställer det här från Försäkringskassan och det tar max 10 dagar att få kortet och det är giltigt i 3 år.
Men det kortet täcker endast om man är sjuk, som om att gå till läkaren för att man är sjuk.
Om jag skulle bli rånad (peppar peppar) så gäller ingen försäkring. Länsförsäkringar tipsade mig om detta då. Det är en försäkring för tillfällig utlandsvistelse. I 60 dagar tror jag, gäller hemförsäkringen men efter det så gäller denna försäkring för mig. Den kostar 600 kronor för mig mellan augusti till sista december. Den ska också vara betald innan avfärd. När jag kommer hem i jul ska jag ta beslutet om jag vill ha försäkring för de nästkommande månaderna också och isåfall ordna det innan avfärd. Då får jag också 60 nya dagar och på så sätt ett billigare pris. Den här försäkringen täcker det mesta, endast skador som man får men för livet för täcks inte, men man kan utöka försäkringen så att det är inkluderat.
Min värdfamilj har även tecknat en försäkring för mig, men det kändes lite riskfyllt att ha en försäkring som jag inte förstod vad den innebar och allt sånt så jag är dubbelförsäkrad nu. I december får jag se hur jag gör. Tror den försäkringen de har tecknat kostade runt 250 euro för 10 månader. Om någon vill kan jag kolla upp namnet på den.

Mitt tips är att ringa försäkringsbolaget som man har i Sverige och förklara läget, det är nog det smidigaste och det billigaste. De kan kanske ordna något också. Värt ett försök iallafall! Ni som är Au Pairer nu, hur har ni gjort det med försäkring?

Måndag, första oktober

Jag vaknade runt fem och sedan runt halv nio. Tänkte gå upp men sen hörde jag hela värdfamiljen åka så jag låg kvar i sängen och sov till klockan tio. Fick ganska bråttom då och fixade mig snabbt och struntade i frukosten. Tog spårvagnen en hållplats och sedan direktbuss dit Rike bor. Första gången jag var vid området där hon bor i och i hennes hus, riktigt fint! Vi tog sedan bussen till stan och stannade till på H&M där jag köpte ett nytt mobilskal och strumpor, lagom kul att spendera pengar på det... Hittade så mycket snyggt!
Vi gick sedan till Madame Blå, det skandinaviska caféet/restauranten där vi åt lunch. Blev lax med norsk sås, potatis och sallad. Typiskt svenskt och sååå gott! En kladdkaka med grädde till efterrätt. Riktigt gott för 13 euro med dryck. Vi gick sedan därifrån och tog spårvagnen till franskakursen. På vägen dit hoppade vi av hos mig, hämtade mina franskaböcker och för en gång skull var pappan hemma på dagen. Vi hade sedan två timmar franska, fick tillbaka ännu en läxa med betyget B1+++. Hatar plus.
Jag åkte hem sen, hämtade N och vi var hemma under eftermiddagen och konstruerade tåg och byggde massor. Mamman kom hem runt 19.30 och pappan har nu åkt iväg på jobbresa igen, kommer hem på torsdagkväll. Vi åt middag och vi pratade massor. Jag berättade om det som hände i mataffären i lördags och hon var så himla förstående och lätt att prata med om det! Kändes så himla bra än en gång.
Nu ska jag straxt sova, ska lämna N i skolan imorgon bitti eftersom pappan inte är hemma. Så alarm på 8.00 vilket är tidigt för mig eftersom jag annars kan gå upp när jag vill, brukar bli runt 9.