Onsdag - trött...

Jag vaknade vid åtta som alla onsdagar, hörde att N var vaken och att mamman åkte till jobbet. Jag klädde på mig och pappan knackade på min dörr för att säga att N var vaken. Jag gick ned och åt frukost. Pappan åkte till jobbet strax innan 9. Morgonen var som alltid, påklädning och tandborstning. Nästintill helt problemfritt! Vi åkte till sporten, var där vid 11.40. Jag gick till ett café i närheten och läste under tiden och drack te. Jag gick tillbaka vid 12.20 och vi åkte hem.
Som alltid massor av folk på spårvagnen på vägen till Commerce... Vi var hemma vid 13.15 och jag förberedde lunchen, pasta och varmkorv. Han sov från 14.30 till 16.45. Vi lekte resten av eftermiddagen och han duschade. Pappan kom sedan hem vid 18.30 och vi pratade lite smått. Han nämnde inget om att jag hade sagt ett tidigt hemresedatum till mamman... Han promenerade med hunden och vi åt sedan kyckling och rosti till middag. Mamman kom hem vid 20.10 och hon avslutade middagen med oss. Jag gick upp till mig vid 20.40, planen var att möta upp Rike men jag är för trött så jag ska sova nu. God natt...


Igår tisdag

Jag vaknade vid åtta tiden, mamman åkte vid 8.15 och jag lämnade N i skolan utan problem. Jag gick sedan hem, det vräkte ned så jag åt frukost och kollade sedan på "Top Model Sverige" i sängen. Jag vilade, duschade och fixade mig för att vid 11.55 gå och hämta N.
Vi åt pasta med skinka till lunch. Jag lämnade honom sedan i skolan, gick hem och diskade och åkte sedan till stan efter 14-tiden. Jag gick till Fnac, framkallade tio foton för 3.4€. Sedan mötte jag Rike vid St Nicholas och vi tog en kaffe och varm choklad på Delight Café. Min choklad smakade inte alls gott så vi klagade. Gissar att mjölken var gammal. Jag fick en te istället...
Vi satt där ett tag innan vi sa hej då vid St Nicholas och jag hittade sedan svensk Daim på Monoprix! Jag tog spårvagnen hem, var hemma en kort stund för att sedan hämta N. Vi spenderade eftermiddagen hemma och han duschade utan problem. Pappan kom hem vid 18.30 och han frågade om jag kunde natta N då han skulle iväg och spela sport och mamman jobbade sent. Jag sa då ja. Vi åt lax, ris och spenat tillsammans och han åkte vid 19.40 så vi åt ost och efterrätt själva. Vi gick vid 20.15 upp till honom, läste och borstade tänderna. Vid 21.00 kom mamman hem och jag gick då till mig. När jag hörde att mamman var nere och åt middag så gick jag också ned och pratade med henne. Jag sa att jag måste lämna Nantes den 19 juni på förmiddagen och hon tog det så himla bra, skönt!! Inga problem sa hon. Hon ska även ringa barnvakten som han hade innan jag kom så hon kan ta över innan sommarlovet.
Det känns så bra att samtalet är över och att det gick bra. Vi fortsatte sedan prata, jag drack te, om bland annat att mammans föräldrar kommer i helgen och sover här i huset! Mamman erbjöd mig att åka på en barnkonsert på lördagmorgon med dem men hon sa att det var klockan 9 så det var nog lite för tidigt för mig haha. Hon sa att jag kommer vara ledig mellan tisdag kväll 7/5 till söndag kväll 12/5. Så fem heldagar har jag ledigt! Antingen kan jag åka med dem till kusten i Bretagne eller stanna i Nantes eller något. Och mellan lördag 25/5 till måndag 27/5 har jag huset själv då de är iväg på bröllop hela familjen. Vi pratade en hel del och jag gick sedan upp till mig. Jag somnade runt 23.30


Igår måndag 28/1

Jag vaknade vid åtta, gick upp och sa sedan god morgon till mamman och N. Vi lämnade huset samtidigt och har lämnade N i skolan utan problem. Gick sedan hem, åt frukost och sedan halvsov jag till klockan var 11.30. Jag tog spårvagnen vid tolv, gick till juicebaren dit Rike sedan kom. Jag drack en juice med äpple, hallon och citron och åt grekisk yoghurt med stekta kaneläpplen. Vi satt där en och en halv timme, pratade och visade massor av youtube klipp.
Vi tog sedan spårvagnen till franskakursen, hade två timmar franska. Jag och Rike gick fem minuter tidigare och åkte spårvagnen hem. Sara var sjuk så hon var inte där idag... Jag hämtade N och vi spenderade eftermiddagen hemma som alltid. Mamman hade sagt att hon skulle komma hem sent så efter han duschat så värmde jag på middagen, potatis i ugn och fläskkött. Allt gick jättebra! Vid 20.30 var mamman ännu inte hemma så jag borstade tänderna på honom och började natta honom, läsa sagor och sjunga. Mamman ringde och sa att hon var på väg hem och vid ett tillfälle började han gråta då han ville att hon skulle komma hem, han slutade någon sekund senare då jag skojade till det med honom.
Vid 21.20 kom mamman äntligen hem. Hon tackade så hemskt mycket och jag gick då till mitt rum, skypade 20 minuter med mamma och pappa som bokade hotell till deras vistelse här. Runt 23.30 somnade jag.


Igår söndag - överraskning

Jag vaknade vid klockan 10 av mitt alarm, efter fem timmars sömn... Jag gick upp runt 10.30 för att äta frukost, gästerna skulle nämligen komma vid elva och jag ville inte äta frukost när de var där. Fick veta att de skulle komma vid 11.30 när jag åt frukost dock. Jag skypade vid elva med Bea i över en timme, N kom in under samtalet och bad mig reparera en leksak men det gick inte, pappan kom upp och sa "N lämna Mikaela i fred." sedan Skype med familjen hemma i en timme. Jag hade inte sagt hej till gästerna, har träffat de en gång tidigare då mamman är en kollega till mamman i värdfamiljen. Runt kvart i två hörde jag med Rike om hon kände för att ses för att gå en promenad längs floden Erdre. Vi båda bor hyfsat nära den. Hon hängde gärna med så vi bestämde oss för att ses vid bron mellan oss, vi bor på varsin sida av floden, så 14.20 skulle vi ses.
Jag gick ned, sa hej till gästerna och pratade lite snabbt. Jag hade mina träningskläder på mig så de sa: "ah du ska ut och springa?" "Nej en promenad bara." Jag gick sedan, det var så himla fint väder ute!! Jag hade en långärmad tshirt, en långärmad träningströja och tjocktröjan från studenten och jag frös inte! Januari!!

Jag promenerade mot bron, det tog endast 15 minuter att gå dit! Enligt Google Maps skulle det ta 25... Jag mötte Rike där och vi promenerade längs floden. Så himla fint! Vi satt på en bänk om bara njöt av solen, 13 grader! Jag hade till och med solglasögon. Lite mer än en timme senare sa vi hej då vid bron och jag gick hem, var hemma 15.40 så i en timme och fyrtio minuter hade jag promenerat. Jag mötte familjen och gästerna vid gatans början, barnen cyklade, vi pratade lite snabbt och de sa att jag gärna fick ta sushi om jag ville ha. De hade nämligen gjort egen sushi när jag skulle gå.
Jag gick hem, tog en dusch, åt lite sushi och fixade mig. 17.00 så tog jag spårvagnen, gästerna åkte hem och jag åkte mot Commerce.
Jag mötte sedan Sara och Rike där och vi gick till Stratto där vi åt lätt middag. Därefter bar det av mot Rikes överraskningspresent! Hon fyllde år i torsdags och vi gav henne en överraskning. Vid Commerce fick hon en ögonbindel och vi gick i armkrok mot spårvagnen. Haha gissa om många kollade och skrattade. Vi tog spårvagnen, gick av vid Mediateque, en hållplats för tidigt så att inga misstankar skulle väckas. Vi gick över bron och till Stereolux, en konsertanläggning. Där tog vi av henne ögonbindeln och satte konsertbiljetten i hennes händer. Hon blev så himla överraskad!! Vi hade pratat lite om att gå på konserten men bara glömt bort det. Så det var rätt kul. Hon blev så himla glad, överraskad och tyckte det var alldeles för snällt. Vi gick, tog ett glas muscadet vin, 2€ = 18kr!!, och vid 19.30 började konserten. Det var med Angus Stone och konserten var bra! Vi stod på andra raden, näst längst fram.
När konserten var slut vid 20.45, gick vi tillbaka till Commerce och vi sa hej då. Jag tog spårvagnen hem vid 21.25. Pappan hade åkt till Lyon på jobb, han hade tidigare ringt mig innan den lätta middagen och frågat om jag kunde lämna N imorgon i skolan, självklart sa jag ja. Så jag sa hej till mamman och N när jag kom hem. Jag skypade snabbt med mamma och pappa om var de ska bo när de besöker mig i mars, de kommer nämligen på besök!!! Jag såg sedan klart på Inglorious Bastards som jag börjat se dagen innan. Somnade runt midnatt.

På promenad längs Erdre.

Sushi! Nedan från "kidnappningen".

Konserten.

 

Igår, lördag

Igår vaknade jag vid 10.30 efter 6 timmars sömn. Jag gick ned vid 11-tiden, åt frukost. Mamman jobbade en del hemifrån så jag gick upp till mig sedan. Gjorde inte många knop, fixade och duschade sedan och vid 14.30 mötte jag Rike vid Place de Cirque. Vi gick i några affärer, Bershka, Zara, Promod bla och sedan till Fnac då jag skulle skriva ut foton men de var för stora... Vi gick då till Place Royale, satte oss på uteserveringen och jag åt glass och Rike drack macchiato. Vi satt utomhus den 26 januari! Det var så himla fint, 13 grader och sol. Vi satt där ett bra tag innan vi gick mot Commerce. Vi var båda väldigt trötta så vi sa hej då vid 17-tiden. Jag tog spårvagnen vid Bretagne och där såg jag värdfamiljen på andra sidan! De såg inte mig så det var rätt kul. Vi hade innan pratat om att det är konstigt att man inte sätt sin värdfamilj på stan då det är så typiskt Nantes att stöta ihop.

Jag åkte hem, det var någon som rökte på spårvagnen så jag gick av två stationer innan och gick hem. Tog det bara lugnt hemma innan värdfamiljen kom hem vid 19-tiden. De frågade om jag skulle äta hem och jag sa ja. Vi hade små planer på att kanske äta sushi med några amerikaner men vi skippade det. Vi åt kokta morötter och kyckling. Vi pratade en hel del, de hade köpt Kill Bill-filmen så vi ska senare se den sa de.
Jag fixade mig sedan och 21.45 mötte jag Rike och Sara vid Commerce. Vi gick till den vanliga baren, pratade och sedan kom bland annat Alex och Leemart och flera amerikaner. Vi sjöng ja må hon leva på svenska, spanska, tyska, engelska och franska. Runt midnatt sprang vi runt vid Commerce, haha och gick sedan till Hangares à Bananes. Där gick vi till klubben Altercafé, kostade 5euro i inträde. Där dansade vi till klockan var 3 och då var det jag, Rike, Sara, Leemart och Alex kvar. Vi gick ut, åt lite nattmat och tog sedan nattbussen hem. Den gick 3.45 från Hangares à Bananes, var vid Commerce 4.00 där jag och Rike fortsatte själva och jag gick av vid 4.20. Var sedan hemma 4.26.
Haha så himla roligt och aning pinsamt, jag mötte mamman i trappen................. Jag blev så himla chockad, smått pinsamt då i ögonblicket att möta henne då jag kom hem rätt sent. Haha nu tycker jag det är rätt lugnt.

Igår fredag 25/1-2013

Jag vaknade vid åtta och morgonen var som vanligt då jag lämnar N i skolan. Vi gick samtidigt som mamman åkte, pappan var i Lyon på jobb under dagen. Inga problem, när jag kom hem åt jag frukost och såg sedan på Top Model Sverige och Så blev vi svenska Hollywoodfruar. Perfekt att halvsova lite i sängen. Jag förberedde lunchen och hämtade sedan N. Vi åt morotspuré och kycklingklubbor.
Jag lämnade honom sedan i skolan och vid 14 mötte jag Rike på Delight Café vid Commerce, det blev en fruktsallad för 2.90€. Vi satt där ett tag, pratade och skrev brev. Vi gick sedan till Sephora, jag köpte några ögonskuggor för 1.20€ styck. Vi gick sedan till Monoprix, köpte en flaska vin inför kvällen och sedan skiljdes vi åt. Jag tog bussen hem, skrev lite brev och sedan hämtade jag N.
Det var en bra eftermiddag, han var jättesnäll, duschade och sedan såg vi lite Pippi Långstrump och Teletubbies på min dator. Han tyckte massor om det! Mamman ringde och sa att hon var sen och hon var sedan hemma 19.40. Jag pratade med henne i köket då hon lagade mat, pratade i en timme. Hon sa bl.a. "Du pratar redan engelska flytande, mycket bra franska och även en del spanska". Glad blev jag över det hon sa om franskan!
Jag berättade om mina planer för hösten (berättar i ett annat inlägg om ni vill?) och därefter åt vi kyckling med aprikoser och ris. Pappan kom hem runt 21 och vi avslutade middagen 21.30. Vi pratade en hel del och det var så bra stämning. Och franskan går så enkelt! Jag gick upp till mig och såg att jag skulle möta Sara och Rike vid Commerce 22.00. På vägen ut sa mamman "sover N fortfarande när du kommer hem?" hon menade då att N ofta vaknar tidigt så hon skämtade om att jag kommer hem sent haha. 22.06 var jag vid Commerce och vi gick till en bar vid Commerce. Seriöst, funderar på att färga mitt blonda hår. Nej nu skojade jag men jag orkar inte med alla "salut blondie". Iallafall, det kom två fransoser och pratade med oss varav en avgudade Finland. Jag uppfattade det som att han var från Finland så jag frågade "pratar du svenska?" Inte konstigt då att han gav ett självklart nej tillbaka haha.
Vi gick därifrån vid 00.45, till en klubb "Cookoo". Det var första gången här som jag har fått visa leg!!! Första! Haha. Dock var det tomt på klubben så vi gick tillbaka till Commerce. Vi träffade några andra kompisar sedan, en tjej från Sydkorea, Daniella (Guatemala), Alex (USA) och Leemart (Irak) på en spansk bar. Vi gick sedan mot klubben "Le Loft" men kön var för lång så vi orkade inte köa i regnet. Det vräkte verkligen ned. Jag, Rike, Sara och Leemart fortsatte till "Le Marlowe", en annan klubb som spelade 60-tal, rock och house. Vilken blandning. Vi dansade på borden och bänkarna med Denise (Mexico) och hennes kompisar. Rike drog runt tre och vi stannade kvar. De spelade Swedish House Mafia två gånger och Sara och jag dansade så mycket vi kunde då haha. Kul! Vid kvart i fyra drog vi också, jag tog en Bicloo cykel hem och cyklade från Commerce vid 4.05. Var hemma 8 minuter senare. Somnade vid 4.40, hunden vaknade inte!

