Jeudi - une journée à Paris

Jag vaknade vid 8.30, hörde att N redan var vaken och nere med sina morföräldrar. Jag fixade mig i ordning, duschade och gick ned vid nio och då hade mormodern redan åkt till sitt jobb. Jag åt frukost, gick sedan till N och morfadern som såg på tv och så gick N och jag upp, han klädde på sig och vi gjorde oss klara för avfärd.
10.30 åkte vi hemifrån för att åka till Cité nationale de l'histoire de l'immigration (museum om invandring). Det har tidigare varit ett museum om kolonier men då Frankrike inte har några riktiga kolonier kvar så har det blivit museum om invandring istället. Sådär, dagens historialektion klar. Byggnaden är jättevacker och även inuti. På undervåningen är det gamla akvariumet kvar och det var det vi skulle besöka. Vi var framme vid 11.20 och utanför träffade vi N's farmor och farfar som jag aldrig träffat förut. De ni:ade mig och det känns så konstigt... "Hur trivs ni i Nantes?" "Längtar ni ofta hem?" Franskans politess alltså... Iallafall, vi gick in och gick runt vid akvariumet i drygt en och en halv timma. Det var rätt intressant faktiskt! Jag frågade N's morfar om jag kunde få stanna kvar i Paris under eftermiddagen då N ändå sover sin siesta. Han sa att det var inga problem och han gav mig två biljetter med metron och en med RER-tåget hem. Snällt!

När vi kollat klart gick vi fem till en pizzeria, "Pizza Cosi", där vi åt pizza - en Reine för mig. Vi pratade en del och de betalade för mig när jag var på toaletten med N, snällt igen :] Vi gick sedan och skiljdes åt vid 14.30, jag frågade morfadern när jag skulle åka hem och han sa "bara du är hemma innan 2 inatt, annars kommer du inte hem." Jag sa dock att jag skulle vara hemma till middagen. Jag tog sedan metron från Porte Dorée till Reuilly-Diderot där jag bytte linje och gick av vid St-Paul. Där strosade jag omkring ett bra tag, promenerade i Marais kvarteren som jag gillar så mycket. Jag hittade sedan det Svenska Institutet och funderade på att gå in och ta en svensk fika. Men när jag tittade på klockan upptäckte jag att den var strax efter 15 och jag planerade att börja dra mig hemåt runt 17-tiden. Och inte ville jag ägna tid åt en svensk fika när jag kunde ta vara på mina timmar i Paris, nej nej, så jag fortsatte min promenad i Marais. En svensk fika kan jag överleva utan.
Jag tog efter ett tag metron från Hôtel de Ville till Franklin Roosevelt där jag bytte linje och åkte till Trocadéro. Där gick jag av, gick till esplanaden och kollade ut över Eiffeltornet. Alltså hur vackert är det inte?! Jag promenerade där ett tag, bland alla försäljare som ska sälja små eiffeltorn och tog sedan tunnelbanan från Bir-Hakeim till Charles de Gualle Étoile (Triumfbågen) och började gå Champs-Élysées neråt. Jag gick in på H&M då jag läst att Swedish House Mafia ska släppa (har släppt) en kollektion
men hittade inget. Jag gick till McDonalds för att en coca cola light och sedan fortsatte jag. Blev till slut ett stopp på Starbucks vid 17.30-tiden. Jag tyckte mig höra svenskar men jag kunde inte identifiera det, alltså vad händer med mig?! Jag kan inte längre känna igen mitt eget språk. Efter ett bra tag hörde jag att de ena pratade norska och de andra danska, tror jag... Jag fortsatte sedan, tog metron vid Franklin Roosevelt till Havre Caumartin där jag bytte till RER E vid Gare Saint Lazare och åkte hemåt.

Det var ett problem när jag kom fram vid 18.15, jag förstod inte vilken biljett jag skulle köpa och inte fanns det någon att fråga... Så jag chansade på en biljett och gick utanför stationen och fann direkt min buss. Jag gick på och tryckte in biljetten i "maskinen". "Ej giltid" stod det... Bussen åkte så jag struntade i det och hoppades på att det inte skulle vara någon kontroll. Isåfall skulle jag bara köra "dum turist- förstår inte franska". Morfadern hade sagt andra rondellen, där skulle jag gå av, men jag kände igen mig sedan vi åkte med bil och det var kanske fjärde rondellen då. Jag gick av vid rätt station, gick i tio minuter och fann rätt väg hem. Alltså mitt lokalsinne är bäst. Deras hund var ute och skällde en himla massa så jag ringde på ringklockan utanför grinden så morfadern kom ut och öppnade åt mig. Vi pratade lite smått innan jag och N gick upp för att han skulle ta sitt bad. Klockan var 18.50 när jag kom hem. N badade utan problem och vi gick sedan ned igen. Vi åt middag vid 20.15, kokta morötter och stekt kycklingfilé innan mormodern kom hem vid 20.30. Vi pratade en del innan det var dags för N att sova vid 20.50. Han sa att han bara ville att jag skulle läsa för honom, ingen annan. Vi har kommit mycket närmare varandra den här veckan, han gillar mig mer (än tidigare) efter denna vecka känns det som :] Vi läste, jag och mormodern och vid 21.30 sa jag god natt. Jag har sedan dess bloggat och, ja det är det. Nu ska jag strax sova, imorgon åker vi hem till Nantes.

Lite iphone bilder, laddar upp mer hemma i Nantes! Faktiskt överraskad hur bra fransoserna kunde skriva mitt namn på Starbucks :))))))))))


Från Instagram

    

Från Instagram sedan 16 februari, heter mmmikaela där. Bilderna är klickbara.
sara rike jag under en natt i Nantes I mina planer för framtiden I C2C konsert I utanför Zenith där konserten var 

rike och jag
I konserten I snö i Paris I eiffeltornet idag I tycker fakiskt fransoserna på Starbucks lyckades stava mitt namn bra, hade förväntat mig "bsabbjkaskbfkakladnkfcmannkdkn"


Parler de tout et de rien

Jag fick en kommentar om hur bra min värdfamilj verkar (OCH ÄR) och om det är så att vi pratar franska hela tiden med varandra eller engelska ibland. Svaret är då att det hela tiden är franska, som exempel är mamman  inte särskilt bra på engelska enligt henne själv faktiskt och jag är ju där för att lära mig franska, inte engelska. I början var det rätt svårt, första dagen när jag kom dit - bara franska. Hjärnan gick på full fart men det är något jag lärt mig. Nu är det så självklart, så enkelt när jag kommer innanför dörren i huset i Nantes att prata franska. Likaså när jag är med N så blir det att direkt när jag öppnar munnen så kommer franskan. På andra plats kommer engelskan och sist svenska.
Jag tänker faktiskt på franska och engelska och drömmer likaså på de språken. Jag kan inte komma på när jag senast drömde på svenska, det måste varit i november? Jag stavar fel på svenska också, grammatiken min är så dålig. Jag vågar knappt skriva långar texter som jag annars gillar att göra, på grund av att jag ska bli rädd för mina stavfel :] Tänk er själva, att gå från ett liv där man pratar svenska 24/7 till ett liv där svenska är ovanligt, att endast prata det några timmar på Skype varje vecka - det är min vardag. När jag träffar Sara är oftast någon annan med så då kan jag inte prata svenska, så vi pratar knappt svenska med varandra. Jag har också börjat nu med att skriva "kom ihåg listor" på franska, det går automatiskt.
Nu blev detta inlägg längre än vad det var tänkt, men aja, slutsatsen är att ja, jag pratar endast franska med värdfamiljen och tipsar er att göra detsamma med språk om ni har den möjligheten!

Mobilblogg

Och gissa vad jag gör nu?


Mercredi

Jag vaknade vid 8.30, gick upp runt 9-tiden och N sov fortfarande. Jag sa hej då till mormodern som åkte till sitt jobb. Sedan hörde jag N sjunga och alltså var han vaken, när jag ätit upp gick jag upp till honom, sa god morgon och gick ned för att han skulle äta frukost. Han såg sedan en film med morfadern, Kirikou, och jag tog min dusch då och fixade mig. När filmen var slut så blev det påklädning och tandborstning för N, som vanligt då alltså. Vi åt sedan "steak haché" och kokta morötter till lunch.
Vi tog det lugnt sedan och vid 14-tiden tog vi bilen till "byns" centrum och gick till bion. Jag, morfadern och N såg filmen "Hotell Transylvanien", den var rolig och bra! Dubbad till franska då och inga problem att förstå. N sov inte sin siesta idag men han var ändå hur pigg som helst, som han alltid är då... Vi kom hem runt 16.30 och lekte då tills det blev tid för att N skulle bada, tvättade även håret utan problem. Mormodern kom hem och jag pratade en hel del med henne när hon lagade mat, om allt möjligt i en dryg timma. Bland annat om livet i Nantes, Frankrike och min första vecka vid kusten, då jag längtade hem och det var så tufft med allt... Vi åt sedan grönsakssoppa med alla möjliga grönsaker i. N pratade med sin mamma i telefon och jag berättade lite för henne om dagen. Hon sa att jag skulle fråga morfadern om jag kan få min eftermiddag ledig imorgon när vi ska till Paris centrum så det ska jag göra imorgon, vore super!
Jag gick sedan upp vid 20.30 med N för att natta honom, mitt i allt började han gråta och la sig på badrumsgolvet, jag tog upp han i min famn och tröstade honom. Knappt därefter slutade han och sa "se jag gråter inte". Jag frågade varför han grät och han sa att han saknade sin mamma. Jag sa till honom att jag var där och skulle inte lämna honom och han sken genast upp. Jag läste sagor för honom och morföräldrarna sa sedan god natt till honom innan jag sjöng för honom och sa god natt. 21.15 gick jag till mig. Sedan dess har jag bloggat och ja, det är det. Ska sova strax, god natt.


