I-landsproblem

Jag kände för att se lite på svensk tv och klickade mig in på svtplay. Det visar sig att det enda som går att se är nyheterna för resten är skyddat av upphovsrätten. KUL. Jag går in på tv4play för att se på Körslaget då Gotland har en kör med. Nej det fungerar inte för det är skyddat av upphovsrätten och eftersom jag är här i Frankrike så kan jag inte se det då. Tack för det liksom. Så nu ska jag se nyheterna, woho.


Söndag

Jag vaknade imorse runt halv tio efter bara sex timmars sömn. Låg kvar i sängen till tio över elva då jag gick upp och åt frukost. Alltid det här när jag vaknar sent på helgerna. Jag känner min en aning illa till mods, att jag sover så länge men jag är ju ledig. Men det är ändå, jag äter frukost och lite senare äter de lunch. Tror bara de som är au pairer förstår vad jag menar... Aja, ostmackor idag igen. Så gott. Grannen kom in och detta hände.
Jag gick upp till mig, ordnade lite bland mina saker och bytte lakan i sängen. Tog sådan lång tid att byta täcket för att det är fyrkantigt, så himla krångligt!
Runt klockan två gick jag till spårvagnen och åkte den till marknaden vid Viarme. En stor antikvitetsmarknad har varit där i tre dagar så jag mötte Rike där och vi gick omkring där. Vi började dock med en pain au chocolat och citronfanta på ett café. Citronfanta måste vara det bästa utomlands. Vi gick omkring och efter ett bra tag köpte vi churros, friterad deg som de häller socker på och som man doppar i nutella. HÖR NI HUR MYCKET KALORIER DET ÄR? Men helt galet gott. Man fick 12 stycken för 3 euro så vi delade på det men orkade bara äta tre var. Vi tog spårvagnen till Commerce och promenerade till Place de Royale och fontänen där vi satt och njöt av det 30-gradiga vädret och solen. Underbart. Johanna (Tyskland) kom förbi och även Denise (Mexico). Det slutade med att vi lade oss ned och bara njöt/halvsov och lyssnade på musik. Lyssnade på Lady Gagas "Scheiße" där hon sjunger på tyska och både Johanna och Rike sa att det inte är tyska. Hah?
Vi gick sedan runt i stan och letade efter något ställe att sätta oss och dricka något. Efter att ha varit vid fontänen i över två timmar. Efter ett långt letande hittade vi ett café/bar där vi drack varm choklad, kaffe och cola. Vi sa hej då och jag tog spårvagnen hem och nu sitter jag här och bloggar.

Marknaden!Haha så typiskt franskt! De stod och drack vin och åt ost mitt på marknaden.Man kunde köpa allt, ovan pipor och nedan vildsvinshuvuden.
Vi köpte dessa churros med nutella. Så goda men kaloribomb och kolhydratssjälvmord. Äsch inte varje dag man äter sådana.
Det är första oktober imorgon och det ser ut såhär! 30 grader och sol, jag älskar det!
Vid Commerce.

Un chemisier

Det var den här blusen/topen som fick följa med hem igår. Från H&M (Lana del Rey-samarbetet) för endast 14.98 euro, cirka 135kronor. Så fin och alla var unika med mönstret.
 

Night out in Nantes

Igår kväll tog jag spårvagnen till centrum vid 22.20. Spårvagnen var full som vanligt. Jag mötte upp Rike vid Commerce och vi promenerade runt i centrum innan vi satte oss vid slottet och drack lite vin. Vi satt och pratade och skrattade länge innan vi promenerade bort till Lieu Unique, en bar/café/restaurant som under natten blir som en klubb. Det var live musik och DJ där så vi lyssnade på lite musik innan vi hittade en fotoautomat där vi fick ta bilder gratis! Schysst!
Vi träffade sedan Denise, en annan au pair från Mexico och hennes kompisar som var från Usa, Colombia, Guatemala, Argentina, Bolivia, Irak m.m Vi var väldigt många, femton personer kanske? Det var rätt tråkigt musik där så vi gick med dem tillbaka till de centrala delarna. Letade efter någon bra bar men det slutade med att vi satte oss i parken vid slottet igen.
En tjej från Usa kom fram och frågade om jag var från Tyskland. Nej sa jag och hon fortsatte gissa. Schweiz? Holland? Finland? Jag sa sedan Sverige och hon svarade mig PÅ SVENSKA: jag är också svensk! Haha så roligt. Fatta hur överraskad jag blev när hon svarade på svenska. Det visade sig att hon kom från Pennsylvania i Usa och att hennes pappa var från Göteborg och det var därför hon kunde svenska. Jag förstod vad hon sa och det var en blandning mellan svenska engelska och franska ibland men det gick bra! Haha så roligt. Hon bjöd in mig till picknick nästa lördag med hennes amerikanska kompisar tror jag. Runt kvart över två gick jag och Rike mot spårvagnen och bussen och tog den hemåt vid halv tre. Det var kallt på kvällen, endast 12 grader så jag frös en del. Somnade runt kvart över tre-halv fyra efter en superrolig kväll!!

Slottet är så fint belyst på natten!
Haha foto automat, svensk stavning :]
Alltså så himla roligt!
Live-musiken på LU (Lieu Unique)

Jardin des Plantes

Här kommer bilderna (bildbomben) från picknicken igår! Läs inlägget om det här.
Maggie, Julia, Nino, Rike och jag.
Haha försökte efterlikna statyer.
Maggie, Nino och Rike.
"Våra speciella gräsmattor är reserverade till de små fåglarna"

Rike, Nino, Julia, Maggie och jag.
Haha matkoma!
Haha ska jag säga att det var jättekul med självutlösaren på kameran???

Bonjour

Det kom in en granne precis, han sa "Bonjour Mademoiselle" till mig där jag sitter och äter frukost. Jag svarade:
"Bonjour."
Jag måste bli så mycket bättre att säga "Bonjour Monsieur/Madame/Mademoiselle". Glömmer det hela tiden eftersom vi inte säger så i Sverige. Vi är inte lika artiga. Jag glömmer det jämt och det känns onormalt, fast det är normalt här!


Lördag

Jag vaknade runt nio, halv tio, väldigt utvilad efter att ha sovit sedan klockan tolv. Jag gick upp och åt frukost, för ovanlighetens skull - ostsmörgåsar! Ni som är i Frankrike, ni kan ana hur gott det var :]
Fixade mig lite snabbt och gick (läs: sprang illa kvickt) till spårvagnen där jag mötte Rike. Vi åkte till matmarknaden Talensac som ligger nära mig. Så himla härligt med saluhallar! Vi strosade omkring och fotade *turister*... Köpte massa ost och vi var båda en aning nervösa haha när vi skulle beställa över disk. Men det gick superbra. Han som hade "ostaffären" gav mig en bit chevre gratis! Så det blev bitar av morbier, raclette och chevre. Tror det var runt 3-400 gram ost, herregud. Det gick på 4 euro, helt sjukt billigt, drygt 35 kronor!
Vi promenerade tillbaka till spårvagen och åkte med den två hållplatser och sedan promenad där Rike skulle hämta sitt värdbarn på en sport. Jag ville se hur jag skulle gå om jag tar nattbussen hem så jag följde med och gick sedan tillbaka till Carrefour. Hände en så fruktansvärt obehaglig sak där... Tidigare har säkerhetsvakten varit en aning obehaglig men idag var det värsta.
Jag stod bland ciderflaskorna och kollade, ingen annan var där. Han gick fram och tillbaka och gick sedan fram till mig och sa bonjour. Konversationen var sedan såhär:
Jag: bonjour. (tittade bland flaskorna)
Han:  hur är det?
Jag: bra tack (tittar fortfarande bland flaskorna)
Han: vad heter ni?
Jag: förlåt? (möter blicken nu)
Han: vad heter du?
Jag: mikaela (måste hitta ett annat namn att säga...)
Han:
du är mycket vacker.
Jag: hm...
Han: magnifik. (han tar upp handen och jag är rädd att han ska ta i mitt hår efter det som hände i måndags, när jag gick på gatan och någon plötsligt drog handen genom mitt hår så jag backar lite)
Han: har du en pojkvän?
Jag: ja.
Han: bor han i ditt hemland?
Jag: ja men han kommer hit ofta.
Han: okej
Jag: han kommer hit imorgon.
Han: ja imorgon ja, men han är inte här nu.
Jag: nej men han kommer hit snart.
Han: ja men det ändrar inget. han är inte här idag.

Jag gick sedan förbi och sa hej då snabbt. Kändes så himla obehagligt och jag var skakis efter det. Visst, inget speciellt men det kändes så obehagligt och jag visste inte vad jag skulle säga och jag kunde inte gå förbi för han blockerade gången där jag stod... Jag kände mig nästan gråtfärdig och smade Rike: "Omg the sickest thing just happened! OMG! Tell u on the picknick. Omg i'm shaking." Ja okej han frågade bara saker men det kändes så obekvämt och obehagligt. Nu tänker jag inte gå dit på ett tag. Kalla mig fånig om ni vill.

Jag åkte hem och bytte om, vädret var cirka 26 grader och sol. Tog sedan spårvagnen till stan och mötte upp Rike (Tyskland), Nino (Georgien), Julia (USA) och Maggie (England) vid Jardin des Plantes. Berättade om det som hände och vi konstaterade att "det" är Frankrike. Vi åt underbar picknick; ost, cider, hallon, plommon, persikor, coca cola, baguette m.m
Hängde där några timmar innan vi runt klockan halv fem sa hej då och tog spårvagnen. Jag och Rike åkte till Île de Nantes och såg en modemarknad i en lokal. Gick runt där ett tag och kollade men hittade inget. Vi åkte tillbaka till Commerce och gick till H&M där jag hittade en snygg top för endast 14.98 euro! Från Lana del Rey kollektionen.
Jag tog bussen hem och sa hej då till Rike. Hemma gick värdfamiljen precis ut för att äta middag hos grannen. Jag duschade och skypade sedan med familjen i en och en halv timme och sedan med Clara och Sara i en halv timme. Nu ska jag precis iväg, ska möta upp Rike igen och vi ska ha en utekväll i Nantes! Bisous! Förresten, var min namnsdag idag :]
Färsk pasta! Riktigt färsk pasta. Bilderna nedan är från saluhallen.
:( :( :( :( :( :( kött från hästar....
Så sött nära mig, som en korvkiosk men med galettes och crêpes istället!
Modemarknaden/vintageförsäljningen.


Bilder från picknicken kommer imorgon, nu ska jag ut!

Le pain francais

Värdfamiljen kom hem från att ha handlat igår kväll och hade med sig detta. Jag kollade sedan när de gått och ja, ett vanligt rostbröd. No problems. Sen upptäckte mina ögon något. Brödet håller i 23 dagar! Undrar hur många kilo konserveringsmedel det innehåller. Kände på en skiva också, kunde varit bakat för någon timma sedan, kändes så färskt. Alltså va? Hur länge håller ett "normalt" bröd? Fem dagar, en vecka max? Nej men här, mer än tre veckor. Sjukt. EDIT: Upptäckte att det står "utan konserveringsmedel under datumet...


Rond-point

I Nantes finns många rondeller, väldigt väldigt många. Vissa är "enkla" med endast en rondell, andra korsar spårvagnen mitt i, andra är dubbla med två rondeller och andra är trippla med tre rondeller i samma. Jag är såå glad att jag slipper köra bil trots att jag saknar det väldigt mycket.
Detta är iallafall en av alla rondeller här i Nantes. Mitt i ett villakvarter. Det är bara upphöjning ur marken och med väjningsplikt. Känns ganska onödigt, varför inte ha som vi har i Sverige? (Och ja, jag vände mig och och tittade om någon var i närheten när jag tog denna bild. Kändes rätt fånigt att ta en bild på en "rondell"...)


Fredag

Trött idag igen. Har jag den där sömnsjukdomen eller vad?
Jag vaknade vid åtta imorse, utan att ha ställt alarm. Say what? Gick då in på SR Play appen på mobilen och lyssnade på lillebror som kommenterade lärarlönerna i radion. Stolt syster. Jag hörde sedan värdfamiljen vara i full gång i att komma iväg till jobbet och skola så jag tänkte ligga kvar i sängen tills att de gått hemifrån. Och jag kunde ju blunda lite... Nästa gång jag tittade på klockan var den 9:50. Bravo.
Jag åt en snabb frukost, snabb dusch och snabb fix innan jag spontant bestämde mig för att åka till södra Nantes, precis vid floden Loire och innan ön île de Nantes. Detta är bara två stationer med spårvagen från "t-centralen"/Commerce. Dock har jag aldrig varit i de områdena, har hört att kvarteren runt omkring (Hotel Dieu) ska vara riktigt fina. Bredvid ligger Nantes enorma sjukhus också. Jag hoppade av precis innan bron vid Loire-floden och satte mig vid kanten på en mur och läste Alex Schulmans bok "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött". Jag hade inte så mycket tid utan satt där i 40minuter och läste och åt plommon. Så fint. 26 grader och sol gjorde inte saken sämre... Jag satt länge och bara tittade ut över floden, på île de Nantes som såg så mysigt och en aning lantligt ut och kände mig så glad, så lycklig att vara här i Frankrike. Det kom sedan två tjejer som frågade mig om vägen till någon gata, om jag visste var den låg men tyvärr kunde jag inte hjälpa dem. Men faktumet att fransoser kommer fram och frågar mig om vägen gör mig glad.

Jag tog spårvagnen hem och hämtade N i skolan och han åt lunch, jag var inte alls hungrig så jag tittade på. Småproblem uppstod men jag fixade dem rätt lätt, ingen fara alls. Vi kom iväg till skolan i god tid igen, innan dörrarna hade öppnats dessutom. Jag tog spårvagnen till franskakursen sen och mötte Nino (Georgien) på spårvagnen. Vi tog sällskap till franskan och hade lektion i två timmar. En hel del var svårt idag, det känns dock bra så att man betalar för något som man inte har helt koll på. Jag pratade sedan med läraren och har nu minskat antal timmar i veckan från 6 timmar/vecka till 4 timmar/vecka. Nu har jag bara lektion på måndag eftermiddag och torsdag eftermiddag. Skönt att ha tisdag och fredags eftermiddagarna lediga! Och jag känner att jag lär mig så mycket ändå, så två dagar räcker.
Jag tog spårvagnen hem och hämtade N och eftermiddagen spenderades i trädgården där vi spelade fotboll och läste sagor. Han tog sedan sitt bad och runt 19.45 kom föräldrarna hem och stannade i en kvart innan de gick ut för middag och bio! Jag och N åt middag själva, sedan blev det Peppa Pig och god natt. Runt 21.30 började vi nattningen och den var väl klar en halvtimme senare men han sjunger så länge. Nu har det varit tyst i 10 minuter så gissar att han sover! :]  Funkar väldigt bra att vara barnvakt, nemas problemas.

Jag har fått veta att de bygger verkligen supermycket här i Nantes just nu, därav... vad heter det? Lyftkranar?
Detta är centrala Nantes. Ändå ser det lite lantligt ut.
När jag satt på muren såg jag en ödla som var minst två decimeter lång. Gissa om jag vände mig om konstant för att se att ingen närmade sig mig...
Ah oui, moi. Älskar mina nya solglasögon, nu får mina Rayban stiga åt sidan för dessa från H&M för 7,95 euro som jag köpte igår. Love it.

# 3

17. Området som jag bor i skulle kunna vara Wisteria Lane i "Desperate Housewifes" eftersom stor del av alla fruar är hemmafruar. På skolan när jag hämtar N är det jag och alla hemmafruar som hämtar.

18. Man stänger fönsterluckorna till fönstrena eller drar ned något för det varje kväll och upp varje morgon.

19. Finns väldigt många fler hemlösa/tiggare här. Utanför vissa affärer har de slagit läger och gjort sig hemmastadda.

20. Det verkar inte finnas några regler om hur man får parkera på gatan. Vissa parkerar på övergångsställena, precis innan och efter samt i motsatt körriktning.

21. Fransoser kör som de gör här nere i Sydeuropa. När trafiken stoppar stoppar alla ut huvudena ur rutan, skriker och tutar.

22. De döper om allt i Harry Potter-serien. Hogwarts heter något annat, Sirius Black något annat osv. Jobbigt att läsa för man känner inte igen dem. Roligaste är att trollstav på franska heter baguette.

23.
Fransoser är mycket artigare än svenskar, alltid "bonjour madame/mademoiselle/monsieur", au revoir när man lämnar affären och så säger de bonne journée/bon soir! Mycket trevligt.

24. Precis som på spårvagnen och bussen, folk reser sig direkt för äldre personer.

Brev från långt borta

Sitter just nu och läser ännu ett brev, ett brev som jag fått av kära farmor. Hon skickade även en massa tidningsartiklar så nu ska jag catcha up! Brev är bäst.