Le Marlowe
Haha på väg till Le Marlowe... Vräkte ned så himla mycket!


Torsdag den 24 januari

Jag vaknade runt 9.15, åt frukost och fixade mig och vid 10.20 tog jag spårvagnen till Commerce, mötte Sara där och vi gick till Fnac. Där köpte vi ett födelsedagskort till Rike eftersom hon fyllde 20 år. Sara och jag köpte också biljetter till bion senare under kvällen, 5euro! Vi gick sedan runt i halva Nantes och letade efter en typisk födelsedagstårta - hittade ingen så det slutade med att vi köpte cookies på La Tartinerie. Det var rätt problematiskt att veta hur många vi skulle köpa, antalet på franska kursen varierar och vi tänkte bjuda på lektionen nämligen. Vi köpte åtta stycken iallafall och jag gick till spårvagnen. Haha vi var rätt nervösa att vi skulle möta Rike, jag hade inte sagt att jag skulle träffa Sara innan franskan och Sara skulle sedan möta Rike.
Jag åkte hem runt 11.30, förberedde lunchen och hämtade N i skolan. Det blev potatis och kycklingklubbor. Inga problem med N och jag lämnade honom sedan i skolan och åkte till franskan. Träffade Rike och önskade massa grattis, vi gav henne sedan födelsedagskortet längre ned. Vi hade skrivit en text, översatt den till tyska med Google Translate så det blev väldigt roligt! Vi sjöng sedan "ja må hon leva" + alla verser på svenska. Vi hade sedan franska i två timmar. Juste, presenten till Rike var en överraskning, hon vet ännu inte vad det är! Imorgon avslöjas det! Vi bjöd alla på cookies, vi var nio så det gick nästan bra.
Jag hämtade sedan N och vi spenderade eftermiddagen hemma som alltid. Pappan kom hem efter han duschat, vid 18.20. Han sa att jag kunde gå när jag ville och jag frågade lite förvånat, mamman hade sagt att jag skulle fixa middag till N vid 19.00. Vi försökte ringa henne men inget svar så vi åt pasta och korv vid 19-tiden. Hon kom hem vid 19.25, var sen och vi hade inte ätit klart. Hon åkte med N direkt, tog med valpen och åkte på valpkurs. Jag tog två äpplen, packade ihop min väska, sa hej då till pappan och åkte till centrum. Jag var på bion vid 20-tiden och väntade på Rike där. Hon kom strax därefter och sedan Sara också. Vi såg filmen Django Unchained. Superbra, se den!!! Rike bjöd oss på varsin liten flaska mousserande vin, hon sa att de ofta dricker det i Tyskland vid födelsedagar så hon ville hålla på traditionen. Vid 00.00 tog jag spårvagnen hem.


Pardon

Min uppdatering är sämst igen så beklagar men ni kikar in ändå :) jag kom precis hem från en utekväll, uppdaterar er om några timmar när jag vaknat!


Onsdag den 23 januari 2013

Jag vaknade vid åtta, hörde att N inte var vaken och att föräldrarna åkte till sina jobb. Vid 9.00 hörde jag N ropa, gick dit och då hade valpen gått upp till hand rum... Vi gick alla tre ned, åt frukost och sedan såg han lite Peppa Pig innan det blev påklädning och tandborstning. Inga problem. Vi gick vid elva till sporten, spårvagn dit och jag lämnade honom där och gick sedan. Satte mig utanför och läste boken jag läser nu "50 shades of Grey". Barnen i N's sportklass gick förbi med läraren och de sa en del fula saker åt mig. Läraren hörde och hon skällde ut dem och sa åt dem att säga förlåt direkt och hon skulle berätta för deras föräldrar...
Vi gick därifrån när det var slut, till spårvagnen och där var det kontroll. När vi gick av vid vår station så såg jag att pappan gick längre fram och han såg oss också. Vi hälsade och promenerade hemåt tillsammans. Jag förberedde lunchen, morotspuré och varmkorv och jag och N åt när elektriken kom, därför pappan var hemma. N sov sedan och pappan åkte till jobbet.
Jag tog det lugnt och skrev brev när han sov och vid 16.50 vaknade han. Vi lekte en del, han duschade och vid 18.30 kom en man för att se om de kan bygga om huset. Pappan kom hem 5 minuter senare och mamman runt 19.00. Vi åt rosti, spenat och skinka. Jag skrev ut biljetterna till söndag, rätt problematiskt, och pratade en hel del med föräldrarna, N frågade en del frågor om min bok och vi pratade om hur bra svenskar egentligen är på engelska. Jag skypade med Malin i 30 minuter och ringde sedan mamma i 10 minuter innan jag somnade vid midnatt.


Omiljövänliga Frankrike

I Frankrike existerar inte pant. Därav slängs plastflaskor i soptunnorna och min värdfamilj och mina kompisars värdfamiljen sopsorterar inte. De slänger glas i soptunnan till exempel, huh? Som här, det är så här de gör med plastflaskorna vi dricker till middag och lunch varje dag. De knölar ihop plasten och lägger den i soptunnan.
Nantes är "the green city 2013", för något år sedan vann Stockholm. Detta är ett stort pris, ett miljövänligt pris men jag håller så inte med. Bli mer miljövänliga s'il vous plait!

(btw i Sverige är jag omiljövänlig tycker jag, här är jag extremt miljövänlig...)

Innan.Efter.


Igår tisdag - samtalet om hemresa

Jag vaknade runt 9.30, låg kvar i sängen till 10-tiden då jag åt frukost. Duschade och fixade mig och funderade på att ta en snabb tur till centrum men det regnade massor så stannade hemma. Jag hämtade N i regnet, kom hem och värmde på potatis i ugn och fisk och vi åt. Lekte på hans rum sedan och var minimala problem när vi skulle till skolan.
Jag lämnade honom och gick hem, diskade och sedan ringde Rike och frågade om vi kunde ses på stan. Jag mötte henne på juice baren Mango vid 14.15 och vi satt där lite mer än en timme. Blev en chai latte och en naturell yoghurt med mango. Vi satt där och pratade länge och sen började en man från Kanada i 30-årsåldern prata med oss om ingenting. Han reste runt i Europa och vi upptäckte sedan att eftersom han kunde engelska bra hade han säkert lyssnat på hela samtalet. Haha!
Vi skiljdes åt och jag gick och köpte 10 frimärken för 8€. Gick till Lafayette och hittade att rean är superbra nu, den pågår fortfarande i lite mer än två veckor så tänk vad man kan fynda då! Mitt passfodral som jag köpte i början av rean var 50% rabatt på nu, jag köpte det med 20% rabatt... Jag åkte hem vid 15.50, mötte pappan i dörren men han åkte tillbaka till jobbet igen. Jag hämtade N, vi gjorde en övning då han skulle hitta ord som började på hans namn, pappa, mamma och Mikaela. Han var riktigt duktig!
Han duschade utan problem och pappan kom hem runt 18.50, mamman var ännu på jobbet. Vi åt lax i ugn och ris. Jag var sedan tvungen att gå då jag skulle på bio med Rike. Jag kom dit vid 20.20 och det var kö utanför! Jag ställde mig i kön, såg platserna till filmen bli färre och färre och sedan var de slut. Vi hade tänkt se Django Unchained. Vi gick till baren vid Commerce och pratade. Vid 22-tiden åkte jag hem, berättade för föräldrarna att filmen var "complet" och sedan ställde jag frågan om mitt hemresedatum i juni... Nervöst! De tog det okej först, ville att jag stannar längre och jag sa att jag ska prata med mina föräldrar. Jag satt kvar i en halvtimme och pratade med dem och det var väldigt trevligt. Jag sa god natt och gick upp till mig. N var fortfarande vaken och jag hjälpte honom hitta sin napp. Sa god natt och hörde han sjunga ända till 23.45. Jag gick för att borsta tänderna och sa god natt och vi båda började skratta så himla mycket, mamman kom upp och hon skrattade så mycket hon med, så roligt! Jag somnade sedan runt midnatt.


130119 - andra dagen utanför Brest, Bretagne

Här kommer bilder från i söndags ute i Bretagne!

Promenad i byn.
På tur längs kusten.
Avslutades med varm choklad i en skål! Så himla vacker dag och fina platser!

Fem månader!

Jag vet inte riktigt om jag skrev det men förra veckan, den 15 januari så var det 5 månader sedan jag kom till Frankrike. Då hade även halva tiden gått eftersom jag ska vara här i 10 månader. Så nu är mindre än halva tiden kvar...!


130119 - första dagen utanför Brest

Här kommer bilder från i lördags, helgen som passerades utanför Brest.


Straxt innan klockan åtta på morgonen, på tåget från Nantes till Rennes.
Precis utanför tågstationen i Rennes.
Rennes, lite snö fanns även där.
Jag köpte violetta tulpaner och gav min svenska marabou choklad i gåva.
Det var väldigt roligt att passera med tåget från Rennes till Brest. Passerade flera små byar, som denna till exempel, vi åkte förbi på ett berg och staden låg nedanför i dalen.
På crêperiet, galette med skinka, ost, ägg och champignion.
Längs kusten, så fint!
På Super U visade Ann mig att det fanns dajm, denna påse ska jag spara länge!

Måndag - ny vecka

Jag vaknade vid 7.35 när mamman väckte N och sedan igen vid 9.10 tiden. Låg kvar i sängen ett tag, gick upp och åt frukost. Jag ska be mamman köpa nytt mörkt bröd, det är slut och brioche är inget för mig. Jag gick upp, duschade och tog det lugnt innan jag vid 11-tiden tog spårvagnen till stan. Där gick jag av vid Bretagne, gick till en bokaffär ovanför C&A och köpte fem pennor för 8 euro. Jag gick sedan till juicebaren Mango där jag tog en Pink Lady - äppel, hallon och jordgubb samt en youghurt med hemgjord müsli och blåbär. Det gick på drygt 7 euro men det är så mysigt och gott där + att det känns (och är) mer hälsosamt än en varm choklad och en kaka - jag är som sagt i Frankrike, sockrets hemland.
Jag skrev ett brev till farmor och sedan kom Rike och vi berättade om våra helger, hennes i Nantes och min i Bretagne. Vi tog sedan spårvagnen och det var storm ute! Mötte Sara vid spårvagnen och promenerade till franskakursen. Jobbade mycket med "à" och "de" samt "en" och "y" - så svårt... Vi lekte en lek då man ska gissa vem man är genom att hålla ett papper med en kändis namn och sedan gissa vem man är. Jag var David Beckham haha. Det kom även en kille som ska vara lärarassistent ungefär, han gissade att Sara och jag var från Polen... Hör jag östeuropa igen vet jag inte vad jag svarar...

Vi slutade 10 minuter för sent och jag var hemma runt 16.10 och då var även pappan hemma. Han sa att saken som ger värme till huset gått sönder så han väntade på reparatören "som skulle komma någon gång under eftermiddagen"... Så det var ännu kallare än det brukar! Jag hämtade N och vi stannade nere, gjorde inte så mycket. Reparatören kom och då blev det även strömavbrott! Efter ett tag gick jag och N upp på hans rum och reparatören reparerade allt. Pappan gick ut med valpen på promenad och N duschade utan problem. Vi gick sedan ned och mamman kom hem runt 19.30, då hade vi sett lite på nyheterna på tv och ätit fransk korv till "apero"/apertif". Vi åt hel kyckling i ugn och pasta och föräldrarna pratade mycket om gamla filmer och valpen hade fått en ny bädd som han älskade. Vid 20.40 gick jag upp till mig, skypade med Clara i en timme och sedan med familjen hemma i en halv timme. Nu ska jag strax sova! God natt!