Igår tisdag - vivez pour aujourd'hui

Jag vaknade runt 8.20, hörde att N var nere med sin morfar så jag tog det lugnt, mornade (är det ens ett ord?) mig ett tag i sängen. Jag gick upp vid 9-tiden, sa hej då till mormodern som åkte till jobbet och åt frukost i lugn och ro. Jag gick sedan till N och morfadern som såg på barnfilm, N gick upp med mig, klädde på sig, borstade tänderna och så för att sedan gå ned igen. Förmiddagen gjorde vi inte så mycket, N var hungrig vid 12 så vi åt lunch, pasta med smörstekt torsk.
Ett tag senare så läste jag för N och han sov i två timmar, jag vilade på mitt rum och tog det lugnt. Jag väckte honom vid 16-tiden, vi gick ned till morfadern och jag och N lekte nere med hans bilar. Det blev sedan dags för N's bad och det gick som allt annat, utan problem! Vi gick sedan ned igen och åt middag med morfadern, åt soppor på rädisor som faktiskt var gott - gillar annars inte rädisor :] Jag gick upp för att natta N, tandborstning och så... Mormodern kom hem, sa god natt och sedan läste jag sagor för N och sa god natt. Vid 21.10 gick jag till mig och såg filmen "äta sova dö". Somnade runt 23.30

Igår måndag - arrivé à Paris

Jag vaknade runt 7.20, gick upp, duschade och fixade mig i ordning. Som tur var hade jag packat klart kvällen innan som min lilla resväska bar klar. Jag åt sedan frukost och bar sedan ner min resväska och åkte med föräldrarna och N till tågstationen, 10 minuter tog det. Klockan var 8.30 när vi var framme, vi gick till perrongen när perrongnumret kom upp och in på tåget. Föräldrarna sa hej då och lämnade sedan oss och gick ut på perrongen, de stod där och vinkade i en kvart ungefär. Klockan 9.00 avgick tåget och vi var på väg mot Paris!
Tågresan gick bra, vi läste, N lekte och tiden passerade riktigt fort. Klockan 11.25 var vi framme, lite problematiskt att gå av från tåget med min ena longchamp väska, två resväskor och N. Men det gick. Vi väntade en stund tills de flesta hade gått och sedan gick vi. Jag såg sedan N's morfar och vi sa hej, han tog en resväska och vi gick och mötte hans mormor och hon tog N i handen. Vi tog sedan metron från Montparnasse till Saint-Lazare där vi bytte till RER E. Vi åkte sedan hem till dem.
Jag gjorde mig lite hemmastadd i mitt rum, N lekte och mormodern åkte till sitt jobb. Vi åt sedan med morfadern, kött och potatismos. Jag gick sedan upp och nattade N för en siesta och han sov sedan. Jag vilade också en del, när N vaknat så lekte vi och var med morfadern. Det hade kommit en himla massa snö! Jag lät sedan N bada och han bytte om till pyjamas. Vi gick ner igen och han sa sedan att han saknade sina föräldrar och plötsligt började han gråta en massa, sprang mot mig, kastade sig upp i mitt knä och min famn och ville ha en kram och så grät han en massa...
Hans mamma ringde sedan och jag berättade att allt gått bra. Vi åt sedan, pestopasta, och mormodern kom hem. Jag borstade tänderna på N, läste sagor och nattade honom vid 21.00 när mormodern läste en sista saga. Jag sa god natt till dem och gick till mig, hade precis fått koden till wifi. Jag somnade runt 23.40


Hier, dimanche, un jour très calm

Igår söndag så blev det inte så mycket gjort. Jag vaknade runt tio-tiden, åt frukost, tog det lugnt, duschade och fixade mig i ordning. Jag åt sedan lunch med värdfamiljen, spagetti bolognese och skypade sedan med Sara i en och en halv timme. Klockan var sedan runt tre-tiden och jag kände att jag skulle behöva göra något av dagen… Tog ett tag sedan men vid 16.40 tog jag bussen till stan, gick till ”la tartinerie” för en varm choklad och satt där och läste svenska tidningar i en timme innan jag gick till turistbyrån för att ta lite flyers.
Jag strosade sedan omkring i centrum och 18.20 gick jag för att ta spårvagnen hem. Jag mötte då värdpappan där och vi småpratade lite… Vi kom hem tio minuter senare och jag pratade med föräldrarna ett bra tag om hur det skulle bli i Paris och så och mamman visade mig N’s packning. Jag gick sedan till mig, småpackade lite innan vi åt middag – torsk med kokta grönsaker. Jag gick sedan upp till mig och mamman visade mig hur jag kunde åka från morföräldrarnas hus till centrala Paris. Jag ringde sedan farmor på Skype i en halvtimme och sedan en timmes Skype med Clara, riktigt bra skype under dagen – uppskattades massa. Jag packade sedan vid elva och somnade runt midnatt.


Lördagen den 23 februari - concert de C2C

Okej… Lördagen! Länge sedan hehe… I alla fall, jag vaknade vid 8.30 efter att ha sovit i 10 timmar, klarvaken, somnade sedan om och vaknade vid 10. Jag gick upp och åt frukost, pratade lite med värdfamiljen innan de åkte iväg och jag gick till mig, duschade och fixade mig i ordning. Jag skrev till Rike på Whatsapp och hon skulle äta lunch med sin värdfamilj så jag gick till Carrefour City nära mig, köpte lite nödvändiga tråkiga saker och även franska Vogue på en ”presse”. Jag gick hem, gjorde mig i ordning och vid 15-tiden mötte jag Rike vid Place de Cirque. Vi tog spårvagnen mot  shoppingcentrumet Atlantis där vi var ett tag, gick till Leclerc där vi köpte lite inför kvällen och Rike köpte franska galettes då hon skulle till Tyskland för lite universitetstest under lovet här.
Vi gick sedan till Ikea för en väldigt enkel fika och sedan blev det kinamat. Jag åt ris och kyckling med ananas som var väldigt gott, 5,50euro! Hur billigt, typ 48 kronor?! Vi satt där ett tag innan vi gick mot konserthallen Zenith. Vår kompis Leemart som pluggar på universitet tog Saras biljett då hon åkte med sin värdfamilj tidigare än beräknat på ”semester”. Vi gick till Zenith vid 18.50 och redan då var det hur mycket folk som helst utanför!! Dörrarna öppnades vid 19.00 och som vanligt går det sakta i Frankrike… Det var utsålt, extrakonsert dagen efter och gruppen (C2C) kommer från Nantes. De kom hem nu efter en lång turné så det var inte konstigt. De är också väldigt väldigt populära i Frankrike, 4 DJ’s. Vi ställde oss i kön och ett tag efter kom Leemart dit.
Vi kom in och gick efter en stund till själva scenen. Vi hamnade inte så nära dock men ändå helt okej ståplatser! Det var något okej förband som spelade rockmusik och vi träffade sedan några av Leemarts kompisar, Alex rumskompis bland annat som vi pratade en del med. Sedan började C2C och herregud vad bra de är!!! Galet! Spelningen var verkligen asbra, dock för kort… Men så bra. Detta var alltså inomhus i en lokal men ändå rökte fransoserna haha. Vid 23.30 var det slut så vi gick och tog spårvagnen till ändhållplatsen som var en hållplats efter, tog sedan spårvagnen och var vid Commerce vid 00.30. Vi sa hej då och skildes åt där, jag tog bussen vid 00.35 hem och var hemma strax därefter. Så bra konsert verkligen…!

Middagen!
Min bästa tysk och jag.

Paris demain!

Imorgon åker jag och N till Paris för att hälsa på hans mormor och morfar nu när de har lov här. Vi stannar tills på fredag och är åter i Nantes runt 18-tiden på fredagkväll! Jag vet inte hur jag kommer att ha med internet där, annars hörs vi på fredag. Bisous!

Ce soir! C2C

Tidsinställt: 
Nu är jag och Rike på väg till konserten som vi ska på, biljetterna är bokade sedan i början av november! Sara skulle med också men hon har åkt till Schweiz för semester med sin värdfamilj... Tror det kommer bli très très bien!


Igår fredag - parler de tout et de rien

.Jag vaknade igår vid 8.15 av att pappan knackade på min dörr. Jag trodde först att jag drömde men sedan hörde jag honom säga "Mikaela" så jag tog på mig morgonrocken och gick väldigt nyvaket upp. Han sa att N hade feber och om det gick bra att jag var hemma, visst sa jag. Jag gick ned sedan och åt frukost, mamman hade åkt och N såg tv. Vid 9-tiden åkte pappan och N klädde på sig och såg sedan en film. Vi åt sedan lunch, tortellini med steak haché. Jag märkte att han var trött, väldigt trött. Han började till exempel gråta en massa när vi skulle hämta osten.
Han var också varm så jag gav honom "alvedon". Till slut bar jag upp honom, skrikandes och gråtandes, och la honom i hans säng och försökte läsa sagor. Jag ringde mamman sedan och sa att han var väldigt varm och att jag gett alvedon, hon sa att det var lugnt. Om han var varm två timmar senare skulle jag ge en annan febernedsättande. N fortsatte gråta och skrika att han inte var trött så efter några sagor gav jag honom en bok, sa att han kunde läsa den om han inte var trött och sedan gick jag till mig. 2 minuter senare sov han.
Han vaknade en timme senare, vid 14.40, grät då med och fortsatte göra det i en halv timme. Jag satte honom i mitt knä, försökte förklara att jag inte förstår vad han vill när han gråter och sedan satt han där i en halvtimme. Jag frågade vad han ville göra och sa inget. Till slut bad han om en film och let's go, han hade feber och var sjuk så varför inte. Vid 17.00 gav jag en ny dos alvedon då han fortfarande var varm. Pappan ringde och frågade om jag ville att han köpte hostmedicin till mig då jag hostar lite, nej tack sa jag. Jag ska hosta mycket för att jag ska ta hostmedicin... Han var hemma vid 17.05, tack och lov. Jag satt nere ett tag, pratade och så, och vid 17.45 gick jag till mig. Mamman kom hem vid 18.20 så jag sa hej till henne innan jag gick upp och skypade med mamma i 50 minuter, bra skype <3
Jag åt sedan middag med värdfamiljen, steak haché igen med rösti. N mådde mycket bättre! Jag gick sedan upp till mig, funderade på att gå ut men avbokade det med Rike då jag inte kände mig 100% bra. Jag gick sedan och la mig efter att ha sett filmen Carnage, somnade vid 22.15

# une question pour moi

Jag fick en fråga för några dagar sedan och tänkte svara på den i ett inlägg, ifall någon annan undrar.

Men du, vad är det för grejer som måste fixas? Typ internationellt körkort, kontantkort till mobilen, kontrakt, bankkort... Är det något mer?=)

Jag behövde inte skaffa något internationellt körkort då jag åkte till Frankrike som är medlem i EU, jag behöver inte heller köra bil här. Här är ett utdrag som jag hittade på motormännen;

"För resor i Norden eller inom EU krävs inte internationellt körkort. Däremot bör eller måste du ha det i de flesta länder utanför EU. Australien och Nya Zeeland kräver en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet är att skaffa ett internationellt körkort. I USA är internationellt körkort en stark rekommendation. Amerikansk polis är inte skyldig att känna till svenska körkort. Saknas internationellt körkort kan en poliskontroll ta lång tid. Gäller alla delstater, framförallt Florida."

Kontantkort till mobilen kan värdfamiljen stå för ibland, min gjorde det. Annars, ta med en mobil från Sverige som är upplåst, inte operatörslåst, och på plats köper (eller får du) ett sim-kort till någon av landets operatörer. Googla eller fråga värdfamiljem om det bästa! Jag använder Free här, det kostar 2 euro per månad som värdfamiljen betalar och med det får jag 2 timmar samtal till alla operatörer och obegränsade SMS. Så bra!

Jag råder er alla till 100% att skriva kontrakt med familjen! Det finns många olika, jag hittade ett på Aupair-world.net till exempel och så finns det även som "regeringen" i landet har. Min värdfamilj hittade det senare alternativet och det är det vi skrev på. I det står arbetstimmar per vecka, semester, lön osv. Skriv ett kontrakt så ni har allt på papper, ett "bevis". Ha även med uppsägningstiden på det kontraktet.

Bankkort då, jag funderade på att skaffa det i början men det kändes inte så nödvändigt. Jag får min lön i kontanter och hemma i Sverige har jag Handelsbanken så de tar inte ut ett öre i kostnad om jag tar ut pengar eller betalar med det här vilket är bra! Det är en smakfråga, dock krävs rätt mycket papper men men. Min kompis Rike har det och för henne gick det jätteenkelt att fixa ett bankkonto.

Jag lägger till att ordna så ni har en försäkring, antingen kollar ni med värdfamiljen hur de gör, om ni kan vara under deras hemförsäkring eller så skaffar ni er en egen. Jag har båda två, min värdfamilj ordnade en Au Pair-försäkring åt mig och så har jag en utlandsförsäkring från Länsförsäkringar, den är väldigt bra - täcker det mesta!