Torsdag

Åh vad jag är trött nu, tänkte redan vid nio -halv tio att jag skulle sova tidigt och nu är klockan snart halv tolv....
Jag vaknade mellan halv åtta och nio flera gånger. Kollade mejl, twitter, instagram, facebook och bloggar på mobilen innan jag klev upp och åt frukost.
Fixade mig innan jag tog spårvagnen till stan och gick till det stora postkontoret där jag skickade en guidebok om Nantes och kartor till farmor, om 24 dagar kommer hon och bror på besök!! 4 euro kostade det så det var bra! Jag gick runt i stan lite, köpte ett par enkla hörlurar då mina gått sönder och ett par mysiga tjockastrumpor då jag fryser här hemma.
Jag tog sedan spårvagnen hem och hämtade N i skolan. Vi åt lunch hemma och allt gick bra. Det var några små stunder då jag gissar att han testar mig. "Jag vill inte till skolan!" Vi kom iväg i god tid och skolan hade inte ens öppnat när vi kom dit! Så vi fick vänta i några minuter innan jag lämnade honom där för att åka till franskakursen. Vi läste lite artiklar och pratade franska som vanligt. Gick med Rike (Tyskland) och Julia (Usa) och tog spårvagnen hem. Jag hämtade N och vi var hemma ett tag innan vi tog spårvagnen till slottet. På vägen dit köpte vi en baguette blanche som vi matade änderna med.
Inga problem att gå hem men vi var "sena". Vi kom hem runt 18.30, då mamman tidigast kommer hem. Han ska ha tagit sitt bad och ha pyjamas innan (helst) så han badade och bytte om till pyjamas men ingen hade kommit hem klockan sju. Då ringde pappan och sa att han skulle bli 40 minuter sen och mamman ännu senare. Lugnt, inga problem sa jag och vi tittade på tv - Peppa Pig. Pappan kom hem och vi pratade, han har varit borta på jobb sedan i söndags! När middagen var klar kom mamman hem och vi åt tillsammans. Jag visade dem en film från igår, jag filmade N när vi lekte och både mamman och pappan skrattade så de grät. Haha! Så rolig film. Jag visade sedan hur man gör med osthyveln, jag köpte ju en svensk ost på Ikea förra veckan och idag fick jag ju ett paket med en osthyvel! De hade aldrig sätt en osthyvel, än mindre smakat svensk ost. Imorgon ska jag äta ostsmörgås!!
Jag stannade nere ett tag och umgicks innan jag gick upp till mig. Har haft SATC-maraton och svenskt godis med mig själv nu ikväll. Nu ska jag borsta tänderna och sova. Bisous.


Enda bilden från idag, änderna...

Ord som värmer

Idag när vi kom hem från vår promenad så sa han till mig:
"Mikaela du är verkligen jättesnäll. Du är min storasyster."


Att få brev

Att få brev har aldrig varit så roligt som det är här i Frankrike. Speciellt när det innehåller ett brev, ett egetmålat kort, svenskt godis och en osthyvel. Idag var det från fina Clara. Tack tack igen!!


Ny design!

Jag har en ny design på bloggen, gjord av Catilous.blogg.se. Är väldigt nöjd! Dock är alla bilder för små nu men det får vara. Och texten är lite osammanhängande ibland men ni förstår :) ska ordna "om mig" senare ikväll.


Onsdag

Ja igår då för klockan är över midnatt.
Jag vaknade när klockan ringde vid åtta för jag hade glömt fråga mamman när de skulle komma hem från läkaren. Mellan halv tio-tio sa hon och jag gick och lade mig igen. En timme senare gick jag upp och åt frukost innan N och mamman kom hem.
Vi stannade hemma och gjorde massa saker, lekte som vanligt och fixade med leklera, är det rätta namnet? Jag ordnade sedan lunchen och han åt bra! Efter efterrätt och ost såg vi lite Peppa Pig innan han sov sin siesta. Jag vilade då på mitt rum, somnade nog en kvart också. Planen var när han hade vaknat att vi skulle åka till biblioteket men han har inga ordentliga regnkläder, bara en enkel jacka så vi stannade inomhus och byggde en koja av stolar och lakan. Ute ösregnade det, var som floder på vägen.
Han tog sedan sitt bad och runt sju-tiden ringde mamman och sa att hon blev försenad, hon kommer oftast hem mellan 18.30-19.00 men idag var hon hemma 19.40 så jag fick fixa middagen, enkelt var det dock. Vi pratade en del om dagen innan jag fixade mig och åkte till centrum. Mötte Rike (Tyskland) och Sara (Sverige) och vi gick till en bar där de endast pratade tyska och sedan till en liknande där de pratade engelska. På den "tyska" var vi bara i fem minuter, Rike ville kolla och på den "engelska" slutade de precis när vi kom. Men vi fick massor av information och det var brittiska damer som var ansvariga. De sa att jag har en irländsk accent på min engelska? De undrade om jag varit på Irland mycket - aldrig sa jag. I vissa fall har jag hört att jag har en brittisk accent men aldrig irländsk haha.

Vi gick vidare och mötte fransoser som vi pratade med, spontant så där. Vi fortsatte sedan till en bar där vi drack drinkar och pratade massor. När klockan närmade sig elva började vi gå mot spårvagnarna och som alltid i Nantes, plötsligt regn. Vi passerade ett stort hus, lägenheter och såg att det var massa folk i en av lägenheterna.
En tjej i fönstret ropade "jag heter Clara, kom in till festen!" Rike tyckte vi skulle gå dit medan jag och Sara, de typiska svenskorna, tyckte att så gör man inte. Inte i Sverige iallafall. Några fransoser satt utanför och började självklart prata med oss "i love swedish people". Till slut gick vi in och upp till lägenheten som visade sig vara en hemmafest för ERASMUS studenter, typ internationella studenter från universitet. De frågade vem vi kände och vi sa Clara och sen var det inget mer med det. Haha så roligt. Vi var där i typ tio minuter innan vi gick till spårvagnen. "au revoir les suedoises"
Jag och Sara sa hej då till Rike som tog en buss hem. Vi gick sen till spårvagnarna men det visade sig att min spårvagn inte fanns så vi gick till bussarna. Jag frågade chauffören som var den drygaste och otrevligaste jag träffat om råd och tips men fick bara fräsigt svar tillbaka. Jag gick av bussen och sedan åkte den. Jag ville inte lämna någon själv i Nantes natt. Det visade sig vara ersättningsbussen för min spårvagn som åkte iväg. Kul. Vi hittade sedan Saras spårvagn och allt gick så fort så hon åkte med den.
Så där stod jag, själv i Nantes. Jag gick till taxistationen och såklart tar de inte kort under 15€ så vi stannade på vägen och jag tog ut pengar. Hemresan med taxi gick på 9.5€, 3.5€ billigare än förra gången. Typ 90 kronor att komma hem snabbt och säkert, SÅ VÄRT.
Nu har jag varit hemma i över en timme, ska sova nu. God natt!

Drinkar på baren.
Ja det här var hemmafesten som vi "våldgästade"/besökte. Haha!

Tisdag

Jag vaknade och kunde knappt andas för att jag var så snuvig. Inte roligaste sättet att vakna på. Min röst var också borta och efter att jag klätt på mig så gick jag ned och mamman sa: "har du sovit bra? jag kan köpa hostmedicin till dig om du vill." Jag vet inte vad hon menade med det men jag antar att jag har hostat under natten, vad vet jag.
Jag gick med N till skolan, helt utan problem. På grund av att jag kände mig lite sjuk så stannade jag hemma i sängen under förmiddagen förutom att jag åkte till närmaste Carrefour och köpte massor av färsk frukt. 
Jag hämtade sedan N i skolan och vi åt lunch hemma. Stannade ett tag hemma innan vi gick tillbaka till skolan. Jag tog sedan spårvagnen till stan och mötte upp Sara, en annan svensk au pair som kom hit i söndags! Första svensken som jag träffat här och troligen den enda! För första gången på 6 veckor pratade jag svenska utanför skype. Sjukt! Så svårt i början att hitta orden på svenska... Vi satte oss på Madame Blå, det skandinaviska caféet och drack te. Pratade i två timmar innan jag tog spårvagnen hem.
Jag hämtade N i skolan och det vräkte ned, ösregnade verkligen! Så vi stannade hemma idag också, dessutom är han en aning sjuk. Vi lekte hemma och han tog sedan sitt bad innan mamman kom hem runt kvart över sju. Vi åt middag, jag skrev brev och vi tittade på tv. Alla hostar här, småsjuka, så mamman hade köpt essentiella oljor som vi har i rummen som ska ta bort förkylningen. Haha ja får se hur det går med det.

Nu ska jag sova, god natt! Imorgon kommer ett inlägg om hur jag valde familj!

Måndag

Så var det en ny vecka igen! Igår kväll/natt var det storm här, blixt och åska och regn.
Idag, vaknade jag fem minuter innan alarmet ringde klockan åtta och klädde på mig. Mamman åkte tio minuter senare så jag hjälpte N att borsta tänderna innan vi gick till skolan. Läraren var "snäll" mot mig idag, hon sa: bonne journée! Jag gick hem och åt frukost, duschade och fixade mig innan jag tog bussen till stan och köpte några coca cola light flaskor, samlarkollektionen med Jean Paul Gautier, jag samlar på såna nämligen :] 
Jag mötte sedan upp Rike och vi gick till Madame Blå, ett skandinaviskt café som vi upptäckte igår. När vi kom in så frågade ägaren, Birgitta, om vi var från Norden? Jag svarade på svenska och helt plötsligt stod vi och pratade danska och svenska! Så himla kul och jag måste erkänna att det börjar bli en aning svårt att hitta de rätta orden på svenska. Det tar längre tid att formulera sig på svenska än på engelska till exempel! Engelska känns som mitt modersmål eftersom jag använder det varje dag, pratar engelska med Rike till exempel och jag behöver inte tänka på vad jag ska säga på engelska. Det kommer automatiskt!
Iallafall, så himla kul att prata svenska i verkligheten förutom Skype då, det var 6 veckor sedan jag pratade svenska "i verkligheten". Ni anar inte hur ofta jag stavar fel eller skriver grammatiska fel på svenska här i bloggen när jag skriver mina inlägg. Helt sjukt att det är så efter bara 6 veckor. Birgitta, hon som äger stället, var jättehärlig och sa att det är många skandinavier som kommer till caféet/restauranten och även fransoser! Även den svenska konsuln här i Nantes besöker ofta och i november är det en Skandinavisk festival här! På torsdag ska jag till Madame Blå och hänga, ser fram emot det redan :)
Vi tog sedan spårvagnen till Norra Nantes, till ändhållplatsen Marcel Paul där det är massor av affärer. Vi letade efter en särskild affär, en märkesoutlet men hittade den inte. När jag och Rike gick på trottoaren passerar tre killar oss, vi passerar dem på ena sidan och de säger "très belle" = mycket vacker och drar handen genom mitt hår när vi passerar. Jag hinner inte reagera, är väl i chocktillstånd. Alltså vem gör så? Nu har jag två alternativ, färga håret mörk eller raka av mig allt. Får ofta höra att det är "exotiskt" med mitt långa blonda hår som går till naveln nu. Behöver terapi, nej men kul att någon drar sin hand genom mitt hår på gatan.
Vi tog spårvagnen till en station från mig, planen var att köpa lunch så vi köpte varsin baguett, sjukt billigt. De fanns för mellan 1-3 euro och riktigt goda. Vi gick hem till mig och satt och åt våra baguetter. Tog sedan spårvagnen till franskakursen och var där i två timmar innan jag hämtade N i skolan och vi var hemma. Det ösregnade i eftermiddags så vi stannade hemma, N är också hostig så vi var hemma och lekte, sjöng, läste sagor, byggde och skojade tills han badade och mamman kom hem. Vi åt middag och sedan satt vi och pratade en hel del innan jag och N lekte på hans rum. Jag har varit hos mig ett tag nu och ska snart sova har jag tänkt, sjukt trött. Blir väl ett avsnitt SATC innan...

När jag promenerade i centrum idag, "Husqvarna - la qualité SUÉDOISE" haha.

Har inte några bilder från idag, så ni får en bild på min baguette som var godare än den ser ut :]

Q/A

Fick en fråga och jag råkade skicka en tom kommentar så jag svarar här istället:

"hur är det när pappan är borta? =D typ mycket att göra, osv, bara allmänt!"

Jag måste vara ärlig och säga att det är absolut ingen skillnad. Med tanke på att jag bara tar hand om N på vardagarna och under lunchen och 16.30-18.30 så är det alltid bara vi. På kvällarna tar föräldrarna hand om honom så mamman sköter det själv. Jag märker faktiskt ingen skillnad vilket är skönt! Det är som vanligt ungefär, bara en person mindre här hemma!

Innan god natt

Ni vet när man ska somna, eller när man släckt lampan och ska sova? Det är jag just nu. Men jag kan inte sova för jag ler så mycket just nu. Jag är så glad, så lycklig så det är inte klokt.


Söndag

Jag vaknade runt halv elva och mådde lite bättre än igår. Fortfarande förkyld och en aning hostig men bättre än gårdagen. Hela värdfamiljen är sjuk just nu, alla hostar och snuvar... Jag åt min frukost och gick sedan upp till mig och gjorde nästan ingenting i en timme. Runt ett mötte jag Rike på Place de Cirque och vi tog spårvagnen till île de Nantes där vi kollade in lite utställningar på Stereolux. Det var så varmt idag, 28 grader ungefär men mulet. Vi såg någon film som några från Colombia hade gjort innan vi promenerade därifrån till centrum igen. 
Planen var att gå och äta italiensk pizza, den bästa i Nantes men restauranten var stängd så det får bli en annan dag. Vi gick istället till Bueno, en "fast-food" kedja med mexikansk mat. Tjejen som jobbade där var så otrevlig men som tur var quesadillas och burriton supergoda. Och prisvärt!
Vi promenerade efter att ha suttit ett bra tag till Place de Royale och satt vid fontänen. Där träffade vi sedan på Denise (Mexico) och Johanna (Tyskland)! Haha så vi pratade med dem i typ 45 minuter innan vi tog spårvagnen. Vi åkte en station längre bort än min, och väntade där i 20 minuter på Rikes buss. En fransk tant började pratade med oss sedan och jag förstod knappt vad hon sa. Men när jag berättat att jag var från Sverige sa hon att hon varit där för länge sedan, att alla var såå långa. 
Jag promenerade hem och det var bara mamman och N hemma. Pappan har åkt iväg på jobbresa igen... Jag gjorde min franska läxa (fick lite hjälp av mamman) och åt sedan middag. Jag skypade sedan med mamma och bror och sedan fina Malin i 50 minuter. Jag mår så bra efter att ha skypat med de nära.
Samtidigt som jag är här så har jag också läst en distanskurs i engelska, business writing men jag hoppade av ikväll. Känner ingen motivation alls till att plugga, vill bara ta en paus från allt som har med inlämningar att göra. Bara vara här.

Stereolux, den stora konserthallen här i Nantes, cool byggnad!
Streetart här i Nantes.

Ser inte så gott ut, men alltså shit, så gott!
KOLLA VAD JAG HITTADE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DET FINNS ETT SKANDINAVISKT CAFÉ HÄR I NANETS!!! JAG SKA DIT IMORGON. OMG. MÅSTE SKRIVA MED STORA BOKSTÄVER. HON ÄR DANSK SOM HAR DET VILKET INNEBÄR ATT JAG KAN PRATA SVENSKA OCH DET HAR JAG INTE GJORT IRL FÖRUTOM SKYPE PÅ SNART 6 VECKOR! JAG HAR GÅTT FÖRBI DETTA FLERA GÅNGER MEN ALDRIG LAGT MÄRKE TILL "MADAME BLÅ".

No. 2

På vägen hem i torsdags hittade jag ett nytt bageri som ligger ganska nära mig, en tramstation från mig. Det såg riktigt fint ut så jag gick in. Alltså jag har inte sett godare bakverk och smörgåsar! Helt sjukt. Och vettiga priser också!

Pain au chocolat nummer 2:
Inköpt: Artisan Boulanger
Pris: 1 euro

Så fort jag smakat första tuggan så kände jag att det här var en bra Pain au Chocolat. Lagom mycket smördeg, lagom mycket smör. Det var något som saknades men jag kunde inte sätta ordet på vad. Men den här var riktigt riktigt god. Så där ihålig också, plus. Nästan en 5a men eftersom det kändes som något saknades så blev det inte det...

4,5/5


Marknad i saluhall

Lägger upp bilder från marknaden i saluhallen som jag besökte igår:

De stod till och med och bakade bröd i saluhallen!

Ser ni hur stort det är?

KOLLA STORLEKEN PÅ FISKEN!
Kotunga..........
Fransoser kan verkligen göra bakverk.