Idag - söndag

Jag vaknade runt klockan kvart över tio efter att ha fått nära tio och en halv timmes sömn. Låg kvar i sängen och runt elva hörde jag Ann ropa att frukosten var klar så jag gick ned och åt med henne, Emma och Emilie. Mörkt bröd - bäst. Efter frukosten gick jag upp till mig, klädde på mig och gjorde mig i ordning och gick sedan ut på en promenad i byn (820 invånare). Tog en hel del bilder och gick sedan tillbaka. Då hade Anns dotter kommit, Mary-Katerin, och jag hälsade och pratade med henne. Även första gången jag träffade henne. Vi åt lunch, rostbiff med haricots verts och potatis samt svenska kantareller. Till efterrätt åt vi en glass mer maräng och fläder. Jag tog en 30 minuters powernap (läs: läste) och sedan åkte jag, Ann, Mary-Katerin och Emile längs kusten och de visade mig fina ställen. Trevligt! Vi avslutade med en varm choklad innan det bar iväg tillbaka och jag fixade i ordning min packning, lite proviant och tog bort lakanen samt skrev i gästboken. Vi sa hej då till Ann och åkte med bilen till Ikea. Sa hej då till de andra och åkte med "Covoiturage" mot Nantes. Bilfärden till Nantes tog inte ens tre timmar, två timmar och femtio minuter. Jag vilade en del under färden och var framme i Nantes runt 21.20. Anlände till spårvagnsstationen Gare Maritime, tog spårvagnen efter 5 minuters väntan till Commerce och sedan väntade jag i en kvart på min spårvagn. Kom hem vid 22.00, pratade en del med föräldrarna om helgen och frågade vad de hade gjort. N var i säng men vaken och efter att jag sagt god natt till föräldrarna så gick jag till mig och en stund senare smög han sig in i mitt rum för att säga god natt.
Nu ska jag sova, trött efter en trevlig helg! Bilder kommer imorgon.


130120 - Lördag

Jag vaknade efter drygt 5 timmars sömn vid 6.30. Klädde på mig och gick sedan ned, pappan var då nere för att släppa ut hunden för att den skulle få göra sina behov ute i trädgården. Jag ska "bonne week-end" innan jag gick till spårvagnen vid 7.00. Kom till Commerce vid 7.13 och var vid tågstationen vid 7.25. Köpte frukostmacka och varm choklad där och gick sedan till spår 9, det var inget snabbtåg - TGV - utan ett TER regionaltåg. Jag åt frukost och 7.56 gick tåget mot Rennes. Vid 9.16 var jag framme, frös en massa och tågstationen i Rennes var som att vara utomhus. Köpte två koppar varm choklad, tog ut lite pengar och satte mig i vänthallen. Såg en blombutik och kom då på att jag behövde köpa blommor. Köpte 12 tulpaner för 8€ och nöjde mig med det. Jag väntade ytterligare, köpte en tidning och 10.42 gick tåget mot Brest, även det regionaltåg. I Rennes kände jag mig ännu mer som en utomjording än vad jag gör i Nantes. Alla stirrade, någon sa "hello beautiful, where are you from?" Och på tåget råkade jag nudda en mans fot som satt med den i gången. Han började då ropa "mademoiselle mademoiselle" och att jag skulle gå tillbaka till han för att jag hade gjort illa hans fot. Eller inte.
Jag somnade på tåget och vaknade av att biljettkontrollören knackade mig på axeln och bad att få se biljett. Lagom pinsamt. Jag kom fram till Brest vid 13.11 och mötte då min farmors kusin Ann som jag aldrig träffat. Hade inte heller sett någon bild på henne men hon var så lik min farmor så jag såg henne direkt och hon mig "den enda blonda".

Vi tog en biltur runt Brest centrum, staden blev förstörd under andra världskriget och sedan byggdes nya hus upp. Vi åkte längs havet, längs landet och kom till en by där vi åt lunch. Jag åt en med ost, skinka, ägg och champinjoner samt en med honung och citron till efterrätt. Ann var snäll och bjöd mig. Vi kollade i några butiker i den lilla byn och köpte bröd i ett bageri. Vi fortsatte och åkte längs havet ett bra tag innan vi åkte till mataffären Super U, där köpte jag svensk dajm!! Vi fortsatte till byn där hon bor och kom fram 16.45. Jag gick vid 17.30 upp dit jag skulle sova och vilade i 45 minuter. 18.00 kom hennes barnbarn (min farmors kusins barnbarn/min pappas sysslings barn) och jag hälsade på den ena som smög sig in på mitt rum. Det är två tjejer, 13 och 7 år och de pratar lite svenska men annars franska.
Jag gick ned och vi hjälpte till med middagen. Vi åt foie gras (anklever) med mörkt bröd, köttgryta med potatisgratäng och äppelkaka till efterrätt. Gott! Efter middagen kollade vi på fångarna på fortet, den franska versionen. Vid 23 sa jag god natt och gick och la mig och somna en halv timme senare.


Fredagen den 18 januari

Jag vaknade runt 9.40, tog en del sovmorgnar den här veckan då jag inte skulle få någon i helgen. Jag hörde då att mamman fortfarande var hemma. Under natten hade jag vaknat vid 4-tiden och sett att det var snö ute. Hennes bil var nu kvar hemma också så jag tänkte att det måste vara på grund av snön. Tydligen stannar allt när det kommer snö här. Jag gick till badrummet och mötte då pappan i trappen, han sa god morgon och sa att det var på grund av snön de inte var på jobbet. Jag gick ned runt 10 och då åkte även de till jobb med spårvagn då det var för halt för att köra bil med sommardäck. Jag åt frukost, tvättade håret, fixade mig och förberedde lunchen. Jag hämtade N och han var överlycklig över snön "il y a vraiment beaucoup de neige à Nantes!" Haha jag fick låtsas och hålla med honom, det var egentligen bara några centimeter...
Vi åt omelett som jag gjorde med ost och skinka och han tyckte mycket om det. Jag lämnade honom i skolan igen och allt gick utan problem. Jag städade ordning i köket lite och diskade innan jag mötte Rike på juice baren i centrum vid 14-tiden. Drack en chai och vi satt och pratade tills 15.15 då Rike skulle ta sin buss hem. Den var lite försenad dock på grund av demonstrationer IGEN. Vi sa hej då och jag köpte lite saker till tågresan till Brest på Monoprix.

Jag tog spårvagnen vid 15.45 och två hållplatser från Centrum, jag bor 5 hållplatser från allra centralaste delen (t-centralen i Sthlm typ), så sa de att spårvagnen var sönder och inte gick längre. Nästa spårvagn var 8 minuter senare så jag gick hem istället. 16.00 öppnade jag dörren hemma. Tur att jag var i god tid! Under förmiddagen hade INGA bussar gått, endast spårvagnarna. Framåt lunch hade 1/3 av alla bussar börjat gå och på eftermiddagen hälften av bussarna. Sjukt att de inte klarar av snön!
Jag var hemma med valpen lite och gosade med honom och hämtade N sedan. Vi såg Peppa Pig på teven och vid 17.00 kom pappan hem, blev väldigt förvånad! Vi pratade lite, han bytte från kostym till vardagskläder för att gå ut med hunden och det viktigaste - köpa baguetten. Han bad mig duscha N under tiden han var borta men precis då kom mamman hem och sa att det inte var nödvändigt. Enkel dag!
De gjorde ordning middagen som blev samosa och hamburgare (med skinkskivor istället för hamburgare). Vi pratade en hel del, om min resa till Brest, vad jag ska se i Frankrike m.m. Jag gick upp till mig vid 20.45, fixade mig och mötte sedan upp Sara och Rike vid Commerce vid 21.45. Precis innan jag skulle gå så sa pappan nere i vardagsrummet "ehm Mikaela, om du kommer hem sent, kan du använda toaletten i badrummet på första våningen? Den låter mindre och vi vaknar annars jämt när toaletten på badrummet på andra våningen används..." Haha oj vad jag skrattade sedan. Jag sa: inga problem, hade inte tänkt på det och pappan sa att det var absolut ingen fara. Det roliga är att jag bor på andra våningen och de på tredje våningen och att de vaknar varje gång den används haha. Då måste de alltså hört när jag kommit hem sent, runt 5.30 i vissa fall. Alltså vet de att jag kommit hem då, oj då. Men jag bryr mig inte, om de har ett problem med att jag kommer hem sent så tar de upp det med mig.

Vi gick iallafall till baren Delirium, pratade en himla massa som vanligt, vi gick sedan till Commerce igen och mötte upp Alex och Leemart från universitetet på en bar med en del andra. Blev en timme där eller något, pratade med några från Mexico och en del fransoser som skrek "les filles, les filles, vous venez d'où?" Till slut svarade vi Sverige och det gjorde bara dem mer intresserade. Rike och jag tog sällskap till bussen, Sara stannade med de andra och jag tog bussen vid 00.35 och gick 5 minuter hem. Valpen vaknade med gjorde inget ljud av sig. Jag packade och somnade runt 01.30


Brest imorgon!

Uppdateringen i helgen kommer ligga på 0. Imorgon (idag) lördag morgon tar jag tåget till Brest i Bretagne och stannar till söndagskväll då jag tar bil tillbaka till Nantes. Så vi hörs då istället! Bisous et à lundi!


Torsdag 16/1

Jag vaknade runt 9.30, låg kvar i sängen till tio och hörde inte valpen. Åt frukost och gosade lite med valpen och städade ihop lite på mitt rum, duschade, fixade mig och kollade sedan språkutbildningar i Spanien. Jag hämtade N, åt pasta och varmkorv och det gick utan problem. Jag lämnade honom och åkte till franskakursen. Där var det inget speciellt utan två timmar intensivt med franska. Lite jobb med indirekt och direkt, hemskt då man ändrar tidsform hela tiden.
Jag hämtade N och vi lekte och läste hemma. Han duschade utan större problem. Mamman kom hem vid 18.45 och pappan lite senare. Vi åt stekt squash med kyckling i ugn. Pratade en hel del och det var väldigt kul när de frågade om jag kände till en skådespelare från 80-talet. De sa namnet men det gav inget. De sa vilka filmer han varit med i, att han gift sig med någon och blivit guvernör i Kalifornien och var "bodybuilder". Jag sa då: JAHA MENAR NI ARNOLD SCHWAZZENAGER (stavning?). De sa: juste du uttalar med engelskt uttal... Haha.
Jag pratade sedan en himla massa med pappan i familjen efter middagen då mamman nattade N. Om franska skolan, om hur katolsk N's skola är (fast ingen av föräldrarna är direkt troende), om den svenska skolan och så. Jag Skypade sedan med familjen hemma i över en timme och vi bestämde att jag måste ta upp med värdfamiljen att jag måste hem den 19 juni. Jag somnade runt midnatt.


Nervös...

Jag är nervös. Det är ingen stor grej men jag ska försöka ha pratat med värdföräldrarna ikväll och bestämma exakt datum när jag ska åka hem. Jag har redan ett exakt datum där jag egentligen måste hem på, 19 juni men de vill att jag ska stanna till runt 10 juli... Får se hur det går. Själva grejen att säga 5 månader innan känns tidigt och jag vill helst inte ta upp det... Önska mig lycka till!
Förresten, snön kom inatt!


Igår onsdag - 10 timmars arbetsdag

Jag vaknade vid 8 som jag alltid gör på onsdagar. Jag hörde mamman åka till jobbet och N vara nere och äta frukost med pappan. Trodde han skulle väcka mig då han brukar åka till jobbet då annars men inte. Jag gick ned vid 8.30 och åt frukost och 9.00 åkte pappan till jobbet. Onsdagsförmiddagen var som alltid, nästan problemfri med påklädningen och tandborstningen. Vid 11 gick vi till spårvagnen och åkte till sporten. Jag stannade hela tiden och det var roligt att se N göra allt väldigt bra.
Vi tog spårvagnen hem, var hemma vid 13.20 och åt morotspuré och varmkorv till lunch. Han sov från 14.20 till 16.50 och då läste jag nere och underhöll valpen. När han vaknade så spenderade vi eftermiddagen med lite barntv och sedan sjöng vi svenska sånger. Han duschade utan problem och vi pratade sedan lite om syskon eftersom han är ensambarn.

Föräldrarna kom hem vid 19-tiden, pappan berättade om att han fått det nya jobbet, ungefär vd på ett företag här och han var väldigt glad så vi firade med champagne. Vi åt potatis och fisk i ugn och vid 21-tiden mötte jag Rike vid Commerce och vi gick till en bar vid hörnet av Commerce. Sara kom senare och berättade hur mycket hon jobbat, 12 timmar varje dag hela veckan... Vid 23.00 tog jag spårvagnen hem och var hemma vid 23.07. Somnade runt midnatt, frös en del då det var 1 grad...


Fryser

Kom precis hem från att ha träffat Sara och Rike. Ute är det jättekallt, 1 plusgrad! Kallast hittills här. Men det skulle lika gärna kunna vara cirka -5 grader, det är kall, torr kyla. Och som vanligt är mitt rum kallt när det är kallt ute, dålig isolering i de franska husen... Inatt laddar jag upp med raggsockor och mjukisbyxor.


Igår tisdag - lugn dag

Idag har jag bara tagit det lugnt. Jag vaknade vid 7.35, gick ut från mitt rum vid 8 och gick ned med mamman och N till nedervåningen. Mamman åkte till jobbet och pappan gick ut med valpen. Han gick sedan till jobbet och jag lämnade N i skolan. Jag gick sedan till Carrefour och köpte flingor då jag fick världens längtan efter det. Gick hem och åt frukost och vilade sedan på rummet, läste och bloggade.
Jag hämtade sedan N i skolan. Vi åt ris och kokt korv till lunch. Vi lekte lite på hans rum innan vi gick till skolan med lite övertalning. Jag lämnade honom, gick hem och diskade och bloggade, svarade på mejl och läste. Tog det bara lugnt och vilade. Jag hämtade N senare och vi läste en massa innan han duschade utan problem. Mamman ringde vid 18.45 och frågade om jag kunde fixa middag till N då hon var kvar på jobbet. Pappan kom senare hem och jag och N åt ravioli med skinka. Mamman kom hem runt 19.45, vi pratade en del och pappan gick iväg för att spela squash och jag tog spårvagnen vid 20.00 till Commerce. Mötte upp Rike och vi gick till bion. Såg filmen "la stratégie de la poussette" och sedan mötte vi Sara och vi såg filmen "Jack Reacher". Den första på franska och den andra på engelska. Så roligt, att kunna förstå allt i den franska filmen (såklart även den engelska) och kunna skratta till skämten som fransoserna skrattar till samt att förstå slang, det är ändå en väldigt bra utveckling i det franska språket! De var slut vid 00.10 så vi sa hej då till Rike som tog bussen och jag och Sara gick till Commerce och tog varsin spårvagn hem. Jag var hemma runt 00.40. Nu ska jag borsta tänderna och sova!