Det var nog det som jag kommer på nu, ska fundera om det är något annat. Har ni andra Au Pairer något att lägga till så kommentera :]

Igår torsdag - il fait froid en plein hiver

Igår vaknade jag vid 9.30, åt frukost, duschade och tog det lugnt. Jag fixade mig i ordning, kollade en del utbildningar och så och skickade några mejl om hösten. Jag hämtade sedan N i skolan, han åt varmkorv och pasta medan jag inte var hungrig. Jag lämnade honom sedan i skolan och tog spårvagnen till franskakursen. Vi gick genom en del med "passé simple" som endast avvänds i böcker, inte så nödvändigt att kunna... Jag fick tillbaka en text med B2 så det var väl bra.
Jag åkte med Rike och Sara med spårvagnen och hämtade N i skolan. Vi kom hem, lekte en massa, kurragömma och så innan han duschade. Föräldrarna kom hem vid 18.45, mamman promenerade hunden och vi åt sedan lax med massa grönsaker till. Jag gick upp till mig, såg lite av filmen Shame innan jag tog spårvagnen vid 21.30. N var så söt när jag skulle gå, vinkade så himla mycket från sitt rum.
Jag mötte Sara där, Rike var sen men alla barer vi brukar gå till var fulla så vi mötte Rike, letade och letade men hittade ingen bra. Så vi gick till den vanliga vid Commerce och precis när vi gick in så blev ett bord ledigt! Det var så kallt ute, så kyligt och fuktigt, 5 grader kanske? Vi satt där ett tag, pratade och skrattade innan vi sa hej då och jag tog spårvagnen hem vid 23.30. Sara ser jag inte förrän den 9 mars då deras sportlov är slut här i Nantes... Jag såg klart filmen och somnade runt 00.45


Fredagsmorgonen

Då var N sjuk och pappan väckte mig genom att knacka på min dörr, undra hur länge han stod där ;} alltså stannar jag hemma idag.


Igår, onsdag - le monde, je veux y visiter

Jag vaknade vid klockan åtta, hörde att N var vaken så jag klädde på mig och straxt därefter knackade mamman på min dörr och jag gick ned. Hon åkte sedan och jag och N åt frukost. Förmiddagen passerade problemfritt och vid 11.00 gick vi till spårvagnen och så åkte vi till sporten. Jag lämnade honom där och gick en stund längs floden Erdre, det var 15 grader och sol! Jag satt där i solen ett tag och gick sedan till sporten och hämtade N. Vi gick och tog spårvagnen och åkte hem.
Hemma värmde jag på kycklingklubbor och så kokade jag pasta till honom och stekte squash till mig medan jag pratade med pappa i en kvart i telefon. N somnade sedan vid 14.40 och då skrev Rike att hon hade ledig tid om vi kunde ses. Hon tog då en buss och vi träffades hos mig då N sov. Vi satt i vardagsrummet och drack Coca Cola Light och pratade och vid 16.40 åkte hon hem. N vaknade då också så vi lekte, läste och så innan jag tvättade håret för första gången på honom, fönade sedan håret på honom och sedan var det klart - utan problem! Pappan kom hem vid 18.30, gick ut med hunden och mamman var hemma vid 19.10. Vi åt stekta grönsaker med svamp och steak hachée. Jag gick upp till mig vid 20.30, fixade en te sedan och såg sedan filmen "Midnight in Paris" innan jag somnade vid midnatt.


Igår tisdag - Comprendre, c'est pardoner

Jag vaknade sent igår också, hade alarm på 8.45 men vaknade vid 10... Jag duschade, fixade mig, åt frukost, såg Top Model Sverige och hämtade sedan N i skolan. Han åt pasta och varmkorv men jag skippade lunchen då jag just ätit frukost. Jag lämnade honom sedan i skolan, gick hem och diskade och hängde upp mina två maskiner med tvätt på tork som jag tvättat under förmiddagen. Jag tog sedan spårvagnen till stan, gick av vid Bretagne och promenerade runt lite i centrum inann jag gick till Monoprix då de hade 2 för 1 på en del så det blev lite nödvändiga, tråkiga saker. Jag tog sedan bussen hem, gick en promenad med valpen bort dit Rike brukar gå av när hon tar bussen hem från franskakursen då hon varit där. Jag väntade i en kvart men hon gick aldrig av så jag ringde. Då var hon vid min hållplats, hon hade fått fritid så hon åkte in till stan istället, haha typiskt, så jag gick hem med hunden.
Jag hämtade N i skolan, vi gick hem, lekte, läste, spelade fotboll och sedan duschade han. Pappan hade åkt till Paris på jobb men mamman kom hem vid 18.45. Hon var rätt stressad och vi åt sedan kokoskyckling med ris, gott! Vi pratade en himla massa, jag berättade om mina planer efter Frankrike, vill ni höra? Jag erbjöd mig sedan att gå ut med hunden på promenad och hon blev så glad då. Hon sa att mina föräldrar får låna bilen när de kommer hit på besök om en månad och att hon kunde hämta dem och så. Att prata går så enkelt nu på franska, det är så roligt!
Jag gick ut med hunden i 45 minuter vid 20.30, gick till Tour de Bretagne och vände. När jag kom hem så skypade jag med Bea i 45 minuter innan jag surfade runt på Internet och läste bloggar för att sedan somna vid 00.30

Att packa för 10 månader

När jag kom hit till Frankrike hade jag två reväskor varav den ena vägde 23 kg och den andra 32 kg. Jag hade även en ryggsäck på 8 kg och en dataväska på 6 kg. Totalt blev det 69 kg... Jag åkte med Sas och där ingår en dataväska+ett handbagage på 8kg samt en resväska på 23kg. Jag betalade 450kr extra för att få en resväska på max 32kg med, 300kr kostade det om den max vägde 23kg. Rekommenderar er som har möjligheten att ha två resväskor!!! När ni läser om hur mycket packning jag hade så kan ni förstå att jag fick med mig mycket, mycket onödigt också. Samt när jag var hemma i julas så tog jag med några saker också, kanske 6 kg? Samt min lillebror hade med sig saker, 10 kg kanske när han var här i oktober. Men iallafall, jag visste att jag kunde ha två resväskor och därmed packade jag för det, jag valde inte bort mycket. Dock packade jag tre gånger, första gången valde jag fram allt jag ville ha med, andra gången valde jag bort lite och tredje gången valde jag bort det som gjorde att jag fick övervikt. Hemma i Sverige är min garderob tom.

Packlistan då:

Datorväska:

 • Dator
 • Dataladdare
 • Pass
 • Viktiga papper, såsom flygresa, tågresa
 • Plånbok
 • Iphoneladdare
 • Kamera (kompaktkamera)
 • Kameraladdare
 • Minneskort

Handbagage:

 • Mindre plånbok med lite pengar, bankkort och körkort
 • Ögonbindel (sån för att kunna sova när det är ljust
 • Bankomatdosa och inloggningskort till banken
 • Europeiska Sjukförsäkringskortet
 • CSN-papper
 • Hörlurar
 • Pocketbok

  + massa av sakerna nedan

Resväska:

 • Vänner och SATC-boxen samt Solsidan säsong 1
 • Skor
   - Joggingsskor
   - Easytone promenadskor
  - Converse (rosa, vita låga och höga, vinröda)
  - Träskor
  - Kilklackar
  - Gummistövlar
  - Klackar
  - Uggs
  - Kängor
 • Tavlor och bilder, digital fotoram
 • 10 böcker
 • Smink och liknande
 • Svenska tidningar
 • Svenskt godis
 • Fransk ordbok + fickordbok + Guide om Paris
 • Väskor
   3Tygväska
  Longchamp stor bag och en mindre
  Kuvertväska
 • Presenter till familjen, se här vad

Kläder

 • 3 jackor; en jeansjacka, en höstjacka och en vinterjacka
 • 6 tröjor, tjockare variant
 • 2 par harlemsbyxor
 • 6 par byxor
 • 16 linnen
 • 3 par träningsbyxor
 • 1 sport-BH
 • 8 tröjor
 • x antal trosor
 • 5 par shorts
 • 12 t-shirts
 • 6 klänningar
 • 5 skjortor
 • 4 blusar
 • 5 kjolar
 • 2 skärp
 • 2 piké
 • 2 hoodar
 • 2 träningströjor
 • 1 par tights
 • 6 BH:ar
 • 4 sjalar
 • 3 halsdukar
 • 1 bikini
 • 7 sovtröjor
 • 3 par sovbyxor
 • 26 par strumpor
 • 9 koftor


  Jag tror då detta är 95% av allt, en del är inte uppskrivet. + att jag köpte min systemkamera i efterhand. Mitt tips är att börja packa i tid, jag började två dagar innan... Och verkligen inte ta med för mycket, jag hade med mycket onödigt som sagt...  Ta med saker som påminner om hemma från rummet i Sverige, bilder, fotoalbum och liknande på familjen och vänner. Ta inte med schampoo och sånt, det kan man köpa här!

Packlistan!

Jag har hittat min packlista som jag hade när jag skulle åka till Frankrike i augusti, är det något ni vill att jag lägger upp?

Igår måndag - mais oui biensûr

Jag vaknade vid 10-tiden, duschade fixade mig och åt frukost i lugn och ro. Vid 12-tiden började jag göra mig i ordning för att åka till stan. Rike var hemma med sjuka barn och Sara väntade på internetrepartören så vi möttes inte upp innan franskakursen som vi annars gör.
När jag höll på att göra mig klar att gå så ringde pappan och frågade om jag var hemma och jag sa ja. Han sa då att han glömt N's sovfilt hemma så han undrade om jag kunde lämna den i skolan. Jag sa ja och åt då lite sallad till lunch. Mamman kom sedan hem, vid 12.50, var väldigt stressad och sa inte så mycket. Det kom sedan en man som skulle bevilja bygglov på deras eventuella utbyggnad. Jag gick upp till mig och vid 13.20 gick jag till N's skola för att lämna hans dodo. Läraren sa då att han redan sov... Så jag lämnade i "onödan", aja. Jag åkte till franskakursen, vi pratade om stereotyper och vi berättade om den typiska fransosen; basker, randig tröja, baguette, vin, cykeln och kanske en cigarett. Även om den andra stereotyper, den svenska var att alla är blonda.

Jag gick med Sara till spårvagnen och jag hämtade sedan N. Det var fint väder igen, 15 grader och sol! Vi var hemma, lekte, läste och så. Han duschade tidigare än vanligt och pappan kom hem vid 18.25. Mamman var hemma vid 18.45 och vi åt när pappan var hemma från promenaden med valpen. Vi åt stekt squash och kycklingklubbor. Vi pratade en hel del om helgen, de hade varit i Pornic i söndags och jag berättade om "Les miserables" och vår promenad i Vertou. Mamman sa sedan när N frågade om efterrätt, att man frågar gästerna först (alltså jag) och pappan sa då att jag var inte gäst, jag var en del av familjen........ :]
Vi åt en kaka som mamman gjort till efterrätt, med apelsinjuicedränkta kex med chokladmousse emellan. Jag gick upp till mig vid 20.30, såg Melodifestivalen och bloggade. Somnade runt 00.30


PARIS!

I lördagskväll berättade värdfamiljen att jag åker till Paris nu på måndag 25/2 med N! Det är nämligen sportlov för dem i två veckor. Vi stannar i fem dagar, till fredagen den 1/3. Det är bara N och jag som åker, vi ska hälsa på hans mormor och morfar.