Ostar i mängder...

Levande räkor....

Mitt i allt såldes sängar och mattor...

BILDBOMB Lördag

Jag vaknade runt nio och sedan vid tio. Upptäckte att jag inte hade någon röst alls och var så förkyld. KUL. Gick ned och åt frukost. Det var bara pappan hemma, mamman och N var på en lördagsmässa i kyrkan som skolan anordnade. Efter frukosten fixade jag mig och mötte sedan Rike vid spårvagnen och vi åkte tillsammans till loppmarknaden som även hade antikviteter. På ett bord såg jag massa filmer så jag gick fram och kollade. Rike visade sedan denna och troget fan som jag är var jag tvungen att köpa den. Han är världens bästa artist. Kom sedan på att jag inte hade kontanter men kolla kunde jag alltid göra. Jag hade exakt 6 euro och det var vad den kostade. Tecken eller hur? Den kostar 299:- i Sverige. Herregud. Jag gick därifrån väldigt nöjd och ska lyssna på musik-dvd'n när jag ska sova ikväll.
Vi kollade där ett bra tag, fanns verkligen hur mycket som helst och marknaden är bara 2 spårvagnsstationer från mig/10 minuters promenad. Jag brukar annars komma dit runt klockan ett eller två och det är då de stänger. Nu var vi där runt klockan elva, halv tolv, mycket bättre. Vi skiljdes åt och jag gick till en annan marknad som ligger i närheten, denna bestod av frukt, grönsaker, charkuterier, bakverk, bröd, fisk, skaldjur med mera. Även en aning av loppmarknadstypen. Jag älskar verkligen sådana ställen, saluhallar och de är som bäst här i Sydeuropa. Alla ropar, skriker och är så trevliga samtidigt. Tänk att köpa saker där och sedan ha en liten charkis-picknick. Nästa vecka!
Jag gick sedan med raska steg hem och skypade med fina Clara i fyrtio minuter och sedan fina Bea lika länge. Familjen var inte hemma så jag gick och mötte upp Rike på Place de Cirque i centrum. Åt ingen lunch men det behövdes inte, jag var fortfarande mätt sedan Ikea-middagen igår. Vi gick till Fnac och kollade på böcker väldigt länge, fanns två svenska böcker och även många av svenska författare. Jag försökte lära mig lite tyska men det gick väl sådär :] Vi hittade sedan det vi gick till Fnac för, varsin fransk övningsbok i grammatik. Hurra vad roligt.

Vi tog sedan spårvagnen till tågstationen och jag fick flashbacks från mina första minuter i Nantes. Hur värdfamiljen mötte mig på perrongen, hur vi lastade ur mina väskor, promenaden till bilen, de nervösa samtalen på franska. Det känns som förra året! Så länge sedan. Jag frågade i biljettförsäljningen om när man kan köpa biljetter till jul, eftersom det annars är tre månader innan men det går inte att köpa på internet, fastän det är tre månader. Fick svaret att den 11 oktober släpps dem så då ska jag snabbt in och boka! Jag upptäckte också att det är tre månader kvar här i Nantes innan jag åker hem till Sverige i en vecka, tiden rusar och jag vill bara pausa den. Jag vill inte åka hem än. Jag vill stanna, jag älskar den här staden. Sån tur att jag kommer tillbaka för 6 månader sen.
Vi gick sedan till Jardin des Plantes (botanisk trädgård typ) där vi båda aldrig varit. Sån himla fin oas, mitt i stan. Nantes är faktiskt staden i Frankrike som har flest parker! Vi promenerade genom den fina parken och stroasade omkring i några kvarter som jag aldrig besökt. Så himla fina gator och jag undrar ibland vad jag har gjort eftersom jag har turen att bo här. Vi kollade in den kända katedralen och förundrades hur vacker och stor den är. Vi stannade till på ett café/bar och drack varm choklad. Därefter promenerade vi genom de centrala delarna som vi känner väl till och sedan tog vi varsin buss hem. Tack vare att mitt busskort har kommit tog jag bussen hem för första gången. Annars har jag varit tvungen att visa ett papper och det har kännt så konstigt.
Hemma så vilade jag, hade så ont i benen efter allt promenerande och så är jag halvsjuk också.
Vi åt hemgjord pizza till middag och jag visade sedan mamman om några hus i Sverige som är byggda helt i trä. Jag vet inte hur vi kom in på det men sedan pratade vi arkitektur, Sverige vs. Frankrike, Nantes, Gotland, värdfamiljen, ALLT. Satt och pratade konstant i en timme om allt möjligt och jag sa sedan att jag trivs väldigt mycket och hon sa DETSAMMA. "vi är så nöjd och även N. han säger jämt: mikaela är så snäll. vi är så nöjda och tycker det är så roligt!" Jag hade ont i kinderna när jag gick upp till mitt rum, så glad och lycklig. 

Marknaden, och så ser man Tour de Bretagne i bakgrunden.

23 grader och sol! På eftermiddagen blev det lite kyligare och mulet...

Haha ja?

Böcker av Stieg Larsson och Camilla Läckberg. De är SÅ populära här!

Getter i Jardin des Plantes.

Jardin des Plantes.

En av alla kyrkor här i Nantes.

Den kända katedralen!

Torget framför Katedralen.
Kopp varm choklad på Café le St Pierre.


LA har fått en ny betydelse haha! Loire-Atlantique, "distriktet" som Nantes ligger i. Jag ska SÅ köpa en sån här mugg, eller två när mitt år är slut här.

Tram-och busskort

Igår kom mitt spårvagn-och busskort hem till mig! Så great! Nu slipper jag ta med mig mitt papper hela tiden där det står att mitt busskort är på väg hem. Känns mer verkligt det här, att ha ett busskort! Ska kolla upp om jag kanske kan skaffa ett bankkort här också! Och såklart heter jag Mikaela Ahlen. Som alltid. Och vi ska inte kommentera fotot okej?:)


mais oui

Vill ni veta en sak? Jag har inte haft hemlängtan på fem veckor. Fem veckor. Sjukt. Som när jag skrev detta inlägg. Herregud vad mycket jag längtade hem då. Men nu, jag saknar mina vänner och min familj, det gör jag. Men det är inte jobbig saknad, det är bra saknad. Det har blivit mitt motto här i Frankrike.
Jag trivs så bra, så himla bra här. Jag har börjat komma till ro här, jag hittar här och franskan går bättre för varje dag. Hemlängtan? Nä. Jag har två hem, mitt hem på Gotland och mitt hem här i Nantes. När jag väl får jobbig längtan, hemlängtan, vet jag inte hur jag ska kontrollera det. Jag är inte van, men den dagen den sorgen. Jag lever för stunden nu, livet är fint. Jag trivs så bra här.

Q/A

Jag fick en fråga igår här i bloggen som jag svarar på i ett inlägg, kanske fler funderar över detta?

Är det inte tråkigt när det blir lite "enformigt"? Typ kliva upp, hämta från skolan, åka till stan/gå till parken, bada, middag...

Jag förstår precis vad du menar! Under veckorna är det ungefär samma saker som görs. Men jag har även fritid, minst tre timmar per dag och efter klockan 18.30 är jag ledig. Om man jämför med många andra jobb så är de också ganska enformiga? Ungefär samma saker varje dag? Jag gillar det här, jag tycker om rutiner. Att jag vet vad som händer, kontrollfreak kan man också kalla mig.
Helgerna är alltid lediga så då får jag fritid. Men som du skriver, enformigt, jo visst. Det är ungefär samma saker men varje dag är det nya saker som N gör, vi försöker variera det lite med olika parker och göra olika saker. Och det här är mitt jobb. Jag vet inte riktigt hur jag ska svara, det blir ett litet flummigt svar. Det är alltid saker som händer, saker som inträffar så det känns aldrig som om det är samma saker som sker. Jag har hittills aldrig kännt som om jag gör samma sak varje dag, det har jag aldrig tänkt på. 
Jag kan säkert fördjupa mitt svar ytterligare, om någon undrar något mer om detta eller något annat, tveka inte att fråga. Jag svarar jättegärna så gott jag kan!

Fredag

TGIF. Jag vaknade runt åtta och hade verkligen ingen röst kvar. Jag kunde knappt prata och fick kraxa fram svar när värdmamman frågade mig något. Jag lämnade N i skolan eftersom pappan som vanligtvis gör det var på jobbresa idag. Vi var sena eftersom han behövde gå på toaletten innan vi gick hemifrån. Jag blev lite stressad och ringde mamman och frågade när skolan stängde för morgonen. Hon lugnade mig och sa att det var ingen fara, det var bara att ringa på klockan vid skolan och förklara. Skönt att hon förstod så bra!
Vi gick till skolan och vi var faktiskt inte så sena, de var många föräldrar kvar och många som anlände. Jag lämnade N och gick sedan hem och åt frukost. På grund av att jag kände mig lite hängig så stannade jag hemma, kurade ned mig under täcket med en kopp te och SATC. Jag hämtade sedan N i skolan runt tolv och vi åt lunch hemma, han fisk med pasta och jag gjorde rörde ihop squash med torsk. Jag lämnade N i skolan, det hade börjat ösregna så vi sprang till skolan med paraplyna i händerna. Jag var i helt okej tid sedan och kom precis i tid till min franskakurs. Ute vräkte regnet ned. Faktiskt första dagen på fem veckor som det regnade här! Nantes är annars ganska känt för sitt regnväder...
Vi hade franskakursen i två timmar. Läraren/Madame är verkligen så typiskt fransk. Så typisk en fransk lärare. Jag går kursen B1, sedan finns en mer avancerad B2 och sedan den ännu mer avancerade C1. Idag gav hon oss ett papper med uppgifter och sa: "Detta är svårt, det är C1-nivå." Och det är inte första gången, nästan varje lektion får vi dessa väldigt svåra uppgifer som är en högre nivå. Ska vi känna oss dåliga eller? Vi blev tilldelade några meningar och när jag skulle ge svaret på min mening så sa hon: "detta är väldigt enkelt." Haha tyckte inte jag. Jag sa "Jag vet inte vad det ska vara..." Hon svarade då: "Men det är så enkelt!" Kul. Det som var bra iallafall var att ingen annan kunde. Vi brukar ha två lärare, denna madame har vi mer sällan. Men det är väl så det är i Frankrike :]
Jag tog spårvagnen tillbaka hem, åkte tillsammans med Nino (Georgien) och Margaret (England) och jag hämtade sedan N i skolan. Vi promenerade hem och han lekte medan jag ordnade disken och sedan satt jag och läste lite medan han lekte för sig själv. Runt 18.00 tog vi spårvagnen (helt utan problem gick vi från hemmet) till Commerce där vi mötte upp Rike (Tyskland) och vi åkte tillsammans till Atlantis som är ett stort köpcentrum och Ikea. Det var första gången N träffade Rike och han pratade så himla mycket med oss båda. Så roligt! 
Vi mötte sedan upp mamman och jag "lämnade över" N. Jag och Rike gick sedan till några affärer, bland annat Pimkie där det var 40% rabatt. Så billigt efter rabatten! Jag hittade en enkel grå kofta för 12 euro (cirka 105kr) så den fick följa med hem.
Vi gick sedan till Ikea där vi anmält oss till "Soirée Suèdoise" /svensk afton. Det bjöds på päroncider, svensk ost, älgkorv m.m Vi åt sedan middag där, den typiska svenska maten enligt dem men jag kan inte hålla med. Det var laxwrap till förrätt, köttbullar med haricots verts/pommes frites och sedan fyra olika såser (gräddsås, tomatsås, roquefortostsås och pepparsås), bröd, en chokladtårta med vaniljsås och mandel, en 33cl flaska öl, läsk och kaffe/te för ENDAST 5 EURO! Det är typ 45 kronor. I Sverige hade man knappt fått ölen för 45 kronor. Helt sjukt. Och så sjukt stora portioner, åt knappt 1/4 av maten. Juste så himla kul när vi satt där och åt och läste på baksidan av ölflaskan som var tillverkad i Sverige, så kommer en fransos cirka 70 år och pekar vilt. Vi börjar fixa med våra saker på bordet bredvid och frågar om han ville sitta där. Nej han undrade om vi ville ha halva hans ölflaska................ Hahahahah så sjukt kul. Vi sa "non merci" och började sedan asgarva. 

Vi gick sedan därifrån och jag köpte dillsill, päroncider och svensk ost. Vi tog spårvagnen hem och där hände det. Jag upptäckte att mina nycklar hem inte fanns i min väska. De var verkligen inte där! Vi letade minst tio gånger i min väska men utan resultat. Jag funderade när jag hade sett dem senast och kom fram till att det var när jag lade ned dem i min väska efter att jag låst huset. Sedan dess hade väskan varit stängd. Förutom när jag gav N's mamma hans jacka och fleecetröja. Det enda jag skulle komma på var att nycklarna var i hans kläder som nu var hemma. Så vi satt där och panikade på spårvagnen.... Men varför hade inte värdmamman skickat ett sms om det?
Vi sade hej då och jag åkte hem. Eftersom jag var nyckellös så plingade jag på dörren och mamman och N öppnade. "Åh förlåt vi har din nyckel, den var i N's jacka!" Herregud vad jag andades ut där! Satt och skämdes på spårvagnen över att ha tappat deras hemnyckel. Hon hade bara glömt att skicka sms:et... PUH.
Jag satt och umgicks ett tag med värdfamiljen och för en dryg halv timme sen gick jag till mitt rum. N fick en svensk flagga av mig som han älskar :]


Den 14 december är det julbord på Ikea i Nantes, gissa vem som kommer vara där??!?!Berättade om de olika sakerna för Rike. Cidern, chipsen, osten, korven osv. Berättade sedan att det var älgkorv höhö.

Sverige är populärt! Hela restauranten var full!
Ville säga "man äter endast köttbullar med brunsås och eventuellt gräddsås! inte någon av dessa såser!"

Alltså kolla hur mycket!! 5 Euro, helt galet! Eller ja 10 euro för de som inte är medlemmar i Ikea Family men jag har blivit det nu :))))

Haha moi, svensken. Kolla barnet till höger haha!

Rike och Ikea-ölen!

Jag har inget att sätta mina fina flaggor i så det fick bli en San Pellegrino flaska så länge:)

Torsdag

Jag vaknade halv tio imorse och åt frukost. Fixade mig sedan och åkte till Carrefour och handlade lite nödvändiga saker som nytt schampoo, saker till franskakursen, tandborste och tandkräm. Lagom roliga saker att handla... Jag åkte tillbaka hem och såg ett avsnitt SATC innan jag hämtade N i skolan för lunch hemma. Vi åt lunch, han åt pasta och hamburgare och jag åt lite squash. När han åt desserten kom pappan plötsligt hem, annars brukar han tidigast vara hemma runt sju-tiden. Kändes en aning konstigt att "jobba" samtidigt som pappan var hemma. Till slut kom vi iväg till skolan, jag och N, och jag lämnade honom där för att åka till franskakursen.
Det finns tre olika spårvagnstider som jag kan välja på. Den första är om N är tidig till skolan och jag kan lämna honom direkt och därmed bli "tidig" till franskakursen (har aldrig kunnat ta den dock - mission impossible), den andra är om N är i okej tid, då hinner jag precis till kursen (tar alltid denna) och den tredje är om N/vi är en aning sen/sena och det tar lång tid att lämna, jag blir då tio minuter sen till franskakursen (har aldrig hänt). Idag var jag tio minuter sen till kursen, jag kunde gått ifrån N tidigare men ville inte. Jag ville se att allt gick bra, att han gick till rummet där de sover siesta innan jag gick därifrån. Läraren på franskakursen sa att det var lugnt, hon förstår att jag måste lämna mitt "värdbarn".
Vi hade franskakursen och när den var slut så gick jag, Rike (tyskland) och Julia (usa) till spårvagnen. Fick tillbaka lite texter jag skrivit och det var hela tiden två eller tre plus efter betyget. VARFÖR? Är van med det...
Jag kom hem och lämnade mina franskaböcker hemma och sedan gick jag och värdpappan till skolan och hämtade N. Vi gick sedan hem och N åt sitt mellanmål och pappan fortsatte jobba, jag tror han jobbade hemifrån idag, vet ej varför. Jag och N gick ut i trädgården och lekte där men sedan blev det lite kyligt så vi gick in och lekte lite inne. Det var en aning svårare att vara "som jag är med N" när pappan var i samma rum. Att jobba och veta att de lyssnar/ser vad jag gör hela tiden. Kändes en aning svårt. N tog sedan sitt bad och vi var på hans rum och läste sagor när pappan skypade med en gammal kompis. Det uppskattades att vi var på hans rum så han kunde skypa "ifred"! 
Efter ett tag kom mamman hem och lagade middag. De gick sedan iväg på ett föräldramöte och jag och N åt middag själva. Jag var barnvakt i två timmar ikväll. I början var han en aning ledsen för att de gick iväg men det ordnade sig verkligen! Vi hade riktigt roligt och han åt väldigt bra! Han såg lite av Bilar 2 innan vi läste sagor och sjöng när han skulle sova. Jag placerade mig sedan i soffan och gjorde franskaläxan inför imorgon. Föräldrarna kom hem och de tackade så mycket att jag hade varit barnvakt. Inga problem sa jag. Fick veta att det bjöds på vin och apertif på föräldramötet. WHAT? Haha snacka om skillnad. Mamman kollade igenom min franskaläxa och hjälpte mig med två stycken frågor som jag inte hunnit göra. Snacka om bra. 