Svar från frågestunden

Hej! Jag hittade din blogg av en slump när jag letade efter au pair-bloggar, då jag är lite intresserad av att jobba som det i Frankrike. Jag undrar om du vet om det är mycket svårare för killar att bli au-pairer jämfört med tjejer? Sen undrar jag också om du tyckte det var svårt att få kompisar där nere?
- Av alla Au Pairer som jag träffat här i Nantes har alla varit tjejer. Nej nu ljuger jag, i september var vi ute och råkade stötta ihop med några personer och en av killarna visade sig vara Au Pair. Jag gjorde en snabb sökning på http://aupair-world.net (där jag hittade min värdfamilj) och då var det cirka 10% av alla familjer som sökte efter en manlig Au Pair. Jag tror personligen att det kan vara lite svårare för killar än tjejer, det var ju i början endast tjejer som åkte men nu är det mycket flera killar än vad det var från början. Jag tror det mest gäller att hitta rätt familj, börja i tid och leta efter den rätta värdfamiljen. Och så en sak till, jag anser att de är väldigt konservativa här i Frankrike så var beredd att det kan ta lite tid men ge inte upp! Det är inte omöjligt!!

Angående din andra fråga om hur det är att hitta kompisar här nere, det var ganska enkelt tycker jag. Jag har till och med kunnat välja vem jag vill umgås med, inte känt mig tvungen att umgås med någon/några bara för att det var den/de enda jag hade att vara med. Rike hittade jag när jag skrev på Couchsurfing.com's Nantes forum. Jag skrev om det var någon som var Au Pair i Nantes, hon googlade "au pair nantes" och hittade mitt inlägg och svarade och på det viset är det. Det gäller att söka på tex. facebook, aupairforum.se, google, gå med i en språkkurs, vara social, öppen för nya saker och nya personer. Jag tror det är väldigt viktigt, att verkligen själv försöka att skaffa vänner också. Men om det var svårt, nej det tycker jag inte för att vara ärlig.

Hur kändes det att komma tillbaka till Sverige efter fyra månader utomlands?
Att komma tillbaka till Sverige efter fyra månader var väldigt annorlunda. Att knappt hört svenska i verkligheten förutom när jag pratat med Sara var väldigt annorlunda det med. Och eftersom jag hade så lite tid i Sverige, endast 8 och en halv dag så kändes det mer som en snabb semester. Det jag prioriterade var verkligen att umgås med min familj och hinna träffa kompisar. Jag hann knappt känna hur det var att vara tillbaka hemma igen. Det kändes bara annorlunda och rätt konstigt att vara tillbaka. Allt kändes som det stått stilla, inte bara på Gotland men även i Sverige. Det var samma Sverige som jag kom tillbaka till men jag var inte densamma när jag kom hem. Mina 5 månader har gjort mig till en annan person. Det är inte bara en klyscha, det är sant. Det finns ingen del av mig som ångrar att jag tog steget att flytta utomlands ensam utan en organisation. Jag kunde knappt förstå att jag var tillbaka, det är nu i efterhand jag har förstått det. Jag gick så länge under december och drömde om hur det var att komma tillbaka så det var som en dröm.

Saknade du Frankrike eller uppskattade du den svenska kulturen mer?
Eftersom det var jul så uppskattade jag en himla massa att umgås med familjen och den svenska maten och att göra allt det jag hade saknat att göra här i Frankrike. Det var nog en blandning, jag saknade väl mina vanor och faktiskt mina kompisar här men det var ingen dålig saknad. Det var en mix, jag har verkligen lärt mig uppskatta saker i Sverige efter min tid här. Jag har fått en ny bild av mycket, nya perspektiv och jag har framförallt upptäckt vilket bra land Sverige är och vad vi kan vara lyckliga att bo där - dessa tankar hade inte jag innan, jag ville mycket bort och se något nytt och annat utomlands.

Har du någon fransk vana du skulle vilja införa i Sverige också?
Haha att äta ost. Inte skivbar svensk utan fransk ost, cravings. Juste, att verkligen vara "carpe diem", här är jag det. Jag tar vara på varje dag eftersom jag vet att detta inte är föralltid. Jag gör verkligen saker varje helg, tar vara på tiden och har roligt. Och att inte vara så typisk svensk, vara lite mer fransk, tror alla svenskar skulle må bra av att vara lite franska ibland.

Du verkar mindre pepp på att vara aupair nu än förut, liksom att det inte är lika roligt. varför? :(
Haha sorry men detta var den roligaste frågan. Jag förstår inte? Jag är verkligen jätte jättenyfiken på vilket sätt detta syns i mitt sätt att skriva? Är det mer som uppfattar det så här?
För att besvara frågan och vara ärlig, det går så mycket enklare nu än vad det någonsin gjort men att dessutom fått en knäpp valp på köpet är inte det roligaste. Att vakna tidigt en lördag av barnskrik, att veta att man aldrig kan somna i soffan efter sett på tv, att inte kunna vakna upp på dåligt humör, att alltid prestera, att alltid vara trevlig och att inte vara helt hemma. Jag är verkligen jättenöjd med min värdfamilj, kunde inte fått det bättre men efter 5 månader som Au Pair så är man troligtvis inte lika positiv som i början. N är hur gullig som helst men det är mest det andra, att inte vara helt hemma och så. Men förklara annars hur du menar så kan jag svara på det! Jag har faktiskt inte tänkt på detta innan jag fick kommentaren. Jag frågade mina kompisar och de var överrens, såklart man inte alltid kan vara på sitt bästa humör och det syns här i bloggen. Man måste kunna ha en dålig dag. Men det här är absolut inget jag tycker är tråkigt, inte alls! Tvärt om!

Jag skulle gärna höra hur det har varit med hemlängtan och hur du har hanterat det :)
Jag har varit så lyckligt lottad angående hemlängtan tycker jag. Det var i december då jag visste att hemresan närmade sig som jag längtade hem, men mest för att bara komma hem och pausa och träffa de jag tycker om. Mina första dagar i Frankrike, då längtade jag hem. Jag skypade med familjen och åt svenskt godis och tittade på svenska filmer, svensk tv och bilder. I december tillät jag mig själv att gråta och det var bra. Skype är det bästa som finns vid hemlängtan.

Vad är det du tycker är bättre med Frankrike än Sverige? Och vad anser du sämre? :)
Jag svarar på den här frågan i ett kommande inlägg, det blir för långt ;)

Vad vill du göra efter ditt au pair år är slut?

Jag har ingen aning alls vad jag vill göra när mitt Au Pair-år är slut, alla dörrar står öppna. Jag är iallafall 98% säker på att jag inte vill börja plugga, jag har inte sett tillräckligt. Mina planer har tidigare varit på att vara Au Pair i Spanien eller London men redan nu känner jag att ett år som Au Pair, det är tillräckligt. Och jag skulle bara bli besviken då min kommande Au Pair-familj inte ens skulle vara i närheten av hur bra min nuvarande är. Antingen åker jag utomlands för att bara plugga något språk, åker på volontärresa, stannar hemma på Gotland ett tag och jobbar en massa för att få ihop pengar och sedan tågluffa, åka till Japan, backpacka eller något. Jag har ingen aning!

Tack för alla frågor, om ni undrar något mer, tveka inte att fråga :D Ni kan också skicka mejl till 1mikaelaahlen@gmail.com om ni hellre mejlar än kommenterar på bloggy.


Les suèdoises

En av de franska killarna från baren i fredags sa "men är det sant, visst är alla i Sverige blonda?"
Så himla ofta vi får den frågan, även på franskakursen... Lite motsägesefullt när vi säger "nej verkligen inte" med tanke på att både Sara och jag är blonda... :]

Igår måndag

Jag vaknade igår runt 9-tiden, hunden skällde nere... Jag duschade och fixade mig och runt 11.15-tiden så åkte jag till centrum, ringde Rike och sa att jag gick till juicebaren Mango. Där blev det smoothie och quinoa sallad till lunch. Så gott. Rike kom sedan och vi kollade genom våra fotoböcker, jag fick nämligen en av mina föräldrar i studentpresent från när jag föddes - studenten. Den är så himla fin! Rike hade fått ett litet album i julklapp av sina föräldrar så vi kollade genom dem, jättekul. Vi gjorde sedan franskaläxan innan vi vid 13.30 gick till spårvagnen och åkte till franskakursen.
Vi pratade lite om äktenskap mellan homosexuella och en del om hur det är i våra länder. Jag hämtade sedan N med valpen och vi gick hem sedan. Hemma lekte vi och tog det lugnt. Valpen var väldigt jobbig och nafsig... N duschade och det var inga problem. Mamman kom hem vid 18.50 och pappan lite senare. Jag berättade om valpen och de sa att de ska gå på valpskola med honom. Vi åt sedan middag, lax och ris, och jag berättade om att vi pratat om demonstrationen i Paris på franskakursen och ville höra vad de tyckte. De var för äktenskap så det var bra. Pappan uppskattade till att 40% av alla fransoser är emot! Pratade en himla massa och vi åt sedan en galette des rois med chokladbitar i. Jag gick upp till mig vid 20.45, skypade en halvtimme med bror och en kvart med mamma. Jag läste sedan och somnade runt 23.

Brest

På lördag morgon så åker jag till Brest, en hamnstad längst ute på udden vid Bretagne. Cirka 140 000 bor där. Jag åker dit för att hälsa på en släkting som jag aldrig träffat innan, min farmors kusin. Hon bor i en mindre stad utanför med 820 invånare. Så jag tar tåget dit på lördag morgon och bil tillbaka till Nantes på söndag kväll. Ska bli roligt!


Söndag, utflykt till Rennes + bildbomb

Jag vaknade redan innan mitt alarm ringde, fick bara tre timmars sömn efter att somnat vid fem natten innan.  Jag försökte somna om vid 7.50 men lyckades inte, alarmet ringde 8.30 och jag gick upp. N hade vaknat tidigt så han och pappan satt nere och tittade på tv. Jag fixade mig i ordning, gick ned och sa god morgon och gick till spårvagnen vid 9.10. Köpte frukost vid Commerce och mötte sedan Sara. Vi båda kände oss halvt sovande… Vid tågstationen mötte vi Rike, köpte varm choklad och väntade på liften till Rennes. Vi använde oss nämligen av ”Covoiturage” – kolla in det! Man åker då med någon i dennes bil till stället dit man ska och det är inte dyrt. För mig kostade det 13 euro tur och retur till Rennes. Han hämtade upp oss vid tågstationen vid 10-tiden och vi satte oss alla i baksätet, något han tyckte var underligt haha.
Vi pratade lite och totalt tog det drygt en timme till Rennes, smidigt! Han som körde var inte så positiv direkt haha, rätt negativ och särskilt om Rennes. Han släppte av oss vid en metro-hållplats – ja ni läste rätt, de har en tunnelbana i Rennes! Dock bara en linje. Vi köpte metrobiljetter för en dag för 3,70 euro och tog den lilla tunnelbanan till ”centrum”. Det bor cirka 200 000 i Rennes men efter någon timme där kändes stan väldigt liten. Vi gick av vid Place de la Republique och gick till turistkontoret, köpte vykort och tog en guidebok. Fortsatte promenera genom den gamla stadsdelen och strosade omkring. Eftersom det var söndag var 75% av allt stängt… Vi gick runt och hade sedan promenerat genom Rennes stadskärna. Vi hittade inget ställe att äta lunch på så det blev kebab, den var helt okej och ägaren verkade så glad att få några kunder :] Vi gick vidare sedan, till ”Le musée de Beaux arts”/konstmuseumet. Det var väl inte jätteintressant, 2,45 euro kostade det men vi fick värma oss och vara lite kulturella. Det var rätt kallt ute, 4 grader kanske?

Klockan började närma sig fem sedan så tog tunnelbanan till universitet (Rennes är den största universitetsstaden i Frankrike) i hopp om att hitta något café. Vi kom upp i förorterna så vi vände och åkte till Place Sainte-Anne där vi tog en varm choklad på ett café som en av fransoserna från baren i fredags hade tipsat oss om. Vi hittade sedan en restaurant som lät bra i guideboken och åkte tunnelbanan dit men vi kom likaså där upp i förorten. Då åkte vi tillbaka till tågstationen, gick en sväng runt kvarteren där innan vi vid sju-tiden hittade en italiensk restaurant. Det såg väl inte så märkvärdigt ut men oj vad god maten var! Jag åt pizza för första gången sedan i juni (?) förra året. Vi åt sedan efterrätt också, lite skulle vi väl lyxa till det när vi var i en annan stad :] Det var den godaste chokladmoussen ever! Det gick på 17 euro inklusive dryck, värt!
Vi skyndade oss sedan och hittade den andra killen som vi skulle åka hem till Nantes med runt 20.30. Hans kompis var också med. De var jättetrevliga, runt 22 år och pluggade på ingenjörsskolan här i Nantes. Vi pratade en hel del under vägen. Jag upptäckte sedan att de körde vägen där jag brukar gå av från en av bussarna ifrån. Så jag frågade om de kunde stanna och de sa självklart. Så jag gick bara 5 minuter hem, smidigt! Så jag var hemma runt 21.50, jättetrött och kall! Pratade en massa med värdföräldrarna innan jag gick och la mig runt 23-tiden. Så rolig dag!