Bildbomb - Igår söndag, ayez jamais peur

Jag vaknade redan vid nio, efter knappt tre timmars sömn... Värdfamiljen höll nämligen på att möblera om i N's rum som är precis bredvid mitt... Jag somnade om och vaknade vid tio igen och gick sedan upp, inte allt för trött! Jag åt frukost, gick sedan upp till mig och för första gången sedan jag flyttade hit så stängde jag min dörr - den är annars alltid öppen när jag är hemma, inte mycket men 20 centimeter kanske? Jag stängde dörren och sov i en halvtimme. Det var så fint väder ute, igen! Jag skrev till Sara och Rike på facebook och vi bestämde oss för att ses. Vi planerade att ta en buss men sedan svarade inte Rike på facebook på ett tag så vi missade bussen då hon åt lunch, aja. Pappan här frågade om jag ville äta lunch med dem vid 13-tiden men jag sa att jag inte var hungrig. Jag bestämde med Rike sedan för att ses vid St Nicolas runt 13.50 så jag tog bussen dit.
Vi gick runt, gick till Place Royale och sedan till bion för att se om det fanns någon film senare att se. Efter det gick vi till Commerce och tog spårvagnen söderut, vid 14.20, väntade på en buss vid "8 Mai" och vi mötte sedan Sara på bussen. Vi gick av vid Vertou och det var så fint väder verkligen. Vi promenerade längs floden Sèvre och meningen var att vi skulle vända efter ett tag men vi fortsatte och fortsatte. Vi såg en ödla där! Så mycket folk var där och gick längs promenadvägen, riktigt fint. Vi mötte även några jägare som var ute och jagade, bara så där... När vi gått ett tag och tänkte vända så var det lika långt att gå till Sara som att gå tillbaka så vi promenerade hem till Sara, totalt gick vi i två timmar, 9 kilometer blev det.
Vi sa hej till Saras värdfamilj och hämtade hennes cykel och gick sedan till Busway, en sorts buss. Vi tog den tillbaka till Commerce och bestämde oss för att äta middag, klockan var 17.30. Det blev galettes på ett crêperiet La blanche Hermine. Vi satt där ett tag innan vi gick till McDonalds haha för kaffe. Det var en man som satt och tände eld på sitt huvud så vi sa till en vakt, scary... Vi gick sedan till bion, hade köpt biljetter innan, och där träffade vi Alex, Leemart, Kerrey och en annan tjej! Haha roligt, de skulle se samma film som oss så vi tog sällskap dit. Vi såg "Les Miserables" och jag lyckades somna en gång under filmen.... Så trött och slut... Men filmen var för lång, nästan tre timmar, enbart sång- visst det är en musikal men inte ett enda ord! Dock var de jätteduktiga. Filmen började 20.30 och jag tog spårvagnen vid 23.30. Kom hem och somnade rätt fort.

På bussen.
20 grader!!! Okej det var i solen men jag såg en i skuggan och då var det 15 grader, älskar vädret här.
Överallt är uteserveringarna framme.
Place Royale.
Jag, Sara och Rike i Vertou, vid Sèvre'n.
Så fint!
Haha Rike hälsar på geten.
Tyckte synd om hästen :(
Min galette; sallad, bacon, potatis, tomat och ost.Haha vi skrattade lite åt Rikes galette, med endast ett ägg :]

Lördag - la vie passe vite quand on s'amuse

Jag vaknade vid 10 av mitt alarm, låg kvar i sängen i en kvart innan jag gick upp. Det var bara pappan och N hemma då mamman var iväg med valpen på valpskola. Jag sa hej och åt frukost och jag frågade även pappan om min lön, jag fick nämligen bara för två veckor i början av februari... Han sa att han hade tänkt fel och skulle ge mig senare under dagen. Jag gick sedan upp till mig och tog det lugnt, såg dokumentären "Livet efter Utøja" och tänkte på hur plötsligt livet kan ta slut... Jag whatsappade med Rike och bestämde för att ses snart. Pappan frågade om jag kunde se efter N när de var kom hem från att ha varit vid parken och cyklat, han skulle ta ut min lön. Inga problem, N var nere och jag kunde vara på mitt rum. Jag fick sedan lönen och sedan kom mamman hem. Jag åkte med spårvagnen till Commerce och träffade Rike och Sara vid 13.15 vid Place Royale. Vi tog sedan spårvagnen linje 2 och gick av vid en av universitets stationer, Morrhonnerie Petit-Port. Där började vi med våran promenad, längs en liten å tills att vi kom till floden Erdre. Vi gick en bit och satte oss sedan på en bänk, längs vattnet och åt våra lunch. Vi satt där ett bra tag, det var så fint väder verkligen och 15 grader! Vi fortsatte sedan längs floden och när vi kom till Joneliere och där motorvägen passerar så tog vi bussen som passerar där jag bor till Commerce. Vi gick av vid St Nicolas, sa hej då och då var klockan 16 så jag fortsatte ett tag på stan. Jag gick till Fnac och köpte boken om Zlatan på franska, fortsatte till Passage de Pommeray där jag gick i några butiker och sedan till H&M och Zara. Jag gick sedan för att ta spårvagnen hem, klockan var 17.30 då men gick av vid Carrefour City nära mig då jag fick cravings på Coca Cola Light.
Jag kom hem vid 18.00 och ingen var hemma. Pappan kom sedan hem och han gick direkt ut med hunden på promenad. Jag duschade och fixade mig lite och han kom sedan hem. Mamman och N var hemma vid 19.20 och de frågade om jag skulle äta med dem och jag sa ja. Vi åt sedan torsk med ris. Jag skypade sedan med familjen hemma i 30 minuter innan jag gjorde mig i ordning och vid 22 mötte jag Rike och Sara vid Commerce. Rätt roligt för att när jag skulle till badrummet vid 21.30 så var det redan mörkt nere och föräldrarna hade gått upp till sig. Så jag fick smyga ner redan då haha :] Iallafall, vi möttes vid Commerce och gick till Lieu Unique där vi träffade Alex (Usa), Leemart (Irak) och en annan kille från Mexico. Denise (Mexico), Daniela (Guatemala) och några till kom sedan men de gick efter ett tag. Vi pratade och drack vin innan jag, Sara och Rike gick till en fotoautomat för att ta kort. Så himla roligt, vi tog tre stycken och det kostade 2 euro var.

Vi gick efter ett tag mot Bouffay, funderade på vilken klubb vi skulle till och det slutade att vi tog spårvagnen vid Commerce till île de Nantes där vi gick till området där elefanten var. Där var det så himla random, så mycket folk och en bil i mitten som spelade musik. Vi gick dit och dansade längs där bilen körde, så himla roligt. När det var slut så lärde jag och Sara dem och några andra "Små grodorna" och dansen haha. Vi stannade där ett tag innan vi gick tillbaka mot centrum. Det slutade med att jag och Sara och killen från Mexico spelade fotboll med en coca cola plast flaska, "kom igen Zlatan!" ropade vi hahaah. Jag, Sara, Rike och Leemart gick sedan till Le Marlowe, klockan var runt 2.30 och där träffade vi Kensie (Usa) och Leemarts syster. Vi dansade där en massa, DJ'n var väldigt bra faktiskt, han spelade Swedish House Mafia och Avicii bland annat! Klockan 4.55 gick jag, Rike och Kensie och tog nattbussen hem. Jag var hemma 5.30 och somnade en kvart där efter. Så rolig kväll som alltid!

I början av promenaden.
Rike och Sara!Det var ungefär så här; "åh vilka fina skyltar! ALLTSÅ NEJ VÄNTA, VAD FAN ÄR DET?! ETT HAKKORS?!" 
Den lilla båten som korsar floden har en fransk flagga, sååååklart.
Det här var riktigt random, det moderna universitetet till vänster och ett slott till höger.
Åh fina Nantes <3
Ankan och älgen.
Vid Joneliere.Zlatan-boken :]

Fredag - ce qu'on aime à faire, on fait beaucoup

tänker börja en ny sak, jag skriver något, n'importe quoi, i rupbriken på franska.... :}

Jag sov tio timmar inatt igen, vaknade vid 10.15 och mådde så mycket bättre. Jag duschade, fixade mig och skippade frukosten. Tog sedan det lugnt innan jag hämtade N, vi åt steak haché - svårt att hitta rätt ord för vad det är, hjälp mig? Men så här se de ut, klicka på denna länk! Till det åt vi rösti med stekta grönsaker. Allt gick finfint med N och jag lämnade honom sedan, gick för att ta spårvagnen till franskakursen. Det var så fint väder idag, 17 grader och sol!! Jag hade franska idag då jag var tvungen att vara hemma med N förra torsdagen. På vägen till spårvagnen när det var slut pratade jag en del med Maggie och det är helt sjukt hur dyrt det är att plugga i England (där hon bor annars) runt 90 000 kronor för ett år!! Scheise.
Jag hämtade N, önskade "bon week-end" till läraren, och gick hem. Vi läste några sagor och spelade fotboll bland annat. När han skulle duscha så var det fotfarande lek enligt honom och vid 18.15 kom föräldrarna hem. Mamman sa att han skulle duscha ändå men hon gjorde det, dock visade hon hur jag ska tvätta håret på honom. Vi hade en liten apertif innan mamman lagade mat när pappan promenerade hunden. De gick vid 19.40 för att träffa några kompisar och jag och N åt fiskpinnar av torsk med squash och potatis puré samt en hel avokado till. Tredje kvällen denna vecka då jag var barnvakt och första gången på ett tag sedan jag var hemma en fredagskväll. N fick se lite tv när jag diskade och sedan var det i säng. Jag läste i en halvtimme för honom innan vi sjöng lite och vid 21.00 sa jag god natt till honom. Jag skypade sedan med bror och lite med mamma, om allt och inget. Bror hade svårt att välja kurser till individuellt val - känns så länge sedan jag gjorde det! Och jag pratade allmänt om vad jag vill göra efter året i Frankrike, har så mycket men vet inte vad/vilket........
Nu ska jag se lite av filmen Snabba Cash 2 som jag började se efter skype-samtalet. God natt!

6 månader!

Idag är det exakt ett halv år sedan jag lämnade Sverige den 15 augusti 2012, ett halvår sedan jag flyttade till Frankrike! Hur ska detta firas?


Igår torsdag - alla hjärtans dag

Jag vaknade vid 10.00, kände att jag mådde betydligt bättre än dagen innan, halsontet var nästan borta - bara förkylning kvar. Jag tog det lugnt hela morgonen, åt frukost och duschade samt fixade mig för att sedan hämta N i skolan. Han åt varmkorv och puré och jag åt torsk med puréen. Jag lämnade honom sedan i skolan och gick till franskakursen. När jag gått av spårvagnen så missade jag en skylt där det stod att fotgängare skulle gå på andra sidan då det var ombyggnad där. Det slutade med att de tutade med sina maskiner och skrek efter mig att byta sida. Vi hade franska i två timmar och jag åkte sedan med Rike och Sara hem. Det var så varmt ute, 15 grader och sol!

Jag hämtade N, han var väldigt hes. Vi lekte hemma under eftermiddagen och han duschade bra. Pappan kom hem vid 18.40, mamman vid 19.10. Vi åt citronmarinerad kyckling sedan med avokado och grönsaker. Jag gick upp till mig vid 20.30, såg sista avsnittet av Les Revenants och sedan "Maria och Mindy - best friends forever". Jag somnade sedan runt midnatt.


Hemresan 19/6-26/6

När jag åker hem till Sverige i juni så kommer min familj åka ned till Nantes med bil och så kommer vi att bila upp mot Sverige och hem till Gotland. Detta är då vår preliminära resrutt!