Jag ska nu sova, så trött! Och känner att jag börjar bli lite förkyld, blä. Ledsen för ett långt och bildlöst inlägg...

French version

Här i Frankrike heter det inte Pepsodent utan Signal. Jamenja.


No. 1

Pain au chocolat nummer 1:
Inköpt: La Mie Câline Boulangerie, Tramway Commerce
Pris: 1 euro

Åt den här igår, gissar på att det är bake-off, men det stod 100% smör så det är ju bra. En bra croissant/pain au chocolat ska vara av smör, inte av olja. Den här är betydligt tunnare än den jag åt i måndags. Chokladen var inte perfekt, lite för rinnig för min smak men jag gillar smaken av denna! Den är tunn och inte för mycket smördeg så man blir så där äckligt mätt.

3,5/5

 

Kryp

Den här filuren hittade jag och N igår, sittandes på en bil. Den var verkligen jättestor, tio centimeter lång skulle jag tro, och då är inte "antennena" inräknade. Lika lång som ett "normalt" långfinger kanske? Och dessutom, kolla ögonen liksom!


Onsdag

Ingen skola på onsdagar så jag har jobbat hela dagen! Jag vaknade vid halv åtta imorse, cirka en timme innan föräldrarna åker till jobbet. Låg och drog mig i en timme i sängen innan jag gick up, ungefär samtidigt som N vaknade. När föräldrarna hade åkt så gick vi ned, han såg lite på TV-programmet "Peppa Pig". Det enda jag har i mitt huvud på morgonen är: "Hi, I'm Peppa Pig. This is my little brother George. This is Mummy Pig and this is Daddy Pig." 
Jag åt min frukost och vi borstade sedan tänderna och klädde på oss. Efter lite lek så gick vi, nästan problemfritt, till spårvagnen och åkte till stan. Vi gick till mediateket (som ett bibliotek) och deltog i en bok och sångstund. När vi skulle gå därifrån träffade vi på N's före detta barnvakt, jag är hans första au pair men han har haft barnvakt tidigare. Hon var så glad att träffa honom! Vi åkte sedan hem och han lekte medan jag fixade lunchen, ravioli med tomatsås. Därefter blev det en siesta för honom i två och en halv timme medan jag också vilade.
Runt klockan fem tog vi spårvagnen till stan igen och köpte en baguett. 80 cent, så himla billigt. Det roliga var att baguetten var nästan lika lång som N. Vi gick till slottet och matade änderna med baguetten, han tycker det är så roligt. När vi sedan skulle hem en timme senare ville N hemskt gärna stanna i stan men efter ett tag tog vi till slut spårvagnen hem och han tog sitt bad. 
Föräldrarna kom hem runt sju och vi pratade en del om dagen. Jag fixade mig sedan i ordning och mötte upp Rike på stan. Vi tog spårvagnen till île de Nantes och gick till en klubb/lokal vid namn Stereolux. Det är en musikfestival, electromusik tror jag, Scorpitone, här i Nantes nu som pågår från igår till söndag. Vi hade planerat att se Woodkid, Robin Fox och Citizens ikväll men när vi kom dit visade det sig att det var utsålt. Vi väntade en timme på att de skulle börja spela men nej. Så vi gick tillbaka till centrum. Så himla kallt! Imorse var det endast 7 grader medan vid lunch var det 25 grader. Jag frös i min jeansjacka. Vi gick till Place de Commerce och hittade ett café och drack te. Jag tog bussen hem eftersom det var problem med spårvagnen. Andra gången jag tar bussen här, jag tar alltid spårvagnen eftersom det är så enkelt för mig. 
Jag kom hem för drygt 40 minuter sedan och jag ska straxt sova.

Mediateket är den stora vita byggnaden till vänster.

De hungriga änderna, inte kul när de kommer nära, är rädd att de ska bita...

Här skulle konserten vara, till höger! Alltså inomhus.

Love Kusmi-te.

Why french?


Tisdag

Vaknade runt halv tio imorse. Åt frukost och städade sedan mitt rum ordentligt. Dammsög och ordnade. Försökte plugga lite business english innan jag hämtade N 12.00 vid skolan. Vi gick hem och åt lunch, pasta med tomatsås. Jag åt bara ett stekt ägg eftersom jag ganska nyligen ätit frukost.
Vi gick tillbaka till skolan och jag tog sedan spårvagnen till stan där jag träffade en au pair från Tyskland, Rita, som anlände förra veckan. Vi köpte med oss kaffe och smoothie och satte oss vid fontänen vid Place Royale. Efter nästan två timmar tog jag spårvagnen hem och hämtade N i skolan.
Vi gick efter ett tag till parken och lekte där och var där i en timme. Hemma så badades han av mamman eftersom hårtvättning är inte det han gillar mest. Vi åt middag tillsammans och sedan såg jag och värdpappan lite av matchen mellan Paris Saint Germain och Kiev. Gissa om jag blev glad när Zlatan gjorde mål! "ja alltså han är ju svensk":)
Jag gick ut på en kort powerwalk på cirka 30 minuter innan jag skypade en timme med fina Sara som är au pair i Milano.
Nu ska jag straxt sova, ska jobba hela dagen imorgon eftersom N har ingen skola (ingen skola i hela Frankrike på onsdagar).

Bisous.


Suede bag

Det var den här väskan som kom med posten igår! Från Asos.com och den kostade cirka 360:- efter 25% rabatt. Äkta mocka och läder. Jag gillar den massor!


Crêpes!

Som jag skrev här om fransoser och deras älskade crêpes, här har ni beviset! Och för att tillägga, det här var i en liten mataffär, tänk hur mycket det finns på ett hypermarché (stormarknad)! På bilden är det flera hyllor med färdiga crêpes (pannkakor) i påsar.

 
Carrefour har till och med sina egna... Dock finns varianter från Bretagne.

Och det här tar priset. Färdigrullade crêpe som redan har choklad emellan....... Snälla.


Måndag

Vaknade 8.30 och tio minuter senare skypade jag med fina Bea. Riktigt bra start på dagen! Jag tog mig sedan ur min sköna säng och gjorde frukost som åts samtidigt som jag såg på fransk tv. Fixade mig i ordning och svarade sedan på lite mejl. Värdmamman ringde mig vid frukosten och frågade om jag kunde vara jättesnäll och ge N sin hostmedicin vid lunchtid i skolan eftersom de inte får göra det. Visst sa jag och runt 12.30 gick jag till skolan. Planen var att göra något på förmiddagen men jag orkade inte. Behövde lite tid att göra ingenting.
Jag gick iallafall till skolan och stod utan för de 2-3meter höga staketet. Dörrarna var låsta. Attans tänkte jag och ringde värdmamman. Hon berättade för mig att det fanns en porttelefon som jag kunde ringa på. Sagt och gjort. "ja hej jag heter Mikaela och jag är au pair åt N som är i klass ...... och jag har blivit ombedd av hans mamma att ge han hostmedicin." sa jag på franska. Dörrarna öppnades och jag gick sedan in till hans klassrum. Hittade dock endast hans lärare i klassrummet så jag frågade var N var. Det visade sig att de var kvar i matsalen och jag gick då dit efter att ha frågat läraren om var matsalen var.
När jag kom dit såg jag hans klass och några lärare/barnskötare gå med hans klasskamrater och sedan såg jag N. Han såg mig direkt och han ropade: "MIKAELA!" och så kom han springande mot mig. Lärarna ropade/skrek "N du stannar här! Vi ska gå i led, hand i hand till klassrummet." Jag sa till honom att jag skulle följa med till klassrummet och han sa hela tiden: "följer du med mikaela? hålla handen? du kommer med oss va?" Så sött. Jag gav honom hostmedicinen och sa att vi ses snart, att jag skulle hämta honom senare och han blev så glad då. 

Jag gick hem och precis då kom posten förbi. De plingade på dörren och jag sprang ned och öppnade och fick ta emot paketet som faktiskt var till mig! Jag hade beställt en väska från Asos förra veckan nämligen. De skickade den i torsdags och den kom idag. Så smidigt med hemleverans och gratis frakt! Så roligt också när brevbäraren sa "ett paket till mikaela ahlen?" jag: "ja det är jag!" De säger alltid "ha en bra dag", så trevligt. 
Jag tog sedan en promenad bort till nästa spårvagnshållplats och där såg jag detta med att affärerna har stängt på eftermiddagen. Gick även till Carrefour och köpte lite enkel lunch där även detta hände. Jag väntade på spårvagnen och mötte upp Rike och vi tog spårvagnen till franskaskolan. 
Det var en hel del som jag inte hade koll på, skönt att veta att man betalar för att lära sig, inte repetera. Vi gjorde sedan en diktamen, vi skrev det läraren sa, och hon ville verkligen ha NOLL fel. Hon kollade snabbt igenom dem och skulle rätta till nästa måndag. "Det här var ju inte dåligt Mikaela" sa hon till mig. Och hon var inte ironisk :]
Jag åkte hem och hämtade N i skolan och vi gick hem och han åt sitt mellanmål. Vi gick, eller ja han cyklade till parken och vi var där en stund innan vi cyklade/gick hem och han tog sitt bad. Föräldrarna kom hem och jag pluggade lite franska innan vi åt spagetti carbonara till middag. Jag gick upp till mig efter middagen och läste bloggar och pratade med mamma i 40 minuter på Viber. Nu ska jag straxt sova! 
Bonne nuit!


Åt en pain au chocolat på vägen till franskakursen. Jag har bestämt mig för att hitta den bästa i Nantes, precis som Rebecka försöker hitta den bästa Döner-kebaben i Frankfurt. Den här var från ett bageri där allt såg så gott ut. 90 cent kostade den vilket är ett bra pris. Gjord på smör vilket kändes i smaken. Men på tok för mycket smördeg, hälften hade verkligen räckt! Det var en aning för lite choklad och den var en aning för mörk för min smak. 2/5. Tänker inte äta den igen, jag åt knappt upp halva eftersom det var för mycket deg.
Formfranska på Carrefour, det syns inte på bilden men brödet är VITT. Det är vitt som snö och vitt som mjölk. 

Här har ni Frankrikes godaste mackor. Polarkakor med skinka och chèvre. Alltså så goda! Gillar att de heter "le suédois"!

Var tvungen att fota detta. Det är ett vanligt mellanmål i Frankrike. Vet inte riktigt namnet men det är som pain au lait (mjölkbröd/tekaka/korvbröd) med rinnande choklad i! Helt sjukt. Kan det bli mer franskt?


Swedish girl

När jag gick till Carrefour (mataffär, som Ica) idag och stod och kollade bland de gröna téerna så kom en säkerhetsvakt fram till mig. Konversationen var ungefär så här, översätter även :]
Han: "Bonjour mademoiselle." = hej
Jag, aning tvekande: "Bonjour...?" = hej
Han: "Ca va?" = hur står det till/hur är det/hur mår du
Jag: "Bien merci." = bra tack
Han: "Vous êtes anglaise ou americane?" = är ni från england eller usa
Jag: "Je suis suèdois..." = jag är svensk
Han: "Ah... D'accord! Bonne journée." = aha okej, ha en bra dag

Alltså VA?! Sticker jag ut så mycket att folk kommer fram och frågar var jag kommer ifrån? Visst, jag har väldigt långt blont hår, är lång och har blåa ögon men betyder det att jag inte är från Frankrike. Hahaha herregud vad jag skrattade där på Carrefour efter samtalet. Så överraskande!

Fermé

Detta är väldigt vanligt i butiker, apotek, bagerier och frisörsalonger här i Frankrike. De är ofta stängda mellan 13-15/16 på grund av siesta/eftermiddagsvila. Stora affärer stänger inte men de mindre är stängda. Som tur var är detta inte så jättevanligt så det finns affärer och liknande att besöka. Men idag när jag tog spårvagnen en station bort var ALLA affärer och restauranter längs gatan stängda på grund av eftermiddagsvilan. Kolla nedan, det är en del affärer från gatan som är stängda...


personal stuff

Gör ett lite mer personligt inlägg, eftersom alla andra handlar om vad jag gör om dagarna...

Den 8 juni i år tog jag studenten från det samhällsvetenskapliga programmet med språklig inriktning. Efter tre väldigt bra år så ville jag inte börja studera direkt, jag ville ut och upptäcka världen, det som finns utanför Sverige. Med tanke på att jag har läst franska i sex år och att jag redan i ettan på gymnasiet ville åka som utbytesstudent till Frankrike så kändes valet ganska självklart. Jag gjorde en del sökande på internet efter en familj att vara Au Pair i och jag hittade sedan en som verkade väldigt bra i staden Nantes i västra Frankrike. Jag hade ingen aning om vad det var för stad, jag visste verkligen ingenting om staden men familjen kändes rätt, så jag bokade en enkel flygresa till Paris efter elva dagars kontakt. Under sommaren så jobbade jag på Ica Maxi och det kändes en aning tufft att lämna den arbetsplats som jag trivdes så bra på. 
Den 13 augusti lämnade jag Gotland, ön där jag bott sedan 1999 tillsammans med min familj. Ön som jag tillbringat så mycket tid på, ön som jag älskat och hatat, ön som var och är mitt hem. Det var med blandade känslor som jag gick ombord på båten, innan hade allt känts så bra men att säga hej då till dem som man tycker om allra mest, det är riktigt tufft. Två dagar senare landade jag i Paris och tog mina 68 kilo i bagage på flygbussen till Gare Montparnasse och sedan var det bara att vänta där i tre timmar på tåget som skulle ta mig till mitt nya hem, Nantes.

Sedan dess har det varit som en berg-och-dalbana, ibland riktigt bra och ibland har jag längtat hem väldigt mycket. Efter 33 dagar i Frankrike trivs jag som fisken i vattnet, superbra. Jag bor hos en jättetrevlig familj och jag är så nöjd att vara här. Faktumet att jag är i Frankrike, lär mig franska och njuter av 25-30 graders värme varje dag och samtidigt läser jag om att det regnar och är betydligt kallare på Gotland. Jag kan inte låta bli att le då.

Jag har hunnit uppleva väldigt mycket under mina 33 dagar här och tänk vad mycket jag kommer hinna se och vara med om under tio månader här!


Frågor?

Tänkte på en sak, om ni har någon, den minsta lilla fråga om Au Pair-livet eller vad som helst, tveka inte att fråga! Jag svarar gärna på frågor :)

Söndag

Det var "journees de patrimoines" idag och igår. Allt var gratis, såsom museum och liknande. Efter att ha sovit cirka 6 timmar så åt jag frukost. Är lite småförkyld på morgonen så gick ned och sa god morgon till pappan och N. Min röst var så hes så han måste trott att jag stannat ute hela natten eller något sånt. Och sedan, direkt på morgonen börjar en konversation på franska om hur det var kvällen innan. Jag svarade då att det är så annorlunda mot Sverige så då var jag tvungen att förklara hur det var annorlunda på franska när man precis har vaknat...
Aja, jag åt min frukost och gick sedan upp till mitt rum och gjorde ingenting. Bloggade, såg ett avsnitt SATC, duschade och fixade mig innan jag 14.30 mötte upp Rike. Vi tog spårvagnen till Jules Vernes museum som låg en bit från centrumet. Kollade runt där och det var gratis. Rike översatte allt från tyska eftersom det endast fanns information på franska, spanska, italienska och tyska. ENGELSKA?! Det var intressant och grejen är att Jules Vernes föddes och levde stor del av sitt liv i Nantes. Vi gick sedan till ett Planetarium och satt och kollade och lyssnade i 20 minuter. Så häftigt!
Vi begav oss sedan mot centrum. Riktigt fint väder idag, 30 grader och molnigt/sol. Vi gick genom centrum och varje gång förundras jag över hur fint det är här och hur lycklig jag är som bor här under ett år! Vi gick förbi en marknad och stannade till där, hittade faktiskt flera saker. Bland annat två läroböcker i spanska för 3 euro totalt. Tänkte att det kan vara bra så jag inte glömmer bort spanskan som jag kan...
Vi hittade sedan ett sushi ställe, Planet Sushi och tyckte först det såg lite b ut. Visade sig vara helt motsatsen. Fräsch meny och det visade sig att de hade andra restauranter i hela Frankrike, Ibiza, Miami och Panama. Bakom oss satt ett par med sin dotter. Jag tyckte det lät som svenska och försökte lyssna. Tror pappan var svensk och mamman från Finland men är inte alls säker. Det knäppa nuförtiden är att jag kan knappt identifiera svenska. Jag hittar inte orden på svenska så mitt ordförråd är så enkelt på svenska nu.
Vi åt sushin där, jag tog california rolls och även sushi med ris, CHEVRE, HONUNG, RUCCOLA och VALNÖTTER. De var såååååå goda!! Vi gick sedan och Rike tog bussen hem och jag tog min spårvagn hem. Hemma satt jag och umgicks med värdfamiljen, eller ja pappan och N. Trivs riktigt bra. Jag gjorde även min franskaläxa till imorgon. Jag kom väl hem vid sju och klockan tio gick jag upp till mig så satt väl nere och umgicks i dryga tre timmar.
Nu ska jag snart sova, soft måndag imorgon. Ingen måndagsångest här inte!
Museumet!
Några möbler ur Jules Vernes hem.
Detta var hur Nantes såg ut i slutet av 1800-talet.Hangares à Bananes, där vi var igår och klubbade. Ni ser  "husen", de låga byggnaderna?
Utsikt över södra Nantes.
Här har vi Jules Vernes.Planetariumet.
Utsikt över fina Nantes.
De hade även efterrättssushi på Planet Sushi. Med nutella..................
Sockrig soja. Alltså fransoser och deras socker, orkar inte.
Den übergoda sushin. SÅ god.