Alltså hur kul?! "Rue de Suède" "Maison Suède" "Square de Stockholm" "Promenade des Vikings" "Allée de Göteborg" "Square Narvik" "Promenade de Scandinavie" "Square de Copenhague" "Square d'Oslo" "Rue d'Uppsala". Så himla roligt! (Detta var i Rennes.)
På väg till turismkontoret.
Sara och Rike i de gamla delarna av Rennes.
Halvt nedbrunnet hus till höger.
Place Sainte-Anne.
Rike och Sara.
Alltså huspriserna, man kan få ett slott för 13 miljoner svenska kronor. KÖP
Ja en staty av Jesus, det skulle man nog inte se så ofta i Sverige... Här finns de överallt.
Place de la Republique.
Alltså hur vidrigt och franskt? Hamburgare med gåslever (foie gras)
Haha vi skrev i museumets "tack för ditt besök"-bok.
Så fransk målning med ostron.
Jag och Sara.
No comments.
Jag försöker lista ut hur vi ska åka med tunnelbanan...Liten metro.Pizzan och nedan chokladmoussen.

Lördag den tolfte januari

Jag vaknade runt 10 av att det var helt tyst i huset, åt frukost lite senare och upptäckte att ingen var hemma. Underbart. Det är inte det att jag inte gillar min värdfamilj men att ha några tysta minuter var underbart, inte ens valpen var hemma! Jag gick sedan upp till mig och

När jag kommit dit så kom pappan precis hem. Jag stannade kvar, han hörde att jag var hemma som när jag duschade och så. Jag stannade sedan på rummet, mamman, N och valpen kom hem från veterinären. De åt sedan lunch jag gick ned, sa hej och vi pratade lite och jag åkte sedan hemifrån vid 13.00. Kom till Commerce där jag läste ”50 shades of Grey” och väntade på Sara, hon kom ett tag senare. Vi gick till Sephora, köpte billigt smink på rean – vi fick 4 ögonskuggor och body butter för 9 euro! Vi gick till Longchamp och jag köpte ett passfodral, annars 35 euro – nu 25 euro. Vi kände sedan för att äta lunch och vi funderade att gå till ett sandwich-ställe/café men fick sedan cravings för kebab för första gången sedan i sommar, ingen av oss har ätit det sedan vi lämnade Sverige i augusti och september. Det var okej, här äter de kebaben/dönern i bröd med sallad, sås, grönsaker med pommes frites bredvid. Fick det och en dryck för 6 euro.
Vi gick vid 15-tiden till bion, Rike var tvungen att jobba så hon gick med ”sina pojkar” till bion och vi ”råkade” stöta ihop med henne. De var så små och söta, 6 och 8 år. Vi pratade lite franska med dem innan vi gick till Galleries Lafayette (som NK/Åhléns City), kollade lite där och gick sedan runt slottet, promenerade runt och sedan åkte Sara hem vid 17-tiden. Jag tog spårvagnen till tågstationen, köpte en biljett till Brest dit jag ska nu på lördag. 38 euro kostade det, enkel… Han sa ”thank you” och det är så irriterande när de pratar engelska med en!!
Rike ringde och sa att hon var på väg hem med pojkarna och att vi kunde ses. Jag gick till Fnac, kollade på rean och bestämde sedan med Rike att vi skulle äta middag hemma istället för ute. Jag var knappt sugen på att gå ut senare på kvällen eftersom jag var så trött. Jag kom hem runt 18.30 och gick till mitt rum, pratade en del med mamman och N. Vi åt sedan Croque Monsieur med sallad till middag. Jag skypade en halv timme med familjen hemma och mötte sedan Rike vid Commerce, vid 21.30. Vi gick till Delirium Bar och drack hallonöl och pratade en himla massa som alltid. Vi mötte Sara senare, gick till ”The Live Bar” vid slottet där Alex (Usa) och Leemart (Irak) mötte upp. De är två killar som pluggar på universitetet här.

Vi gick till en nattshop, hämtade Saras cykel och tog spårvagnen vid midnatt mot île de Nantes, jag hade hittat en app om Nantes där det tipsades om en nattklubb med house, dance, electro och tecno som musik. Asbra tyckte vi! Vi gick dit, det var ute i nästan ingenstans, bara bostadsområde.  Vi hittade klubben och avslutade vårt vin utanför och gick sedan in. Dörrvakten var assur och sa att det var olagligt att dricka utomhus. Han hade också gått ut flera gånger och sett oss göra det, varför inte säga det då? Vi kom in i alla fall, betalade inget i entré, inget visande av leg (som alltid här) och betalade 2 euro för garderob. Vi kom upp till klubben, musiken var bra men ingen dansade. Vi satt i sofforna ett tag innan vi fem började dansa, de enda som dansade. Det tog en halvtimme innan fler också dansade. Till slut var dansgolvet nästan fullt. Haha det visade sig också vara en gay klubb. Men det var askul, inga jobbiga fransoser som skulle vara too much. Vi hade verkligen roligt och musiken var så himla bra! Swedish House Mafia’s Don’t you worry child spelades efter jag önskat den hos DJ’n. Vid 3.40 lämnade vi klubben, 4.00 tog vi nattbussen från Commerce, tog 15 minuter att powerwalka tillbaka. Jag, Rike och Alex tog bussen och jag gick av vid rätt hållplats, var hemma 4.26. Hunden sov hos föräldrarna, tack och lov. Jag somnade runt 5 och fick 3 och en halv timme sömn.


Bilder från i fredags

Vi satt och drack smoothie och kaffe vid fontänen vid Place Royale.
Det var 16 grader varmt!!

Vraiment heureuse

Utan dessa två hade livet i Nantes varit så himla mycket tråkigare, nästan hemskt. Vi är så lika men ändå så olika och det är nog därför det går så bra. Jag får alltid kramp i magen för jag skrattar så mycket varje gång vi ses haha. Vet faktiskt inte vad jag gjort om jag inte träffat så bra kompisar här i Nantes - vänner för livet. Dock saknar vi Johanna... :( Men hjälp vad kul vi hade idag i Rennes, slutar alltid så roligt allting med dessa två. Jag vill inte tänka på hur det kommer att vara att säga hej då i juni...

Sara Rike och jag. Censur på resten av bilderna på oss haha

Bad update

Sorry dålig uppdatering igen! Ska alldeles straxt lämna huset, imorgon åker jag till Rennes över dagen men ska försöka uppdatera er bättre! Bisous.

Konservativa Frankrike

Något jag inte visste om Frankrike innan jag åkte hit som Au Pair var att de är väldigt konservativa och gammalmodiga. Det känns som de är cirka 20 år efter Sverige i utvecklingen. Jag har varit i Frankrike på besök tre gånger innan men då är man "bara" turist, man får ingen större inblick i hur landet fungerar. En av gångerna besökte vi Paris och där märks det väl minst eftersom det är så mycket turister. Här i Nantes är turister så ovanligt, man hör knappt någon prata något annat språk än franska.
Det jag vill komma till är att imorgon är det en stor demonstration i Paris som var mot att homosexuella ska få gifta sig. Det är idag inte tillåtet. Tidigare har det varit demonstrationer i städerna och imorgon är det i huvudstaden.

De här affischerna satt uppsatta 50 meter från N's skola. Tänk barnen som kan läsa och förstår vad det står! Rike sa att utanför "hennes" barns skola delade de ut dessa som flyers. Det står ungefär "Försvara det normala (hittar ingen bra översättning) äktenskapet. Pappa, mamma och barn." Och de uppmanar alla att komma till Paris imorgon för demonstrationen på Place d'Italie...


Idag på stan delade de ut dessa. En motdemonstration nästa lördag här i Nantes. De vill demonstrera för att alla ska kunna få gifta sig med den de älskar. Bra att de motdemonstrerar!!


Igår, fredag - 16 grader!

Jag somnade vid elva igår och vaknade vid nio så jag sov tio timmar, underbart. Jag låg kvar i sängen i en timme innan jag gick och tvättade håret. Låg sedan kvar i sängen ytterligare lite och läste och gjorde ingenting. Värmde sedan på lunchen och gick med valpen och hämtade N. Gick bra! Vi kom hem, åt lunch - gårdagens middag - kyckling i yoghurt med ris - skrev fel igår. Vi lekte lite på N's rum innan vi gick ned och gick till skolan. Inga problem. Jag gick hem, diskade och mötte sedan upp med Rike vid Commerce vid 14-tiden. Vi gick till Galleries Lafayette och jag kollade på väskor. Vi köpte sedan smoothie och kaffe från ett ställe som vi drack vid Place Royale. Det var så fint väder, 16 grader och sol!
Vi gick efter ett tag till Mediateket där jag lånade några böcker om Nantes och Rennes. Vi satt där ett tag innan jag vid 16-tiden tog spårvagnen hem. Hämtade N och vi spenderade eftermiddagen som vanligt. Han duschade och lyckades sedan klämma fingrarna mellan dörren. Oj vad han grät och jag försökte få honom att sätta handen under rinnande vatten samt sätta en kall handduk över. Men det ville han inte... Han lät mig efter ett bra tag lägga en kall handduk på. Mamman kom hem vid 18.45 och pappan några minuter senare. Vi åt middag tillsammans som vanligt, stekt aubergine och torsk. Till efterrätt åt vi "la galette des rois" - typisk "kaka". Det var som croissante-deg och mandelmassa. N hittade saken i kakan och fick därmed kungakronan.
Jag gick upp till mig runt 20.45, Skypade 30 minuter med familjen då min lillebror fyllde år. Jag tog spårvagnen till Commerce, mötte sedan Denise där av slumpen och sedan kom Sara. Rike kom strax därefter och vi pratade en hel del. Några som vi känner från universitet kom sedan och erbjöd oss att följa med dem men vi mötte upp med Saras franska kompis Yann först vid operan, gick och letade efter en bar och det blev den vanliga vid Commerce. Han gick sedan och vi hittade några andra fransoser. Hade stora diskussioner om hur efter Frankrike är, Äktenskap mellan homosexuella med mera.. Haha var jättekul! Jag tog sedan spårvagnen hem vid 00.30 och kom precis hem. Hunden sover hos föräldrarna inatt, tur!


Igår torsdag

Jag vaknade vid 8, skulle lämna N i skolan så mamman knackade på min dörr en kvart senare och sa att hon skulle åka till jobbet snart och om det var möjligt att jag kunde gå på promenad med hunden. Jag lämnade N i skolan utan problem, gick hem och tog hunden på promenad, upp till spårvagnshållplatsen och en runda tillbaka. Möter så mycket personer på vägen och alla stannar och pratar om hunden.
Jag kom hem, åt frukost och ringde Rike. Jag åkte sedan till centrum, var där 10.00 och mötte Rike vid H&M. Jag hittade en hel del bra på rea men då var redan min storlek slut... Hittade en paljettkrage för 5€ iallafall. Vi mötte sedan Sara, gick till Zara och sedan var jag tvungen att gå. Tog spårvagnen från Bretagne vid 11.30, gick hem och förberedde lunchen, blev kyckling och morotspuré. Inga problem alls. Innan kg hämtade N gick jag en promenad med hunden.
Efter att ha hämtat N så tog jag spårvagnen till franskakursen. Det var jag Sara Rike, en tjej från Brasiliens, en äldre dam från Venezuela och sedan kom en från man från Spanien. Sara och jag trodde båda han var byggarbetare och hans franska var verkligen inte den bästa. Haha vartannat ord var spanska och vissa fraser var helt spanska! Det roliga var att han sedan sa, jag fick en fråga om vad folk ofta tycker om mig och då fick alla svara vad de trodde om mig första gången och han sa då: "elle est jolie" = hon är vacker. Haha vem säger så på en franskakurs? Gud vad vi inte kunde sluta skratta under hela lektionen.
Jag hämtade N sedan, vi var hemma och lekte. Han duschade och allt gick utan problem. Mamman kom hem, pappan med när vi började äta middag - kyckling i kokos med ris. Jag berättade om Rennes resan och så. Gick sedan upp till mig, Skypade med familjen i en timme och somnade tidigt, vid elva.


Weekend trip

På söndag åker jag, Rike och Sara till grannstaden Rennes. Det ligger i Bretagne och är den största universitetstaden i Frankrike tror jag och trevlig har jag hört! Ska bli très très amusant!

Så här ska det tydligen se ut i Rennes!

Igår, onsdag

Först och främst, ni läsare är riktigt bra - ni fortsätter att klicka er in här fast min uppdatering är sämst. Men jag ska bli bättre, promise!

Iallafall, igår var det onsdag och heldag. Det är tur att jag bloggar om mina dagar här i Frankrike, annars hade jag verkligen glömt bort allt. Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde i förrgår exakt! Alors, jag vaknade vid 8, mamman knackade på min dörr en kvart senare och ursäktade sig och sa att N redan var vaken. Jag gick ned, fixade min frukost, åt havregrynsgröt (så gott!!) Mamman åkte och pappan kom sedan ned, juste mamman sa innan att pappan skulle ta hand om berget med disk och sen kom pappan ned och sa: "skulle du kunna ta hand om disken mikaela, vore jättesnällt!" Haha vad ska man säga. Han åkte sedan, jag avslutade min frukost och N såg klart på barntv. Som vanligt sedan och inga problem med något. Vi gick till sporten vid 11, och precis när vi ska gå på spårvagnen så kommer jag på att jag glömt mitt spårvagnskort i min vinterjacka - använder min höstjacka nu eftersom det är 12 grader! Jag hade som tur var en 24 timmars biljett för 4 personer, lite onödigt but what to do. Jag stämplade den, vågar inte åka utan biljett och vi åkte till sporten. Jag gick till Intermarché, köpte lite nödvändigheter och gick tillbaka till N. Vi gick till spårvagnen, inga problem. Jag köpte en 1 timmes biljett, alltid bra att ha ifall att! Vi kom hem runt 13.15, åt kokt potatis och kokt korv.
Pappan kom sedan hem efter att varit med valpen vid veterinären, hunden hade loppor... N sov sedan och jag satt nere i vardagsrummet och hunden sov mestadels. Runt 16.30 vaknade N och vi spenderade eftermiddagen som vi alltid gör. Pappan kom hem runt 18.50, promenerade valpen och förberedde sedan middagen. Mamman var på vinprovning, haha fransoser... Vi åt stekt fläskkött och rösti. Mamman kom hem och vi pratade en del och ett tag senare, vid 21.00 mötte jag Rike vid Commerce i stan. Vi tog en tur runt i stan, kollade in rean genom fönsterna i affärerna, rean är så bra här! Började igår onsdag. Mellan 30-80% rea och så mycket! Vi gick till en bar vid Commerce, tog ett glas och satt och pratade. Sara kom sedan och det var roligt att ses igen för sist var 20 december! Vid 23.30 tog jag spårvagnen hem och kom hem. Jag gick sedan och la mig en timme senare.