Visa större karta

Igår onsdag

Igår var det onsdag vilket som alltid innebär en heldag hemma. Dock var det min sjätte dag hemma eftersom N först varit sjuk och när han sedan var frisk så blev läraren sjuk så då var han också hemma, här verkar inte vikarier existera?!
Jag vaknade vid 8.00, 8.30 hörde jag att N vaknade och grät men pappan var fortfarande hemma så han gick till honom. Jag gick sedan och sa hej men N stannade på sitt rum medan jag åt frukost nere. N gick sedan ned och vid 9.15 åkte pappan till sitt jobb. Morgonen bestod av påklädning och tandborstning som gick väldigt bra. Vi lekte sedan innan vi vid 11.00 gick mot spårvagnen och åkte till sporten. Jag lämnade honom där vid 11.40 och gick en promenad, 12 grader ute. Jag var tillbaka vid 12.20, var där en stund och åkte sedan hem med honom. Vi åt ravioli med skinka till lunch och från 14.20 sov han.
Jag vilade själv en stund och 15.45 vaknade han, valpen hade gått in i hans rum... Han såg en barnfilm och pappan var sedan hemma vid 17.40. Han läste för N och jag började känna mig allt sämre. Jag vaknade med halsont och ingen röst. Under dagen hade min näsa börjat rinna en himla massa... Pappan gick ut med hunden och N gjorde samma kris som dagen innan med duschen. Efter ett tag löste det sig och pappan gick iväg.
Mamman kom hem vid 18.30, byrån som de hade beställt åt N hade kommit så de monterade den. Jag gick till mitt rum, snorade, nös och mådde väldigt dåligt... Pappan sa att han kunde ta hand om N om jag ville till doktorn eftersom enligt dem så behövde jag mediciner för att bota en förkylning. Detta land... Jag sa att det var lugnt, det är bara en förkylning... Här botar man förkylningar med Alvedon, hur sjukt?! Jag stannade lite på mitt rum innan jag gick ned, jag ville mest gå och sova och klockan var då ändå bara 19.30... Mamman gav mig några essentiella oljor som ska bota förkylningen... Föräldrarna åkte vid 19.50 på middag, N började gråta men jag var bestämd och vi åt sedan middag - biff typ med puré. Jag la honom i säng vid 20.40 och en halv timme senare så sa jag god natt efter några sagor och sånger. Jag gick till mig och såg den franska serien Les Revenants. N hade somnat direkt. Föräldrarna kom hem vid 23.40 och då gick jag direkt och la mig.


Semlorna!

De blev rätt så okej faktiskt, första gången jag gjorde semlor och med torrjäst istället för färsk jäst samt franska ingredienser.Utbakande av degen. H och N gjorde det riktigt bra!

Första plåten lyckades vi bränna...

Semlorna! Första gången vi gjorde semlor. Om vispgrädden hade varit vanlig grädde hade de blivit så mycket bättre! Här är grädden på väg att smälta...


Igår tisdag 12/2 - mardi gras och fettisdagen

Jag vaknade vid åtta, hörde att föräldrarna åkte till jobben och att N sov. Hans lärare var sjuk så han var hemma hela dagen... När han vaknat åt vi frukost, påklädning och tandborstning. Lite tjat men annars utan problem. Jag bestämde med Sara att vi skulle ses och att de skulle komma hem till oss. Hennes H är nämligen också tre år, precis som N. Jag och N tog spårvagnen till det större Carrefour, en hållplats från oss. Det var första gången jag var där sedan detta hände och det var i september... Jag har inte varit där sedan dess för att det har känts obehagligt. När vi gick mellan gångarna i mataffären hade jag en obehaglig känsla, kändes som han skulle stå där...
Vi hittade allting till semlorna och åkte sedan hem. N var så himla snäll. Vi var hemma 10.40 och tio minuter kom H och Sara! Hon (H) var väldigt lik N, de började prata direkt och lekte en himla massa. Jättekul för vi lät dem leka på hans rum medan vi gjorde degen till semlorna. Dock var det leksaker över HELA golvet sedan but whatever :] Vi gjorde lunch medan degen jäste och N åt sedan varmkorv och pasta med kokta morötter. De fortsatte leka och sedan gjorde vi semlorna, rullade de till bollar vilket de tyckte var jätteroligt! Vi la dem sedan skavfötters i N's säng som mamman hade sagt att vi kunde göra. Sara och jag kollade på lite av Melodifestivalen så länge. De sov inte men vilade en timme. Sara och H åkte sedan vid 16.15 efter en rolig dag!
N såg klart på "Niko - le petit renne"-filmen och sedan kom pappan hem vid 18.00. Han gick ut på promenad med valpen när N skulle duscha. Jag försökte få honom att duscha men han vägrade så under hela pappans promenad var det tjat, skrik och gråt. När pappan kom hem så duschade han snällt... Mamman kom hem vid 18.40, pappan åkte iväg på sport och vi åt rostbiff och "pommes dophines". Vi åt semlor till efterrätt och jag sa att jag hade misslyckats med dem eftersom spraygrädden jag använt hade smält på dem... Mamman sa att de var "maffigt" men sa inget mer så antar att det inte var hennes grej. Det är förresten "mardi gras" (fettisdagen) samtidigt här i Frankrike, de äter dock crêpes...
Jag fixade mig i ordning och sa god natt till mamman och N och gick mot spårvagnen. Mötte pappan och hans "sportkompis" utanför, förra tisdagen kom kompisen förbi och stannade och pratade, likaså idag, att jag gick ut - haha han måste tro att det är det enda jag gör (halvsant). Han sa då "have a nice evening" med stark fransk brytning och jag svarade "merci et bonne soirée". Jag tog spårvagnen och mötte Rike och Sara vid Commerce vid 21.15, vi passerade några barer men slutade vid Delirum där det blev hallon- och jordgubbsöl. Vi pratade en himla massa och 22.45 tog jag spårvagnen hem, började känna mig sjuk - förkyld och hes... Inte konstigt då N hade influensa... Jag kom hem och somnade nästan direkt.

Igår måndag den 11 februari

Jag vaknade vid 8.40, kollade på mobilen lite och vid 8.50 hörde jag pappan komma hem... Jag hörde honom då prata med N. Alltså snälla nej tänkte jag... Jag orkade inte vara hemma en hel dag, missa franskakursen igen... Pappan knackade på min dörr, jag tog på morgonrocken och öppnade dörren. Han berättade att läraren var sjuk så om det var okej att jag var hemma med N. Vad ska man säga? Jag frågade om franskakursen och han sa att han skulle komma hem runt 13-tiden så jag kunde gå på franskan, så snällt! Han åkte sedan och jag klädde på mig. N var klar så han såg "Niko le petit renne" när jag gick ned och åt frukost. Vi lekte lite när filmen var klar och sedan var det dags för lunch. Han åt pasta och varmkorv och jag stekt squash med korven. Pappan kom sedan hem när jag diskade, vid 13.00, så jag pratade en del med honom innan jag gick till franskakursen. Han frågade varför jag inte gjort semlor med Sara och jag sa att jag hade avbokat det då jag trodde att det var bättre om N inte var hemma då... Att han skulle känna sig obekväm, pappan sa då "nej men inte alls!" Jag tog spårvagnen med Sara och träffade Rike på franskan. Vi hade en vikarie och hon var rätt otrevlig. Hon sa att de nordiska länderna som Sverige är så långt före i utvecklingen att de inte ens kan jämföras med de andra.
Jag åkte hem och pappan var hemma. Jag frågade om N fortfarande sov och han sa ja. Jag gick upp till mig, såg klart på filmen Cockpit och när N vaknat och pappan var nere med honom så gick jag ned. De gick till Mediateket så jag behövde inte jobba eftersom jag jobbade förmiddagen. Pappan bad mig promenera hunden och jag sa ja. Behövde en promenad. Jag passerade spårvagnsstationen och fortsatte, det vräkte verkligen ned och de som passerade verkade tycka synd om hunden... Vadå man måste ju promenera en hund fastän det regnar. En kvinna stannade och sa stackars hund som måste gå när det regnar...
Jag kom hem vid 18,00 och mamman var hemma 18.30. Jag berättade om dagen och vid 18.45 var pappan och N hemma. De åkte vid 19.45 iväg på teater så N och jag åt själva. Vi åt lax och kokta morötter. Jag gick upp sedan och la honom, vi läste sagor och sjöng och vid 21.00 sa jag god natt till honom. Jag var sedan barnvakt till det att föräldrarna kom hem vid 23.30. Jag frågade då mamman om jag skulle jobba hela tisdagen och hon sa ja... Vi satt sedan i mitt rum och letade efter saker att göra mer N under dagen. Sara hade frågat om jag ville åka till simhallen med henne och hennes H. N har ju varit sjuk så det var ingen bra idé... Vi kom sedan vid midnatt överens om att Sara och H skulle komma hit, leka, baka och så. Jag somnade runt 00.30


Dagens mission.


Söndag - en riktig slappardag

Jag vaknade vid 9.00 först av skrik i huset, somnade snabbt om och vaknade 10.00 igen och kunde inte somna om. Fyra och en halv timmes sömn... Jag gick upp vid elva, åt frukost. Jag gjorde havregrynsgröt :] jag gick sedan upp till mig, tog det lugnt, såg melodifestivalen och duschade sedan. Jag fixade mig i ordning och tog bussen som är 5 minuters promenad ifrån mig till Commerce. Där mötte jag Rike vid 14.20 och vi promenerade en stund innan vi gick till McDonalds haha, stället efter en utekväll. Det blev lite onyttigt som klyftpotatis och coca cola light. Vi satt där ett bra tag och pratade om kvällen. Vi gick sedan till bion, köpte biljetter och mötte Sara. Vi följde med henne till Donken igen och var där en stund innan vi köpte varsin Mcflurry och gick till bion. Mcflurryn här får man både chokladsås och godis i, snacka om kaloririkt men gott.
Vi såg sedan filmen Lincoln på bion, den var två och en halv timme lång, började 16.40. Jag gillade inte den så mycket, för mycket dialog, seg, långsam och för lång. Jag somnade en stund under filmen men Rike väckte mig då jag gjorde "ljud" hahahha så pinsamt men roligt. Vi gick till Havanna Club, hämtade Rikes fleecejacka som glömdes kvällen innan. Tack och lov var den kvar där. Vi sa hej då och jag gick till spårvagnen. Jag var hemma vid 20-tiden, pratade massor med föräldrarna, sa att jag kunde gå ut med hunden under måndagen då jag skulle vara hemma innan franskakursen. Jag frågade sedan om Sara kunde komma förbi och så kunde vi göra semlor. ABSOLUT sa de.
Jag gick upp till mig, skypade 30 minuter med familjen innan jag såg filmen Cockpit och somnade vid 23.30