Ja Chèvre sushin är högst upp. Låter konstigt men sjukt gott.

Håller ni med? En aning b ser det kanske ut? 

Lördag kväll

Första utekvällen på klubb igår då! Jag tog spårvagnen vid 22.20 till Commerce och mötte efter ett tag upp Rike där. Vi väntade utanför Fnac runt klockan elva ifall någon annan skulle komma dit, vi hade bestämt 23.00 utanför Fnac som mötesplats. Ingen kom så efter en kvart gick vi vidare. Såg ett slagsmål på avstånd mellan en tjej, en kille och en hund. Som tur var kom polisen och ambulansen dit direkt. Vi gick till île de Nantes, så himla bra med Nantes eftersom allt är på gångavstånd! Vi satte oss ned i en av parkerna där flera ungdomar höll till och satt i sina "grupper". Vi satt på kanten av parken och drack vårt rosé. Så konstigt det känns att köpa vin i affären, jag lade upp flaskan på bandet och hon i kassan frågade inte ens om leg. Så annorlunda mot Sverige!
Det gick förbi folk hela tiden, några pratade tyska (tror vi) "Hey german people!" Haha. Vi satt där och pratade länge om allt och inget. Det gick förbi några "skumma" typer också men det kändes aldrig oroväckande eftersom det var så mycket folk i parken. Två stycken stannade och pratade med oss, "where are you from?" "Sweden." "I love
swedish girls!" Jag tänker aldrig säga att jag en svensk igen ;-) Vi sa att vi inte förstod så de gick sedan.

Runt halv ett gick vi till Australian Café och dansade lite där. Runt Hangares à Bananes var många klubbar och barer öppna, 10 stycken kanske? Så vi gick in på ett ställe lite, dansade, gick därifrån och till en annan klubb. Vi behövde aldrig visa leg eller betala inträde och de kollade inte ens genom våra väskor. Så annorlunda. Men det var bra musik! På ett ställe var det drum-and-bass, aldrig hört det tidigare men det var rätt bra! Jag gick fram till DJ:n på en klubb, visade min iphone där jag skrivit "Swedish House Mafia/Avicii". Han nickade till svar och jag trodde han skulle spela något av dem. Det blev endast "I got a good feeling, yeah." ur Levels-Avicii. Besviken :( Nej men det räckte. Fransoser har nog inte helt samma musiksmak som oss svenskar.
Det kom några andra och frågade var vi var ifrån eftersom vi pratade engelska, Spanien svarade vi. Det visade sig att en av dem pratade lite spanska så jag svarade på spanska och sedan gick de därifrån. Tänk vad man kan ha användning av språk haha. Runt halv tre började vi gå mot Commerce, hann precis med sista spårvagnen från Hangares à Bananes till Commerce! Rike tog nattbussen som går varje halvtimme och jag tog en taxi hem, 13 euro kostade det vilket var så värt. Jag betalade förutom taxin inte ett öre för kvällen! Hade verkligen så roligt och är inte alls besviken på nattlivet, det kan bli riktigt bra det här!

Forts. på bisous

Glömde en sak som gjorde mig glad häromdagen. Allt går så bra med N, det är nog en av anledningarna till att jag trivs mycket. Även värdfamiljer är toppen!
Iallafall, vi satt i soffan, jag och N, och han tog sedan min mobil. Frågade om han fick kolla. Han tittade på min bakgrundsbild, jag och tre nära kompisar på studentbalen i juni i år. Och så säger han: "Mikaela tu es la plus jolie". = Mikaela du är den sötaste. Så sött!
Jag har också lärt honom sjunga några svenska sånger och mitt i allt när föräldrarna är hemma så sjunger han på svenska! Även när han nyser säger han Prosit! Så roligt.


Étudier

Jag håller på med min läxa som jag har från franskakursen just nu, kom precis hem från stan. Sitter och översätter massa ord och sen är det läxan, skriv om en plats som man tycker mycket om här i Nantes. Så svårt, jag älskar hela staden, hur ska jag kunna välja!


Bilder från igår lördag

Här kommer bilderna från igår som jag lovade:

Att dricka cider i mugg, blir ännu godare

Min galette med sallad, avokado, någon sås och räkor. Var så mycket godare än det ser ut!
Obligatoriska nutella-crêpen. Likaså den var godare än vad bilden visar!

Det märks verkligen när det är lördag och alla är lediga i Nantes, alla gator är så fulla med folk!
Detta är verkligen så himla sorgligt och trist. De säljer hundvalpar och kattungar i djuraffärer. De ligger där i värmen bland tidningspappret...
Här var aktiviteten som vi hamnade på. Man skulle dela upp sig i olika kontinenter i världen. Ser ni han i pingvin kostym, det gula på huvudet? Han hade sin svensexa. Han frågade mig och Rike var vi kom ifrån. Sverige sa jag. Var i Sverige frågade han, en liten ö svarade jag. Jag upptäckte sedan att han hade en Spendrups julbryggd runt halsen. Kanske var han svensk? Nej då borde han reagerat mer eftersom jag troligen är den enda svensken här i Nantes.


Här har vi elefanten, ännu en gång.


Au Pair-träffen med sju olika nationaliteter avslutades på Havana Cafe och med mojito. Kul att träffa andra au pairer!!

Lördag

Vaknade runt halv elva och åt frukost. Fixade mig i ordning och klockan tolv mötte jag Margaret (England), Anna-Lisa (Brasilien) och Jullian (Scottland) utanför Fnac. Vi väntade på de andra ett tag men de kom inte så vi gick till ett crêperie. Vi åt lunch där och sedan kom även Julia (Usa) och Rike (Tyskland). Vi gick till Place Bouffay där vi möte Helena (Tjeckien) och vi var med i ett spel tror jag det var. Det kom även en fransos som hade sin svensexa så vi skojade till det lite. 
Det var varmt idag, runt 27 grader och sol. Vi promenerade bort till slottet och kollade lite där, till Lieu Unique och kollade lite där och sedan spårvagnen till île de Nantes och kollade på elefanten. Jag och Rike gick sedan på stan lite medan de andra åkte till tivolit. Vi möttes upp på en bar och drack goda mojitos. Jag tog spårvagnen hem och handlade lite på Carrefour (mataffären) innan jag promenerade hemåt.
Ikväll ska vi ut, sitter just nu och kollar på damfotboll, Frankrike - Irland. Efter 11 minuter leder Frankrike med 2-0! Kul match... Allez les bleus!
Ska bli roligt att se hur det är att klubba i Nantes! Bilder kommer imorgon!

1 månad!

För exakt en månad sedan satte jag mig på flyget mot Paris! Jag har varit bosatt här i Nantes i en månad, jag har varit utlandsvensk i en månad och längre ska det bli! Jag trivs så bra just nu! Och juste, tack ni som läser bloggen, det är roligare att uppdatera när läsarantalet stiger hela tiden och när det är kommentarer, det är ännu roligare!

Ha en bra dag! Jag ska fira "en månad i Frankrike" idag!

Leve dagens teknik

Jag har precis sett presskonferensen med Johan Persson och Martin Schibbye, svenskarna som satt 14 månader i etiopiskt fängelse. Tycker detta är så intressant, har följt det en del här från Frankrike. Och tack vare dagens medier kan jag följa detta, har inte hört något om det här i fransk tv än iallafall. Och så får jag lyssna på svenska, bara det är värt haha.


Bisous.

När N säger: "Mikaela, elle est vraiment gentile!" = Mikaela, hon är verkligen snäll! så blir jag verkligen glad. Det känns så bra eftersom allt är mycket enklare om värdbarnet gillar en!
Som idag, när vi skulle till doktorn, då vill han jättegärna att jag skulle följa med. Jag ba.................................. Och så pratar han ofta om vad han målat i skolan och han nämner mig så ofta nu för tiden; jag målade vårt hus, mammas och pappas rum, mitt rum och Mikaelas rum. 
Sen sätter han sig i knät när vi läser sagor, det är sjukt vad mycket bättre det går nu än i början! Men det förstår man ju men ändå :] Det är så roligt när det går bra!

Fredag

Sådär. Äntligen färdigjobbat för den här veckan. Inte för att jag inte ogillar mitt "jobb" (betraktar knappt detta som jobb) utan för att jag ska finally få lite fritid. Hela tiden är det antingen hämta, lämna eller vara med N eller spendera 6 timmar på franskakursen. Jag lär mig saker där så det är bra och N är väldigt trevlig och rolig att vara med. Grejen är att jag gärna vill ha lite "egen-tid" nu. Göra något jag känner för. Jag längtar efter vara lite spontan. Så helg passar perfekt nu! Jag funderar också på att minska på timmarna i franskaskolan, till fyra timmar i veckan istället för sex timmar per vecka. Tror det är bra med sex timmar den här första månaden och sedan fyra timmar framöver. Därmed får jag också lite mer egen tid.
Iallafall. Imorse följde jag med N till skolan, lämnade honom och gick hem och åt frukost. Åkte sedan in till stan med spårvagnen och köpte boken "Hunger Games" på engelska och även en liten bok med spanska; fraser, grammatik, ord medmera för att hålla igång spanskan som jag har lärt mig i gymnasiet. Jag åkte hem sedan och hämtade N och vi åt lunch. Jag lämnade honom sedan och skyndade mig till franskakursen och kom precis i tid. Vi var från olika länder idag också, det är olika grupper varje gång men vissa kände jag igen. Som Sverige (jag), Brasilien, Mexico X 2, Georgien och England. Efter lektionen pratade jag med några au pairer och vi ska mötas upp imorgon och hänga lite. Tror vi blir ganska många, kul! I helgen är det också "Les journées patrimoines" - allt är öppet och gratis. Som till exempel alla muséeum och även presidentpalatset. Så nu ska jag passa på att göra sånt jag inte skulle göra, eftersom det kostar!
Jag åkte hem och hämtade N, ni ser här, det är så här veckorna ser ut men jag klagar inte egentligen, jag är nöjd och jag trivs! Vi var hemma i en halv timme innan mamman kom och hämtade oss och vi åkte till läkaren. N är hostig så de ville kolla upp det. Även bra för mig att veta var läkaren befinner sig! Läkaren niade också mig, kanske har jag blivit "så gammal" att man niar mig... Blir även kallad madame vissa fall, jag föredrar mademoiselle.,.
Vi åkte hem och mamman åkte efter ett tag med tåget till Paris. Kändes ganska konstigt, jag var ensam med N och båda föräldrarna var i andra städer än Nantes! Vi åt middag och tittade sedan på Cars 2. Nu sover han sedan en halv timme och pappan kommer hem om en och en halv timme. 
I helgen är mamman iväg i Paris så det är bara N, jag och värdpappan hemma. Jag ska hjälpa till lite smått, som bada N och fixa hans tvätt men det tar inte lång tid så jag får ändå min efterlängtade fritid :]

Nu blev det ett super långt inlägg utan bilder idag igen. MEN IMORGON, då blir det bilder!!!

Learning swedish

Vad hittade jag mer på Fnac idag då? Jo ett stort kit för att lära sig svenska för fransoser! I måndags hittade jag en svensk ordbok. Men detta var mer, CD, bok, övningsbok och ordbok. Allt på svenska. 79 euro (cirka 710kronor) får den som vill lära sig svenska betala. 


Sverige i nantes!

Titta vad jag hittade på Fnac, en gigantisk affär med böcker, tv, filmer, kameror och allt liknande! Jag hittade massor av franska böcker skrivna av svenska författare. Och de var på bästsäljande hyllan också!
EDIT: Såg att min iphone tog superkass kvalité på bilden men det är iallafall Camilla Läckbärg och Stieg Larssons böcker nedan i svart!


Crêpes och fransoser

Fransoser älskar crêpes (gissar jag på) för att i mataffärerna finns det så många påsar med färdiglagade crêpes. Det finns lika mycket som det finns bröd i en vanlig mataffär i Sverige. Pannkakorna ligger där i påsar och i rumstemperatur. Jag ska ta kort på det nästa gång och lägga upp här. Så håll utkik för bild. Det är sjukt verkligen, så idag åt vi crêpes från en påse med nutella på till mellanmål. Det var som att äta en rumstempererad pannkaka ungefär...

Torsdag

Eftersom min värdpappa är i södra Frankrike på jobb lämnade jag N i skolan imorse. Gick hem och försökte plugga lite engelska, jag läser nämligen en distanskurs i buisness writing, såg sedan lite av filmen Hunger Games. Jag hämtade sedan N i skolan och vi åt lunch hemma. Jag lämnade honom i skolan och gick sedan raka vägen till spårvagnen och åkte till franskakursen. Jag var kanske tre minuter sen men det kändes hemskt, hatar att vara sen. Vi höll på mycket med adjektiv och vi var nio stycken idag. Sverige (jag), Tyskland (Rike), Argentina, Colombia, Brasilien, Spanien, England, USA och Holland. Rätt roligt eftersom man hör allas accent på franskan.
De flesta är au pairer och vi planerade att mötas upp i helgen eventuellt! Jag åkte hem och lämnade mina tunga franskaböcker och hämtade N i skolan. Vi stannade hemma och var i trädgården eftersom N börjar bli sjuk och han tog sedan sitt bad. Jag lagade middag sedan eftersom mamman var iväg och handlade mat eftersom hon åker iväg i helgen. Det blev helt okej, kycklingen som jag lagade!
Vi satt och pratade en hel del efter maten, gillar det mycket, vi sitter ofta kvar och pratar länge på franska och det känns så bra! Nu har jag sett klart Hunger Games, hade inte sett den innan och JÄKLAR vad bra den är!!!! Nu ska jag köpa böckerna på engelska och läsa, asap!

Det blev ett tråkigt inlägg utan bilder men har tyvärr inga bilder från idag... Bisous.

quatre

Idag har jag varit utlandssvensk/au pair/boende i Nantes i exakt fyra veckor! Tiden går verkligen så fort! På lördag har jag varit här i en månad :]

Onsdag kväll

Under tid N sov middag så skypade jag en timme med fina Clara och jag var mycket piggare och gladare efter det. Vi gick till parken när N hade vaknat, eller ja han cyklade och jag gick. Vi var där ett tag innan vi gick hemåt och han tog ett bad. Det gick bra idag också, några minimala problem med parken, men annars så! När mamman kom hem vid sju fixade jag mig i ordning och tog spårvagnen och mötte upp Rike och Johanna, de två tyska au pairerna, och ja de enda jag faktiskt känner här. Iallafall, vi bestämde oss för att åka till Hangares à Bananes, ett område på Île de Nantes som har klubbar och barer samt restauranter. 
Vi promenerade cirka en kvart för att komma dit och satte oss sedan på Australian Café och drack varsin drink. Pratade och skrattade massor och hade riktigt trevligt. Runt tio började vi dra oss mot spårvagnen och de hann precis med sina bussar vid halv elva (som bara går en gång i timmen) och jag med min spårvagn. Hade riktigt trevligt. Nu är jag hemma, ska gå med N till skolan imorgon bitti eftersom hans pappa är i södra Frankrike på jobb under tre dagar. 

Se! Typ mangoläsk, var inte det godaste nej...
Jag och Rike gick förbi den stora kyrkan i centrum, Nantes Notre Dame heter den. 
Australien Café, drinkarna ovan och stället nedan.