Down the road

Glöm inte frågestunden länge ned :))) svarar på fredag!


Igår tisdag

Igår vaknade jag vid 8.45 av att huset var tyst. Gick ned 9.30, fann hunden utanför föräldrarnas rum, åt frukost, dammsög och städade rummet, duschade och fixade mig för att sedan hämta N vid 11.55. Jag tog med hunden då också, alla stannade och sa hur söt han var och hur gammal han var. Jag frågade u entrén till skolan om jag kunde ta med hunden och hon sa att det gick bra, om jag hade honom i famnen.
Vi gick hem, åt potatis i ugn och fisk från middagen dagen innan. Vi var uppe på N's rum sedan och jag lämnade honom i skolan. Jag gick hem, diskade efter oss och mötte sedan Rike vid Commerce vid 14.00. Vi gick till Orange (som Telia) för att kolla om de kunde låsa upp min iPhone. De sa nej men tipsade om ett ställe vid Quai de la Fosse så vi gick dit efter en hel del letande. De kunde tyvärr inte låsa upp svenska mobiler... Vi gick till vårt stammiscafé och satt där i 45 minuter och drack varm choklad innan jag tog spårvagnen hem. Kom hem, satt nere i vardagsrummet och läste innan jag hämtade N vid 16.25. Vi spenderade eftermiddagen som vanligt och han duschade sedan. Inga problem! Mamman kom hem vid 19.10, jag sa att jag skulle äta ute eftersom jag skulle på bio. Hon sa då att maten redan var klar så jag åt med dem. Pappan kom hem vid 19.30 och vi åt kyckling och pasta. Jag åkte hemifrån 20.00, kom till bion där Rike redan var och vi såg förhandsvisningen av den franska filmen "Mariage à Mendoza". Verkligen jättebra och lätt att förstå! Sedan kom regissören och huvudskådespelarna. Om två veckor har den premiär egentligen! Vi tog buss hem vid 23.05, jag gick 5minuter och mamman var vaken så jag sa god natt och gick och la mig runt tolv.


FRÅGESTUND

Efter att ha varit här i Nantes i snart fem månader så tänkte jag, vad sägs om en frågestund? Ni kan fråga allt mellan himmel och jord :)))))) à toute!

Måndag - vardagen tar sin början igen

Jag vaknade vid 8.50 av att det var helt tyst i huset, underbar känsla. Hunden vaknade runt 9.15 och jag åt frukost sedan, duschade och fixade mig och tog sedan spårvagnen till centrum vid 11.20. Jag mötte Rike i en skoaffär och vi gick till en pappersaffär där jag köpte kuvert och vi gick sedan mot Commerce, tog spårvagnen till Hotel-Dieu där det skulle vara en loppmarknad men vi hittade inte den så vi gick till Bouffay-kvarteren och åt lunch på en thailändsk restaurant. Har varit där en gång tidigare och lyssna på detta. Jag åt kycklingssallad till förrätt, ris med kyckling i thaisås och chokladglass till efterrätt + mangojuice för endast 9 euro! Det är cirka 80 kronor!! Det är så bra med Nantes, inga turistrestauranter, turistfällor och turistpriser som i Paris och södra Frankrike till exempel.
Vi gick till spårvagnen, kom 5 minuter för sent till franska kursen. Jag fick vara i en svårare grupp idag, i ett annat klassrum. Vi höll på med begreppen y och en. Jag, Maggie och Rike tog spårvagnen och jag hämtade N vid 16.25. Vi var hemma och lekte under eftermiddagen, inga problem. Han duschade och pappan kom hem 18.45 och mamman strax därefter. Vi såg lite av filmen Madagascar 3 och åt middag, fisk med potatis i ugn. Jag frågade pappan sedan om han kunde hjälpa mig med min mobil och det gjorde han. Nu har vi testat men min iphone är operatörslåst... Ska se om jag kan låsa upp den, min franska mobil har nämligen sämst batteri... Jag gick upp till mig vid 20.45, N kom in på mitt rum senare och sa "mikaela jag kan inte sova....." söt. Jag ska nu läsa och sedan sova, god natt!

Lunchen nedan...Filmerna från igår

Det var då detta filmer jag och Rike såg igår på bion, Main dans la main och Foxfire. Båda var jättebra!!

 

Söndag - utflykt till Vertou

Jag vaknade runt 10.30 som dagen innan och gick ned och åt frukost runt elva. Sa god morgon till mamman och N som var i N’s rum. Jag gick till köket, gjorde i ordning min frukost och pratade en del med pappan. Frågade om när valpen vaknat och han hade sovit ända till halv nio! Annars har han vaknat runt sex-halv sju. Han sa att jag måste haft roligt igår, jag hade varit borta från huset i nästan tolv timmar. Jag sa att jag verkligen hade haft det och han frågade om vi varit på bio (som vi ofta gör haha, de måste tro att jag är besatt av att se film på bio eller något haha). Han frågade om mina kompisar kommit tillbaka från lovet och jag sa bara en, Rike. Han sa då rätt oväntat om det fanns många tyskar i Nantes och jag sa bara två som jag känner, men en har lämnat. ”Ah il y a une suèdoise et une allemagne, n’est pas?” = ah det är en svensk och en tysk då. Jag sa att det är några andra också men de är inte så jätteinteressanta hehe.
Jag åt frukost och de åkte sedan iväg till en stor park, ungefär som Hyde Park i London vid tolv-tiden. Jag fixade mig och vid 12.15 gick jag till bussen och tog den till Talensac marknad/saluhall. Där köpte jag baguette och pain au chocolat och jag mötte sedan Rike. Vi gick till Carrefour för att köpa lite dryck och jag bestämde mig för att gå hem och byta jacka så hon gick tillbaka till Talensac för att köpa ost. Jag gick hem, precis när jag skulle öppna dörren såg jag att värdfamiljen kom hem. Jag gick in, till mitt rum, bytte jacka och gick sedan ned, sa hej till värdfamiljen och sedan hej då. Sedan promenerade jag till spårvagnen, mötte Rike vid Viarme och vid Commerce tog vi buss 42 vid 13.30 till Vertou. Tog en halv timme och Rike visade mig bilder från hennes två veckor i Berlin. Vi kom fram till Vertou, det är en förort till Nantes – en egen liten stad men det känns som landsbygd. Verkligen typisk fransk landsbygd.
Vi promenerade genom och hittade skyltar om Sèvre – det är en flod som rinner söderut. Vi satte oss vid flodkanten och åt baguette med morbier ost, så gott. Satt där ett bra tag, det var dock rätt kallt – runt 8 grader. Efter att ha suttit där ett bra tag gick vi till en restaurant och drack varm choklad och kaffe. Vi fortsatte sedan längs floden på promenad, så skönt att vara ute på landet. Efter ett tag vände vi, gick tillbaka och vid 16.30 tog vi bussen till Commerce och staden igen. Vi gick till bion Gaumont och köpte biljetter för filmen ”Main dans la main”, en fransk film som var väldigt bra och började 17.55. Det är så himla kul nu, den var rätt rolig filmen med mycket skratt och vi skrattade på samma ställen som fransoserna. Vi förstod alltså skämten och allt de sa, allt på franska! Rätt sjukt men kul. Efter filmens slut smet vi upp till nästa våning och såg filmen ”Foxfire”, en amerikansk film som också var bra. Det var efter en bok av Joyce Carol Oates.  Den var slut runt 21.45 och vi gick till Place de Cirque, jag tog spårvagnen vid 22.10 och var hemma lite senare. Spenderade tio timmar utanför huset, igår tolv timmar – med samma person också! Så kul när man hittar folk man klickar med. Jag sa hej till föräldrarna och gick sedan till mitt rum och sedan jag kom hem har jag bloggat, det tar tid att skriva och ladda upp bilder med segt internet. Nu ska jag straxt sova, imorgon börjar vardagen igen!

När vi kom fram till Vertou. Vi kände oss som turister men en bil stannade oss och frågade oss om vägen, kanske såg vi ut att komma från Vertou?
Den stora kyrkan.
Det var rätt dimmigt kan man säga!
Inuti kyrkan. Dessa katolska kyrkor är alltid "too much".
När vi kom fram till "promenade de Sèvre".
Här satt vi och åt lunch.
Rike och floden.
Körde ost och baguette, nedan morbier osten. Sån stor bit för 3 euro!!
Varm choklad för mig och kaffe för Rike.
Där till höger promenerade vi.
Det var någon katolsk högtid idag, något om att äta en kaka och hitta något i den (som risgrynsgröt) och den som finner den saken får en krona och blir kung.På bussen.Bion i Nantes. Blev julmust och Marabou apelsinkrokant - bäst.Alltså Frankrike slutar aldrig att förvåna mig. Chips med cheeseburger smak?!?!

Igår, lördag - catch up

Jag vaknade runt 10.30, åt frukost runt elva. Värdfamiljen gick hemifrån straxt innan tolv, de skulle på långpromenad med valpen. Jag duschade och fixade mig och tog sedan bussen vid 13.00 till St Nicolas. Jag gick runt i butiker där och det var första gången på en söndag väldigt lugnt! Det kan bero på att rean börjar på onsdag så ingen vill handla nu. Jag hittade flera saker som jag hoppas kommer på rean. Jag gick till en bokaffär och köpte några kort som jag ska skicka. Rike ringde mig och sa att hon var på väg. Jag mötte henne utanför Monoprix vid St Nicholas vid 14.30 och vi gick till vårt stammis-café, La Tartinerie. Jag hade endast ätit en frukost så jag köpte en sallad med skinka, ägg, chevre, tomat och sallad såklart. 5 euro bara.
Vi satt där i säkert två och en halv timme, pratade, berättade hur det varit i Sverige och Tyskland och jag visade bilder från Gotland och film från när jag varit ute en kväll på ön. Hade så mycket att prata om! Vi gick sedan till katedralen, sedan till Cours Saint Pierre där skriskobanan hade sin nästsista dag. Även en liten pulkabacke fanns där! Det kostade 1 euro att hyra skriskor så vi tänkte ta det imorgon (idag söndag) istället. Vi stod där ett tag och kollade och drack varm choklad. Vi fortsatte sedan, förbi slottet och till turismkontoret där vi tog en massa flyers om kommande events. Därefter fortsatte vi till bion för att se vad det är för filmer just nu och sedan till Fnac där jag köpte boken ”50 shades of Grey” – på engelska. Tjejen i kassan blev väldigt överraskad, pratade en massa och sa att ingen hade köpt boken på engelska, alla köper den på franska.
Vi gick sedan till Planet Sushi och åt sushi. Jag åt de vanliga California Rolls med lax och avokado och så delade vi på lax rolls med creme cheese. Så gott som vanligt. Vi satt där länge också och gick sedan till en bar vid Commerce, tror den heter ”Le chat noir” = den svarta katten. Vi drack bloody mary och mojito som var jättebra gjorda och goda. En man i baren frågade var vi kom från eftersom vi pratade engelska (ja vi pratar engelska, inte franska med varandra). Han gissade på Storbrittanien, Usa, Nya Zealand och Australien – bara engelskspråkiga länder. Vi sa ”non” hela tiden och sa att det inte var ett engelskspråkigt land vi kom från. Han blev rätt förvånad, ska väl se det som positivt? Han sa sedan östeuropa. Vi blev irriterade och sa nej och gick och satte oss. Östeuropa haha. Nej nej. Andra gången jag hört det!

Vi satt i baren, väldigt mysig och prisvärd. Det slutade med att vi spelade Alfapet på engelska men nästan alla bokstäver var borta så det gick inte så bra, jag vann dock hela tiden. Vi spelade sedan Mastermind och efter ett tag gick vi därifrån. Promenerade längs Place Royale, Rue de Crebillon, Place Graslin, Rue de Voltaire, en stor kyrka och sedan bestämde vi oss för att gå till Hangares à Bananes – där stor del av klubbarna ligger. Det var dock för tidigt, klockan var bara runt elva. Det var inte mycket folk så vi gick tillbaka, tog spårvagnen och sedan tog jag en buss hem när vi sagt hej då. Rike åkte med till Place de Cirque och tog sedan sin buss därifrån. Jag gick av vid prostitionsgatan där bussen stannar. Det var till exempel en prostituerad på bussen och där jag svänger in mot ”min” gata stod typ tre stycken och fem killar med två bilar. Jag passerade bara och pratade med Rike så det kändes bra. Längre bort på gatan gick en man med en hund också. När jag kommit en bra bit började de ropa efter mig och när jag nästan var framme mot min egna gata så såg jag att de följde efter. Det var skönt att jag pratade med Rike samtidigt, det kändes inte obehagligt och jag mötte mannen med hunden samtidigt också. Jag kom hem 23.45 och föräldrarna satt uppe och jag sa god natt och gick upp till mig. Såg sedan ”Hundtricket” och somnade runt 2.

Dagens lunch.
Skriskobanan.
Katedralen.Slottet.
Sushi.
Min Mojito och Rikes Bloody Mary.
Alfapet!
Haha hur kan man göra ett ord av detta?
Utsikt från bron över Loire floden.
Hangares à Bananes - åh vad jag gillar Nantes.
Hangares à Bananes lyftkran, vi såg en utter i vattnet förresten!