Lördag - en riktigt bra utekväll

I lördags vaknade jag runt 10-tiden, gick upp för att äta frukost då. Pappan var iväg vid veterinären med valpen så det var bara mamman och N nere. Jag gick sedan upp till mig, fixade mig och tog det lugnt på rummet. Jag åt lunch med värdfamiljen vid 13-tiden, fläskkött med potatis. Jag gick sedan upp till mig och bestämde med Rike för att ses. Jag sa hej då till värdfamiljen och gick till spårvagnen. Jag satt på en av bänkarna vid hållplatsen, lyssnande på musik och såg i ögonvrån att någon kommer gåendes mot mig - åh nej inte någon som ska prata med mig. Personen säger "salut" och jag ser att det är värdpappan. Vi småpratade en del på spårvagnen och jag gick av vid Bretagne och mötte Rike sedan vid Place de Cirque vid 14-tiden.
Jag berättade att pappan var i stan, på väg till Fnac så vi gick dit för att "eventuellt råka stöta ihop" då Rike aldrig träffat honom. Haha men när vi väl var där kollade vi bara in snabbt och gick sedan. Vi ringde Sara och hon skulle också komma när hon var klar. Vi åkte till Atlantis köpcentrum, åkte en station fel så vi var tvungna att åka tillbaka en station och åka vidare. Vi pratade en del om "Tyskland Sverige" resan som vi ska göra i augusti, riktigt roligt!
Vi gick till H&M när vi var framme vid Atlantis, jag köpte två långärmade randiga tröjor för 3€ styck (alltså 25kr styck!) och en vanlig grön tshirt som var lite transparent upptill för 9.95€ Och två par vantar som man kan använda på iphonen för 1€ styck. Vi gick till några andra butiker och sedan kom Sara. Vi gick till slut till Leclerc och köpte vin inför kvällen och lite andra saker. Vid 18-tiden åkte vi hem med spårvagnen och jag var hemma vid 19. Det var rätt regnigt väder ute... Vi pratade en del om hundkursen de varit på innan jag gick upp till mig, duschade och lockade mitt hår lite. Jag gick ned sedan, pappan gick på promenad med valpen och jag pratade en hel del med mamman. Jag dukade bordet och vi åt sedan en del rester, jag åt kycklingen med baskisk sås och ris. N var rätt trött under middagen och vi hade ätit klart vid 21.20... Jag mötte sedan upp med Rike och Sara vid 22.05 och vi ringde några kompisar och gick sedan till en lägenhet mitt i centrum. Det var många nya ansikten där men även många som vi kände. En av dem fyllde år så det bjöds på tårta. Runt elva gick vi till den irländska pupen och på vägen dit stötte vi ihop med Julia och Maggie från franskakursen. Sara bjöd med dem så de följde med. Vi var på den irländska puben, där överraskade personalen med tårta igen. Rike träffade en halvtysk tjej, rätt kul!
Vi gick sedan ut med de andra och där träffade vi den svenska killen, Jack. Haha oj vad roligt det var. Så himla oväntat med en till svensk i Nantes! Och så konstigt att prata svenska, Sara och jag pratar inte så mycket svenska då vi oftast är med andra. Vi tappade sedan de andra, de ville gå till en bar men vi ville gå till en klubb så helt plötsligt var det jag, Sara (Sverige), Rike (Tyskland), Leemart (Irak) och Kensie (USA) kvar. Vi var väl femton personer till från början, kanske 20 totalt? Vi gick till klubben Havanna där vi stannade typ fem minuter med Leemarts syster och hennes kompisar och Jack. Vi gick sedan mot spårvagnen och åkte till Lieu Unique där även Kerrey (USA) var. Vi tog bilder i en fotoautomat, så kul! Där var det sedan något hip hop evenemang så vi dansade där ett bra tag. Vi gick sedan till hamnen där vi gick till en partybåt! En nattklubb i en båt, rätt kul. Ett tag senare kom en del andra från tidigare. Vi dansade där ett tag innan vi bestämde oss för att dra hemåt. Vi sa hej då och jag och Rike och fem till sprang längs Cours Saint Pierre där vi hann med nattbussen, var precis så vi hann. Vi tog den vid 04.35, jag gick av sist av "oss" vid 4.50 och var hemma runt 4.58. Åt frukt som jag köpt på leclerc, så gott. Somnade sedan vid 5.30. Gissa hur lite pengar jag la ner under kvällen? 6€ tror jag!!

Ett paket från Sverige kom innehållandes detta!

Jag och mina bästa.

På båten med nattklubben. FYI känner inte killen på bild.Asbra nattmat klockan 5.20.


Dålig uppdatering

Jag skriver om igår och idag imorgon! Jag är så trött nämligen efter endast lite mer än 4 timmars sömn... God natt!

Fredag den 8 februari 2013

Jag vaknade vid åtta igen, gick upp och fixade mig snabbt. Gick sedan ned och föräldrarna åkte då N redan var vaken. Det blev frukost, påklädning med små problem och tandborstning. Vi åkte till Mediateket vid 10.30-tiden och kom dit men det visade sig vara stängt så där gick den planen att åka dit... Vid Commerce igen så "råkade" vi stöta in i Rike, jag hade sagt att vi skulle dit så hon tänkte möta oss. N kände igen henne, jag frågade honom "vem är det där?" och han svarade Rike direkt, så roligt då han bara har träffat henne en gång. Han var dock väldigt blyg och vågade knappt säga något. Vi sa hej då och vi tog spårvagnen hem:
Jag förberedde lunchen hemma, det blev "steak haché"/som en biff ungefär med rösti till. N hade inte så mycket aptit, vi gick sedan upp till hans rum, jag läste och sjöng för honom och han somnade sedan. Han sov mellan 13.30-16.30. Jag såg på filmen Pitch Perfect då. När han vaknat så lekte vi tills pappan kom hem vid 18.00. Vi sa hej och han tog hunden till veterinären då N duschade. När han skulle gå ur duschen började han gråta för han ville att mamman skulle komma hem. Hon kom hem vid 18.20 när han hade klätt på sig pyjamasen. Jag gjorde min franskaläxa och skillnaden när man använder qui och que är jättesvårt... Mamman försökte förklara en del.
N berättade för mamman att han hade träffat Rike, söt. När pappan kom hem med valpen så åt vi middag, någon grattäng med pumpa och kyckling från Picard. Mamman åkte till Leclerc för att hämta veckans mathandel. Jag gick sedan upp till mig och vid 21.30 mötte jag Rike vid Commerce. Vi träffade Leemart (Irak), Camille (Nantes) och en tjej från Mexico där. Vi väntade på Daniella (Guatemala) sedan och därefter gick vi till en bar nära den vid Commerce. Där satt vi UTE och sedan kom Alex (Usa) och några till från Mexico. Det blev sedan rätt kallt så jag och Rike tog en buss hem vid 23.30. Jag gick 5-minuter hem och somnade runt 00.30

Tummen ned

Sorry för den jättedåliga uppdateringen!! Jag kom precis hem från en utekväll och ska precis sova... Hörs kanske imorgon? Först: SOVA!!


Bästa känslan!

Ja nästan iallafall. Imorse när jag gick ned för att äta frukost så låg detta paket och väntade på mig, eller ja innehållet i paketet var detta. Det är verkligen så himla roligt att få brev och post!!
Nu ska det bakas semlor om någon dag!


Bucket list

Idag har jag exakt 130 dagar kvar i Frankrike, lite mer än fyra månader. Det är inte alls särskilt mycket, jag har till exempel varit här i 177 dagar och bara den tiden har flygit iväg. Jag, Sara och Rike har pratat en del om att försöka hinna upptäcka mycket av Frankrike nu när vi är här. När man är hemma i Sverige så blir det ju inte att man tar en dagsutflykt till en fransk stad så varför inte passa på nu?! Vi har börjat fundera vilka ställen vi vill besöka och desa har vi kommit fram till nu, se kartan nere med de röda prickarna bland annat!

Lite snabbt räknat, så innebär det att vi måste besöka en stad varje helg. Can we make it? Vad tror ni? Man kanske skulle kunna ta två städer nära varandra, besöka ena på lördagen, övernatta där, och sedan åka till grannstaden? We'll see...

:: Paris - minst en eller två gånger till
:: Le Mans
:: Angers
:: Tours
:: Rennes - eventuellt en gång till
:: Saint-Malo - norr om Rennes (kommer åka till i sommar med familjen)
:: Vannes
:: Saint-Nazaire
:: Pornic
:: La Baule Escoublac
:: Limoges
:: Orleans
:: Poitiers
:: La Rochelle
:: Bordeaux - varit där en gång, mars 2012
:: Toulouse

:: Marseille
:: Nice - varit där en gång, maj 2009En annorlunda torsdag

Eftersom N har fått influensan så var jag hemma hela dagen med honom... Ska försöka sammanfatta dagen kort då den inte var så jätteintressant och händelserik...

Jag vaknade vid åtta av mitt alarm, hörde att N var vaken. Jag fixade mig i ordning och runt 8.20 knackade pappan på min dörr för att se om jag var vaken. Vi sa hej då till föräldrarna och de åkte till sina jobb. N stannade på sitt rum och lekte medan jag åt frukost. Fram till lunch blev det sedan påklädning, tandborstning som gick utan problem, sedan såg han filmen Happy Feet då jag passade på att tvätta, äntligen hade jag en egen torkställning då mamman köpt en åt mig igår - var i behov då jag hade ett par rena strumpor kvar haha. Posten kom sedan och min locktång levererades, snabb leverans som attans.
Vi åt sedan lunch, jag värmde på gårdagens kycklingklubbor med pasta. Jag åt dock kycklingen med två stekta ägg och avokado. N såg sedan lite Pippi Långstrump innan han somnade, han gillar det massa! Han sov mellan 13.30-16.30. Jag såg "Les Revenants", den franska tvserien som är bra faktiskt! Det roliga är att det är så enkelt att förstå, som att se en serie på engslska! Jag såg även sista avsnittet av "Gossip Girl", roligt att veta vem Gossip Girl var! När jag väckte N så var det "kris"... Jag satt mig i hans säng, pratade och sjöng lite smått i fem minuter innan han började en himla massa och skrika åt mig. Han sparkade och slog mig i ansiktet och jag fick nästan näsblod, tur han inte är så stark! Måste vara för att han är sjuk... Han sa att jag skulle gå och jag gjorde sedan det och då slutade han. Jag gick efter en stund in till honom igen och jag frågade varför han grät så mycket. "je sais pas..." var hans svar. (jag vet inte.)
Vi gick ned och så blev det gråt igen, hunden bet honom på byxbenet... Jag tyckte också att han var varm så jag ringde mamman men hon svarade inte så jag ringde pappan som sa att jag skulle ge doliprane (alvedon). Han duschade runt 18-tiden och pappan kom hem 18.45 och mamman en kvart senare.

Pappan gick ut med hunden på promenad och jag satte mig i soffan och pustade ut. 10 timmar senare... Tack och lov en paus på tre timmar. Mamman frågade om jag hade några planer nästa vecka och jag sa nej. Föräldrarna ska nämligen iväg måndag onsdag och fredag så jag kommer vara barnvakt då. Gissa hur slut och trött jag kommer vara efter onsdagen... Blir säkert 15 timmars jobb... Dock ska jag inte klaga, senaste gången jag var barnvakt var i början av december...! Vi åt sedan middag, kyckling i baskisk sås med ris. N var trött. Jag gick upp till mig vid 20.15, planen var bio men det skippades. Jag har nu sett "Les Revenants" igen och gjort en säkerhetskopiering på alla bilder på datorn... Nu ska jag sova!

Kan det bli smidigare?!

För en halv timme sedan ringde det på ytterdörren och där stod en brevbärare med mitt paket som jag beställde igår. Jag beställde alltså IGÅR runt 14.30 från Amazon.fr en locktång och den kom vid 11.30 idag. Hur sjukt?! Så himla snabb leverans och dessutom hemlevererat, tummen upp! Jag kollade på min internetbank och det blev 265kr för en locktång inklusive frakt, det kallar jag bra.