På kvällen tänds ringarna vid Hangares à Bananes, coooooolt

Hahaha vi försökte ta en bild. fail


Hemmafru-tips

Haha med risk att låta som värsta hemmafrun men den här produkten är verkligen superbra! Innan jag åkte till Frankrike hade jag max tvättat fem-tio gånger kanske. På två dagar här har jag tvättat fyra maskiner. Framgång!

Förra veckan hjälpte jag familjen med N's tvätt och när mamman kom hem frågade hon lite undrande:
"Jag ser att du bara tvättat av en viss färg (kommer inte ihåg vilken det var), var det någon speciell anledning?"
Jag: "Men det kan ju färga av sig...?"
Mamman skrattade till lite och sa: "Du använder bara en sån här liten lapp *visar* och lägger in den i maskinen så kan du tvätta alla färger på en gång! Har ni inte såna i Sverige?"
Jag står och gapar typ. Man tar en liten tyglapp, lägger in den i maskinen tillsammans med tvätten som går i regnbågens alla färger och så är det klart. Lappen fångar upp färgerna så kläderna färgar därmed inte av sig. Alltså hur smart?!?
Så nu har jag köpt ett paket med lappar. Det roliga med tvättmaskinen är att den spelar musik när den är klar, kan visa senare! Så dessa lappar är verkligen hur bra som helst. Innehåller säkert 1000 farliga kemikalier men jag förstår inte vad det står ändå så :]


Onsdag

Riktigt trött idag. Tror det kan bero på att jag somnar för sent, som alltid... Jag vaknade runt kvart i 9, N likaså. Precis som alla onsdagar är det ingen skola i Frankrike idag så jag är med N hela dagen. Nu på förmiddagen har vi gjort leklera (namn?) i ugnen, lekt med bilar som alltid, läst böcker och sjungit. Jag ska alldeles strax fixa lunchen och medan jag gör det ser N på Madagascar. Därefter en nap för honom och sedan blir det en promenad till parken!


Les boissons francais

Alltså kolla dessa flaskor, hur coola är inte dem? Fransk edition också :]


Tisdag

Vaknade klockan nio imorse och åt en fransk frukost i sängen och såg lite av "The last song". Runt halv elva fixade jag mig och tog spårvagnen till stationen Longchamp i de norra delarna av Nantes. Hade sett att det fanns en "post-affär" (kommer inte på namnet) där så jag åkte dit för att köpa frimärken. Det blev 12 frimärken köpta för 9€. Typ 85kr men hoppas de räcker för ett tag nu!
Köpte en pain au chocolat, letar efter Nantes bästa, och den här var ganska bra. De ska vara gjorda av smör, inte olja. Och chokladen ska hunnit smälta, den här var fortfarande i bit. Men god!
Jag tog spårvagnen tillbaka och hämtade N vid skolan. Vi gick hem och åt lunch, eller ja jag åt bara lite ångkokta morötter. Vi gick tillbaka till skolan och när jag kom hem tog jag hand om tvättmaskinen jag startat på morgonen. Tror jag tvättat tre maskiner idag, så kul när tvätten är klar, då spelas musik!

Jag hämtade sedan N vid halv fem och vi gick till parken där han hittade några kompisar att spela fotboll med. Vi var där ett bra tag innan vi promenerade hem. Hemma badades han och för första gången på 13 dagar grät han med mig. Men det gick ändå helt okej!
Nu har vi precis ätit middag, pizza, och jag ska stramt skypa med två kompisar, Bea och Clara!

Har tyvärr inga bilder från idag...


Numéro un

Ny kategori! Jag kommer skriva här något franskt som jag lärt mig, något typiskt franskt eller något franskt ord som används ofta.

Descendre [dässandre] = gå (åka) ner, gå (stiga) av, härstamma, bära ner, sänka ner.

Jag vet verkligen inte hur många gånger per dag som jag använder mig av detta ord. Jag säger till N: "On va descendre?" = Ska vi gå ned? Så praktiskt hela tiden. Det roliga är att jag visste inte ens vad ordet bettyde innan jag kom hit. Men från första dagen användes det direkt och eftersom N har sitt rum på andra våningen blir det den fransen ofta. Även som "vi går av spårvagnen" och "vill du lämna bordet?" funkar med descendre. Riktigt användbart det vill säga.

La Suède?

När jag har träffat fransoser/fransyskor här i Frankrike och jag har sagt att jag är från Sverige så har jag alltid fått dessa kommentarer

  • Är det vinter året om och -20 grader kallt? Snö året om?
  • Åker ni skidor och släde till skolan och jobbet på vintern?
  • Är alla blonda och blåögda?
  • Hur kan man göra något eftersom det är mörkt året om? Solen går ju aldrig upp?
  • Man blir ju ruinerad eftersom alkoholen är så dyr.
  • Handlar ni bara på IKEA och H&M?
Och så här: 
Jag: Jag såg en svensk film.
Fransk: Jaha en film av Ingmar Bergman.
Jag: Nej det finns andra svenska filmer än Ingmar Bergmans.
Fransk: Jaha ja det gör det, många riktigt bra och bra musik. Det kanske är det ni gör eftersom det är mörkt året om.

Jag skriver igen och fyller på om jag kommer på något mer sånt här. Men det händer ofta, "citaten" ovan.

# 2

9. Lärarna kindpussar eleverna på morgon och säger "Bonjour!"

10. Här i Nantes finns inte så många trafikljus, de har tagit bort dem och ersatt dem med rondeller för att spara på energi och el. Tack vare det bland annat har Nantes blivit vald till "den grönaste staden 2013". Bland annat Stockholm, London och New York har fått den utmärkelsen tidigare.

11. Det här med att fransoser äter baguetter är ingen myt.

12. Och att fransoser älskar nutella, så sant.

13. På bion finns sockrade och saltade popcorn, de sockrade smakar som kalaspuffar.

14. De mesta på TV är dubbat till franska, men man kan betala extra för att få odubbade program. Det är som om tv-bolagen inte vill att befolkningen ska lära sig andra språk än engelska.

15. Jag tittade i en engelskabok för de som gör bac:en, alltså sista året på gymnasiet ungefär. De är verkligen på ett helt annat stadium än oss svenskar i engelska. Skulle kunna gissa på att den engelska boken motsvarade åttans engelska i Sverige. 5 år efter oss? 

16. Kuddarna är fyrkantiga, likaså täckena till sängen.

Nantes

Nu kommer ett väldigt flummigt och osammanhängande inlägg, behöver skriva av mig.

Nantes är verkligen en sådan fin stad. Den är precis lagom stor, cirka 750 000 bor totalt här. Varav 50 000 studenter så det är en stor studentstad. Det är roligt eftersom Nantes har utsetts till den livligaste staden i Europa, den mest önskvärda staden att bo i om man är ung i Frankrike och den grönaste staden i Europa 2013.
Jag trivs jättebra. Kan bero på att värdfamiljen är riktigt bra och att jag bor nästan i centrum. Det tar 5 minuter med spårvagnen till stan så det är så smidigt! Det är den sjätte största staden i Frankrike och det finns mycket att se och göra.
Jag har nästan nio månader kvar här så jag har massor av tid att hinna upptäcka och se hela Nantes. Men ändå vill jag njuta av tiden. Som att sitta på ett café på ett torg, bara sitta där och njuta av att vara här.
Jag har turen att få vara i ett idag 26-gradigt Nantes, Frankrike medan hösten redan har kommit till Sverige. Här är det fortfarande svensk sommar och jag gillar det. Jag är så glad att jag kommer lära mig (förhoppningsvis) franska flytande. Jag kommer alltid minnas året i Nantes Frankrike. Det är ganska roligt, jag hade aldrig besökt Nantes annars, man åker alltid till Paris eller Rivieran om man ska till Frankrike men det här är minst lika fint! Nantes är som ett mindre Paris. Hela Bretagne och Loire-Atlantique är superfint.

Jag är så glad att jag trivs här, det har varit jobbigt annars. Jag trivs! Det känns så bra att säga det. Men jag ska inte ljuga, första dagarna och första veckan var så tuff. Grät minst en gång per dag eftersom jag saknade allt hemma men sedan dess har jag inte gråtit. Varför ska jag göra det när jag är här? Förhoppningsvis finns mina vänner kvar, det gäller att ta vara på Skype iallafall. De äkta vännerna finns kvar. Och såklart familjen, de finns ju alltid kvar vilket är så skönt. Jag har verkligen upptäckt hur mycket jag tycker om min familj när jag är här och inte har dem i samma hus. Jag saknar mina vänner och familj varje dag, tänker på dem, men det är inte jobbig saknad. Det är bra saknad. Det är riktigt bra saknad eftersom jag trivs. Mina vänner och familj, vi ses snart igen. Det är snart december.


Måndag

Vaknade klockan åtta imorse och följde med N till skolan tjugo minuter senare. Läraren kindpussade honom, SÅ OLIKT Sverige! Där tar man i hand bara... Iallafall, jag gick hem och åt mina två sista tunnbröd till frukost. Såg sedan en del på filmen "The Dictator" haha. Runt klockan elva fixade jag mig och mötte upp Rike i centrum. Äntligen hittade jag brevpapper att skriva på! Eller ja, kuvert och riktigt randigt papper. Så nu har jag skrivit 3 A4 till farmor. Ska förbi posten imorgon och köpa frimärken, så jag har för ett tag framöver. Vi köpte lunch på Monoprix, de har allt från mat till kläder. Till lunch idag blev det tabulle (couscous) med mozarella och tomater i pesto. Det gick på cirka 3,50 euro, cirka 32 kronor. Billigt igen. Vi åkte hem till mig och hon fick se hur jag bor för första gången. Vi åt lunch hos mig innan vi tog spårvagnen till franskaskolan. Idag var det så mycket bättre!! Så mycket mer lämplig nivå för mig kändes det som. Vi var nog åtta stycken, Sverige (jag), Tyskland (Rike), England, Mexico, Nederländerna, Polen, Georgien och Tjeckien. Men läraren kändes väldigt typisk fransk, en aning sträng och hon ni:ade oss. Typ: "Mikaela, skulle ni kunna börja läsa texten?" Kändes riktigt konstigt. Jag tog sedan spårvagnen hem efter två timmars franska och hämtade då N. Vi var hemma och lekte + han tog ett bad innan föräldrarna kom hem. Vi åt middag runt åtta och den är precis färdigäten nu, dessa franska mattider... Nu ska jag se klart filmen! Bisous.


Detta hittade jag på bokaffären vi var i idag! En svensk-fransk ordlista! För att lära sig franska, vem gör det här i Nantes?!
På väg till N's skola, kyrkan som väcker mig varje morgon till höger i bild. Gillar "mina" kvarter, de är riktigt mysiga och trevliga! 

Bonne nuit

Har precis avslutat middagen, annorlunda mattider de har i Frankrike... Nu ska jag faktiskt sova, är så sjukt trött. Imorgon ska jag upp vid åtta, ska iväg och lämna N i skolan eftersom föräldrarna inte har möjlighet att göra det imorgon, annars gör de alltid det. Sedan ska jag in till stan för att leta efter något brevpapper. Klockan 13.50-15.50 ska jag ha franskalektion, får se om jag är mer nöjd efter imorgon, kan ju alltid hoppas. 16.30 ska jag hämta N och vara med honom till 18.30. Hoppas allt fungerar problemfritt imorgon! 
God natt, bonne nuit!

Söndag 9 september

SÅKLART försvann hela inlägget jag skrev -.-
 
Iallafall, vaknade vid elva och åt frukost bestående av tunnbröd och te. Värdfamiljen åkte sedan iväg på en cykeltur och jag fixade mig i ordning. Åkte till stan och kollade efter något att köpa till picknicken. Hittade fräscha sallader på ett bageri som fick följa med. Köpte även 5 stycken macarons för 2,5 euro (22 kronor cirka). Så billigt.
Tog sedan spårvagnen till île de Versailles där jag mötte upp Rike för picknick. Île de Versailles är en ö som ligger i en av floderna, en liten söt ö. Det finns även en japansk trädgård där. Vi satte oss nära ett vattenfall (!) och åt vår picknick. Det var varmt idag också, 27 grader och sol!
Vi lyssnade på svensk och tysk musik men jag tycker nog att svensk musik är bättre fortfarande :] Vi gick sedan ned mot centrum och gick omkring där ett tag, så typiskt att nästan allt är stängt på söndagar! Vi gick till slottet och grönsaksmarknaden igen, jag fick med mig färska jordgubbar som är producerade en halv timme från Nantes. De var bland de godaste jag ätit. Så söta. Jag tog sedan spårvagnen hem och nu sitter jag här och bloggar. Är väldigt trött, får se om jag sticker ut och joggar ikväll, har gått så himla mycket de senaste dagarna...

Så fint längs kanalen! Ligger massa båtar och husbåtar.





Macarons <3

På île de Versailles.

Dagens lunch C:

Och jordgubbarna, syns nästan hur goda de är!

Gårdagens "shopping"

Detta var vad jag kom hem med igår + två stycken fina ljus från Ikea för 1 euro styck.
Fotoram 1 euro (9kronor), fyra galgar för 1 euro, Harry Potter den tredje boken för 4 euro (cirka 35kronor) och en väckarklocka för 1 euro.  Allt från Ikea utom boken som var från en loppmarknad.
En bläckfisk nej men för att hänga upp nytvättade kläder. 3.99 euro (35kronor). Från Ikea.

Hittade ett block efter hur långt letande som helst på E.Leclerc. 2.55 euro (cirka 22kronor). Men fransoser vet inte hur linjerade block ser ut. Kolla nedan liksom, det är så linjerat som det kunde bli. Wtf. Köpte också en kalender för att ha som dagbok här nere, 6euro (55kronor) på en bokhandel i centrum. Den översta boken är hur man böjer alla franska verb för 3.80euro (cirka 35kronor). 

Liksom randigt???! Det är ju rutigt? Men det står klart och tydligt på framsidan: LINJERAT.
FYI, vet att det här är tråkigt att läsa om, men jag skriver bloggen främst för att kunna titta tillbaka på året :] men även för att inspirera och inspireras!

Nästan svensk frukost

Tog en ordentlig sovmorgon imorse så vaknade runt elva. Så jag har precis ätit min frukost bestående av te och tunnbröd. Så svenskt det kan bli här i Frankrike! Dock är tunnbrödet från Ikea men vad gör det? Jag är så nöjd.


Gigantisk mataffär


Här har ni ingången till den GIGANTISKA mataffären E.Leclerc som vi besökte igår. Säkert 10 gånger så stort som ett normalt Ica Maxi. De har verkligen ALLT. Jag skulle till exempel köpa en penna till franskalektionerna. Liksom en penna, hur svårt kan det vara att hitta? Jag fick sån beslutsångest. Det fanns fler pennor att välja på än hela mejerihyllan i Sverige! Stört. Nämnde jag att jag och Rike spenderade mer än en timme där? Och vi missade mer än halva butiken. Såg inte godis, läsk, dricka, mejeri bland annat...

Hittade skorpor. Fanns också Pågens Krisprolls och på dem stod det: "From Sweden with love". Fint. Och dessa: "Svenskt recept."
Kassorna, tror det fanns minst 25 stycken.
Och alkohol-området i butiken ska vi inte prata om. Hur stort som helst.
Haha var tvungen. Duff öl från Simpsons!
Well it keeps on going...
Haha fanns hur mycket sånt här som helst! Färdigriven lök. Om man inte orkar/vill skiva själv så kan man köpa. Fanns sånt med alla grönsaker typ.De levde!

SE HINKEN MED POPCORN?!?!
Hur mycket skinka som helst. Två sådana här passager med skinka, totalt fyra stycken sidor.
Och alla tårtor och liknande, så billigt! Den här för typ 40 kronor. Det var allt från mataffären, var verkligen tvungen att lägga upp alla bilder. Rätt kul att ta kort i butiken, snacka om folk kollade!

Besök på Ikea nummer 1


På långt avstånd såg man den enorma blåa byggnaden med gula bokstäver, det var inte svårt att missa...Köttbullar och en sån där mandeltårta som enligt Ikea är väldigt svenskt?
Ikea i Frankrike, iallafall i Nantes gör Ikea lite mer franskt. Här fanns crêpes, gaufres (belgisk våffla), eclair. +Våra svenska kanelbullar.
Alltså kan det bli mer svensk fika???
Här har ni köttbullarna igen som serverades med pommes............
Svensk kväll på Ikea fredag den 21 september! Förätt, varmrätt, efterrätt, bröd och dryck för 5 euro (typ 45kr) om man är medlem i Ikea Family vilket jag är nu. Så billigt. 1 euro för barn! Det kommer finnas ALLA såser till köttbullarna, ska bli intressant och se vad ALLA såser är. Svensk kaka/tårta till efterrätt, vad kan det vara? Den 14 december kommer Ikea också ha julbord!!Restauranten på Ikea.
Ikea säljer sin egna öl, svensk öl enligt dem

De säljer även snaps i butiken.
I restauranten fanns också billigt vin, det märks att det är Frankrike vi pratar om.
Sista, suddig bild, på restauranten. Inne i Ikea så allt exakt likadant ut!