Igår, fredag

Dagen var som de andra dagarna den här veckan ungefär. Alarm på åtta, hunden fortsatte sova dock så jag gick upp vid nio. Frukost och N vaknade vid 9.45. Vi gick promenad med valpen sedan, förbi N's skola - tog 30 minuter totalt. Sedan lunch; köttbullar som mamman gjort med quinoa och russin. Gott!
N sov sin siesta och han vaknade vid 16.30 och vi var nere. Det gick betydligt bättre med hunden också! Mamman kom hem 17.45 och de gick promenad med valpen. Jag stannade hemma och tog det lugnt. Pappan kom hem, jag fick min veckolön, och vi åt middag senare. Spagetti bolognese. Åt en hemmagjord chokladkaka till efterrätt sedan som mamman gjort. Jag gick upp till mig sen, ringde farmor i 20 minuter på Skype och skypade sedan med Rike i en timme som kommit tillbaka till Nantes efter semester hemma i Berlin. Hade så mycket att prata om. Efter det såg jag den franska filmen "den första dagen av resten av ditt liv" och somnade runt 1.

Igår torsdag

Jag vaknade vid åtta som alltid när jag har N hela dagen. Pappan gick hemifrån 8.15 så då började valpen att gnälla. Jag gick ned, åt frukost, diskade efter mig, var ute med valpen i trädgården och 9.45 vaknade N. Morgonen såg ut som den alltid gör. Det gick bättre med valpen, nästan inga "olyckor" inomhus. Valpen sov ganska mycket under dagen.
Jag värmde på lunchen, fläskkött och stekt potatis blev det. Det var inga problem och dagen fortsatte som den alltid gör. N sov sin siesta och valpen med. Jag kände hur trött jag var, annars brukar jag ha cirka två-tre timmar att vila när N sover men nu hade jag valpen att se till då också. Men det var väldigt tröttsamt... N vaknade vid 16.30, vi gick ned och ut i trädgården och lekte med valpen efter mellanmålet. Valpen sov och N tog sitt bad, verkligen INGA problem med honom under dagen. Mamman kom hem 18.40 och bad om ursäkt och tackade så mycket att jag tagit hand om valpen.
Jag tog det lugnt direkt då, läste svenska tidningar och när pappan kommit hem och gått promenad med valpen så åt vi middag. Haricots verts med korv. Vi drack rödvin från Loire (området som Nantes tillhör) och pratade. Till exempel sa pappan att fransoser skämtar om alla sina grannländer, exempelvis de i Belgien pratar med en konstig accent och de i Schweiz pratar sakta. Eller om det var tvärtom. Jag var väldigt trött efter 10 timmar med en 3åring och en valp. Oroade mig lite att valpen skulle bli mitt jobb de kommande veckorna... Så jag frågade mamman efter middagen då hon diskade hur de blir då. De hade inte riktigt bestämt hur de gör nästa vecka, rättare sagt, de vet inte. Men hon sa väldigt tydligt att han är inte mitt jobb, han ingår inte i mina arbetsuppgifter och det var inte jag som ville ha en hund - det var dem. Så himla skönt att hon resonerade så! Men när jag hämtar N från skolan tar jag med hunden på promenad samtidigt, jag hämtar ju ändå N. Men annars är det deras uppgift sa hon. Och så ger jag bara honom mat när jag ändå äter lunch med N.
Jag gick upp till mig vid 21, Skypade med familjen hemma i en timme och berättade om eventuella planer för hösten. Jag somnade runt 23.


Nyårslistan

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Massor! Tog studenten, jobbade min första sommar på Ica Maxi, flyttade utomlands (själv dessutom), var Au Pair, boendes i en innan helt okänd familj, utvecklade mig själv massa + mycket mer

 

Hade du några nyårslöften?
Ja! "Att ta vara på sista terminen i skolan och se till att komma från gotland innan den 15 september." Jag tycker jag tog vara på sista tiden i skolan rätt bra och jag flyttade från Gotland och Sverige den 15 augusti.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej.

Vilka länder besökte du?
Italien twice och Frankrike en gång innan flytten.

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?
15 augusti - flytt till Frankrike och 8 juni - studenten.

Vad var din största framgång 2012?
Flytten utomlands till Frankrike helt klart, att flytta ensam till ett annat land anser jag vara rätt stort.


Största misstaget?

Att jag inte tog vara på att bo hemma, att ha familjen så nära. Detta gäller under alla år. Något jag kan sakna här.


Bästa köpet?

Flygbiljetten till Frankrike? Ångrar inget med att flytta hit. Systemkameran också! Kär vän.

 

Vad spenderade du mest pengar på?
Hmmm... Jag delar upp året i två delar, januari-juni och juli-december. Det är två olika liv, det i Sverige innan studenten och det i Frankrike efter studenten. Del 1 av året, inget särskilt. Del 2; fikor, shopping, resor, n'importe quoi som man säger här.

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Studenten! Sommaren. Frankrike.

 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2012?
Don't you worry child - SHM. Wonderwall - Oasis. Down the road - C2C. I love it - Icona Pop.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare! Framförallt efter studenten, då all stress och ångest från skolan lagt sig. Och även här i Frankrike!


Vad önskar du att du gjort mer?
Ångrar faktiskt inget, kanske att jag inte tog vara på att ha familj, hemmet och vänner så nära.

 

Favoritprogram på TV?
Revenge.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?
Mötte upp Rike och Johanna för frukost och de överraskade med presenter. Mina fina tyskor. Hem och pratade lite med kompisar och familj. Franskakurs och sedan hämtning av N, barnvakt till 20.00 men sedan var värdföräldrarna hemma, superglada och trevligare än vanligt. Åt ostpaj, köttbullar, potatisplättar, lingonsylt, dajmtårta från Ikea. De hade verkligen ansträngt sig för min skull! Fick en guide om Paris också. Sedan Skype med familjen hemma. Så annorlunda men bra födelsedag!

 

Hur skulle du beskriva din stil år 2012?
Som alltid, jeans och tröjor. Levis 501 på sommaren och Uggs på vintern här.

Den bästa nya personen du träffade?

Måste ändra till "de bästa nya personerna". Jag har träffat så mycket bra folk här i Nantes, så härliga personer. Vissa är verkligen vänner för livet. En del skulle jag aldrig träffat om jag var i Sverige eftersom i Sverige pratar man inte med okänt folk så mycket = vardag här. Men de bästa är helt klart Sara, Rike och Johanna. Kan se framför mig hur vi skypar som 70 åringar eller backpackar i Thailand vid den åldern!


Nyårslöfte

Mitt nyårslöfte (eller rättare sagt halvårslöfte) är att komma på vad jag ska göra nästa höst. För just nu har jag absolut ingen aning.

Hemresan till Sverige - långt!

Jag tänkte att när jag ändå inte har något annat än göra än att vakta hunden så kan jag passa på att skriva om hemresan till Sverige. Den är väl värd att skriva och läsa om, promise. (Känner hur alla förhoppningar byggs upp haha!) LÅNGT INLÄGG

Jag hade alarm på 6.15 fredagen den 21 december och jag vaknade redan innan alarmet. Då ville jag gärna hem! Min resväska var nerburen så jag gick bara och klädde på mig, borstade tänderna och bar ner handbagaget. Kändes rätt konstigt att lämna rummet... Jag gick hemifrån vid 6.55, tog lite längre tid med resväskan spårvagnen än vad jag trott så jag missade spårvagnen vid 7.00 och tog den vid 7.05 istället. Ingen fara direkt. Jag kom fram till Commerce runt 7.10, tog tidningar liknande Metro som endast delas ut på morgonen. Jag tog sedan linje 1 och där hände detta (anteckning från tåget):

"På spårvagnshållplatsen vid Commerce, när jag väntade på den mot tågstationen, så förstod jag plötsligt allt. Jag kände till språket men det kändes ändå en aning oklart, kunde inte riktigt definiera det men det lät vackert. Jag vände mig om för att höra bättre, stängde av iphonen och upptäckte att det var svenska de pratade. Två män cirka 35 pratade svenska i Nantes- sånt händer nästintill aldrig. Jag har bara varit med om det en gång och det var under min andra vecka. Jag började nästan skratta, log för mig själv, och tänkte att det måste vara ett tecken eller så. Just den dagen jag åker hem så hör jag någon prata svenska. Och nu när jag skriver detta så får jag tårar i ögonen för att jag snart är hemma. Hemma."

Jag tog då spårvagnen till tågstationen och var där 7.20, köpte frukost av en sur försäljare och köpte tre franska dagstidningar varav en med endast reportage från Nantes. 7.40 kom plattformen fram och jag och nästintill alla började gå dit. Jag åkte första klass på vägen till Paris - underbart. Tyst, stora mjuka säten med mycket utrymme. Jag åt frukost och sov halva resan. Oturligt nog var tåget försenat 30 minuter men jag hade god marginal.
Jag gick och letade efter ett Starbucks vid Montparnasse men hittade inget och jag frågade även en men hon visste inget... Så jag tog bussen vid 11 till flygplatsen, tog en av Air France direktbussar till Charles de Gualle. Kom fram till terminal 2F efter mycket bilköer och resan tog drygt en timme och fyrtiofem minuter istället för en timme och en kvart. Jag gick till terminalen, såg att mitt flyg 14.40 till Amsterdam var i god tid. Oj vad glad jag var då! Ringde upp Rike som jag pratat lite på bussen med, sa att flyget var i god tid och allt gått bra.
Jag gick sedan till bagage drop och min väska vägde 22kg. Killen där frågade "parlez-vous francais?" Jag svarade "oui" med en viss tvekan och han fortsatte allt på franska. Han frågade lite om mellanlandningen och sa att jag bara skulle gå direkt till nästa gate och att jag inte behövde checka in igen. Så himla kul, hela "incheckningssamtalet" på franska!
Jag gick sedan genom säkerhetskontrollen, Rike ringde snabbt innan och sa att hon väntade på sitt flyg. Allt gick bra och när jag sedan fått på mig mina Pistols (fick ta av skorna pga klack) så såg jag på skärmen med avgångar. Flyget till Amsterdam, MITT FLYG, var försenat 40 minuter. Jag kände tårarna komma redan där, jag hade bara 50 minuter att byta i Amsterdam så jag var nästan säker på att jag skulle missa mitt anslutningsflyg. Min iPhone från Sverige har jag sagt upp abonnemanget på och just dagen innan hade det blivit uppsagt på. Min franska mobil är blockerad för utlandssamtal och sms. Jag stod mitt på Charles de Gualle och visste inte vad jag skulle göra. Jag använde det 15 minuter fria wifi som fanns och ringde mamma, pappa och bror på Viber och även Skype men ingen svarade. Jag skrev då meddelande på Viber: "RING MIG!!!!" Haha undrar vad de tänkte när de såg det....
Jag ringde Rike i panik, hon lyckades lugna ned mig. Jag höll på att gråta när jag pratade med henne men det slutade med att jag bara skrattade. Hon erbjöd sig att ringa mina föräldrar men jag sa att de kan ändå inte göra något. Jag frågade en anställd på flygplatsen och han sa att jag skulle gå ur säkerhetskontrollen och hela det området, tillbaka till incheckningen och "Costumer service". Där sa de väldigt vänligt att jag skulle vänta och se. Kanske skulle flyget gå tidigare trots förseningen, kanske skulle de flyga fortare. Jag skulle helt enkelt se i Amsterdam. Andra gången genom säkerhetskontrollen. Där visade det sig att flyget var 50 minuter försenad. När jag var klar där laddade jag mobilen, köpte internet för 90minuter för 5€ och satte mig sedan vid gaten och väntade. Där ser jag att flyget är försenat till 16.25, alltså en timme och fyrtiofem minuter. Helt säkert att jag skulle missa mitt anslutningsflyg. Mamma ringer mig på Viber igen (TACK OCH LOV FÖR DENNA APP). Jag börjar nästan gråta, jag orkade inte med denna försening, ville bara hem... Jag gick sedan och pratade med några vid gaten som jobbade på flygplatsen och det var lång kö. En kvinna från Holland i 30-årsåldern började prata med mig och hon hade även två barn på 2 och 4 år. Hon hade åkt från Israel vid 4 på morgonen och de hade tagit hennes barnvagn så hon var väldigt irriterad. Hon sa att jag måste vara "totally pissed off" eftersom jag skulle missa mitt anslutningsflyg, "yes kind of..." Sa jag. Efter säkert 20 minuters väntan så sa personalen att mitt anslutningsflyg skulle troligen vänta på mig. Om inte, så skulle jag få veta det i luften när vi flög från Paris. Som kompensation fick man en varm ELLER en kall dryck. Vilken generositet! Eller inte. Även sur försäljare där som försökte läxa upp mig.
När det sedan var boarding väntade jag till slutet, sån lång kö. Var i min egen värld då jag var så trött. Hör då "miss Mikaela Ahlén, connection flight to Stockholm, please come to the gate." Det enda jag hörde var mitt efternamn och Stockholm så jag gick till holländskan, frågade om hon visste vad de sa men hon hade också varit i en annan värld. Jag gick då till gaten och fick gå buisness kön och gå ombord direkt utan att köa. De visste väl där vad som skulle hända...