En bättre onsdag

Jag vaknade vid åtta tiden, hörde mamman åka till jobbet och N verkade sova fortfarande. Jag låg kvar i sängen och kollade sociala medier och vid 8.50 gick jag ned, pappan skulle precis gå och han sa då att N inte skulle på sporten, han hade haft hög feber under natten... Precis när pappan hade gått så hörde jag N gråta och ropa på mamman. Jag gick upp och jag tror seriöst det tog minst 20 minuter för honom att sluta gråta, jag visste inte vad jag skulle göra. Till slut började jag prata om Pippi Långstrump, att hon klarar sig utan mamma och pappa. Jag frågade honom frågor om Pippi och då var han "tvungen" att sluta gråta, för att kunna vara med i samtalet.
Vi gick ned sedan och åt frukost. Förmiddagen tillbringades åt påklädning, tandborstning och sedan tittade vi på Pippi Långstrump igen på min dator i min säng - blev mer barntv än vanligt men han var ju sjuk... Jag fixade lunch sedan, skinka stekt i stekpannan och morotspuré. Vid 13.30 sjöng vi och läste sagor och därefter somnade han. Jag spenderade tiden då han sov med att blogga, beställa en locktång och ta det lugnt.
Jag hörde honom sjunga vid 16.20 så vi lekte, åt mellanmål och väntade på att pappan skulle komma hem. Han var hemma vid 17.10 och de gick till läkaren vid 17.30. Jag frågade om han ville att jag skulle ta med valpen ut på promenad och han sa gärna. Jag kände att jag behövde en promenad efter att ha varit inne hela dagen. När pappan och N gått så gick jag och valpen på en 45 minuters powerwalk. Bort till de två rondellerna och genom bostadsområden.
Vi kom hem och pappan och N var hemma vid 18.50. Pappan berättade att N hade "la grippe". Det här var så himla roligt haha! Jag tänkte att det då var sjukdomen som var på hans skola och pappan sa lite frågande "eh ja kanske det". Sjukdomen som varit på hans skola var SKABB. Pappan sa att det smittar så N måste vara hemma från skolan och han undrade om jag kunde vara hemma, vad ska jag säga - ja såklart. Så jag missar franskakursen men jag ska ta igen det på tisdag eller så skulle de betala för den lektionen? Jag gick upp till mig, panikade ut till Sara och Rike att N hade skabb och skrev det till mamma också. Jag googlade en del om det och hittade hur smittsamt det är och att man måste byta lakan och så. Jag fick panik då vi sett Pippi Långstrump i min säng under dagen och att jag under förmiddagen också bytt lakanen sedan innan. Jag gick ned, sa hej till mamman som kom hem och hon var också lugn när hon fick veta att han hade skabb... Jag tänkte att det var rätt konstigt. Mamman hade varit vid Ikea och köpt en egen torkställning för kläderna åt mig! Pappan sa att ikväll så händer något och jag svarade att jag visste, att det är en fotbollsmatch mellan Frankrike och Tyskland och vi pratade en del om det innan jag gick upp till mig och fortsatte googla. Jag kom in på Wikipedia, hade sökt på "skabb" och tänkte då att det är bäst om jag översätter själva sidan till franska. Då stod det helt plötsligt "la gale" som översättning! Jag skrev in "la grippe" och det visade sig vara INFLUENSA. Haha! Så jag hade bara missuppfattat, tänkte att grippe var skabb men det är influensa så det är det som han har! Jag pustade ut ordentligt efter det...

Jag gick ned och vi åt kycklingklubbor, haricots verts med svamp och potatis samt stekt squash, gott. Jag berättade om mitt missförstånd och de skrattade så mycket att pappan satt i halsen... Vi pratade en del och jag sa vid efterrätten att jag var tvungen att gå för att hinna se matchen. Jag bestämde med Rike för att ses vid Place de Cirque 20.55. Vi sågs där, gick till en irländsk bar där vi såg matchen mellan Sverige och Tyskland i höstas och sedan kom även Sara. Vi var de enda tjejerna och de enda som inte hejade på Frankrike haha. I halvlek kom även några kompisar från universitetet, Leemart Alex och en annan kille från Mexico. Matchen slutade 2-1 till Tyskland så vi var glada! Vi sa hej då och jag tog spårvagnen vid 23.00 hem. Nu ska jag tvätta av mitt smink och sedan sova, stannar hemma med N hela dagen imorgon...


Semlor på G!

Världens bästa mamma har skickat ned torrjäst för söta degar till mig så de kommer om någon dag! Visst finns det här men inte samma sak :] Så på måndag eller tisdag så blir det att baka semlor, fettisdagen på tisdag juuuu!


Spontanshoppat

Haha det var jag som skulle försöka spara mina pengar men jag kunde inte låta bli... Jag gick in på hemsidan Amazon.fr där de har allt. Jag hittade då en locktång från Remington för endast 30 euro (270 kronor). Jag har velat ha en locktång ett bra tag nu då mitt hår är det rakaste man kan hitta och det kan bli fint tror jag :] Iallafall, jag testade att vara premium medlem nu i en månad (gratis) och fick då gratis leverans och de skrev att den kommer IMORGON. Hur sjukt?! Dessa tider haha.


Ett tips!

Jag tänkte bara slänga in ett tips sådär, medan N sover sin tupplur. När jag var igång och letade värdfamilj så var jag väldigt fokuserad på var jag ville vara i landet. Jag ville till Paris som många andra men sedan mejlade min nuvarande värdfamilj mig och jag "öppnade mina dörrar" lite mer och upptäckte hur bra den familjen verkade vara (och är).
Det jag vill få fram är att jag tror att det viktigaste är att man finner en värdfamilj som verkar bra. Staden är viktig men inte viktigast, om inte värdfamiljen är bra så kommer hela vistelsen bli väldigt dålig tror jag. Platsen kommer bli bra, det löser sig alltid men familjen är så viktig - det avgör hela vistelsen. Flummigt inlägg men hoppas ni förstår vad jag menar. Fråga annars!

Tisdag, tuesday, mardi, martes, dienstag & martedi

Jag vaknade vid klockan 8.30 då värdfamiljen var i full gång att lämna huset. 5 minuter till tänkte jag och blundade och nästa gång jag tittade på klockan så var den 9.50, där rök min planerade långpromenad haha. Jag gick upp, åt frukost, duschade, fixade mig, tog det lugnt ett tag och hämtade sedan N i skolan. Det vräkte ned men allt gick bra och vi åt varmkorv och stekt potatis till lunch. Vid lunchen sa han "s'il te plaît Mikaela chérie" jag frågade honom vad han sagt och han sa "s'il te plaît Mikaela que j'adore". Alltså hur söt är han?! Jag lämnade honom och gick hem, diskade och tog sedan spårvagnen till stan. Jag mötte Rike vid Commerce och vi gick till juicebaren. Blev en Mango Tango juice för 3.70€. Vi satt där tills klockan var runt 15 då vi gick till Place de Cirque och Rike tog sin buss hem.

Jag gick till Super U (som Ica) och köpte tråkiga, nödvändiga saker för drygt 12€. Som tandkräm, sminkborttagningsmedel, schampo och balsam och så. Så tråkiga saker att lägga pengar på... Jag tog sedan bussen hem, var hemma 15.50. Vid 16.25 hämtade jag N, han var så stolt över att visa sin kungakrona som han hade gjort. Vi passerade eftermiddagen som vanligt, han duschade och sedan såg vi Pippi Långstrump. Jag frågade om han ville se på svenska eller franska och han sa bestämt svenska haha. Vi tittade på det och mamman kom hem vid 19.00. Hon hade ringt under dagen, bett mig smsa vad det stod på tavlan att hon skulle handla och jag hade då bett henne köpa mörkt, fullkornsbröd, så det hade hon köpt. Seriöst orkar inte med baguette... -.-
Vi åt sedan spagetti med köttfärssås och hon frågade om jag hade mejlat min franskalärare i gymnasiet om någon i hennes klass kunde vara intresserad att ta över efter mig här som Au Pair. Jag sa att jag hade glömt det och att jag skulle göra det. Vi pratade en hel del och skrattade och jag frågade om jag kunde låna deras torkställning som de har i deras rum, den brukar annars vara nere men nu har de flyttat den till deras rum. Hon sa att hon hade också tänkt på det och att jag skulle få en egen, hon skulle förbi Ikea imorgon och köpa det. Pappan kom sedan hem, han hade varit och spelat squash, och han hade med sig "kompisen". Jag har träffat han innan en gång. De pratade en hel del och jag förstod allt utan problem men när mannan och N gick upp så kändes det lite konstigt, så jag gjorde en kopp te och gick upp till mig.
Rike skrev sedan till mig på Whatsapp om jag ville mötas upp och jag sa visst. Jag sa "bonne soirée" till familjen och "kompisen" och tog spårvagnen vid 21.35 hemifrån. Jag gick av vid Bretagne och gick för att möta Rike vid Place de Cirque, hon var tio minuter försenad så jag väntade där. Kallt var det...
Vi gick sedan till baren Delirium och satt där tills 23.15 då vi sa hej då.En kille från Indien som Rike mött förra helgen var där och hans mexikanska kompis så vi pratade en del med dem, vi skrattade en del åt det efter. Jag tog svårvagnen vid 23.30 hem. Jag var hemma vid 23.38 och ska strax sova!


Igår måndag

Jag vaknade vid 9.30-tiden. Gick ned och åt frukost och fixade mig. Runt 11.00 åkte jag till centrum, gick till Zara och några andra affärer men hittade inget. Jag mötte sedan Sara för första gången på en vecka då hon har varit sjuk. Vi promenerade från St Nicolas till juicebaren där vi började göra franskaläxan. Rike kom sedan och vi pratade och gjorde läxan. Haha sedan var det två äldre personer, en man och en kvinna i 60-årsåldern, som började skratta åt våra försök till den franska grammatiken. Vi började sedan prata med dem om allt möjligt haha, deras dotter hade varit Au Pair i USA bland annat. De hade även läst om vår franskaskola i en av Nantes tidningar. Vi gjorde sedan klart läxan och tog spårvagnen till kursen.

Vår lärare verkar vara väldigt intresserad av Sverige, hon tycker det är intressant hur jämställt det verkar vara, att man inte får slå barn och hur bra vi är på engelska. Jag hämtade N sedan och han började gråta en massa när vi kom hem, jag försökte ta tag i honom, sätta han i mitt knä och ge en kram men han ville verkligen inte. Jag satte mig då bredvid honom och försökte bara prata, frågade varför han grät och så. Han grät mindre då och förklarade att en kille i hans grupp som är betydligt större än N hade bråkat massor med honom och en tjej hade tagit hans foto. Han satte sig då i mitt knä och jag gav honom en kram. Resten av eftermiddagen spenderade vi som vanligt.
Han duschade utan problem och pappan kom hem 18.30, jag berättade att N hade gråtit på grund av bråket i skolan och han sa att han skulle prata med hans lärare om det.

Pappan gick ut med valpen på promenad och mamman kom hem vid 19.10. Jag berättade också för henne. Vi åt sedan middag tillsammans, torsk (?) och potatis. Jag gick upp till mig vid 20.30, såg Top Model Sverige och bloggade. Jag kunde inte somna precis som natten innan men till slut somnade jag runt 00.30.


Igår söndag

Jag har tänkt på att jag alltid bloggar om dagen en dag efter haha! Sorry för dålig svenska men jag orkar inte skriva bra ikväll, trött....................