Lördag

Var ledig idag, precis som jag är alla helger. Vaknade till kyrkklockorna runt halv nio och tänkte "ja jag kan väl sova en halv timme till." Jag vaknade klockan kvart i elva och gick ned och åt frukost. Familjen åkte sedan iväg till biblioteket och jag var själv hemma. Passade på att skypa med familjen i Sverige och med farmor. Blev en och en halv timme och efter det fixade jag mig i ordning och tog spårvagnen till en marknad. Kollade lite där och det fanns så mycket! Hälften var gårdsförsäljare som sålde vin. Det var så sjukt varmt så jag åkte hem igen och bytte kläder, eller ja kortare shorts och linne. Det visade sig vara 36 GRADER! Sjukt varmt...
Jag mötte sedan upp Rike på stan runt klockan två och vi gick till slottet men på vägen dit hittade vi ett marknadsstånd som sålde böcker. Jag köpte den tredje Harry Potter boken på franska och Rike köpte tre andra. Vi gick till slottet och kollade på marknaderna där, det är grönsaksfestivalen i stan nu med mycket närproducerat som säljs. Vi tog sedan spårvagnen till Atlantis, 20 minuter med spårvagn, ett gigantiskt shoppingområde. Där började vi på IKEA och jag åt köttbullar till lunch. Köttbullarna var riktigt goda, brunsåsen (gräddsåsen) var ljus och smaklös, ingen lingonsylt och POMMES FRITES. Snälla. Fransoserna har verkligen gjort sin egna grej av köttbullar. Men jag var riktigt nöjd ändå.
Gick från Ikea med lite grejer som man alltid hittar... Lägger upp bilder från Ikea i ett annat inlägg! Köpte tunnbröd i matshoppen, fanns inte så mycket roligt. Men imorgon har jag gott bröd att äta! Ville köpa svensk ost men det var för varmt ute...
Vi gick vidare i shoppingcentret Atlantis, alltså så sjukt stort. 150 butiker varav Ikea och en mataffär som är i samma storlek som Ikea, E.Leclerc. Vi gick in där för att kolla och spenderade sedan en timme där haha. Det kommer ett annat inlägg om det senare!
Klockan var sedan åtta och vi tänkte åka mot centrum igen. Vi tog en annan utgång på vägen ut vilket var ett dåligt drag. Vi gick runt hela shoppingcentret och det var verkligen inte gjort för att promenera = fanns ingen trotoar. Men en bil stannade, frågade var E.Leclerc låg så vi måste sett ut som vi bodde där! *stolt*. På vägen mot spårvagnen råkade vi dock ut för en blottare, eller ja han stod på sidan av ena vägen och vi gick på den andra så vi fortsatte bara gå, i ännu raskare takt. Vi tog spårvagnen till centrum av Nantes och gick av vid slottet och åt frukten som vi hade köpt. Kollade sedan på ett tivoli och vid halv tio tog vi buss och spårvagn hem. Jag stannade och pratade med värdfamiljen i en timme innan jag gick upp till mig, riktigt trött.
Ska alldeles straxt sova, får se vad det blir att göra imorgon!


På väg till marknaden i förmiddags/lunch.Marknad!Början av centrumet i Nantes.Sååå god juice, helt färskpressad. 4 euro (typ 35kronor). Röda bär, mango, apelsin, äpple.
Ja här var böckerna!Marknaderna vid slottet.IKEA!
Ja här gick man in, Atlantis Shoppingcentrum.Köttbullarna.............................
Här har ni ingången till E.Leclerc, så galet stort.Fräsch frukt för 1,50 euro, typ 12kronor!
På vägen hem, tivolit.


Igår fredag

Jag ligger en dag i inlägg efter så här kommer igår:

Dagen började med att jag försov mig. Nej egentligen inte, visste nämligen att jag skulle ta spårvagnen vid 9.25 och jag behövde en kvart på mig så 9.10 gick jag upp ur sängen efter att alarmet ringt sedan 8.00. Ingen var hemma när jag åkte, värdföräldrarna på jobbet och N i skolan. Jag tog spårvagnen till franskaskolan och promenerade sedan 5minuter och sedan var jag där!
Visade sig vara ett franskaprov tillsammans med de som aldrig läst franska. Jag sa att jag hade läst franska i sex år och läraren: "det här kan nog bli lite för enkelt då." LITE??? Det var sånt man lärde sig på första lektionen. Vad heter du, hur gammal är du, var bor du, har du syskon och så vidare. Tur nog att jag ska gå den näst svåraste nivån och ta ett D.E.L.F diplom förhoppningsvis. Nästa lektion är på måndag eftermiddag. 
Åkte därifrån lite innan slutet, hämtade N i skolan och fixade lunchen. Lämnade honom sedan i skolan igen och stack ut på en en timme lång powerwalk/joggningtur på 5km. Skönt trots att det var 30 grader varmt idag igen. Sprang förbi kyrkogården och de är verkligen sjukt annorlunda mot i Sverige. Visar bilder nedan. 
Duschade och hämtade sedan N och lekte med bilar hemma och sjöng. Två timmar senare kom föräldrarna hem och vi åt middag. Bestämde precis som dagen innan att jag skulle spontant träffa Rike för att göra något på stan. Vi bestämde oss för bio och såg filmen Starbuck som var sevärd och rolig, se den om den kommer till Sverige! Början var särskilt kul eftersom vi skrattade eftersom alla skratta och vi förstod inte det roliga skämtet. Haha så kul. 
Bion var slut kvart i tolv så vi gick en promenad runt centrum och vi tog buss och spårvagn hem vid halv ett.
 

Om ni är i Nantes och ser två tjejer som fotar allt, då är det turisterna jag och Rike. Men himlen var ju fin!
Ja här är spårvagnshållplatsen där vi möts upp varje gång, FYI.Det fanns svenskt lösgodis!!! Varje gång jag ser något svenskt blir jag happy. Men SNÄLLa, 3 euro (typ 27kr) per 100g.
TRAILER FÖR BREAKING DAWN DEL 2!!! *håller tummarna för att den inte dubbas*
Man får erbjudande på baksidan av sin biobiljett. Mitt erbjudande var "125cl popcorn för 1 euro". Mer än en liter popcorn för 9 svenska kronor, kunde inte motstå. Och ja, jag valde de sockrade, de är ju för goda tyvärr.....
Älskar Frankrikes biosalonger, stört sköna fåtöljer, armstöd, sjukt mycket benutrymme (tror vi hade en meter framför våra fötter).

Igår torsdag

Efter N hade vaknat igår så var det dags för ett litet mellanmål innan vi tog spårvagnen i 30-graders värme till centrum. Vi köpte en baguette blanche som var lika stor som N. Den kostade 0.80€ vilket är typ 6kronor, sjukt billigt.

Vi promenerade genom Nantes centrala delar innan vi kom till slottet där jag lovat N att vi skulle mata ankorna med bröd. Men såklart var det stängt så man kunde inte gå ned till vallgraven. Nantes är hela tiden fullbokat med evenemang och olika festivaler, i helgen är det en grönsaksfestival då massa marknader kommer äga rum och provsmakningar och liknande. Det var också en japansk kock som planterade några grönsaker i början av mars och nu kommer han tillbaka och ska laga mat av samma grönsaker! Rätt coolt.
Iallafall de höll på att sätta upp marknadsstånd nere vid vallgraven så det var därför det var stängt. Jag kom då på idéen att vi kunde kasta bröd ändå, ankorna skulle förmodligen komma springandes ändå och de gjorde dem.
Så vi satt där och kastade bröd, N skrattade hela tiden så tror det uppskattades. Vi åkte sedan hem och han badades innan föräldrarna kom hem. Mamman lagade potatisburgare som hon sett att det var ett svenskt recept. Smakade som hemma! Jag bestämde efter maten och vi hade suttit och pratat länge och druckit det godaste rödvin som jag någonsin smakat (googlade namnet och det var så himla prisvärt och riktigt dyrt, kanske därför det var så gott?), att jag skulle spontant möta upp Rike (tysk au pair) i stan för ett glas.
Vi möttes vid en spårvagnshållplats som typ låg emellan oss och väntade sedan ett tag. Vi gick sedan till en bar som visade sig vara ganska populär eftersom det var fullsatt. Sjukt mycket folk ute på en torsdag! Som Gotland under den mest besökta veckan under sommaren och detta var ändå en torsdag. Vi beställde varsin drink, Rike en Mojito och jag en Daquiri Citron. Smakade lemonad, riktigt god.
Roligaste var när Rike sedan upptäcker att det satt holländare bredvid, vi hade pratat om det förra helgen att tyskar kunde förstå dem en del. Vi lyssnar och hon säger sedan:
"det är kanske danskar, jag förstår inget."
Jag lyssnar och tänker att då förstår jag kanske.
"men vänta, jag förstår allt. Vad konstigt. "
Rike: "det kanske är svenska....?"
Jag: "men shit, det är svenskar!!!!!"

Haha så roligt. Pratade sedan med dem, de var väl i 35-årsåldern och var i Nantes på jobb sedan två veckor. Jag var den första svensken de träffade i Nantes och de var första svenskarna jag träffade också. Kul. Vi kom fram till att Nantes är inte sån turiststad, särskilt inte för svenskar. Det var faktiskt en aning svårt att hitta de rätta orden på svenska och min hjärna ville hellre prata engelska eller franska. De gick sedan och vi satt kvar och pratade.Runt klockan halv ett tog jag och Rike buss och spårvagnen hem. Roligt med spontana kvällar!

Utanför slottet, Nantes är så fint! Som ett mindre Paris.
Ja de nu kända änderna...Chateau des ducs de Bretagne tror jag är namnet på slottet som ligger i city-kärnan.

 


Torsdag

Det verkar som jag har problem med blogg.se. Det går inte att skriva inlägg så jag testar om det funkar från mobilappen!
Dagen har varit bra, N's skola var stängd så han har varit hemma idag med mig. Vi vaknade runt klockan nio och åt frukost. Påklädnad och sedan lek och lite läsning. Jag fixade lunchen runt klockan tolv och sedan har han sovit sedan halv två. Han ska snart vakna och då ska vi troligen ta spårvagnen till slottet!
Hörs senare!


Onsdag

Här i Frankrike är det ingen skola på onsdagar så jag har varit med N hela dagen. Min värdmamma var snäll och gav oss båda sovmorgon så jag vaknade runt nio och väckte N runt halv tio fast det tog ett tag innan vi åt frukost. Vi sjöng, lekte och läste efter han hade klätt på sig och borstat tänderna (vilket går perfekt nu för tiden, inga problem!). Jag gjorde ordning lite plockmat till lunch och jag åt lite sill. Jag har aldrig gillat det hemma i Sverige men här är det jättegott! IKEA:s dill sill in my heart. 
Han lekte med bilar igen efter lunchen och jag diskade innan han sov sin siesta. Dock tog det ett tag eftersom han var inte särskilt trött. Jag såg lite SATC under tiden och efter siestan tog vi spårvagnen till Commerce, bytte där och åkte till Machines des Îles och stora elefanten. Meningen var att han skulle åka karusellen men såklart var det stängt till på lördag... Vi spelade lite basket och lekte på lekplatsen innan vi tog spårvagnen hem där det blev bad innan mamman kom hem. Vi åt pizza till middag och efter det gick jag ut och powerwalkade/sprang i 45minuter.

Nu sitter jag här, ser lite SATC och läser lite bloggar och ska snart sova. Juste det var 30 grader och sol idag, så underbart.
Spårvagnsstationen Gare Maritime tror jag.
Ja elefanten igen.
"Pas de zoo sur le réseau". Typ, inget zoo på spårvagnen haha.

De fina Coca Coca burkarna. hihihihihih

Besöksrekord!

Det var besöksrekord igår, tack så himla mycket ni!! 

3 veckor!

Idag, onsdag den 5 september har jag varit här i Frankrike i tre veckor! Tiden flyger verkligen iväg!

Ready for the weekend

På lördag tänker jag åka till IKEA. Äta köttbullar, svensk mat, kanske köpa något till mitt rum och köpa svensk mat i IKEA:s foodstore. Det är mina planer. Dessutom finns ett gigantisk "shopping mall" alldeles bredvid så det är nog där jag ska spendera min lördag! Och eftersom jag varit här i exakt tre veckor idag så förtjänar jag lite svensk mat efter all fransk mat :]


30 grader och sol

Idag var första dagen i skolan någonsin för N, vilket innebar sovmorgon för mig. Det är nämligen så att någon av föräldrarna lämnar honom på morgonen. Jag vaknade sent, runt elva och åt lite frukost innan jag klädde på mig och gick till N's skola. Där stod jag utanför skolans staket och väntade på att någon av skolans personal skulle öppna portarna. Jag stod där med barnens mammor och väntade och de hade verkligen tagit de snyggaste kläderna eller så går de klädda så varje dag. Designerväskor, snygga klänningar, fancy solglasögon och high heels. Jag gick dit i uggs, jeans och en tröja, kände mig lite bortkommen där.
En från skolans personal öppnade och mammorna (+ jag) välde in. Jag gick till N's klassrum där hans lärare stod vid dörren. Jag sa "bonjour madame" vilket jag har lärt mig att man ska göra, alltid tilltala någon vid madame eller monsieur. Hon niade sedan mig, "det är ni som ska hämta N?" Jag nickade och hon ropade på honom. Så enkelt var det fast han ville hellre att mamman skulle hämta honom så jag sa att vi ringer mamma när vi kommer hem så kort sagt, hämtningen gick bra.
Jag värmde på lunch och han åt, jag drack en drickyoughurt till lunchen bara eftersom jag hade ätit frukost nyligen. Efter en timme gick vi tillbaka till skolan och jag lämnade honom i klassrummet och gick hem och duschade och bytte om. Tog sedan spårvagnen till stan och bytte min tröja jag köpt på H&M till en mindre storlek. Upptäckte att den fanns i svart också så ska nog in och köpa den i helgen. Jag gick in i några affärer men eftersom jag tog mina nya skor (med 10cm klack) så orkade jag inte gå så mycket mer utan åkte hem. Det var väldigt varmt idag, 30 grader och sol. När jag kom hem så vände jag nästan direkt och hämtade N. Han var på ett riktigt bra humör så allt gick kalasenkelt! Hemma lekte han med bilar innan vi gick till parken ett tag och spelade boll.
Föräldrarna kom sedan hem och vi åt middag. Jag såg en del på fransk tv men det var rätt tråkigt eftersom jag fattar typ 50%, de pratar hur fort som helst!

Nu ska jag se SATC!

Titta vad jag hittade! Sveriges Konsulat!!!!! Kände mig nästan som hemma! Det enda de gör är att fixa med borttappade ID-kort och pass tror jag men ändå!
En bakgata till H&M.
Där jag tog spårvagnen hemåt, Place Bretagne. Gillar Nantes.

Come Undone

Upptäckte imorse att den 5 november släpper Robbie Williams ett nytt solo-album. Ja jag grät när jag såg det. Kan man bli ett större fan?
Iallafall, imorgon börjar N skolan. Äntligen rutiner så från och med imorgon hämtar jag honom vid lunch och lämnar honom en och en halv timme senare. Halv fem hämtar jag honom igen och är med honom tills halv sju. Det ska nog bli bra! Men onsdagar är ingen skola i Frankrike och på torsdag är det stängd dag så då ska jag vara med honom också. Men fredag är det skola och sen är det skola hela nästa vecka fram till höstlovet!
På fredag har jag också mitt prov för att se vilken nivå jag är på till franska kursen och på måndag är första lektionen. Imorgon SKA jag ut och springa/powerwalka/röra på mig ordentligt, kommer rulla av planet i vinter annars...

# 1

Detta är några av skillnaderna som jag märkt av mellan Frankrike och Sverige hittills. Jag kommer fortsätta fylla på med fler saker under året! Vill bara poängtera, detta är skillnaderna som jag stött på i Nantes och där jag bor. Don't judge :]

1. Det finns Coca Cola Light utan koffein, vanlig Coca Cola utan koffein, Coca Cola vanilj, Coca Cola Light lime, Coca Cola Light citron och Coca Cola Light blodapelsin.