Flyget tog 45 minuter, 30 minuter fortare gick det. Vi landade 17.25. De hann bara ta bort måstet om bälte, ge gratis dryck och snack, ta hand om soporna och gå ned för landning. Strax innan landningen hör jag de berätta om de olika anslutningsflygen. "... Hamburg... Gate... Frankfurt... Gate... London.... Gate... Stockholm... Go and rebook your flight, they didn't wait for you." Och där började jag gråta. Jag såg framför mig att inte hinna med flyget samma kväll och därmed missa båten till Gotland följande morgon. En gubbe på cirka 60 bredvid frågade om jag missat flyget och jag sa ja. "It's not that bad, they will rebook you for free." Jag svarade: "no it's bad, really bad, because I live on an island and need to take the ferry..."
Jag gick av och gick till att boka om mitt flyg, tack och lov var det enkelt att hitta stället. Hörde några killar i 25-årsåldern prata svenska så jag satte mig 5 meter därifrån. Strax därefter sa de "vill du ha en skumtomte?" På svenska! Haha undrar lite hur de kunde se att jag var svensk... Jag tog en skumtomte och de frågade om mitt flyg också var inställt. Jag berättade att tack vare att mitt flyg från Paris var försenat hade jag missat mitt anslutningsflyg i Amsterdam. Jag fick en till skumtomte som plåster på såren. Vi pratade en del innan det blev deras tur och jag väntade sedan, när jag kom dit var det nummer 770 och jag hade 789 och de var inte snabba... Jag blev ombokad till ett SAS-flyg som skulle gå 19.10, mitt egentliga flyg från Amsterdam skulle vara i Stockholm 19.00... Skrivaren fungerade inte så jag fick gå till ett annat ställe. Där sa de att jag skulle påminna om att resväskan skulle med. Jag sa "they bring the suitcase right with the same flight?" Hon sa då: "Yes they do." Jag sa då: "But are you sure, the suitcase with come too?" Hon svarade mig: "We try to do our best." Jag såg redan då att det inte var möjligt.
Jag var så trött, orkade inte gå i butikerna den timmen som jag hade. Jag gick till gaten och väntade där. Såg Per Schillingman (stavning?) från moderaterna där och även ICONA POP. Det var sån himla härlig känsla att höra att alla pratade svenska i gaten. 4 månader sedan jag hörde så mycket svenska sist. Jag använde wifi under tiden och det var super, familjen hemma visste hur det gick. 21.30 landade vi i Stockholm och jag var så glad. Sedan blev det en lång väntan vid bagagebandet som slutade med att min resväska INTE KOM. Jag orkade inte ens bli arg, var bara så himla trött efter min långa resdag. Rapporterade den borttappad hos SAS, tog Arlanda express till Stockholm, tunnelbana till Tekniska högskolan och sedan buss till farmor. Jag var framme hos henne 23.50. Hade nästan rest i 18 timmar då! Pratade med henne och somnade ganska kvickt.

Dagen efter, 22 december, tog jag buss och tunnelbana till centralen och åt ägg- och kaviar smörgås och drack chailatte på espresso house, riktigt gott. 9.05 gick pendeltåget till Nynäshamn och jag njöt av att se det snötäckta landskapet. Framme i Nynäshamn träffade jag Sara som varit Au Pair under hösten i Milano. Så roligt att ses! Vi pratade under båtresan och steg aning nervöst iland på Gotland, 14.25. Jag var för trött för att gråta men jag hade tårar i ögonen av att krama om mamma och pappa som var där. Även Bea fanns där vilket var kul! Jag gick iland med endast handbagaget och vi åkte ned på stan och kollade i affärer innan vi åkte hem.

Den 23/12, två dagar efter jag lämnat Nantes och 45 timmar sedan jag lämnat in väskan så fick jag tillbaka den. Runt 19-tiden landade den med flyget. Lycka. Men min hemresa, herregud vad den inte var rolig. För att göra det hela sämre försvann väskan även ett tag... Tack och lov kom den tillbaka.


Igår, onsdag - hund au pair

Jag vaknade vid åtta som jag alltid gör när jag ska ha N hela dagen. Jag hörde att han redan var vaken på nedervåningen, egentligen vaknande jag 7.30 av att han grät. Mamman knackade straxt på min dörr och bad om ursäkt massa för att N redan var vaken. Jag gick ned och sa hej då till föräldrarna och N såg på barntv. Hunden sprang omkring och var väldigt pigg och nyvaken.
Och det var då det började. Den här valpen är ännu inte rumsren så ni kan gissa vad jag har gjort idag... Tack och lov hade N sin allra bästa dag. Han var så snäll, lyssnade på mig och gjorde inga "hyss". Klädde på sig, tandborstning och så när hunden sov. Vi läste sedan några sagor och väldigt, väldigt ofta fanns det en pöl eller en hög på golvet som jag fick torka upp. Vi var även ute med hunden i trädgården och lekte.
Jag värmde på lunch, pasta och kyckling från middagen kvällen innan. N åt bra och han såg sedan ett avsnitt Peppa Pig och sedan sov han siestan. När N sover annars så har jag min "halvt lediga" tid. Men nu fick jag sitta nere och vakta hunden. Tack och lov sov han en hel del. N vaknade ibland och jag gick upp till honom runt 16 och då gick vi även ner. Eftermiddagen såg ut som den alltid gör, när hunden sov badade N utan problem. Mamman kom hem 18.40 och sa "desolé et merci beaucoup" flera gånger ang att torka upp för hunden. Jag satte mig i soffan nästan direkt då och bara andades ut, så trött.
Pappan kom hem vid 19 och gick på promenad med hunden. Vi åt middag, några knyten med chèvre, honung och skinka. Gott! Vid 20.40 gick jag upp till mig, Skypade i en timme och en kvart med familjen hemma när de spelade alfapet. Jag gick sedan och la mig och lyssnade på fransk radio. Somnade vid 23


Bonne nuit

Jag är så himla trött, skriver imorgon om dagen. Nu ska jag lyssna på fransk radio och sova. Bonne nuit et à demain.


Tisdag - första dagen av 2013

Jag vaknade runt 10.30 av mitt alarm. Gick ned runt 11.20 och åt frukost, mörkt bröd och herrgårdsost, perfekt. Pappan och N var nere, mamman hade åkt till Talensacs saluhall för att handla. Jag gick efter frukosten upp till mig, surfade runt på datorn och runt 14 åt vi lunch. Något med gris och stekt potatis. De berättade då att hunden de hittat på annons kvällen innan skulle de köpa! Så efter lunch så skulle de åka och hämta den. En 9-veckors valp. Snacka om snabbt beslut! Efter lunchen så gick jag upp till mig, de sa hej då och åkte vid 15-tiden. Jag duschade och använde min nya morgonrock som jag fick i julklapp för första gången. Hittade sedan min franska mobil! Den låg i min stora Longchamp väska, jag hade nämligen tänkt ha den som handbagage först men tog en jättestor ryggsäck istället. Så det var jättebra, nu ska jag bara berätta för värdfamiljen att jag inte tappat bort den haha. Jag gjorde mig i ordning och runt 16 åkte jag till Commerce.
Jag gick genom centrum till katedralen där jag besökte skriskobanan för första gången. Den är här i Nantes mellan 21 december till 6 januari så på söndag är den borta! Jag stod där ett tag och kollade på fransoserna som gjorde sitt bästa för att ta sig fram på skriskorna. Tror jag också ska försöka mig på det i helgen, det är gratis tror jag nämligen! Jag drack varm choklad där och satt ute, det var runt 10 grader idag men det känns kallare. Det är en torr kyla eftersom Nantes ligger så nära Atlanten. Jag fortsatte min promenad, gick ner till floden Erdre och satt där och tittade ut. Jag fortsatte, gick över bron, nästan vid île de Versailles och tog sedan bussen vid Talensac och gick 5 minuters sträckan hem.
Värdfamiljen hade kommit hem då och jag möttes i dörren av en liten valp, urgullig och jätteliten! Jag hälsade och gosade lite med valpen innan jag gick upp till mig. Var hemma runt 18.15 och vi åt middag runt 19.30, morotspuré och kyckling. Valpen somnade sedan i sin korg, söt. Mamman visade var jag kunde hitta mat till honom imorgon och så. Jag gick upp till mig vid 20.45 och såg klart filmen Puss. Ska sova nu när detta inlägg är uppladdat! God natt, à demain!

Mittemot katedralen.
Katedralen.
De håller på att tvätta katedralen, se det ljusa - det är nytvättat.
Katedralen från baksidan.
Skriskobanan vid Cours Saint Pierre.
Cours Saint Pierre.
Ett hus :]
Utsikten över floden Erdre och 50 Otages, så fint ljus vid skymningen!

U know u R swedish when...

Jag hittade detta på en sida och det är så himla kul, känner igen massa (dock inte alla) från när jag är utlandssvensk i Frankrike! De allra bästa och de mest igenkännande på mig är fetmarkerade. Hahha märkte nu att de flesta är fetmarkerade, så kul. 
 1. You go seriously sentimental when entering an IKEA store, outside the borders of Sweden.

 2. You secretly love the Eurovision Song Contest to pieces when you are abroad.

 3. Whenever discussing international problems you always, without exception state that “why don’t you do it like we do it in Sweden?”

 4. You have serious difficulties crossing the street when there is a red light. Even when there are no cars.

 5. You get guilty conscience from throwing things in the dustbin that could have been recycled.

 6. You take your shoes off when entering a house.

 7. You find the ads for Coca Cola during Christmas completely useless since no one would consider drinking any other soft drink than “julmust” during Christmas anyway.

 8. You have a summerhouse in the countryside.

 9. Making fun of Norway is a national institution. And vise versa.

 10. You are obsessed with health issues. Everything is bad unless it comes from Sweden, in which case its ok.

 11. You find it normal to have to go to a special store that is owned by the government, that’s only open during daytime to buy a bottle of wine, or other alcoholic beverages.

 12. You split the check by the exact penny after eating at a restaurant.

 13. You thought wall-to-wall carpets were a concept of the past or the ferries to Finland/Estonia/Germany/Denmark. Then you went abroad and realised that you were wrong.

 14. You find the idea of wall-to-wall carpets in bathrooms and toilets simply appalling.

 15. You consider Sweden the best place on earth and that Swedes are the most intelligent and beautiful people in the world.

 16. You have been accused of being from Switzerland. Repeatedly.

 17. You just love singing “snapsvisor” while drinking any kind of alcohol.

 18. You would never use public transportation without a valid ticket.

 19. You sometimes consider the pre-party better than the night out in a club that follows.

 20. You look forward all year for August when you get to gather your friends, put on stupid paper hats, drink vodka, sing and eat crayfish.

 21. You always go “That’s not REAL snow” whenever it snows in countries that usually don’t get snow.

 22. It’s raining and you hear yourself say your grandmother’s wise words, “There is no bad weather, just bad clothes”

 23. You constantly have to point out that not EVERYONE in Sweden is blonde, in fact you add that most people are not.

 24. IKEA is home away from home.

 25. You find it OBVIOUS that a mile is 10 kilometers.

 26. You consider it tradition to get wasted and dance around a giant penis symbol stuck in the ground every summer.

 27. You think it’s perfectly normal to pay over 50 % of your income in taxes.

 28. You go to the downtown during a Sunday and don’t expect to meet a single soul during a 30-minute walk.

 29. You think its completely normal to at least have studied one year of German, one year of French and one year of Spanish.

 30. You know almost every other country in the world as well as most capital cities, or have at least studied this for a Geography test.

 31. Every time you see a Swedish brand/actor/company/phone/car/furniture store you feel compelled to point that out to your friends (with badly hidden pride in your voice).

 32. Lösgodis (pick ‘n’ mix) becomes more desirable than cigarettes.

 33. When you were a child, your parents pay you every month for not eat candy for a year (or so)

 34. People say your name in fifty different ways, but no one can get it right.

 35. You just love to ‘fika’, and know that it is an activity that is meant to last for hours and is not the equivalent of going for a coffee.

 36. You instinctively spot ‘Swedes’ from a distance just based on looks and what they’re wearing.

 37. You brag about the free healthcare and the free school system to every non-Swede that you have a political conversation with.

 38. You have absolutely no idea what is meant by” Swedish massage” that keeps being advertised as a hot item in spas all over the world.

 39. You’re not in Sweden you miss the hotdog stands where you can get a hotdog with shrimp salad when you have been out partying! (eller nattöppet mcdonalds)

 40. You celebrate Easter and Christmas a day before most other countries.

 41. You know that real Easter eggs are not made of chocolate; they’re made of paper and filled with pick’n'mix (lösgodis)

 42. Easter means decorating some twigs in a vase with colored feathers, eating herring and painted eggs, and of course, dressing up as a witch and knocking on random neighbors’ doors in hope of getting some candy.

 43. You feel bad if you’re not outside on a sunny day.

 44. You find it completely normal, when going to a pre-party (förfest) everyone has their Systembolaget-kasse in the fridge and notoriously keep track of which liquor is their liquor!


Det där med min ankomst till Nantes

När jag kom fram med tåget 00.10 till Nantes, tog jag spårvagnen till Commerce och hann sedan med den sista spårvagnen hem till mig. Jag kom fram 00.38 och öppnade dörren försiktigt. Posten låg kvar innanför dörren men jag tänkte att de säkert bara glömt ta hand om den. Värdfamiljen hade nämligen sagt att de skulle komma hem den 28 eller 29 december. Jag drog in resväskan och ställde den innanför dörren, vid entréen. I Sverige hade jag köpt en herrgårdsost som jag tagit med mig så jag la in den i kylskåpet, såg då att fönsterluckorna var neddragna ut mot trädgården - har aldrig varit med om det tidigare. Jag fick då en konstig känsla, något stämde inte. Jag tog min gigantiska ryggsäck och gick försiktigt upp till mig. Där såg jag att N's dörr till hans rum var öppen. Jag kikade försiktigt in och såg att han låg inte där i sängen.
Jag kollade med hjälp av ljus från mitt rum upp och såg att dörren till föräldrarnas rum var öppen. De kunde knappast vara hemma då! Jag gick in till mig, försökte ansluta till wifi men det fanns inget att hitta?! Så jag kunde inte kontakta familjen hemma och säga att jag kommit fram... Och mitt abbonnemang är uppsagt då jag kan inte skicka vanliga sms heller... Jag satte ett alarm på 10 så jag kunde gå till ett café för att upplysa familjen att jag kommit fram. Det kändes bara så konstigt, värdfamiljen var inte hemma fastän de skulle vara det...