Iallafall, igår vaknade jag vid 9.45-tiden och åt frukost strax därefter. Värdfamiljen var i full gång redan och jag pratade lite med mammans föräldrar när jag åt frukost. De gav sig sedan iväg på promenad och jag tog det lugnt på mitt rum. Jag skypade sedan med familjen hemma i över två timmar, härligt! Klockan hade sprungit iväg och var runt 13.30-tiden och mamman frågade om jag ville äta lunch med dem och jag sa ja. Det var som lunchen dagen innan... Jag satt där mest, lyssnade och skrattade ibland. Vi åt något kött med pumpa-och ostgrattäng och äppelpaj till efterrätt. Och såklart som dagen innan, rödvin till.
Efter det så gick jag och fixade mig, bestämde mig för att möta upp Rike på stan och sa hej då och "bon après-midi" till värdfamiljen och morföräldrarna. Jag tog spårvagnen runt 15-tiden till stan, gick till Delight Café vid Commerce där jag drack te med Rike. Vi kände att det kunde sitta fint med att se på bio så klockan 16.00 gick vi för att se på bio. Det blev filmen "Pas très normales activites" - det var en fransk parodi på Paranormal Activites. Inte bästa filmen direkt men rolig och jag förstod utan problem, en fransk film med mycket slang - det är coolt! Den var dock rätt rolig. Vi gick sedan och väntade vid toaletterna på att klockan skulle bli 18.00 då filmen Amitiés sincères skulle börja (vi gick på den utan att betala alltså) och vi gick sedan till den salen. Två minuter innan var det nästan fullt så vi vågade inte stanna kvar så vi sa "pardon pardon" och ursäktade oss ut, piiiiiiiiiiiiiinsamt haha. Vi gick då för att se Alceste à Bicyclette. Medelåldern i den salen var runt 65 kanske? Filmen var också på franska och den visades sig vara tråkig. Rike somnade först (kanske berodde det på att hon var ute till 5.30 natten innan?) och jag somnade också. Tror det berodde på att det var så tråkig... Vi gick sedan i mitten av filmen haha.

Vi promenerade sedan till St Nicolas i regnet och vi sa hej då. Jag tog bussen hem och var hemma vid 19.45, sa hej till värdfamiljen och skypade sedan med Bea i över en timme. Jag kunde verkligen inte somna sedan, gick och la mig runt 23 men somnade vid 01...


Awesome french things

Låter bilderna tala för sig själva...

 
 

Moi Zlatan

Detta fann jag på Fnac igår! Zlatans självbiografi översatt till franska! Hur kul?! Ska väl köpa den senare och ha som ett minne från detta år och även för att läsa den. Boken kommer sälja slut fort, galet hur "besatta" fransoserna är av honom, de älskar honom. Jag tyckte iallafall det var jätteroligt att se boken översatt till franska. Jag berättade även det för värdpappan och eftersom Paris Saint-Germain är hans favoritlag och han tycker Zlatan är grym så verkade det som han skulle köpa boken...


Lördag den andra februari

Jag började med att vakna klockan kvart i elva. Det var helt tyst i huset då värdfamiljen var iväg på konsert. Jag hade under morgonen vaknat när de skulle iväg redan. Jag fixade mig och mötte Rike vid min spårvagnshållplats 11.20, vi åkte till Viarme där jag åt en croissant och drack varm choklad till frukost. Vi satt ute! Sjukt. Vi gick sedan till spårvagnen runt 12-tiden och jag gick av vid min hållplats. Jag gick hem, såg på Les Revenants på datorn och värdfamiljen kom hem vid 12.30. Mamman kom efter ett tag upp och knackande på min dörr och sa att hennes föräldrar skulle snart komma så hon undrade om jag ville äta lunch med dem och jag ska "visst". Jag hörde att de kom så jag stannade på mitt rum en liten stund innan jag gick ned. Jag har träffat morföräldrarna en gång tidigare, de var vid kusten i Bretagne under min första vecka (ÄR DET NÅGON SOM HAR LÄST BLOGGEN SEN DESS?) och då var det ganska tufft med N så... Jag gick ned, sa bonjour till morfadern och sedan kom mormodern och kindpussades. Hon är så himla snäll och trevlig!

Vi pratade lite om allt möjligt och vi åt sedan lunch, en hel kyckling och rosti. Jag satt mest bara där, lyssnade och skrattade. Efter lunchen gick jag ut på stan, gick till H&M och fyndade. Bland annat en hårsnodd med "silverring", annars 3.95€, nu 1€, en långärmad randig tröja, annars 9.95€, nu 3€, en vinröd halsduk, annars 12.95€, nu 3€ samt en tunn jacka, annars 39.95€, nu 10€. Jag hade tidigare tittat på jackan, i början av rean men då kostade den 20€ och jag kände att det inte riktigt var värt men 10€ - visst! Allt gick på 17€ och annars hade det kostat 67€, man kan fynda!
Jag mötte Rike runt 15-tiden utanför H&M och vi gick till Monoprix och kollade på hörlurar, till Fnac där vi gjorde samma sak och sedan till Galleries Lafayette där jag köpte mitt Michael Kors iPhone fodral. Vi gick sedan till juicebaren för att "pausa" lite, blev en äpple, jordgubbe och hallon juice med yoghurt i. När klockan var runt 17.15 gick vi till Place de Cirque där vi tog bussen C2 till 50 Otages där det skulle vara en gratis fotoutställning. Vi kollade på de fina fotona och gick sedan och sa hej då. Jag promenerade längs Talensacs saluhall och Viarme och sedan hem, var hemma runt 18.30-tiden. Jag pratade med pappan som satt nere i vardagsrummet, de andra var iväg. Vi pratade en hel del och jag gick sedan upp till mig. Jag fixade mig i ordning, skrev till Rike på Whatsapp och gick sedan ned och pratade med värdfamiljen och morföräldrarna. Mormodern skämtade om att jag gick ut så mycket haha. Jag gick till bussen och den var hela fyra minuter tidig, så jag hann precis med den. Tog den 19.20 och var hos Rike 19.35.

Vi gick till Carrefour, köpte sallad mozzarella och cider. Hennes värdfamilj var på middag hos vänner så mamman hade sagt att vi fick laga mat hos henne. Vi gjorde sallad med ost, tomat, gurka, skinka och så. Det var jättegott, gott med en sallad till skillnad från alla kolhydrater som överexisterar här. Vi drack fransk cider till. Vid 22.25 tog vi bussen till Commerce, sa hej då, Rike träffade några av kompisarna från universitet och jag tog spårvagnen hem. Jag var hemma 22.50 och föräldrarna sov nere i vardagsrummet, därför jag inte gick ut - vardagsrummet är nämligen i samma rum som trappen upp så jag ville inte komma hem när de sov. Jag sa god natt och såg sedan melodifestivalen hos mig och somnade runt 00.30

Frukost på Boulangerie, croissante och varm choklad.
Lokalen där fotoutställningen var, fotografen hette Malik Nejmi.
Moi.
Rike.
Så himla rörande/hemsk text. Det är så häftigt hur bra det går med franskan! Jag kan läsa en text på ett museum och förstå allt. Det är rätt sjukt. Detta ovan är som att läsa engelska eller svenska, jag tänker inte på att översätta texten eller så, läser som "normalt".
Well våra sallader, min ovan och Rikes nedan.
Prost min fina tyska vän!HHaha smile. Jag upptäckte hur sjukt långt hår jag har fått! Galet.

Michael Kors

Detta var en av sakerna som fick följa med hem från rean. Ett iPhone skal från Michael Kors, tidigare hade det kostat 35 euro men det var 40 % rabatt så det blev 21 euro (cirka 189kr), helt klart värt!


Melodifestivalen deltävling 1

Ni kan säkert gissa vad jag ska göra denna sena lördagskväll? Jag kom precis hem från en trevlig kväll hos Rike och ska nu avsluta kvällen med att se Melodifestivalen. Måste ju passa på när det faktiskt fungerade att se utomlands! Annars i Sverige så ser jag aldrig Melodifestivalen men som utlandssvensk så är jag faktiskt tvungen, nästan iallafall!


Igår fredag

Jag vaknade vid 9-tiden och låg kvar i sängen, läste bloggar, Aftonbladet m.m på mobilen tills jag åt frukost vid tio. Jag tvättade även en maskin med tvätt och duschade och fixade mig. Vid 11.55 hämtade jag N och han åt fläskkött och potatis, jag var inte hungrig. Jag lämnade honom och gick direkt till spårvagnen. Det regnade så mycket! Jag åkte spårvagnen till Bretagne och mötte Rike på juicebaren där vi satt och pratade tills klockan var 15.15. Vi gick då till posten och frågade hur mycket det skulle kosta att skicka ett paket på tio kilo till ett annat land. Runt 45€ kostade det att skicka 10 kg till Sverige...

Jag sa hej då till Rike och gick till Galleries Lafayette där jag bland annat hittade en fin Longchamp väska av den nya kollektionen samt ett Michael Kors iPhone fodral på rea men med brist på lön och endast 3 cent i plånboken så gick jag till spårvagnen. Jag var hemma runt 15.40 och det vräkte ned. Jag hämtade N i skolan och vi lekte hemma som vanligt. Hunden bet mig i handen och det började blöda men det var inte så farligt. Han duschade och vid 18.30 kom föräldrarna hem och jag hurrade för helg!
Vi pratade en hel del och åt sedan quiche till middag. Mamman åkte iväg för att hämta veckans mathandel på Leclerc och vi åt klart. Jag frågade sedan pappan hur vi gör med lönen och vi kom överens om att jag ska få den den 2a varje månad, annars har jag fått varje vecka. Jag gick upp till mig, bytte om, mötte sedan Rike vid Commerce och vi gick och letade efter en bar. Det slutade med att vi gick till en mittemot slottet, Live Bar och drack drink och Desperado. Vi gick sedan till Lieu Unique och sedan till tågstationen där vi tog spårvagnen ifrån till Commerce. Jag tog sedan bussen hem vid 23.30. Jag somnade runt 00.30


F R E D A G

SÅ ÄR DET FREDAG! Lycka! Samma härliga känsla varje fredag. Nu är jag ledig fram till 16.25 på måndag! Dessutom fick jag lön idag också så jag är inte pank längre, blir att spendera lite på Nantes affärer imorgon, rean är sjukt bra!!


Igår, torsdag - les revenants

Jag vaknade runt 9.15, efter att ha sovit i elva hela timmar. Snacka om att ha varit trött! Jag gick upp, åt frukost, funderade på att gå på en promenad men regnet utanför ändrade mina planer. Jag tog det lugnt för att hämta N i skolan. Jag visste inte vad jag skulle laga till lunch så det blev pasta med varmkorv. Jag lämnade honom sedan och åkte till franskakursen.
Vi höll på en del med subjonctif och jag kände att det var betydligt enklare nu än när vi höll på med det i steg 5 i gymnasiet! Kan bero på mina 5,5 månader här. Sara var fortfarande sjuk så hon var inte där. Jag hämtade sedan N i skolan och vi gick hem och lekte. Han duschade utan problem och pappan kom hem vid 18.30 och gick sedan på promenad med hunden. Vi pratade en del, såg på nyheterna om att David Beckham ska börja spela i Paris Saint-Germain, pappans favoritlag. Vi åt fisk och pommes de fines, som potatisbollar. Mamman kom hem när vi ätit, vid 20.15, och vi pratade en del. Pappan visade mig översättningar på en del franska ord, förklarade subjonctif och så pratade vi om hur jag kan bli bättre på franska - att "skaffa" en fransk pojkvän var ett av de främsta alternativet (igen). Haha. Jag gick upp vid halv tio till mig, såg sedan på ett av avsnitten av "Les Revenants", fransk tvserie, lite som "The Walking Dead" men utan zombies. Faktiskt väldigt bra och jag kan även säga att jag förstod allt. Jag somnade sedan runt midnatt.