2. Mataffärerna är gigantiska, finns hur mycket som helst! Och minst 5 alternativ av varje sak. Så mycket sötsaker.

3. Nästan allt är stängt på söndagar. Iallafall mataffärer och andra affärer, dock finns få undantag. 

4. Det är billigare än i Sverige! Allt utom lösgodis och glass.

5. Mjöken kan stå framme i rumstemperatur när den är oöppnad och håller i cirka två-tre månader.

6. Frukost är sötsaker, ofta baguetter med nutella eller sylt.

7. Efter varje måltid äts ost och sedan dessert som kan vara allt mellan en tårtbit, drickyoughurt, chokladpudding till naturell osötad youghurt.

8. Man stressar verkligen inte. Det går tio gånger så sakta när man köar. I kön för att fixa ett busskort, i mataffären eller i klädbutikerna. Det går seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeegt.

Måndag

Jag vaknade vid halv åtta och åt den dagliga franska frukosten, ni som är Au Pairer/bor i Frankrike, ni vet nog vad jag pratar om... Vid åtta åkte mamman hemifrån, pappan hade tagit tåget vid halv sex till Paris för jobb tror jag. N bytte om och vi borstade tänderna innan det blev lek i hans rum, vardagsrummet och i trädgården. Jag gjorde lite lunch runt klockan tolv och sen sov han sin siesta.
Mamman kom sedan hem och vi gick med N till skolan. Det är väldigt behändigt, den ligger nämligen bara 300 meter från hemmet. Vi var där ett tag, jag blev presenterad för läraren och N fick kolla in allt. Vi gick efter ett tag hem och jag fick ledig tid efter det så runt klockan halv fem åkte jag till stan. Jag gick till centralaste delarna av Nantes och skulle lämna in lite papper till busskontoret för att i slutet av månad få mitt busskort. Totalt stod jag i kö i 50 minuter och när jag var framme lämnade jag bara papperena. Kunde de inte bara haft någon som tog emot de ifyllda papperna?!
Iallafall, jag gick till Fnac, en stor affär som har allt inom musik, böcker, foto, tv, data, ALLT. Kollade om det fanns engelskspråkiga böcker men kunde tyvärr inte hitta det... Funderade om jag skulle ta mig en sväng till IKEA men tog spårvagnen upp mot mina kvarter istället. Planen var att åka till Carrefour, en gigantisk stor matbutik, för att köpa saker till franska-kursen börjar. Jag hoppade av vid Beauséjour istället och gick till Super-U, en annan matbutik och köpte lite pennor, nagellacksborttagning, torkade äppelringar och grönt iste. Gick runt där lite, bara massa affärer så långt man kan se. Jag satte mig på spårvagnen och åkte hem. Hoppade av en hållplats för tidigt och promenerade hem. 
Nu läser jag lite bloggar och ska om ett tag äta middag.

Bilderna från idag funkar inte att lägga in, återkommer...

Mitt hem just nu

Igår morse när jag vaknade hade jag flera saker planerade, som till exempel att hinna se en del av Nantes som jag inte varit i och besöka några av söndagsmarknaderna. Det blev inte så, jag låg kvar i sängen ett bra tag istället. Vid frukosten kom jag att tänka på att vad gör det om jag inte besöker marknaderna idag? Jag har ett helt år här, eller ja nästan, 10 månader iallafall. Jag hinner se allt i Nantes, varenda gata om jag så vill.
Så om jag ligger kvar i sängen och missar söndagsmarknaden, det gör inte så mycket. Det här är så annorlunda mot när man är på semester då jag lever med filosofin att ta vara så mycket på tiden som möjligt. Jag hetsar fram. Men eftersom jag är här i tio månader så har jag all tid i världen. Det har hela tiden som jag har varit här (19 dagar) känts som jag var på semester, att jag ska åka hem snart.
Den längsta tiden jag har varit på semester var 2008, en fantastisk resa. Vi var i New York, roadtrip genom Florida, kryssning i Karibien, besök i Bahamas och Washington DC. Vi spenderade 19 dagar tror jag. Nu när jag snart har varit här i 20 dagar och det är först nu som känslan att vara på semester försvinner. Jag bor här. Jag bor verkligen här. Jag har alla mina kläder här och stor del av mina tillhörigheter. Detta är mitt hem tills den 20 juni 2013 ungefär och det är så svårt att förstå. Jag tror jag kommer förstå snart att jag bor här. Jag bor i Frankrike för sjutton!

Jag åker hem!

Ja, men bara för 8 dagar. Den 21 december lyfter planet från Paris till Stockholm, mellanlandar i Amsterdam. Den 30 december åker jag tillbaka till Frankrike. Så det blir ett franskt nyår alltså!!




Shopping

Idag fick den här plånboken följa med hem, 15 euro, cirka 135 kronor. Vet inte om det är äkta läder, men det luktar och känns som det. Men det skulle vara för bra för att vara sant :]
EDIT: Min kamera måste vara kass på att ta bilder på kläder och liknande, plånboken är så mycket finare irl och MÖRKLILA.



2 september

Jag kom aldrig iväg till någon marknad som var min tanke (precis som jag skrev i inlägget under). Jag skypade med mamma och pappa om hur vi ska göra med julen och när jag ska åka hem till Sverige. Sedan blev det bråttom och jag hann precis med spårvagnen. Tyvärr hade jag missbedömt vädret, 25 grader varmt och jag bar höstkläder. Iallafall, jag mötte upp Rike och Johanna vid centrumet och vi tog spårvagnen och sedan ett båt till en liten gammal fiskeby, jättesött, vid namn Trentemoult. Väldigt nära Nantes faktiskt. Vi gick in i en butik och kollade och jag hittade faktiskt en plånbok! 15 euro (cirka 130kronor). Jag har verkligen letat efter en plånbok länge utan resultat och funderat på att köpa en från Longchamp med 160 euro smärtar lite faktiskt. Så det blev denna och jag är nöjd!
Vi gick en lång promenad runt "byn" och strosade omkring. Såg fina hus, häftiga bilar och annat. Det var rätt roligt, vi jämförde Tyskland och Sverige och kom fram till att Sverige är svindyrt. Jag har faktiskt tänkt på det när jag är här, tycker allt är så billigt för det mesta. 
Sedan åkte vi båten tillbaka för att gå och se om det fanns någon film att se på bion. Vi köpte "bio-godis" på vägen, gigantiska cookies och coca cola light. Vi kom sedan fram till bion och jag sa precis innan: "har ni sett the dark night rising, den ska vara bra!" Vi gick in och såg att 10 minuter senare skulle The Dark Night Rising börja!! Snacka  om sammanträffande. Sånt händer bara i filmer... Eller i Frankrike :] Vi köpte biljetterna och tack vare våra busskort kostade det bara 7,7 euro (cirka 65 kronor!) Vi fick biljetterna och såg på baksidan, näst största popcornen för 2,5 euro (typ 20kronor). Vi kunde inte låta bli, fastän det vi gör här är typ att äta, så jag och Rike köpte den. Fick halva med sockrade och halva med saltade popcorn.
Vi såg iallafall filmen och jag tyckte den var jättebra faktiskt! Se den! Och de sockrade popcornen, riktigt goda tyvärr... Smakade som kalaspuffar! Vi gick därifrån så mätta och sa sedan hej då och jag tog spårvagnen hem. Orkade ingen middag här hemma så jag sitter här i min säng nu och chattar lite på Facebook.

På väg till båten.Hangares à Bananes där borta till vänster, ett ställe med många klubbar och barer.
Fina Nantes. Trentemoult, var mysigare än det ser ut!
Ja men här är turisten själv haha. Vi tog alla varsin bild framför den gamla Mini med brittiska flaggan och här har ni mig.

Comptoir des Quais, affären där min fina plånbok.Biografen Gaumont, gigantisk och häftigt inuti. 12 biosalonger!!
Nästan 4 liter popcorn....
Haha såg det här på vägen hem, "svensk meny". = 1 "svensk" vad det nu kan vara, 1 burk eller flaska och en dessert. Måste köpa menyn och se vad "en svensk" är.

Söndag

Som vanligt vaknade jag av kyrkklockorna imorse. Vilodag, men tjena. Familjen åkte här ifrån runt nio, de skulle till en stor djurpark med giraffer, lejon, well you name it och frågade igår om jag vill med. Med tanke på 15 euro och att djurpark inte lockar mig så mycket sa jag "non merci". 
Jag har precis ätit frukost och ska fixa mig i ordning. Först ska jag bara se klart ett SATC avsnitt och sedan möta Johanna och Rike på stan. Om jag hinner ska jag åka förbi en marknad. 
Nu ringer pappa på skype, senare!

Sverige/Frankrike

Jag pratade med värdfamiljen igår om jul och nyår. Jag får åka från den 21 december och komma tillbaka senast för att börja jobba den 2 januari igen. Vilket innebär att jag kan vara borta 21/12-1/1. Frågan är då om jag ska fira nyår i Frankrike eller Sverige. Jag kan fira nyår i till exempel Paris eller Nantes. Om jag är i Sverige måste jag fira nyår i Stockholm eftersom det inte går någon båt eller flyg från Gotland på nyårsdagen, dagen som jag måste flyga från Sverige. 
Ett franskt nyår, det kanske inte är så fel? Men ändå vill jag tillbringa så mycket tid jag kan med familj och vänner i Sverige innan jag åker tillbaka. Måste verkligen fundera och det är kvickt.

Tips om kontakt med Sverige

Tänkte dela med mig om ett tips :] Min farmor har endast en doro-mobil, inget internet och ingen dator. Hon kan tyvärr inte sånt så annars skulle biblioteket vara ett alternativ för skype eller mejlkontakt, åtminstone läsa bloggen. Jag hittade sen på Skype, tack och lov, att man kan köpa ett "abonnemang" per månad för cirka 10 kronor. Med det får man 60 minuter att ringa till fasta telefoner i Sverige. Ja, 16,30öre per minut vilket är superbra! Så jag har hittills pratat en timme med min farmor på Skype under mina 17 dagar här.
Jag använder datorn och hon pratar i sin telefon, fungerar kanon. Så köp gärna ett abonnemang, det finns också som kontantkort där man fyller sitt Skype-konto med pengar så dras det av per minut man pratar. Man kan också köpa abonnemang med fler minuter. På den här länken går ni in! 

Dagens shopping

Köpte lite schampoo, balsam, m.m, tidningar och så idag men det är inte så kul att visa så jag visar bara detta:
Skor från H&M Divided. Bilden gör de inte rättvisa. Snyggare irl. 24.95€ = cirka 220kronor. 10cm klack, 4cm platå.
Blus/tshirt/tröja (vad är det för ngt?) från H&M. Gillar att jag bara handlar på H&M fast det kryllar av bra franska butiker här! 24.95€ också, cirka 220kronor.

Lördag

Ledig dag. Ni kan knappt ana hur skönt det var att känna att jag kunde dra mig i sängen hur länge jag ville. Dock vaknade jag runt halv nio av kyrkklockorna (50meter från huset). Jag hade oturligt nog öppnat fönstret igår för "åh vad bra med frisk luft". Ja så jag vaknade av klockorna och eftersom det var helg varade det i säkert 20 minuter. Tack och lov hörs de inte lika mycket när fönstret är stängt.
Runt klockan tio orkade jag gå upp ur sängen och åt frukost. Fixade mig och åkte sedan till Carrefour (mataffär) och handlade lite sminkborttagningsmedel, schampoo och balsam. Mataffärerna är verkligen galet stora här och har ALLT, känns nästan som Usa. Jag åkte hem och lämnade sakerna och åkte sedan till Centrum med spårvagnen.
Jag mötte upp min värdfamilj och vi fixade lite till mitt busskort. Efter det mötte jag upp Johanna (au pairen från Tyskland) och vi gick och åt lunch. Det blev en pizza slice och coca cola light (upptäckt att jag typ är beroende av cola light, not good). Vi satte oss vid fontänen vid Place Royale och åt. Cirka 22 grader och lite molnigt väder. Efter ett tag kom cirka 10 personer med en irländsk flagga, vissa var utklädda och andra hade rosa tshirts med text. Jag gissar på att det var någon "nollning" till Universitetet (det finns ett stort uni med 50 000 studenter varav många internationella här i Nantes). En utklädd, rätt full kille kom fram och sa massor på franska och jag svarade: d'accord d'accord = okej okej. Antingen var det ett bra svar för han ifrågasatte inget eller så var han bara full :] Han sa sen till oss, ni ska nog akta er för vi kommer att spruta vatten.
De hade sedan lekar vid fontänen, sprutade vatten, vin och öl. Kolla på bilderna nedan, sjukt! Polisen kom förbi, stannade och pratade. Jag och Johanna blev förvånade och sa båda att i Tyskland och Sverige skulle det nog inte varit okej. Sedan kom ett par andra, med en annan flagga, ingen av oss kände igen den. Under hela eftermiddagen såg vi Canadas, Belgiens, Brasiliens och Nya Zeelands flagga. Vet inte vad de var, vad de gjorde eller så men det var rätt kul att se. Min chansing är att det var en nollning och att de var studenter till Erasmus programmet.

Vi gick och kollade i en del affärer och mötte sedan upp Rike. Fortsatte shoppingen lite och sedan glass igen på bästa stället, samma som i lördags. Kollade i lite flera affärer, finns verkligen massor här! Sedan blev det H&M och jag köpte ett par skor och en blus/tröja/tshirt. Visar senare! Vi sa hej då och jag åkte hem. Duschade hemma och tog en powernap, ganska så väldigt trött. Min värdfamilj kom hem cirka en och en halv timme senare och vi åt middag. Lax, potatis och morötter samt fransk cider. Vi har suttit och pratat franska konstant i två tre timmar. Känns så himla bra allting!
Nu ska jag se lite SATC och sedan sova.
Så kul, svenska mackor, sånt där, vad heter brödet? Kan verkligen inte komma på namnet men ni vet säkert! (EDIT: tack anonym, polarkakor.) Det fanns med lax också men de var slut, typiskt svenskt.
Place Royale.
Alltså ja, här ser ni vad de gör........
Ja, världens godaste glass på AMORINO.

Igår, fredag

Igår jobbade jag min sista dag innan två dagars ledighet. Allt flöt på verkligen jättebra, N var så snäll och duktig! Vi gjorde samma sak som i torsdags, det vill säga; lekte med bilar och läste böcker på förmiddagen och efter hans korta siesta på en och en halv timme vaknade han och då gick vi till parken och spelade boll.
När pappan kom hem började jag att göra mig i ordning för kvällen och runt 19.30 tog jag spårvagnen till stan och mötte upp Rike. Vi gick runt lite och mötte sedan en annan tysk Au Pair, Johanna. Kollade på bion om det fanns filmer på engelska, endast en av typ femton filmer var på engelska!! Hit and Run hette den, no idea.
Vi gick runt och letade efter något ställe att äta. Det slutade med att vi hamnade på ett jättemysigt Crêperie, La Blanche Hermine i Bouffay-kvarteren. Jag hade inte ätit sedan lunch så det blev en galette med räkor, avokado, sallad och "amerikansk sås". Rike och Johanna åt varsin crêpe och vi tre delade på en flaska fransk, torr cider. Där satt jag och beställde på franska, allt gick bara bra men när maten kom in så fick jag en sallad. Juste, jag hade beställt en sallad. Trodde att det var en galette med allt det goda på men jag hade sett på fel sida. Strunt samma tänkte jag, kan vara gott med sallad efter all fransk mat (dvs. pasta, bröd, potatis.)
Det blev en efterrrättscrêpe också, en med nutella och grädde. Alltså de var verkligen kanongoda på det här stället, måste tillbaka och de var inte heller så dyra, tror allt gick på 12 euro (typ 110kronor) vilket är braaaa. Och juste, "amerikansk sås" var typ hamburgerdressing.
Vi satt där och pratade ett bra tag innan vi gick till en irländsk pub. Där blev det Guiness för Rike och Johanna och Leffe för mig. Vi satt där och pratade, lyssnade på den irländska musiken och hade det trevligt. Vi pratade också franska och viss engelska med fransoserna som var på puben, försökte få tips om var man ska gå men det var bara nyinflyttade de vi frågade. Runt tolv började vi gå mot bussarna och spårvagnarna och runt kvart i ett var jag hemma. Så smidigt med spårvagnen, tar 7 minuter från centrum.
Hade verkligen jättetrevligt med Rike och Johanna, är glad att jag iallafall hittat två vänner här i Nantes! 


Var tvungen hahahhaha.
På bion, SOCKRADE popcorn?????!!!! Och 5 liter för 7 euro, mon dieu.Crêperiet när det hade stängt, var en uteservering också.
Älskar att man dricker cidern i koppar.
Ja min sallad, var mycket godare än det ser ut, likaså crêpen nedanför.
Rike och Johanna!
Moi. Blixten gör en ännu blekare än vad man är irl.
Ja vi "lånade hem" dessa. Schotch ale brewed in belgium. Jamen ja.
Utanför puben. Personalen var irländare och pratade bara engelska.
Ja det är sånt här som händer i Nantes på natten!